Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

01 9

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
526.9 Кб
Скачать

Äопомогà у вирішенні дàних зàвдàнь: https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

ОСНОВИ ТЕСТІВ ІЗ ОСОБЛИВОЇ ЧАСТИНИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА УКРАЇНИ.

1.Злочини проти основ національної безпеки України (12 тестів)

1.А. вирішив заробити за знайденим оголошенням на розповсюдженні тисячі листівок серед населення. Він розповсюдив 20 листівок, закритих в конвертах, шляхом вкидання їх в поштові скриньки жителів багатоповерхівки. Коли А. відкрив один із конвертів та ознайомився з листівкою, то зрозумів, що в них містяться заклики до приєднання частини території України до сусідньої держави виключно шляхом проведення місцевого референдуму. Після цього А. припинив розповсюдження і звернувся до поліції. Чому в цьому випадку А. НЕ притягається до кримінальної відповідальності за ст. 110 КК («Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України»)?

2.Яке кримінально-правове значення має фактична зміна меж території України, яка відбулась унаслідок вчинення дій з метою зміни меж території України на порушення порядку, встановленого Конституцією України?

3.Що є однією з обов’язкових умов звільнення від кримінальної відповідальності за шпигунство (ст. 114 КК)?

4.Як, зважаючи на рекомендацій Пленуму Верховного Суду України, належить кваліфікувати умисне вбивство державного діяча, вчинене у зв’язку з його державною діяльністю та з корисливих мотивів?

5.А., будучи зареєстрованим у соціальній мережі, розсилав повідомлення користувачам цієї мережі, які були йому незнайомі. У тексті цих повідомлень А. переконував мешканців окремого регіону України брати до рук зброю та очистити свої землі від впливу України з метою відокремлення та оголошення незалежної держави «Х». Як належить кваліфікувати дії А.?

6.У ході публічних онлайн-дебатів ведучий запитав політолога А. про його точку зору щодо місцевого референдуму як підстави територіальних змін. А. зазначив, що оголошення незалежності частини території України з проведенням місцевого референдуму може вважатися правомірним згідно правових висновків Міжнародного Суду ООН та інших норм міжнародного права щодо самовизначення народів. Надайте кримінально-правову оцінку діям А.

7.Під час онлайн-трансляції ток-шоу ведучий запитав політика А. про його точку зору щодо місцевого референдуму як підстави територіальних змін. У відповідь А. підійшов до мікрофону та звернувся до мешканців одного з регіонів України з пропозицією ігнорувати вказівки органів влади України, самоорганізуватися, створити народну раду і проголосити повну незалежність регіону від України. Надайте кримінально-правову оцінку діям А.

8.Хто може бути суб’єктом державної зради (ст. 111 КК)?

9.Суддя Верховного Суду С. брав участь у складі колегії цього суду в прийнятті рішення, яке суперечило інтересам К. Тому останній вирішив помститися судді за це. Через рік він підстеріг суддю біля його будинку та здійснив прицільний постріл у голову, однак через збитий приціл К. лише поранив суддю в плече. Кваліфікуйте дії К.

10.Яка дія охоплюються об’єктивною стороною складу диверсії (ст. 113 КК)?

2.Злочини проти життя особи (30 тестів)

11.З якого моменту починається життя людини, як об’єкт кримінально-правової охорони?

12.Що є кінцевим моментом життя людини, як об’єкту кримінально-правової охорони?

13.М. узяв у К. в борг гроші й не повернув їх. К. обурився, тому вбив боржника. З метою приховати вчинене вбивство, К. труп М. знищив за допомогою сірчаної кислоти. Як необхідно кваліфікувати дії К.?

14.За яке вбивство кримінальна відповідальність настає з шістнадцяти років?

15.Р. вирішив помститися Л., тому, коли зустрів його у міському парку, дістав ніж і на очах

уперехожих тричі вдарив Л. в область грудної клітини. Від отриманих поранень Л. помер. Як необхідно кваліфікувати дії Р.?

