Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Кримінальне_право_2_курс_2019_запитання_на_іспит

.pdf
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
212.13 Кб
Скачать

Äопомогà у вирішенні дàних зàвдàнь: https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

ЗАПИТАННЯ ДЛЯ ІСПИТУ З ДИСЦИПЛІНИ “КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВО (ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА)”

2019/2020 Н.Р., ОР “БАКАЛАВР”, Д.Ф.Н., 2 КУРС, І ПОТІК

І. УМОВНІ СКОРОЧЕННЯ:

ВП ВС — Велика Палата Верховного Суду ВСУ — Верховний Суд України

ЄКПЛ — Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод від 1950 року ЄСПЛ — Європейський суд з прав людини ККС ВС — Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду КСУ — Конституційний Суд України

ОП ККС ВС — Об'єднана палата Касаційного кримінального суду у складі Верховного

Суду

ІІ. ВСТУП

1.Нижче наводиться перелік запитань для іспиту з дисципліни “Кримінальне право (Загальна частина)” у формі співбесіди в режимі відеоконференції.

2.Згідно з п. 2.6. Тимчасового порядку проведення заліково-екзменаційної сесії та підсумкової атестації з використанням технологій дистанційного навчання у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка перелік запитань адаптований до умов дистанційної форми іспиту, зокрема запитання мають максимально конкретний характер, що мінімізує час для формування студентом відповіді під час співбесіди, та зорієнтовані на перевірку розуміння певних аспектів Загальної частини кримінального права й навичок застосування норм кримінального права, а не на запам'ятовування та відтворення інформації, яку студент засвоїв під час вивчення дисципліни.

3.Запитання згруповані в чотири блоки, в залежності від знань та навичок, що перевіряються.

3.1.Доктрина. Запитання з цього блоку мають за мету перевірити розуміння усталених

вукраїнській доктрині кримінального права понять, концептів і теорій та того, як вони відображені в чинному кримінальному законі й практиці його застосування.

3.2.Кримінальний закон. Запитання з цього блоку мають за мету перевірити розуміння окремих положень кримінального закону автономно та у зв'язку з іншими положеннями кримінального закону або іншими правовими актами (зокрема, положеннями ЄКПЛ).

3.3.Судова практика. Запитання з цього блоку мають за мету перевірити розуміння змісту важливих правових позицій КСУ, ЄСПЛ, ВС/ВСУ та їхнього значення для кримінального права України.

3.4.Правозастосування. Запитання з цього блоку мають за мету перевірити базові навички правової кваліфікації злочинів (кримінальних правопорушень) та її технікоюридичного закріплення в процесуальних документах.

4.У текстах запитань терміни “злочин” та “кримінальне правопорушення” часто вживаються поручи один з одним (один в дужках після іншого) з огляду на стан чинного кримінального та кримінального процесуального законодавства, який робить ці терміни рівнозначними (див. детальніше Лекцію 9).

5.Деякі особливості запитань з блоку “Правозастосування”:

- у примітках не наводяться ті положення Особливої частини КК, про існування яких студенти повинні знати, засвоївши відповідні теми Загальної частини кримінального права (наприклад, йдеться про статті 198, 304, 396 КК). Студент повинен визначитися самостійно, чи наявні підстави для застосування цих положень у тій або іншій ситуації;

- з іншого боку, зазначення певного положення Особливої частини КК в примітці до запитання не означає, що це положення обов'язково повинно бути зазначене у правовій кваліфікації поведінки особи. Зокрема, цьому можуть перешкоджати усталені підходи до подолання конкуренції кримінально-правових норм;

-якщо в тексті запитання не зазначено про вік особи, вважати, що особа досягла віку, з якого настає кримінальна відповідальність;

-якщо в тексті запитання не зазначено, що особа раніше вчиняла яке-небудь кримінальне правопорушення (була засуджена за його вчинення), вважати, що особа раніше кримінальних правопорушень не вчиняла;

-якщо в тексті запитання зазначено, що особа раніше була засуджена за яке-небудь кримінальне правопорушення, вважати, що судимість не знята та не погашена;

-вважати, що в усіх запитаннях блоку йдеться про осудних осіб;

-при відповіді на запитання правову кваліфікацію та формулюванням обвинувачення слід викладати з використанням шаблонів, властивих обвинувальному акту (див. Додаток 1 до РНП).

