Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

1461

.pdf
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
1.37 Mб
Скачать

ЛЬВІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

ПРИКАРПАТСЬКИЙ ЮРИДИЧНИЙ ІНСТИТУТ

Медицький І.Б.

КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВО УКРАЇНИ ОСОБЛИВА ЧАСТИНА

Семінарські та практичні заняття

Посібник для студентів (курсантів)

спеціальності “Правознавство”

Äопомогà у вирішенні дàних зàвдàнь: https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

Івано-Франківськ

-2008-

ББК 67.9 (4 УКР) 308 УДК 343.2 М42

Медицький І.Б. Кримінальне право України. Особлива частина. Семінарські та практичні заняття: Посібник для студентів (курсантів) спеціальності “Правознавство”. – Івано-Франківськ: ВОНР та РВД ПЮІ ЛьвДУВС, 2008. – 199 с.

Медицький І.Б. доцент кафедри кримінального права та кримінології Прикарпатського юридичного інституту Львівського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук.

Рецензенти:

П.Л. Фріс, доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри кримінального права та кримінології Прикарпатського юридичного інституту Львівського державного університету внутрішніх справ;

В.П. Ливинець, кандидат юридичних наук, доцент, завідувач кафедри кримінального права і процесу Інституту права, економіки і будівництва УАН

Рекомендовано до друку Вченою радою Прикарпатського юридичного інституту Львівського державного університету внутрішніх справ (протокол № 5 від 26.12.2007 року)

Посібник містить в собі основні питання, що виносяться на розгляд семінарських занять, а також завдання, розв’язання яких є необхідним для засвоєння на практиці теоретичних питань кваліфікації злочинів. До тем подано методичні вказівки та рекомендовану літературу, міжнародні нормативно-правові акти та акти чинного законодавства України, а також Постанови Пленуму Верховного Суду України.

Для студентів (курсантів) вищих юридичних навчальних закладів та факультетів при вивченні курсу “Кримінальне право України. Особлива частина”.

©І.Б.Медицький, 2008

©Прикарпатський юридичний інститут ЛьвДУВС, 2008

2

В С Т У П

Підготовка висококваліфікованих юристів передбачає ґрунтовне вивчення курсу кримінального права України, яке, як відомо, належить до фундаментальних галузей системи права. Вивчення Особливої частини являється завершальним етапом у процесі освоєння курсу в цілому.

Метою семінарських занять є засвоєння студентами теоретичного матеріалу, який стосується поняття, системи та значення Особливої частини кримінального права України; сучасних завдань протидії з боку держави протиправній поведінці; підстав та принципів кваліфікації конкретних злочинних посягань, передбачених чинним КК України і т.д.

Готуючись до семінарського заняття, викладач повинен завчасно дати студентам перелік питань, які будуть винесені на розгляд; повідомити перелік основних джерел (монографій, статей у періодичних фахових виданнях, нормативно-правових актів), які необхідно використовувати при підготовці до заняття. На практичне заняття викладачем подається для вирішення 8-10 задач, які найбільш повно характеризують матеріал, засвоєний студентами на семінарському занятті з конкретної тематики.

Практичні завдання з Особливої частини кримінального права покликані допомогти студентам оволодіти теоретичними знаннями з кримінального права, отримати практичні навички застосування закону про кримінальну відповідальність та навчитися здійснювати правильну, у суворій відповідності до закону, кваліфікацію злочинів. При підготовці до практичного заняття студент повинен уважно ознайомитися із фабулами задач, звернути увагу на подану термінологію та обставини, які будуть відігравати ключову роль в ході їх розв’язання. При вирішенні задач студенти повинні не тільки називати ту чи

3

іншу кримінально-правову норму, у відповідності до якої дається юридична оцінка діяння, але й відповідним чином аргументувати свою позицію шляхом детального аналізу складу злочину. Для правильного вирішення завдання та його обґрунтування студентам необхідно звертатися до постанов Пленуму Верховного Суду України, матеріалів слідчої та судової практики, підзаконних нормативноправових актів, що регулюють суспільні відносини у конкретній сфері життєдіяльності суспільства, яка стала предметом кримінально-правового розгляду.

Тема № 1. Злочини проти основ національної

безпеки

 

Семінарське і практичне заняття

2 год.

1.Поняття, кримінально-правова характеристика і види злочинів проти основ національної безпеки України.

2.Злочини проти основ національної безпеки України у політичній сфері.

- Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади. Поняття, склад і види цього злочину.