16.І., через наявну у нього невиліковну хворобу, попросив свого товариша Т., позбавити його життя. Як слід кваліфікувати дії Т., який виконав прохання І.?

17.Що слід розуміти під кваліфікованим вбивством?

18.Під час сварки Ш. позбавив життя Х. На момент вчинення злочину Ш. мав непогашену судимість за умисне вбивство (ч. 1 ст. 115). Як слід кваліфікувати дії Ш.?

19.Через неприязні стосунки У. вирішив позбавити життя П. Під час футбольного матчу, коли П. знаходився у натовпі вболівальників, У. з далекої відстані зробив постріл з мисливської рушниці в П. та вбив останнього. Як слід кваліфікувати дії У.?

20.Т. побачив, що його співмешканка сама випила горілку. Розлючений цією обставиною, Т. облив жінку бензином й підпалив. Від одержаних опіків співмешканка померла. Як необхідно кваліфікувати дії Т.?

21.К. прийшов до Л. забрати 5 тис. грн. боргу, проте Л. відмовився їх повертати, через що між чоловіками виникла сварка. У ході останньої К. схопив ніж і вбив Л. Після цього він вирішив пошукати гроші в будинку Л. Знайшовши 10 тис. грн., К. заволодів ними. Як слід кваліфікувати дії К.?

22.У міському парку К. звернувся до незнайомих М. і Л. з проханням закурити. Останні відповіли, що не курять. Через відмову К. дістав ножа і зі словами «краще б ти курив» наніс М. два сильних ножових удари в область серця. Унаслідок наданої медичної допомоги М. залишився живим. Як належить кваліфікувати дії К.?

23.Ж. прийшов у гості до своєї знайомої Ю., яка спала в стані сильного алкогольного сп’яніння. Ж. переконавшись, що Ю. не може чинити опір, зґвалтував її. Через деякий час після зґвалтування Ю. прокинулась і повідомила, що звернеться до правоохоронних органів. Злякавшись відповідальності Ж. вбив Ю. Як кваліфікувати дії Ж.?

24.Як необхідно кваліфікувати умисне вбивство з метою задовольнити статеву пристрасть із трупом?

25.П. та М. уклали між собою угоду, згідно якої М., як виконавець зобов’язувався позбавити життя невідомого йому С., а П. як замовник, зобов’язувався передати гроші за вбивство. М. позбавив життя С., але обіцяні гроші не отримав. Як належить кваліфікувати дії М.?

26.Які є види умисного вбивства при пом’якшуючих обставинах?

27.Як належить кваліфікувати дії особи, яка вчинила умисне вбивство двох осіб, перебуваючи при цьому в стані сильного душевного хвилювання, що раптово виникло внаслідок жорстокого поводження з боку цих двох потерпілих?

28.Р. вмовила свою доньку М., яка була на 9-му місяці вагітності, одразу після пологів позбутися дитини. Після пологів донька взяла подушку і задушила дитину, перебуваючи в обумовленому пологами стані. Як кваліфікувати діяння Р.?

29.Як слід кваліфікувати умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони, вчинене з особливою жорстокістю?

30.Як слід кваліфікувати умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони, вчинене в стані сильного душевного хвилювання зумовленого жорстоким поводженням з боку потерпілого?

31.Боксер В. з неприязні сильно вдарив О. кулаком в скроню, від чого останній впав та вдарився головою об шматок цеглини. Через декілька днів О. помер. Експертиза встановила, що удар кулаком спричинив небезпечний для життя перелом черепної кістки та забій мозку тяжкого ступеня, однак смерть настала саме через крововилив, викликаний ударом об цеглу. Вирішіть питання щодо відповідальності В.

32.К. відштовхнув від себе Л., який був у стані алкогольного сп’яніння. Останній не втримався на ногах, впав та вдарився головою об асфальт. Через декілька днів від отриманої черепно-мозкової травми Л. помер. Вирішіть питання щодо відповідальності К.