6. Співбесіда з кожним студентом включатиме в себе чотири запитання: по одному запитанню з кожного блоку за вибором викладача. Максимальна оцінка за кожне із запитань становитиме 15 балів.

ІІІ. ДОКТРИНА

1.Що таке проміжний кримінальний закон? Чи містить КК положення, які б урегульовували чинність проміжного кримінального закону?

2.Які чотири складові принципу законності зазвичай виокремлюються в доктрині кримінального права? Охарактеризуйте (за власним вибором), як одна із цих складових реалізована в правовій системі України.

3.Чи вірно, що принцип lex mitior є складовою принципу законності в кримінальному праві? Як принцип lex mitior реалізований у правовій системі України?

4.Що таке поширювальне та обмежувальне тлумачення кримінального закону? Наведіть приклади такого тлумачення в судовій практиці України?

5.Як позитивні зобов'язання, які створюють для держави відповідні фундаментальні права людини, можуть впливати на кримінальне право?

6.Охарактеризуйте пасивний персональний та захисний принципи екстратериторіальної кримінально-правової юрисдикції держави? Як вони відображені в кримінальному законодавстві України?

7.Що таке триваючий злочину (триваюче кримінальне правопорушення)? Наведіть приклади триваючих злочинів (кримінальних правопорушень).

8.У чому полягають особливості оціночних ознак злочину (кримінального правопорушення)? Наведіть приклади таких ознак за кримінальним законодавством України.

9.Чи вірно, що під бездіяльністю в кримінальному праві розуміється невчинення людиною певної дії?

10.У яких значеннях в кримінальному праві розуміється поняття “вина”? Яке з цих значень відображене в кримінальному законодавстві України?

11.Чи вірно, що із запровадженням інститут заходів кримінально-правового характеру щодо юридичних осіб останні стали суб'єктом злочину (кримінального правопорушення) за кримінальним правом України?

12.Що таке неможливий(-е) злочин (кримінальне правопорушення) та нереальний(-е) злочин (кримінальне правопорушення)? Як слід кваліфікувати такі випадки?

13.Що таке юридична помилка? Чи має вона правове значення за кримінальним правом

України?

14.Що таке превентивна та запізніла оборона? Які правові наслідки мають для особи, що захищається від суспільно небезпечного посягання, ці ситуації?

15.Що таке конкуренція норм з обтяжуючими та особливо обтяжуючими обставинами? Як вона впливає на правову кваліфікацію? Наведіть приклади такої конкуренції.

16.Що таке конкуренція загальної та спеціальної норм? Як вона впливає на правову кваліфікацію? Наведіть приклади такої конкуренції.

17.Що таке конкуренція “частини” та “цілого”? Як вона впливає на правову

кваліфікацію? Наведіть приклади такої конкуренції.

18. Як доктрина кримінального права пояснює криміналізацію замаху та готування до злочину (кримінального правопорушення)?

19. Що таке акцесорна теорія співучасті у злочині (кримінальному правопорушенні)? Як вона відображена в положеннях кримінального законодавства України?

20.Що таке співучасть особливого роду? У чому полягає умовність виокремлення цієї форми співучасті?

21.Що таке якісний та кількісний ексцес виконавця? Як він впливає на правову кваліфікацію поведінки співучасників?

22.Що таке необхідна співучасть? Наведіть приклади необхідної співучасті за кримінальним правом України.

23.Чому безумовне звільнення від кримінальної відповідальності не можна вважати правовим наслідком порушення норми кримінального права у буквальному сенсі?