- Посягання на життя державного чи громадського діяча. Поняття, склад і види цього злочину.

3.Злочини проти основ національної безпеки України у інформаційній, економічній, науковотехнологічній і воєнній сферах.

- Державна зрада. Поняття і склад цього злочину.

- Шпигунство. Поняття, склад і види цього злочину.

4.Злочини проти основ національної безпеки України у економічній, екологічній і воєнній сферах.

- Диверсія. Поняття і склад цього злочину.

4

Завдання № 1 Спецслужбою однієї з іноземних держав з метою

проведення ворожої діяльності проти України був завербований полковник Самсонов – співробітник науководослідного інституту Міністерства оборони України. Він неодноразово за грошову винагороду передавав представникам іноземної розвідки секретні матеріали, що стосувалися розробки нового стрілецького озброєння, до яких мав службовий доступ. Згодом, побоюючись розкриття, Самсонов добровільно явився до органів безпеки України із зізнанням.

Завдання № 2 Співробітник науково-дослідного інституту

Писарський після закінчення робочого дня не залишив службові документи, як цього вимагалось, у сейфі, а взяв їх додому, щоб попрацювати. Дані документи містили відомості, що складають державну таємницю. Дорогою додому Писарський зустрів свого шкільного товариша Перцова, який запропонував відмітити їх зустріч у ресторані. Писарський у стані сильного алкогольного сп’яніння забув у ресторані дипломат з документами, який після закриття ресторану було знайдено його працівниками та передано до міліції.

Завдання № 3 У гості до Петренка приїхав родич із-за кордону

Савченко. У відвертій розмові він запропонував Петренку збирати дані щодо промислового потенціалу області, розміщення військових частин та передавати їх через контактну особу. Петренко погодився, за що отримав 2500 доларів США. Після від’їзду Савченка Петренко зрозумів небезпечність зробленого ним вчинку, з’явився в міліцію і все розповів.

5

Завдання № 4 Напередодні виборів депутатів до органів місцевого

самоврядування, з метою створення напруженої обстановки у місті та маючи матеріальну зацікавленість у цьому, раніше судимі Кіт та Марків виготовили саморобний вибуховий пристрій, поклали його до дорожньої валізи і залишили її на лавці біля привокзальної площі. Пакет знайшла Чебрикова, яка з цікавості стала розбирати його вміст. Стався вибух, в результаті якого Чебрикова загинула на місці, а четверо випадкових перехожих були доправлені до лікарні із пораненнями різного ступеня тяжкості.

Завдання № 5 Поклич та Сметанін, співробітники об’єднання

“Технопром-експорт”, укладали контракти із фінансово “слабкими” зарубіжними фірмами, за що одержували від них великі нагороди. Це призводило до подорожчання будівництва за українськими проектами і, як результат, змусило державу виплачувати значну різницю у валюті за рахунок внутрішніх коштів. Крім того, за грошові суми вони розголошували іноземним комерсантам відмості, які містили службову таємницю. У Поклича вилучено понад 2 млн. грн.

Завдання № 6 Громадянин України Матвіїв, завербований

розвідкою іноземної держави, отримав від свого “керівництва” завдання викликати масову загибель великої рогатої худоби в одному із регіонів. З цією метою він влаштувався зоотехніком у фермерському господарстві та став підмішувати до кормів, якими годували телят, складники збудника “сибірської язви”. Коли розпочалися перші випадки загибелі худоби, працівники господарства, підозрюючи Матвіїва у непрофесійному відношенні до своїх обов’язків, затримали його та доставили до міліції.

6

Завдання № 7 Громадянка іноземної держави Софі Леско, яка

знаходилась у тривалому службовому відрядженні в Україні, була завербована представником розвідки однієї із західних держав. Виконуючи завдання цієї спецслужби, Леско збирала відомості про розташування військових частин, встановлювала прізвища, військові звання та посади офіцерського складу, який проходив службу у Київському військовому окрузі, фотографувала військову техніку, що виїздила з військових частин, направляючись на полігони і т.д.

Завдання № 8 За ініціативою Борсука і Лучника було створено

групу осіб, яка виготовила листівки, що містили заклики до насильницьких дій щодо татар, які мешкають на півдні України. Під час одного із мітингів тисячний натовп, вийшовши з-під контролю представників влади, вчинив збройний опір, почав громити державні установи і заклади, в ході чого загинуло троє громадян. У погромах брали участь Борсук і Лучник, а також Фокін і Зоркін.