33.Під час сварки Р. раптово сильно штовхнув В., через що останній підсковзнувся і впав голову на цеглину, яку в траві було непомітно. Через це у В. стався крововилив у мозок і він помер. Вирішіть питання щодо відповідальності К.

34.К. мав тривалий досвід стрибків з висоти (роупджампінг) і мав для цього власне спорядження. Одного разу К. умовив В. здійснити стрибок з висоти, але при цьому вирішив ретельно НЕ перевіряти спорядження, так як він його вже оглядав перед попереднім стрибком кілька днів тому. Однак мотузка була пошкоджена і під час стрибка обірвалась, через що В. загинув. Вирішіть питання щодо відповідальності К.

35.Надайте кримінально-правову оцінку схилянню до самогубства 7-річної дитини, яке призвело до спроби цією дитиною вчинити самогубство.

36.Р. постійно ображав та принижував сусідську бабцю в присутності друзів та інших сусідів, указував на те, що вона нікому не потрібна, іноді легко штовхав її. Бабця скаржилась на психологічні страждання своїм сусідам. Одного разу після чергового знущання Р. бабця відкрила вікно і вистрибнула з нього, вирішивши покінчити з життям. Отримані від падіння травми експерт визначив тяжким тілесним ушкодженням. Від останніх бабця померла. Оцініть дії Р. з точку зору наявності чи відсутності в його діях злочину проти життя чи здоров’я особи.

37.К. упереджено ставився до 15-річного пасинка, не довіряв йому та посилено контролював його поведінку. Дізнавшись, що хлопець є учасником гри «Синій кит», відібрав у нього гаджет. Обурившись на це, хлопець здійснив спробу повішання. Вирішіть питання щодо відповідальності К.

38.К. повідомив М., що останній пожалкує, якщо продовжить чіплятися до дружини К. М. не сприйняв ці слова серйозно. Тоді К. дістав пістолет, направив його на М. і, будучи впевненим, що зброя не заряджена, натиснув на пусковий гачок. Вирішіть питання щодо відповідальності К.

39.Під час подружньої сварки, будучи на емоціях, О. схопила К. за светр та вигукнула «вб’ю!». К. розсміявся і відштовхнув від себе О. Вирішить питання щодо відповідальності О.

40.Л. жартівливо повідомила Р., що вб’є його, якщо він коли-небудь зрадить їй. Через деякий час Р. покохав іншу жінку. Остання повідомила поліцію, що Л. вбиватиме Р. Вирішить питання щодо відповідальності Л.

3.Злочини проти здоров’я особи (27 тестів)

41.С., під час сварки, вдарив дружину ногою в живіт, яка перебувала на третьому місяці вагітності. Унаслідок удару відбулося переривання вагітності, а потерпіла протягом 3 тижнів (21 день) перебувала на лікарняному. За який злочин повинен нести кримінальну відповідальність С., за умови, що він достовірно знав про вагітність дружини?

42.Як обчислюється (визначається) втрата працездатності як ознака тілесних ушкоджень?

43.Як має бути кваліфіковане умисне заподіяння такої шкоди здоров’ю іншої людини, як втрата слуху на одне вухо?

44.За яких умов знівечення обличчя слід визнавати невиправним?

45.При умисному тілесному ушкодженні, що спричинило непоправне знівечення обличчя, хто встановлює факт знівечення та його невиправності?

46.Л. побив свою сусідку М., яка була вагітною на сьомому місяці близнюками. У М. стався викидень, а через отримані ушкодження вона взагалі втратила можливість завагітніти. Як слід кваліфікувати дії Л.?

47.Що є визначальним для вирішення питання про відмежування умисного тяжкого тілесного ушкодження, внаслідок якого сталася смерть потерпілого (ч.2 ст. 121 КК України), від умисного (ст. 115 КК України) та необережного (ст. 119 КК України) вбивства?

