Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інфекційний метрит.pptx
Скачиваний:
16
Добавлен:
22.06.2020
Размер:
262.89 Кб
Скачать

Етіологічні та превентивні особливості інфекційного метриту коней

План

1.Визначення хвороби

2.Етіологія

3.Профілактика

1.Визначення хвороби

Контагіозний метрит — інфекційна, висококонтагіозна хвороба, яка характеризується вагінітом, порушенням відтворної функції у кобил.

Вуражених кобил знижується плодючість, еструс-період стає тривалішим і нерегулярним. При гострому перебігу спостерігаються ендометрит та вагініт, виділення сірувато-білого ексудату, який забруднює задні кінцівки і волосяний покрив у ділянці хвоста. Такі симптоми розвиваються у кобил через 2—14 діб після парування із зараженим жеребцем. Через 4—5 діб такі клінічні ознаки не прояв ляються. На 6—8-му тижні вагітності тварина може абортувати. У жеребців видимі ознаки відсутні, хоча при ретельному дослідженні

перших порцій еякуляту можна помітити зміну його кольору.

Хвороба завдає значних економічних збитків за рахунок зниження плодючості кобил.

2. Етіологія

Збудник — Haemophilis equigenitalis (Taylorella equigenitalis) — грамнегативна нерухома паличка, що не утворює капсул і спор.

Захворювання реєструється в Австралії, Англії, Ка наді, Німеччині, Новій Зеландії, США, Франції, Швеції, Японії. Хворіють здебільшого чистопородні коні. Захворювання виникає при використанні зараженої кобили чи жеребців-плідників під час парувальної кампанії. Заражений молодняк є безсимптомним бактеріоносієм до досягнення ним статевого віку. В експерименті цими мікро організмами можна заразити віслюків, кролів,

морських свинок, білих мишей.

Haemophilis equigenitalis

 

4. Профілактика

Україна щодо контагіозного метриту благополучна. При підготовці для експорту у кобил

з інтервалом сім діб три рази з ділянки клітора відбирають проби для бактеріологічних досліджень. Жеребцям промивають статевий член і препуцій 2%-м розчином хлорексидину з наступним нанесенням нітрофурацилінової мазі протягом п'яти діб. Після проведення маніпуляцій тричі з 7-добовим інтервалом відбирають бактеріологічні проби для досліджень. Після одержання негативних результатів дають дозвіл на експорт тварини. У країнах, не благополучних щодо контагіозного метриту, племінних кобил і жеребців досліджують перед початком і після закінчення парувального періоду. Відби рають мазки, які зразу ж відправляють у лабораторію. Хірургічним шляхом вирізають клітор, а потім цю анатомічну ділянку протягом п'яти діб промивають 2%-м розчином хлорексиду і наносять нітро-фурацилінову мазь. Якщо в господарстві виявлено захворювання, то забороняється вивезення коней до того часу, доки не буде одержано негативний результат бактеріологічних досліджень усього поголів'я. Жеребних кобил, у яких був виявлений контагіозний метрит, для же-реблення переводять в ізолятор. Після жереблення відбирають проби Для бактеріологічних досліджень. Лошат досліджують бактеріологічно не менше трьох разів з інтервалом 1 міс протягом перших 3—4 міс При порушенні термінів осіменіння й перебігу жеребності відбирають матеріал і направляють для бактеріологічних досліджень. Клінічно хворих та бактеріоносіїв ізолюють і лікують. Контролюють лікування бактеріологічними дослідженнями.