24.Чи можуть передбачені ч. 1 ст. 50 КК цілі покарання бути досягнуті при застосуванні кожного із видів покарань, передбачених кримінальним законом України?

25.Що таке “розірвана” сукупність злочинів (кримінальних правопорушень)? У чому полягають особливості призначення особі покарання в ситуації такого типу?

ІV. КРИМІНАЛЬНИЙ ЗАКОН

26.Чи вірно, що стаття 5 КК та стаття 7 ЄКПЛ загалом мають тотожний правовий зміст?

27.Чи вірно, що положення ч. 4 ст. 6 КК є винятком з положень ч.ч. 1-3 цієї ж статті?

28.Як слід розуміти слова “у випадках, передбачених міжнародними договорами” в ч.

1ст. 8 КК?

29.Як слід розуміти слова “умисне створення умов для вчинення злочину” в ч. 1 ст. 14

КК?

30.Як слід розуміти слова “діяння.., безпосередньо спрямованого на вчинення злочину” в ч. 1 ст. 15 КК?

31.Чи вірно, що положення статті 31 КК лише конкретизують положення статті 17 КК?

32.Як співвідносяться між собою поняття неосудності (ч. 2 ст. 19 КК) та обмеженої осудності (ч. 1 ст. 20 КК)?

33.За яким критерієм розмежовуються непрямий умисел (ч. 3 ст. 24 КК) та злочинна самовпевненість (ч. 2 ст. 25 КК)?

34.У чому полягає сенс подвійного вживання слова “умисне” в статті 26 КК?

35.Як слід розуміти слова “якщо вони охоплювалися його умислом” в ч. 1 ст. 30 КК?

36.Що слід розуміти під “тотожними діяннями” в ч. 2 ст. 32 КК?

37.Чи можна слова “злочини, передбачені різними статтями або різними частинами однієї статті Особливої частини цього Кодексу” в ч. 1 ст. 33 КК розуміти буквально?

38.Що слід розуміти під суспільно небезпечним посяганням в ч. 1 ст. 36 КК?

39.Яким чином положення ч.ч. 4, 5 ст. 36 КК обмежуються статтею 2(2) ЄКПЛ?

40.Як слід розуміти слова “якщо така шкода є більш значною, ніж відвернена шкода” в ч. 2 ст. 39 КК?

41.Як співвідносяться між собою положення ч. 2 ст. 11 та статті 48 КК? Наведіть приклади ситуацій, які охоплюються цими положеннями.

42.Чому довічне позбавлення волі за кримінальним правом України (стаття 64 КК) є непом'якшуваним в розумінні практики ЄСПЛ, а отже — таким, що не відповідає статті 3 ЄКПЛ?

43.Чим відрізняються між собою “ступінь тяжкості вчиненого злочину” та “особа винного” як показники, які суд згідно з п. 3) ч. 1 ст. 65 КК враховує при призначенні покарання?

44.У яких випадках при засудженні особи суд може призначити їй за одиничний злочин (одиничне кримінальне правопорушення) покарання менш або більш суворе, аніж передбачає санкція положення Особливої частини КК?

45.У чому полягає сутність принципу поглинення менш суворим покарання більш суворого при призначенні покарання за сукупністю злочинів та вироків (статті 70 та 71 КК)? Коли суд не може обрати цей принцип, а коли — зобов'язаний зробити це?

46.У чому полягають особливості призначення покарання у виді штрафу в ситуаціях сукупності злочинів та вироків (статті 70 та 71 КК)?

47.Порівняйте положення статей 79 та 83 КК в аспекті передбачених ними правових наслідків для засуджених жінок та підстав настання цих наслідків?

48.Чи є вірною теза про те, що з огляду на чинне кримінальне законодавство примусове лікування слід розглядати як різновид примусових заходів медичного характеру?

49.У чому полягає унікальність спеціальної конфіскації в системі правових наслідків порушення норм кримінального права з точки зору підстав, що обумовлюють настання цих наслідків?