Завдання № 9 Народний депутат України Клименко, перебуваючи у

службовому відрядженні у одній із областей і зустрічаючись з громадянами, підтвердив своє бажання не обмежуватися одним строком перебування у вищому законодавчому органі держави та взяти участь у чергових виборах, які мали відбутися невдовзі. Місцевий бізнесмен Шпак, який теж мав намір балотуватися до парламенту, побоюючись досвідченого конкурента, прийняв рішення організувати його вбивство. З цією метою він доручив своїй довіреній особі Зленку знайти потрібних людей. Зленко доручення виконав, і незабаром колишній десантник Фініков на зустрічі Клименка із громадянами кинув у нього гранату РГД-5. Від вибуху Клименко

7

отримав тяжкі поранення, у лікарні йому довелося ампутувати ногу.

Завдання № 10 Коритник у Дніпропетровську познайомився з

агентом іноземної розвідки Фуксом, який запропонував йому за винагороду збирати відомості про військовопромислові об’єкти на території області. Для одержання цих відомостей Копитник познайомився з дружиною співробітника режимного об’єкта, який зловживав спиртними напоями і в стані алкогольного сп’яніння повідомляв дружині таємну інформацію. Частину грошей, одержаних від Фукса, Коритник передавав їй як подяку за одержані відомості.

ТЕСТИ

1.Родовим об’єктом злочинів проти основ національної безпеки України є:

а) суспільні відносини з охорони конституційного ладу, громадського порядку, суверенітету, територіальної недоторканості, обороноздатності держави;

б) суспільні відносини, що забезпечують обороноздатність, незалеж-ність, територіальну цілісність та недоторканість держави;

в) суспільні відносини з охорони конституційного ладу, суверенітету, територіальної недоторканості, обороноздатності держави;

г) суспільні відносини з охорони конституційного ладу, суверенітету, обороноздатності держави.

2.Кваліфікованими видами публічних закликів до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади (ч.3 ст.109 КК України) є дії, вчинені:

а) з використанням засобів масової інформації; б) особою, яка є представником влади; в) державним чи громадським діячем;

8

г) повторно; д) організованою групою;

е) загальнонебезпечним способом.

3.Об’єктивна сторона злочину, передбаченого статтею 110 КК України “Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”, може проявлятися у таких формах:

а) дії, вчинені з метою зміни меж території або з метою зміни державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією України;

б) публічні заклики до вчинення дій, метою яких є зміна меж території (державного кордону України);

в) розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення дій, метою яких є зміна меж території (державного кордону) України;

г) фінансування діяльності, яка ведеться з метою зміни меж території або з метою зміни державного кордону України;

д) всі відповіді є правильними.

4.Об’єктом злочину, передбаченого ст.111 КК України “Державна зрада”, є:

а) суверенітет держави; б) територіальна цілісність держави;

в) незалежність держави у її міжнародних зносинах з іноземними державами;

г) обороноздатність держави; д) територіальна недоторканність держави;

е) безпека держави у науковій сфері.

5.Спеціальний вид звільнення від кримінальної відповідальності, передбачений ст.111 КК України “Державна зрада”, пов’язаний з:

а) з’явленням особи зі зізнанням до компетентних органів держави;

9

б) не виконанням особою злочинного завдання, отриманого від іноземної держави, іноземної організації або їх представників;

в) своєчасним відверненням настання суспільнонебезпечних наслідків від такого роду дій компетентними органами держави;

г) всі відповіді є правильними.

6.Потерпілим від злочину, передбаченого ст.112

ККУкраїни “Посягання на життя державного чи громадського діяча”, може бути:

а) Президент України; б) Голова Верховної Ради України;

в) Уповноважений Верховної Ради України з прав людини;

г) Голова Верховного Суду України; д) Голова Вищого Адміністративного Суду України;

е) представник Президента України у Верховній Раді України;

є) Секретар Ради з національної безпеки і оборони України.

7.Шпигунство (ст.114 КК України) є закінченим злочином з моменту:

а) встановлення зв’язку з іноземною державою, іноземною організацією або їх представниками;

б) встановлення зв’язку з іноземною державою, іноземною організацією або їх представниками чи отримання завдання від іноземної розвідки;

в) вчинення конкретних дій у формі передачі іноземній державі, іноземній організації або їх представникам відомостей, що становлять державну таємницю;

г) вчинення конкретних дій у формі збирання або передачі іноземній державі, іноземній організації або їх

10

Соседние файлы в предмете Уголовное право