48.Що слід розуміти під умисним середньої тяжкості тілесним ушкодженням (ст. 122 КК України)?

49.Що слід розуміти під стійкою втратою працездатності менш як на одну третину?

50.Яке тілесне ушкодження характеризує стійка втрата працездатності від 10 до 33%?

51.На вулиці стояла вантажна машина з негашеним вапном, яку розвантажував М. Не переконавшись, що поряд нікого немає, М. кинув лопату негашеного вапна через борт машини. Вапно потрапило на перехожого Л., чим йому було заподіяно опік обличчя, який призвів до втрати зору на одне око. Як слід кваліфікувати дії М.?

52.Яка характеристика сильного душевного хвилювання є умовою застосування ст. 123

ККУкраїни («Умисне тяжке тілесне ушкодження, заподіяне у стані сильного душевного хвилювання»)?

53.Під час сварки Р. наніс М. удар ножем у руку, внаслідок чого М. знаходився на лікарняному протягом 21-го дня. Як слід кваліфікувати дії Р.?

54.В чому полягає відмінність побоїв і мордування (ст. 126 КК України) від тілесних ушкоджень?

55.Чим характеризуються побої (ч. 1 ст. 126 КК)?

56.Який злочин характеризують синці, садна та інші незначні скороминущі наслідки, тривалістю не більш як 6 днів?

57.Які тілесні ушкодження кримінальний закон відносить до тілесних ушкоджень, заподіяних за пом’якшуючих обставин?

58.У чому полягає особливість мордування (ч. 2 ст. 126 КК)?

59.Як згідно роз’яснень Пленуму Верховного Суду України слід кваліфікувати умисне заподіяння потерпілій особі тяжкого тілесного ушкодження при зґвалтуванні?

60.Д. систематично сварився зі своєю дружиною, що нерідко призводило до її побиття. Одного разу, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, Д. наніс жінці ножове поранення в руку, внаслідок чого остання знаходилася на лікарняному 23 доби. Як слід кваліфікувати дії Д.?

61.Чи залежить кваліфікація зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби (ст. 130 КК) від форми вини?

62.З якого моменту ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані (ч. 1 ст. 136 КК – основний склад злочину) вважається закінченим кримінальним правопорушенням?

63.З якого моменту залишення в небезпеці (ч. 1 ст. 135 КК) вважається закінченим кримінальним правопорушенням?

64.Чи підлягає кримінальній відповідальності лікар, який розголосив лікарською таємницю, що стала йому відома у зв’язку з виконанням професійних обов’язків?

65.Як кваліфікувати дії особи, яка проводить аборт жінці, не маючи спеціальної медичної освіти?

66.З якого моменту ненадання допомоги хворому медичним працівником без поважних причин (ч. 1 ст. 139 КК України) вважається закінченим злочином (необхідно вказати найбільш ранній момент)?

67.Якими ознаками характеризується суб’єкт злочину залишення в небезпеці (ст. 135 КК України)?

4.Злочини проти волі, честі і гідності особи (10 тестів)

68.Що слід розуміти під незаконним позбавленням волі людини як формою діяння складу злочину, передбаченого ст. 146 КК («Незаконне позбавлення волі або викрадення людини»)?

69.Що слід розуміти під викраденням людини як формою діяння складу злочину, передбаченого ст. 146 КК («Незаконне позбавлення волі або викрадення людини»)?

70.Що є метою у складі захоплення заручників (ст. 147 КК)?

71.У чому полягає відмінність незаконного позбавлення волі або викрадення людини (ст. 146 КК) від захоплення заручників (ст. 147 КК)?

72.Назвіть усі форми діяння у складі торгівлі людьми (ст. 149 КК):

73.Яке кримінально-правове значення має мета експлуатації людини у складі торгівлі людьми (ст. 149 КК)?

