Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

задачі

.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
17.58 Кб
Скачать

Допомога у вирішенні даних завдань:

https://vk.com/a.jurisprudent

https://vk.com/zadachi_po_pravu

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

Задача 1

Князев В.Л. визнаний винним у тому, що 13.06.2001р., представившись сантехніком - працівником ЖЭУ № 5, не збираючись і не маючи можливості виконувати обов'язки з ремонту опалювальної системи, зловживаючи довірою, обдурив потерпілу Федченко П.О. і оволодів її грошима в сумі 900 гривень.

Вироком районного суду від 16.09.2001р. Князев В.Л. був засуджений за шахрайство, що заподіяло значний збиток потерпілої до шести років позбавлення волі з конфіскацією майна, що є його особистою власністю.

Захисник засудженого подав апеляційну скаргу з проханням про зміну міри покарання, оскільки санкція статті за шахрайство передбачає покарання у виді позбавлення волі строком до трьох років.

Апеляційна інстанція відмовила в задоволенні скарги, пославшись на те, що на момент скоєння злочину Князевим В.Л., 13.06.2001р., діяв кримінальний закон, що передбачав відповідальність за шахрайство (ст. 143 КК України) у виді позбавлення волі на строк до семи років з конфіскацією майна або без конфіскації або виправних робіт на строк від одного року до двох років з конфіскацією майна або без такої.

Дайте юридичний аналіз і оцінку вищевказаним обставинам.

Обгрунтуйте правомірність відмови апеляційної інстанції в задоволенні скарги.

Висловіть думку про застосування виду і міри покарання.

Задача 2

Перова, громадянка Німеччини разом зі своїм чоловіком Борисовом, громадянином України, знаходилася в подорожі на морському пасажирському судні «Пегас», що знаходилося під прапором України та було приписане до порту України. За час подорожі вони неодноразово викрадали речі у пасажирів судна. Першу крадіжку вони вчинили, коли «Пегас» знаходився у відкритому морі, другу - в порту України, третю - в порту Туреччини.

Визначте місце і час скоєння злочину.

За законом якої з держав подружжя нестиме відповідальність у кожному конкретному випадку?

Задача 1

Громов Р.Л. зайшов вдень в універсам «Зірочка» і, підійшовши до відділу підприємця Мохова О.Т., забрав у останнього електронні ваги вартістю 600 гривень, пояснивши, що вони є його власністю. Мохов Р.Т., вважаючи електронні ваги своєю власністю, закрив торговий відділ і протягом тижня не мав можливості здійснювати підприємницьку діяльність, унаслідок чого йому був заподіяний значний збиток.

В ході досудового слідства було встановлено, що Громов Р.Л. на початку жовтня продав вказані електронні ваги Мохову О.Т. за 600 гривень, відразу ж одержавши за них 350 гривень, а суму, що залишилася, - 250 гривень покупець обіцяв повернути через 2 місяці, але після закінчення зазначеного терміну так і не виконав свою обіцянку.

Громов Р.Л. за місцем роботи характеризується позитивно, одружений, має на утриманні дочку дванадцяти років, не судимий.

При судовому розгляді справа відносно Громова Р.Л. була припинена за відсутністю в його діях складу злочину.

Потерпілий Мохов О.Т. подав апеляційну скаргу, не погодившись з рішенням суду відносно Громова Р.Л., оскільки вважав, що останній, всупереч встановленому законом порядку, вчинив дії, правомірність яких оспорюється їм, що є злочином.

Дайте юридичний аналіз і оцінку вищевказаним обставинам.

Обгрунтуйте - чи підлягає скарга задоволенню?

Задача 4

Спірідонов помістив оголошення в газеті про здачу житла в найм. По оголошенню до нього звернувся Шамшурія, громадянин Грузії що приїхав до України на навчання. Спірідонов відмовив Шамшурія в наданні житла, пояснивши своє рішення негативним відношенням до всіх осіб кавказької національності.

Визначте, чи містяться в діях Спірідонова ознаки злочину.

Якщо в діях Спірідонова містяться ознаки злочину, висловіть обгрунтовану думку за законодавством якої країни відповідатиме Спірідонов.

