Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ргр_2 курс

.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.06.2020
Размер:
108.44 Кб
Скачать

РОЗДІЛ 2 ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА

2.1 Визначення об’єкту оцінки

ТОВ “Нова пошта” - українська компанія, лідер логістичного ринку, що надає послуги експрес-доставки документів, вантажів і посилок для фізичних осіб та бізнесу.

Галузь: логістика.

Основний вид діяльності: експрес-доставка документів, вантажів і посилок для фізичних осіб та бізнесу.

Мережа “Нова пошта” складається з понад 6 тис. відділень, сучасних інноваційних сортувальних терміналів у Києві, Хмельницькому та Львові, які здатні обробляти від 14 до 20 тис. посилок за годину.

Компанію було засновано 13 лютого 2001 року з метою запропонувати українцям нову послугу - швидку і зручну доставку. Стартовий капітал становив 7000 доларів США, а в команду увійшло всього 7 осіб. Основними співзасновниками фірми стали В’ячеслав Климов та Володимир Поперешнюк.

На сьогоднішній день компанія складається з більш ніж 5900 відділень, понад 1400 поштоматів для прийому та видачі посилок та 37 сортувально-перевантажувальних терміналів. Географія мережі охоплює майже 3800 міст і сіл. Крім цього компанія здійснює адресну доставку у більш ніж населених пунктів. Автопарк компанії налічує більше автомобілів. За 2018 рік компанія доставила по Україні понад 174 млн відправлень.

Окрім відправки та отримання посилок та вантажів, у відділеннях «Нова пошта» можна замовити низку додаткових послуг, що розроблені з урахуванням побажань клієнтів і особливостей різних відправлень

Штат працівників складає 28.000 осіб.

У 2016 році американське видання Inc. включило компанію “Нова пошта” до рейтингу топ-5000 європейських компаній, що демонструють найшвидший темп розвитку.

Розглянемо основні фінансові показники підприємства.

Таблиця 2.1 - Основні фінансові показники ТОВ “Нова пошта” за 2019 р. (тис.грн)

Показник

План

Факт

Доходи

Усього доходів, у т. ч:

23.583.960

22.139.492

Чистий дохід від реалізації товарів і послуг

23.302.828

21.811.740

Доходи від іншої діяльності

2.281.132

2.327.752

Витрати

Усього витрат

18.583.639

17.643.982

Чистий фінансовий результат

5.000.321

4.495.510

За 2019 було доставлено 212 млн посилок, порівняно з 2018 роком об’єм збільшився на 22%.

Доля Нової пошти на ринку складає 52%, темп росту долі ринку складає 12%. Рівень прибутковості за 2019 рік склав 20%.

2.2 Оцінка товарного асортименту підприємства

Розглянемо асортимент послуг, що надає Нова пошта для приватних клієнтів. Основний складається з таких позицій як “Відправити” та “Отримати”, а також переліку додаткових послуг: “Доставка”, “Зберігання”, “Зміна даних”, “Грошовий переказ”, “Підйом на поверх”, “Пакування”, “SMS-трекінг”, “Самообслуговування”, “Онлайн-оплата”.

Широта асортименту складає 11 асортиментних груп. Розглянемо кожну окрему групу окремо та визначимо глибину асортименту.

Послуга “Відправити” реалізується п'ятьма способами - відправити з відділення на відділення, з відділення на адресу, з адреси на відділення, з адреси на адресу та залишити у пункті передачі; послуга “Отримати” у чотирьох - отримати у відділенні, на адресу, у поштоматі та на пункті передачі.

“Доставка” містить в собі шість додаткових послуг - доставка з Інтернет магазинів, авіадоставка по Україні, гарантована доставка, доставка у часові інтервали, зворотна доставка документів, доставка у вихідний день.

“Зберігання” поділяється на “до 5 днів” та “понад 30 днів”.

Послуга “Зміна даних” - можливість переадресації та зміна даних в експрес-накладній.

До послуги “Грошовий переказ” належать - грошовий переказ “Миттєвий” та накладений платіж.

“Онлайн-оплата” поділяється на послуги “Надійна покупка” та онлайн-оплата відправлення за третю особу.

Таким чином глибина асортименту становить: 5, 4, 6, 2, 2, 2, 1, 1, 1, 1, 2. А насиченість асортименту послуг для приватних клієнтів - 27.

Розглянемо асортимент послуг підприємства для бізнес-клієнтів. Основними послугами є “Відправити”, “Отримати” та перелік додаткових послуг: “Доставка”, “Зберігання”, “Зміна даних”, “Підйом на поверх”, “Пакування”, “SMS-трекінг”, “Самообслуговування”, “Онлайн-оплата”, “Реестр” та “Фулфілмент”.

Широта асортименту для бізнес-клієнтів становить 12 асортиментних груп.Розглянемо кожну окрему групу окремо та визначимо глибину асортименту.