74.Яке кримінально-правове значення має спосіб вчинення злочину (використання примусу, викрадення, обману, шантажу, матеріальної чи іншої залежності потерпілого, його уразливого стану або підкупу третьої особи, яка контролює потерпілого, для отримання згоди на його експлуатацію) у складі торгівлі людьми (ст. 149 КК)?

75.Що слід розуміти під використанням малолітньої дитини для заняття жебрацтвом (ст. 1501 КК «Використання малолітньої дитини для заняття жебрацтвом»)?

76.Ш. разом із своєю шестимісячною дитиною систематично випрошував гроші у сторонніх осіб. Як необхідно кваліфікувати дії Ш.?

77.І. запросив до себе у приватний будинок безхатченка П. Шляхом погрози застосування фізичного насильства І. примушував П. виконувати різного роду господарські роботи, тримав зачиненим його у сараї. За грошову винагороду І. передавав П. своїм сусідам, які примушували його виконувати різні роботи у власних домогосподарствах. Як необхідно кваліфікувати дії І.?

5. Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи

(10 тестів)

78.К. силоміць вступив із дружиною в природний статевий акт. Жінка намагалася чинити опір чоловікові, але внаслідок хвороби зробити це не змогла. Вирішіть питання щодо відповідальності К.

79.К. розповів своєму другу Р., що вони з дружиною живуть вільним статевим життям і що жінка обожнює прояв фізичної сили з боку К. під час статевого акту. Р. вступив із дружиною К. в природний статевий акт, під час якого жінка чинила опір, а після – подала на дії Р. скаргу в поліцію. Вирішіть питання щодо відповідальності Р.

80.16-річний П. запропоновував своїй 13-річній подрузі Л. вступити з ним в статеві зносини. Л. погодилася, але після природного статевого акту злякалася і все розповіла батькам. Вирішіть питання щодо відповідальності П.

81.А. силоміць здійснив фроттаж (тертя тілом чоловіка об тіло жінки задля задоволення статевої пристрасті). Вирішіть питання щодо відповідальності П.

82.К. залицявся до В. через примусові поцілунки і обійми. В. реагувала край негативно, робила зауваження, відштовхувала, а через декілька місяців подала на дії К. скаргу в поліцію. Вирішіть питання щодо відповідальності К.

83.40-літній П. задовольняв статеву пристрасть неприродним способом із 15-літнім С. Останній вступав у статевий зв'язок з П. добровільно. Надайте кримінально-правову оцінку діям П.

84.З чим пов’язана статева недоторканість як об’єкт кримінально-правової охорони?

85.15-річний К. запропоновував знайомій однолітці вступити з ним у статеві зносини. Дівчина погодилася. Про природний статевий акт дізналися її батьки, які подали на дії К. скаргу в поліцію. Вирішіть питання щодо відповідальності К.

86.18-річний Р. та 15-річна В. практикували міжстегновий статевий акт (задоволення статевої пристрасті шляхом тертя статевого органу чоловіка між стегон партнера). Вирішать питання щодо відповідальності Р.

87.Будучи прибічником натуризму, К. взяв разом із собою 17-річного пасинка на нудистський пляж. Вирішіть питання щодо відповідальності К.

6. Злочини проти виборчих, трудових або інших особистих прав і свобод людини та громадянина (13 тестів)

88.Які способи перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача (ч. 1 ст. 157 КК України) є обов’язковими?

89.Які ознаки суб’єктивної сторони перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача (ч. 1 ст. 157 КК України) є обов’язковими?

90.З якого найбільш раннього моменту порушення таємниці голосування (ч. 1 ст. 159 КК України) вважається закінченим кримінальним правопорушенням?

91.Які ознаки суб’єктивної сторони порушення таємниці голосування у ч. 1 ст. 159 КК України (основний склад) є обов’язковими?

92.З якого моменту порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками (ч. 1 ст. 161 КК України) вважається закінченим кримінальним правопорушенням?

93.Які ознаки суб’єктивної сторони порушення недоторканності житла (ч. 1 ст. 162 КК України) є обов’язковими?

