Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Рецензія на відеоурок зарубіжної літератури

.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.06.2020
Размер:
15.19 Кб
Скачать

Гребіненко Євгеній, 31-АК

Рецензія на відеоурок зарубіжної літератури. (11 кл) (https://www.youtube.com/watch?v=xb10v-JfCig)

Оскільки це відео урок, то ми не можемо спостерігати за тим, як підготовлений кабінет до уроку. Проте, ми можемо оцінити зовнішню графічну оболонку уроку. Вона виконана у формі презентації із додаванням відеофрамента (Снінадок з 1+1, поч. 07:32), а також із аудіосупровідом коментарів і пояснень вчителя. Темою уроку є: "Крилатий гість - янгол у світі фальші" за оповіданням Габріеля Гарсіа Маркеса "Стариган із крилами".

Тема, по-перше, розкриває сутність твору. Вона має цитату, що зосереджує увагу на собі. По-друге, вона досить лаконічна і чітко сформована. Оформлена на окремому слайді. Кілька секунд є статичною, що дає змогу переписати учням тему, і, в той же час, повністю обміркувати її значення. По-друге, вона повністю відповідає чинній програмі курсу зарубіжної літератури у 11 класі, тобто згідно календарно-тематичному плануванню, вона вивчається у другій половині 11 класу.

Епіграфом до уроку є цитата О.Генрі: Треба прагнути бути людиною, незважаючи на всю жорстокість навколишнього світу, і це можливо. Виражена у стислій формі (1 речення), займає більше, ніж 70% простору слайду. Гарно підібрана, оскільки має і мотиваційну форму (Треба прагнути бути людиною), і оптимістичну (і це можливо). Також відповідає змісту твору.

Мета уроку: Мета – формувати компетентності: • презентувати віхи життя і творчості Габріеля Маркеса; • проаналізувати новаторські принципи та прийоми створення фантастичної дійсності («магічний реалізм»); • з’ясувати особливості зображення людського суспільства у творі. Мета була повідомлена учням на початку уроку (поч. 00:46) одразу після теми. Відповідає і доповнює сутність теми уроку, красиво оформлена. Навчальна - просто повідомлена і максимально доступна до розуміння учнів.

За класифікацією М. Кудряшова урок - вивчення художнього твору. Урок послідовний, із викладенням нового матеріла, доповненням коментарями учня і коментарями третіх, незалежних осіб. Для учнів це досить корисно, тому що розвивається критичне мислення. На цьому уроці розвиток критичного мислення має не останнє місце. Досить часто задавалися такі питання, які потребували у собі досить глибокого аналізу. (напр, 02:03) Питання мають проблемний характер і можуть стосуватися майже кожного, якщо правильно інтерпретувати їх. Інноваційні технології не застосовувались адже, вважаю, що вони не потребували тієї значної уваги, яку вони містять.

Паралельно розвиваються творчі навички, оскільки розвивається і розвиток уявного, абстрактного мислення. Через питання, через імпровізовану бесіду це застосовується. До того ж, перегляд відео із різних джерел про історію написання твору (07:31) та "передсмертний лист Маркеса" (03:00) допомогає зануритись у ту атмосферу для кращого розуміння сюжету. Таким шляхом удосконалюється й розвиток емоційного інтелекту, який вкрай важливий для майбутніх абітурієнтів.

Так як твір написаний іноземною мовою, учні повинні читати його в перекладі. На цьому уроці порівняння оригіналу и перекладу вчитель не передбачає.

Сам вчитель досить впевнено почуває себе. Це видно по ентузіазму розповіді, який можна бачити у правому куті зображення веб-камери. Висока якість підготовки. Атмосфера на уроці приємна, радісна. ЇЇ ж доповнюють ще музикальні композиції Daya - Talk/ Apocalyptica - Conclusion. Психологічний комфорт учнів проявляється у повному обсязі.

Що до учнів, то цей урок не передбачає усні відповіді, тільки письмовий конспект. Завдання - індивідуальні. Оцінювання також не передбачається. Домашнє завдання однакове кожне для всіх: прочитати твір та пройти тестування.

Отже, підводячи підсумки, можна сказати, що урок відповідає усім критеріям програми, має структуру і мету, чітку тему і гарні приклади. Орієнтація на учнів максимальна, а також вдалий розподіл часу на відведений матеріал.

Урок має високу цінність для учнів. Весь матеріал чітко структурований і поданий у зрозумілому вигляді для учнів. Для вдосконалення можна застосовувати більше коментарів з боку вчителя, пояснення окремих моментів.

Оцінка уроку - відмінно!