50.Як слід розуміти слова “злочин, пов'язаний з домашнім насильством” в ч. 1 ст. 91-1

КК?

V. СУДОВА ПРАКТИКА

51.Охарактеризуйте правові позиції, висловлені в Рішенні КСУ у справі за конституційним поданням 46 народних депутатів України щодо офіційного тлумачення положень статті 58 Конституції України, статей 6, 81 Кримінального кодексу України (справа про зворотну дію кримінального закону в часі) від 19 квітня 2000 року № 6-рп/2000, щодо бланкетних диспозицій кримінального закону?

52.Яке значення для застосування положень статті 68 КК має правовий висновок, висловлений в постанові ОП ККС ВС від 2 грудня 2019 року у справі № 664/425/16-к

53.У чому виявляється системне тлумачення кримінального закону в Рішенні КСУ в справі щодо застосування кваліфікуючої ознаки “працівник правоохоронного органу” до працівника державної виконавчої служби від 18 квітня 2012 року № 10-рп/2012?

54.У чому виявляється телеологічне (цільове) тлумачення ч. 1 ст. 263 КК в постанові ВП ВС від 03 липня 2019 року в справі № 288/1158/16-к?

55.Чому правовий висновок, висловлений в постанові ОП ККС ВС від 6 червня 2018 року в справі № 180/746/16-к щодо чинності в часі положень КК, які виникли на підставі “закону Савченко”, був у подальшому переглянутий в постанові ВП ВС від 29 серпня 2018 року в справі № 663/537/17?

56.Охарактеризуйте постанову ЄСПЛ в справі Рубан проти України (2016). Яким є її значення для українського кримінального права?

57.У чому полягає значення постанови ЄСПЛ в справі Engel and others v. the Netherlands (1976) для розуміння обсягу гарантій, передбачених статтею 7 ЄКПЛ?

58.У чому полягає значення постанови Великої палати ЄСПЛ в справі Kafkaris v. Cyprus [GC] (2008) для розуміння обсягу гарантій, передбачених статтею 7 ЄКПЛ?

59.У чому полягає значення постанови Великої палати ЄСПЛ в справі Scoppola v. Italy (№ 2) [GC] (2009) для розуміння обсягу гарантій, що випливають зі статті 7 ЄКПЛ?

60.Якими положеннями Конституції України та КК охоплюються складові принципу законності в кримінальному праві, визнані в постанові ЄСПЛ в справі Varvara v. Italy (2013)?

61.Яке положення Конституції України охоплює таку складову принципу законності в кримінальному праві як lex certa (вимога визначеності кримінального закону), згідно з правовою позицією, висловленою в Рішенні КСУ в справі за конституційним поданням 59 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) статті 368-2 Кримінального кодексу України від 26 лютого 2019 року № 1-р/2019?

62.Поясність, у чому виявляється судова добудова кримінального закону в п. 12 постанови Пленуму ВСУ “Про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміну невідбутої частини покарання більш м'яким” № 2 від 26.04.2002 року?

63.У чому полягає важливість правових позицій, викладених в постанові ВСУ від 24 грудня 2015 року в справі № 5-221кс15, для розуміння ч. 2 ст. 11 КК?

64.Яке значення має правовий висновок, викладений в постанові ВСУ від 12 вересня 2011 року в справі № 5-15кс11, для застосування покарання у виді конфіскації майна?

65.Охарактеризуйте постанову ЄСПЛ в справі Пантелеєнко проти України (2006). Яким є її значення для українського кримінального права?

66.У чому полягає значення постанови Великої палати ЄСПЛ в справі Sergey Zolotukhin v. Russia [GC] (2009) для розуміння статті 4 Протоколу№ 7 до ЄКПЛ? Яке це має значення у світлі динамічного аспекту відмежування злочинів (кримінальних правопорушень) та адміністративних проступків?

67.Чому в Рішенні КСУ в справі за конституційним поданням Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень статті 69 Кримінального кодексу України (справа про призначення судом більш м'якого покарання) від 2 листопада 2004 року № 15-рп/2004 було визнано неконституційною первинну редакцію статті 69 КК? Яке важливу позицію загального характеру висловив у цій справі КСУ?