94.З якого моменту порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер (ч. 1 ст. 163 КК України) вважається закінченим кримінальним правопорушенням?

95.Які відомості визнаються предметом злочину, передбаченого ст. 163 КК України (Порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер)?

96.Що розуміється під злісним ухиленням від сплати аліментів на утримання дітей (ст. 164 КК України)?

97.З якого моменту грубе порушення законодавства про працю (ч. 1 ст. 172 КК України) вважається закінченим кримінальним правопорушенням?

98.Яке діяння характеризує об’єктивну сторону невиплати заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат (ч. 1 ст. 175 КК України)?

99.За яких умов особа звільняється від кримінальної відповідальності за невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат (ст. 175 КК України)?

100.З якого моменту порушення авторського права і суміжних прав (ч. 1 ст. 176 КК України) вважається закінченим кримінальним правопорушенням?

7. Злочини проти власності (40 тестів)

7.1. Корисливі злочини проти власності (30 тестів)

101.Яке викрадення характеризується як таємне (ст. 185 КК)?

102.М. таємно проник на склад магазину електротехніки та почав згрібати дрібну електротехніку в мішок з метою її викрадення. Раптом з’явився озброєний охоронець, який здійснив постріл в повітря. Злякавшись, М. кинув усе на підлогу та зник. Надайте кримінально-правову оцінку діям М.

103.У якому обсязі визначається розмір майна, яким заволоділа винна особа в результаті вчинення крадіжки (ст.185 КК) або грабежу (ст. 186 КК)?

104.З якого моменту грабіж (ч.1 ст. 186 КК – основний склад) вважається закінченим злочином (тобто, наявні всі ознаки об’єктивної сторони)?

105.А. почав здалеку погрожувати пістолетом групі підлітків та вимагати у них всі цінні речі, які були з собою. Після швидкого наближення А. вдарив одного підлітка по голові і обшукав кишені у всіх, але і не знайшов у них нічого цінного. Вкажіть

найбільш ранній момент, з якого злочин, вчинений А., є закінченим?

106.За якою ознакою насильницький грабіж (ч.2 ст.186 КК) відрізняється від розбою

(ст.187 КК)?

107.А. пред’явив знайомому Б. вимогу передати йому 10 тисяч грн., обумовлюючи це своєю колишньою допомогою у працевлаштуванні останнього. Коли Б. відмовився, А. приставив йому до горла ножа і пообіцяв вбити, якщо через два дні він не знайде для нього 5 тисяч грн. Такої погрози Б. злякався та приніс і передав А. гроші в сумі 5 тисяч грн. Укажіть найбільш ранній момент, з якого вчинений А. злочин проти власності буде вважатися закінченим.

108.Як відмежувати розбій (ст. 187 КК) від вимагання (ст. 189 КК) за предметом злочину?

109.Як належить кваліфікувати дії винного, який заподіює потерпілому легке тілесне ушкодження, що НЕ спричинило короткочасного розладу здоров’я або незначної втрати працездатності, пред’являючи йому вимогу передати майно в майбутньому?

110.М. таємно проник через вентиляційну систему на склад мобільних телефонів та почав згрібати телефони в сумку з метою їх викрадення. Вхідні двері до складу він підпер зсередини залізною палицею. Охоронець складу помітив викрадення через систему відеоспостереження і почав вибивати підперті двері. Незважаючи на крики охоронця та його погрозу застосувати зброю М. продовжував згрібати телефони, а коли охоронець вибив двері, М. злякався, кинув усе на підлогу та зник. Надайте кримінально-правову оцінку діям М.

111.Як належить кваліфікувати дії винного, який заподіює побої потерпілому з метою негайного заволодіння його майном в момент нападу, але у зв’язку з відсутністю цього майна в потерпілого погрожуючи побиттям пред’являє вимогу передати його в майбутньому?