Послуги “Відправити” та “Отримати” є такими самими як і для приватних клієнтів. Послуга “Відправити” - відправити з відділення на відділення, з відділення на адресу, з адреси на відділення, з адреси на адресу та залишити у пункті передачі; послуга “Отримати” - отримати у відділенні, на адресу, у поштоматі та на пункті передачі.

“Доставка” налічує п’ять послуг - авіадоставка, гарантована доставка, зворотна доставка документів, доставка в мережі супермаркетів, доставка особисто в руки.

“Зберігання” складається з тридцятиденного зберігання.

“Зміна даних” зі зміни даних в експрес-накладній та переадресування.

“Пакування” поділяється на пакування окремих відправлень та на палетування.

Онлайн-оплата реалізується через онлайн-кредит, безготівкову оплату та накладений платіж.

Послуга “Реєстр” поділяється на одержання та передачу відправлень за реєстром.

Отже, глибина асортименту становить: 5, 4, 5, 1, 2, 1, 2, 1, 1, 3, 2, 1; а насиченість асортименту послуг для бізнес-клієнтів - 28.

Розглянемо додатково асортимент пакування Нової пошти.

Товарний асортимент пакування фірми складається з наступних позицій:

  • картонний тубус;

  • пакет;

  • конверт;

  • коробка;

  • мішок;

  • пенопласт;

  • гофрований картон;

  • плівка.

Широта асортименту складає вісім асортиментних груп. Розглянемо кожну окрему групу окремо та визначимо глибину асортименту.

Картонний тубус пропонується у трьох видах. Два види пакетів поділяються на пакети для одягу на 0,5 та 1 кг відповідно та два пакети - великий та маленький - для переносу отриманих посилок. Є два види конвертів - картонний та з повітряною плівкою, другий вид конвертів пропонується у трьох розмірах.

Асортимент картонних коробок складається з: коробки для ноутбука, двох коробок об’ємом 0,5 кг - пласкої та стандартної, двох коробок об’ємом 1 кг також пласкої та стандартної, а також коробок об’ємом в 2, 3, 5, 10, 15, 20, 30 кг. Пропонується 1 вид мішка, 1 вид пенопластового наповнювача, 1 вид гофрокартону та два види плівки - стрейч-плівка та повітряна плівка.

Отже глибина асортименту становить: 3, 4, 4, 12, 1, 1, 1, 2. Тоді насиченість асортименту буде дорівнювати 28. Можна сказати, що товарний асортимент пакування є гармонійною, тому що всі одиниці подібні за своїми споживчими властивостями та призначенням.

Якість пакування є високою. Картонні коробки виготовлено з цупкого картону, який витримує перевезення без втрати своїх властивостей, а також надійно зберігає зміст відправлення від псування та пошкоджень при транспортуванні, складанні навантаженні та розвантаженні. Споживач може використовувати картонні коробки декілька разів.

Плівки є прозорими, термостійкими та міцно прикріплюються до своїх шарів. Надійно захищають відправлення від вологи та пом’якшують удари об стінки картонної коробки.

Дизайн упаковки є впізнаваним. На коробках та пакетах розташовано логотип компанії Нова пошта, місце для маркування, слоган компанії, габарити та контакти гарячої лінії. Є достатньо вільного місця для наліпок “скло” та “верх”.

2.3 Аналіз конкурентоспроможності підприємства

У компанії “Нова пошта” три основні конкуренти: “Укрпошта”, “Інтайм” та “Міст Експрес”. Проаналізуємо конкурентоспроможність компанії за допомогою метода багатокутника конкурентоспроможності.

Критерії, за якими оцінювались поштові компанії:

  • швидкість доставки;

  • вартість послуг;

  • якість пакування;

  • зручність розташування пунктів прийому;

  • рівень сервісу;

  • гарантія дотримання термінів доставки.

Таблиця 2.1 - Оцінка поштових компаній за критеріями

Швидкість доставки

Вартість послуг

Якість пакування

Зручність розташування пунктів прийому

Рівень сервісу

Гарантія дотримання термінів доставки

Нова пошта

10

7

10

10

9

10

Укрпошта

9

10

8

9

8

9

Інтайм

8

9

7

7

7

10

Міст Експрес

7

8

9

8

10

9

Розрахуємо загальну площу багатокутника та площі для кожної компанії за формулою 2.1:

, (2.1)

де S - площа шестикутника,

- максимальна оцінка кожного показника якості.

Індекс конкурентоспроможності розрахуємо за формулою 2.2:

(2.2)

Побудуємо багатокутник конкурентоспроможності за розрахованими показниками.

Рис. 2.1 - Багатокутник конкурентоспроможності поштових компаній України

Отже, найбільш конкурентоспроможною є “Нова пошта”. До основних конкурентних переваг належать швидкість доставки, якість пакування та гарантія дотримання термінів доставки.