68.Яке значення для застосування ч. 4 ст. 70 КК має правовий висновок, висловлений

впостанові ОП ККС ВС від 23 вересня 2019 року у справі № 199/1496/17?

69.У чому виявляється тлумачення ч. 2 ст. 365 КК у відповідності з Конституцією України в постанові ВП ВС від 5 грудня 2018 року в справі № 301/2178/13-к?

70.Чому тлумачення ч. 2 ст. 365 КК, викладене в постанові ВП ВС від 5 грудня 2018 року в справі № 301/2178/13-к, є нестандартним з огляду на традиційні для (пост-)радянського кримінального права уявлення про кваліфіковані (особливо кваліфіковані) склади злочинів (кримінальних правопорушень)?

71.Чому положення абз. 5 п. 12 постанови Пленуму ВСУ “Про судову практику в справах про злочини проти життя та здоров'я особи” від 07.02.2003 № 2, слід сприймати як відступ від усталеного в кримінальному праві України підходу до подолання конкуренції загальної та спеціальної норм?

72.Поясніть відмінність між ситуаціями, яким присвячені п.п. 10 та 11 постанови Пленуму ВСУ “Про практику застосування судами кримінального законодавства про повторність, сукупність і рецидив злочинів та їх правові наслідки” від 04.06.2010 № 7?

73.У чому полягає особливість ставлення особи до вікової характеристики потерпілого, яке допускає п. 6 постанови Пленуму ВСУ “Про судову практику в справах про злочини проти життя та здоров’я особи” від 07.02.2003 року № 2?

74.У чому полягають особливості врахування неправильного уявлення винного про обставини, що характеризують потерпілого, при кваліфікації умисного вбивства, передбачені в п.п. 10 та 12 постанови Пленуму ВСУ “Про судову практику в справах про злочини проти життя і здоров'я людини” від 01.04.1994 року № 1 (втратила чинність)?

75.У чому виявляється поширювальне тлумачення ознаки “вчинення злочину за попередньою змовою групою осіб” в п. 16 постанови Пленуму ВСУ “Про судову практику в справах про злочини проти життя та здоров'я особи” 07.02.2003 року № 2?

VI. ПРАВОЗАСТОСУВАННЯ

76.А проник до чужого житла та за відсутності власника почав заволодівати його майном. Зрозумівши, що не зможе винести все майно самостійно, А зателефонував Б, який приїхав на місце вчинення злочину та допоміг А винести майно з чужого житла. Наведіть правову кваліфікацію поведінки А та Б, а також формулювання їх обвинувачення? Примітка. Ознайомтеся зі статтями 162 та 185 КК.

77.А умовив Б проникнути до чужого житла та за відсутності власника заволодіти його майном, що Б і у подальшому й зробив. Наведіть правову кваліфікацію поведінки А та Б, а також формулювання їх обвинувачення? Примітка. Ознайомтеся зі статтями 162 та 185 КК.

78.А умовив Б проникнути до чужого житла та за відсутності власника заволодіти його майном, що Б і у подальшому й зробив. А також надав Б знаряддя для зламу дверей до житла. Наведіть правову кваліфікацію поведінки А та Б, а також формулювання їх обвинувачення? Примітка. Ознайомтеся зі статтями 162 та 185 КК.

79.А (раніше судимий за грабіж) умовив Б проникнути до чужого житла та за відсутності власника заволодіти його майном, що Б і у подальшому й зробив. Наведіть правову кваліфікацію поведінки А та Б, а також формулювання їх обвинувачення? Примітка. Ознайомтеся зі статтями 162 та 185 КК.

80.А умовив Б (раніше судимого за грабіж) проникнути до чужого житла та за відсутності власника заволодіти його майном, що Б і у подальшому й зробив. Наведіть правову кваліфікацію поведінки А та Б, а також формулювання їх обвинувачення? Примітка. Ознайомтеся зі статтями 162 та 185 КК.