112.Громадянин Х., знаходячись в гостях у потерпілої С., помітив у відкритій сумочці С. банківську картку з пін-кодом до неї. З метою відволікти увагу потерпілої Х. запропонував зробити йому кави, а тим часом заволодів банківською карткою та прочитав її пін-код. Увечері Х. шляхом використання банківської картки потерпілої С. зняв 10 тисяч гривень з банкомату та витратив їх на оплату своєї заборгованості за кредитом. Який злочин проти власності вчинив Х.?

113.Х. при здійсненні покупок в супермаркеті у місці, де як він гадав відсутнє відеоспостереження, сховав пляшку дорогого імпортного алкоголю у внутрішній частині свого верхнього одягу з метою його викрадення, проте його дії були помічені оператором камери відеоспостереження. Х. був затриманий після подолання ним касової зони без оплати прихованого товару. Кваліфікуйте дії Х.

114.А. та Б., їхали в переповненій маршрутці. Діючи за попередньою змовою, вони непомітно для однієї пасажирки обережно «зняли» з її рук золотий годинник і одразу ж замовили водію зупинку. Однак один із пасажирів помітив дії винних і, коли вони почали рухатися в сторону виходу, здійняв ґвалт та спробував зупинити злодіїв. У відповідь А. витягнув небезпечну бритву та кілька раз махнув нею перед пасажиром, а Б. лише стояв поруч. Пасажири злякалися злодіїв та відступили, після чого А. та Б. безперешкодно вийшли з маршрутки та зникли разом зі своєю здобиччю. Як слід кваліфікувати дії А. та Б.?

115.А., перебуваючи в гостях у Б., побачив у серванті дорогу китайську вазу і вирішив її вкрасти. Коли Б. вийшов з кімнати, А. забрав вазу із шафи, сховав до рюкзака і швидко

вийшов з квартири, а потім збув на ринку. Як слід кваліфікувати дії А.?

116.П. прийшов до будинку своєї знайомої Л., але двері відчинила її п’ятирічна донька, яка повідомила що її мати вийшла до магазину. Як тільки П. зрозумів, що дорослі відсутні, він вирішив обдурити дівчинку та сказів їй, щоб вона передала йому всі мамині коштовності та гроші. Дівчинка виявила сумнів, але П. переконав її, що так попросила зробити її мати, якій просто не вистачило грошей у магазині. Дівчинка винесла П. усі цінності та грошові кошти. Правоохоронці затримали П. під час спроби збути дорогоцінності в ломбарді. Як слід кваліфікувати дії П.?

117.Як належить кваліфікувати дії винного, який заподіює середньої тяжкості тілесне ушкодження потерпілому з метою негайного заволодіння його майном в момент нападу, але у зв’язку з відсутністю цього майна в потерпілого погрожуючи побиттям пред’являє вимогу передати його в майбутньому?

118.З метою заволодіння однокімнатною квартирою, яка належала П., її двоюрідний брат Л., погрожуючи розголосити відому йому інформацію про позашлюбну вагітність П., домігся від неї оформлення на нього свідоцтва на право власності на вказану нерухомість. Як слід кваліфікувати дії Л.?

119.А., демонструючи предмет, зовні схожий на пістолет, та погрожуючи вбивством, почав вимагати у потерпілого К. передати йому гроші та цінні речі. При собі у К. нічого не виявилося, але він пообіцяв, що гроші та цінні речі є у нього дома, який знаходився на відстані приблизно 2 км від місця подій. А. погодився на перенесення моменту передачі майна у найближче майбутнє і супроводжував К. до місця проживання останнього, приховано наводячи предмет, зовні схожий на пістолет, на потерпілого К. впродовж всього їх сумісного пересування. Але згодом виявилося, що й вдома у К. відсутнє будь-що цінне. Як необхідно кваліфікувати дії А.?