Задача 4

При звільненні 2 квітня 2008 року Разжівіна з місць позбавлення волі йому було оголошено, що відповідно до ухвали судді районного суду по місцю відбування їм покарання 25 червня 2009 року відносно нього встановлений адміністративний нагляд. Відповідно до ухвали про встановлення адміністративного нагляду Разжівін повинен був прибути на місце мешкання і стати на облік в РВВС не пізніше 5 липня. Він з'явився в РВВС для того, щоб стати на облік лише 9 липня, пояснивши це тим, що рейси автобусів були скасовані внаслідок відсутності бензину, а про це він не знав. Районним судом Разжівін був засуджений за ст. 395 КК України.

Дайте оцінку рішенню суду.

Задача 6

Томенко неодноразово протягом року вчинював дрібне хуліганство. За це на нього послідовно накладалися адміністративні стягнення у виді штрафу, виправних робіт і адміністративного арешту (ст. 173 КпАП). У зв'язку з тим, що громадянин Томенко знову зробив таке саме порушення, дільничний інспектор міліції в рапорті на ім'я начальника РВВС поставив питання про притягнення Томенко до кримінальної відповідальності як «невиправного».

Чи обгрунтована думка дільничного інспектора міліції?

Задача 5

Лікар-хірург Пекалів, який працював старшим судновим лікарем плавбази «Севастополь», під час перебування плавбази в плаванні протягом шести місяців, зробив за грошову винагороду операції по перериванню вагітності 14 жінкам - членам екіпажу і працівникам переробних цехів. Наказ головного лікаря медсанчастини «Азоврибпрома» забороняв проведення планових абортів в морі. Вагітних жінок, відповідно до цього наказу, потрібно було списувати на берег. Медичних протипоказань для проведення абортів у жінок не було.

Чи є в діях Пекаліва склад злочину «незаконне проведення аборту»?

Задача 7

Марков у знайомого Малюкова попросив для тимчасового користування магнітолу японського виробництва, а потім продав її. Через десять днів в цьому ж селі Марков через вікно проник в будинок Лазаревой і вкрав радіоприймач, телевізор і відеомагнітофон.

Чи містять дії Маркова склад злочину. Скільки злочинів скоїв Марков?

Чи є підстави для притягнення Маркова до кримінальної відповідальності?

Задача 2

23.09.2009 р., у 16 годин 30 мин., Яшин спільно з Мальцевим і Луніним в м. Шахтерську розпили дві пляшки вина, після чого Яшин, на мотоциклі «Ява-350», що належав йому, разом з вказаними вище особами поїхав в пос. Цукуріно, а потім в м. Гірник, де вони продовжили розпивати спиртне.

Повертаючись в м. Шахтерськ в 21 годину, Яшин, управляючи мотоциклом із згорілою лампою передньої фари, виїхав на смугу стрічного руху і зробив наїзд на пішоходів Одоренко і Деміна, яким заподіяв тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.

Таким чином, Деміну і Одоренко були заподіяні середньої тяжкості тілесні ушкодження, а Луніну і Мальцеву - легкі тілесні ушкодження, що потягли за собою короткочасний розлад здоров'я.

Чи міститься в діях Яшина склад злочину?

Якщо міститься - назвіть вид загального, родового і безпосереднього об'єктів злочину в даному випадку.

Задача 10

Думік, знаходячись в караулі по охороні військового складу, проник на склад з військовим майном, яке він охороняв, звідки викрав військове майно на суму 18 тисяч гривень, шість автоматів і 600 патронів для них, а також особисті речі прапорщика Баськова вартістю 7 тисяч гривень, які той зберігав на складі, і його гладкоствольну мисливську рушницю вартістю 3 тисячі гривень.

Ознайомтеся із статтями 185, 262, 410, 418 КК.

Чи є в діях Думіка ознаки злочинів, передбачених вказаними статтями?

Предметами яких злочинів є вкрадені Думіком речі?

Допомога у вирішенні даних завдань:

https://vk.com/a.jurisprudent

https://vk.com/zadachi_po_pravu

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680