81.А умовив Б проникнути до чужого житла та за відсутності власника заволодіти його майном. Коли Б потрапив до житла, додому повернувся власник. Б злякався затримання та втік. Наведіть правову кваліфікацію поведінки А та Б, а також формулювання їх обвинувачення? Примітка. Ознайомтеся зі статтями 162 та 185 КК.

82.А умовив Б проникнути до чужого житла та за відсутності власника заволодіти його майном. Коли Б потрапив до житла, додому повернувся власник. Б з метою продовження заволодіння майном побив власника та втік з майном. Наведіть правову кваліфікацію поведінки А та Б, а також формулювання їх обвинувачення? Примітка. Ознайомтеся зі статтями 126, 162, 185, 186 КК.

83.А умовив Б проникнути до чужого житла та за відсутності власника заволодіти його майном у великому розмірі. Б зробив те, до чого його схилив А, однак заволодів майном в особливо великому розмірі. Наведіть правову кваліфікацію поведінки А та Б, а також формулювання їх обвинувачення? Примітка. Ознайомтеся зі статтями 162 та 185 КК.

84.А (18 років) умовив Б (13 років) проникнути до чужого житла та за відсутності власника заволодіти його майном, що Б і у подальшому й зробив. Наведіть правову кваліфікацію поведінки А та Б, а також формулювання їх обвинувачення? Примітка. Ознайомтеся зі статтями 162, 185, 304 КК.

85.А (18 років) та Б (13 років), діючи згідно досягнутої між ними домовленості, проникли до чужого житла та за відсутності власника заволоділи його майном. Наведіть правову кваліфікацію поведінки А та Б, а також формулювання їх обвинувачення? Примітка. Ознайомтеся зі статтями 162 та 185 КК.

86.А та Б, діючи згідно досягнутої між ними домовленості, заволоділи майном з чужого житла за відсутності власника за таких обставин: А зламав вхідні двері до житла та залишився стояти на сторожі, а Б проник до житла та вилучив звідти майно. Наведіть правову кваліфікацію поведінки А та Б, а також формулювання їх обвинувачення? Примітка. Ознайомтеся зі статтями 162 та 185 КК.

87.А умовив Б заволодіти майном з чужого житла за відсутності власника. Коли Б намагався зламати вхідні двері до житла, він був затриманий. Наведіть правову кваліфікацію поведінки А та Б, а також формулювання їх обвинувачення? Примітка. Ознайомтеся зі статтями 162 та 185 КК.

88.А вчинив три крадіжки з проникненням у житло, але згодом був затриманий, коли проник до четвертої квартири та збирав майно у валізу. Наведіть правову кваліфікацію поведінки А, а також формулювання його обвинувачення? Примітка. Ознайомтеся зі статтями

162 та 185 КК.

89.А (раніше судимий за розбій) вчинив крадіжку з проникненням у житло, скориставшись знаряддям, яке йому перед цим дав Б, що знав про наміри А. Згодом А передав здобуте майно на зберігання В, розповівши тому про походження майна. Наведіть правову кваліфікацію поведінки А, Б та В, а також формулювання їх обвинувачення? Примітка. Ознайомтеся зі статтями 162 та 185 КК.

90.А вчинив крадіжку з проникненням у житло. Після цього А разом з Б вчинив розбій, під час якого потерпілому було завдано тяжке тілесне ушкодження. Наведіть правову кваліфікацію поведінки А та Б, а також формулювання їх обвинувачення? Примітка. Ознайомтеся зі статтями 121, 162, 185, 187 КК.

91.А та Б побили працівника поліції та умисно знищили його майно у зв'язку з його

службовою діяльністю. Наведіть правову кваліфікацію поведінки А та Б, а також формулювання їх обвинувачення? Примітка. Ознайомтеся зі статтями 126, 194, 345, 347 КК.