120.У темному провулку Х. приставив до горла потерпілої І. кухонний ніж та почав вимагати віддати йому шубу, в яку вона була вдягнена, коштовності, годинник та мобільний телефон. Потерпіла І. спочатку намагалася чинити опір, на що Х. вдарив її кулаком та заподіяв легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров’я. Як слід кваліфікувати дії Х.?

121.З якого моменту шахрайство (ч. 1 ст. 190 КК України) вважається закінченим?

122.Яким із названих способів, окрім обману, вчиняється шахрайство?

123.Що слід розуміти під привласненням майна у злочині, передбаченому ч. 1 ст. 191 КК («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»)?

124.Коли особа застосовує обман або зловживання довірою при шахрайстві (ст. 190 КК України)?

125.Яке значення мають суспільно небезпечні наслідки у складі заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою (ст.192 КК)?

126.Яке чуже майно визнається предметом привласнення та розтрати в ч. 1 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем)?

127.Безхатченко І. побачив як за кіоском Б. дістає з гаманця 100 грн. Щоб заволодіти цією купюрою він вдарив Б. пляшкою по голові і забрав 100 грн. Унаслідок удару Б. знепритомнів та отримав розлад здоров’я тривалістю 6 днів. Кваліфікуйте дії І.

128.А. підійшла до неповнолітньої Б. і пообіцяла зняти порчу, якщо остання принесе їй всі цінності з дому. Коли Б. прийшла додому і почала складати гроші, її мати дізналася про обіцянку А. і повідомила про це до правоохоронних органів. А. затримали при передачі цінностей. Що вчинила А.?

129.П. повідомим Т., що їх друг С. начебто вчинив злочин і для його «звільнення» потрібно 5000 грн. Т., будучи в омані, передав П. вказану суму грошей, які той залишив собі. Як кваліфікувати дії П.?

130.Касир супермаркету З. в кінці робочої зміни таємно вилучила зі своєї каси 3000 грн., які мала передати старшому касиру. Як кваліфікувати дії З.?

7.2.Некорисливі злочини проти власності та інші питання (10 тестів)

131.За якою ознакою крадіжка (ст. 185 КК) відмежовується від дрібного викрадення чужого майна шляхом крадіжки (ст. 51 КУпАП)?

132.Чи має значення для кваліфікації та встановлення такої кваліфікуючої ознаки, як «проникнення у житло, інше приміщення або сховище» у злочинах проти власності – подолання винним засобів захисту такого житла, іншого приміщення або сховища?

133.Який розмір має перевищувати вартість чужого майна, щоб його викрадення не вважалося дрібним і тягнуло кримінальну відповідальність?

134.Скільки дорівнює один неоподатковуваний мінімум доходів громадян в частині кваліфікації адміністративних чи кримінальних правопорушень (визначення розміру предмета правопорушення)?

135.Як викрадення майна з території, огорожа якої об’єктивно перешкоджає вільному доступу сторонніх осіб, впливає на кваліфікацію?

136.Укажіть спосіб (способи), який (які) є кваліфікуючою ознакою умисного знищення або пошкодження майна (ст. 194 КК)?

137.У чому полягає отримання майна, завідомо одержаного злочинним шляхом (ст. 198 КК)?

138.Як впливає на кваліфікацію дій особи заздалегідь дана нею обіцянка придбати майно, що завідомо для неї має бути здобуте злочинним шляхом?

139.Як слід кваліфікувати проникнення у житло шляхом обману, поєднане з подальшим таємним викраденням чужого майна?

140.За яких умов настає кримінальна відповідальність за погрозу знищення майна (ст. 195 КК)?

8.Злочини у сфері службової діяльності (30 тестів)

141.Чи охоплюються поняттям «працівник правоохоронного органу» за ст. 365 КК («Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу») державний виконавець?

142.Які діяння утворюють об’єктивну сторону перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу (ст. 365 КК)»?

143.Що НЕ можна розуміти під перевищенням влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу (ст. 365 КК)» з об’єктивної сторони?

Соседние файлы в предмете Уголовное право