92.А та Б умисно вбили працівника поліції та умисно знищили його майно у зв'язку з його службовою діяльністю. Наведіть правову кваліфікацію поведінки А та Б, а також формулювання їх обвинувачення? Примітка. Ознайомтеся зі статтями 115, 194, 347, 348 КК.

93.А та Б вчинили замах на умисне вбивство працівника поліції та умисно знищили його майно у зв'язку з його службовою діяльністю. Наведіть правову кваліфікацію поведінки

Ата Б, а також формулювання їх обвинувачення? Примітка. Ознайомтеся зі статтями 115, 194, 347, 348 КК.

94.А та Б, діючи згідно з попередньою домовленістю, незаконно заволоділи транспортним засобом за таких обставин: А побив власника транспортного засобу, чим скористався Б, який завів двигун та зрушив транспортний засіб з місця. Невдовзі Б не впорався з керуванням, здійснив наїзд на пішохода, завдавши йому середньої тяжкості тілесне ушкодження. Наведіть правову кваліфікацію поведінки А та Б, а також формулювання їх обвинувачення? Примітка. Ознайомтеся зі статтями 126, 128, 286, 289 КК.

95.А замислив умисне вбивство подружжя своїх сусідів з мотивів особистої неприязні до них. Спочатку він втопив у річці сусіда, а потім намагався задушити сусідку. Вважаючи жінку мертвою, А пішов з місця злочину, однак потерпіла вижила. Наведіть правову кваліфікацію поведінки А, а також формулювання його обвинувачення? Примітка. Ознайомтеся зі статтею 115.

96.А замислив умисне вбивство подружжя своїх сусідів з мотивів особистої неприязні до них. Спочатку він втопив у річці сусіда, а сусідку намагався застрелити з рушниці. А вистрілив у напрямку сусідки, але не влучив, натомість куля вцілила в стороннього перехожого, який перебував у полі зору А в момент пострілу. Наведіть правову кваліфікацію поведінки А, а також формулювання його обвинувачення? Примітка. Ознайомтеся зі статтями

115 та 119 КК.

97.А умисно вбив малолітню дитину (про малолітній вік потерпілої А не знав, але міг та повинен був знати), а згодом з метою приховання цього злочину вбив особу, яка була його свідком. Наведіть правову кваліфікацію поведінки А, а також формулювання його обвинувачення? Примітка. Ознайомтеся зі статтею 115 КК.

98.А умисно вбив малолітню дитину (про малолітній вік потерпілої А не знав, не міг та не повинен був знати), а згодом з метою приховання цього злочину намагався вбити особу, яка була його свідком. А вдарив цю особу ножем, однак вона вижила, хоча й одержала тяжке тілесне ушкодження. Наведіть правову кваліфікацію поведінки А, а також формулювання його обвинувачення? Примітка. Ознайомтеся зі статтями 115, 121, 128 КК.

99.А з мотивів особистої неприязні сильно побив потерпілого, внаслідок чого останній зазнав тяжкого тілесного ушкодження (за свідченнями А для нього була прийнятною будь-яка шкода життю чи здоров'ю потерпілого, включно зі смертю). Після цього А кілька днів переховувався в будинку Б, розповівши про те, що накоїв. Наведіть правову кваліфікацію поведінки А та Б, а також формулювання їх обвинувачення? Примітка. Ознайомтеся зі статтями 115, 121 КК.

100.А замовив Б (раніше судимому за умисне вбивство) та В вчинення умисного вбивства, пообіцявши за це грошову винагороду. Б певний час стежив за потерпілим, встановлюючи його розпорядок дня, а В у цей час незаконно придбав вогнепальну зброю для вбивства. Коли Б та В рушили до місця, де згідно з планом вони мали вбити потерпілого, їх було затримано. Наведіть правову кваліфікацію поведінки А, Б та В, а також формулювання їх обвинувачення? Примітка. Ознайомтеся зі статтями 115, 263 КК.

Äопомогà у вирішенні дàних зàвдàнь: https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680