Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

konspekt_vpe

.pdf
Скачиваний:
29
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
6.47 Mб
Скачать

81

Розрізняють наступні способи введення (запису) інформації:

--зміна струму електронного променя зміною напруги модулятора електронного прожектора;

--зміна швидкості розгортки електронного променя;

--зміна швидкості електронів прискорюючим потенціалом електронного прожектора або потенціалом колектора;

--зміна потенціалу сигнальної пластинки.

Передавальною трубкою називають електронно-променеву трубку, що перетворює оптичне зображення в електричний сигнал.

За принципом дії передавальні трубки розділяють на два типи:

--трубки миттєвої дії;

--трубки з накопиченням зарядів.

Трубки з накопиченням зарядів розділяють по фотоелектронному перетворенню на:

--трубки на зовнішньому фотоефекті;

--трубки на внутрішньому фотоефекті.

Узагальному випадку можливі три способи розгортки зображення:

-переміщення оптичного зображення щодо нерухомого фотоелемента;

-переміщення фотоелемента щодо нерухомого оптичного зображення;

-електричне перемикання (комутація) сигналів від безлічі нерухомих фотоелементів, на які спроектовано оптичне зображення.

Основні характеристики передавальних трубок:

Чутливість передавальних трубок визначається мінімальним освітленням фотокатоду, при заданому відношенні сигнал/шум. Інтегральна чутливість визначається відношенням струму сигналу до світлового потоку , що падає на фотокатод.

Роздільна здатність передавальних трубок визначається максимальною кількістю деталей зображення з контрастом, достатнім для їх реєстрації.

Світлова характеристика трубки – залежність величини вихідного сигналу від освітленості фоточутливого шару (градація яскравості).

Спектральна характеристика трубки – залежність сигналу зображення від довжини хвилі світла при рівних його енергіях.

Інерційність передавальної трубки – явище запізднення змін вихідного сигналу відносно відповідних змін світлового сигналу на вході трубки.

Дісектор -- передавальна трубка миттєвої дії у якої сфокусоване електронне зображення з фотокатоду шляхом електронного відхилення розгортається відносно нерухомого отвору з колектором.

Недоліки – низька чутливість. Переваги:

- простота конструкції;

82

-відсутність прожектора;

-надійність;

-миттєва готовність до роботи;

-надійність;

-великий строк служби;

-гарна передача градацій яскравості;

-висока роздільна здатність.

Застосовується в системах промислового телебачення.

Іконоскоп – це перша, така, що знайшла практичне застосування трубка, що передає, з накопиченням заряду. Іконоскоп є трубкою (потенциалоскоп), що запам'ятовує, з фоточутливою мішенню, розгорткою пучком швидких електронів, записом і зчитуванням за допомогою перерозподілу зарядів по поверхні мішені.

Принципи дії іконоскопа були сформульовані у 1931г. радянським ученим С.І. Катаєвим, пізніше в США В.К. Зворикин створив перший зразок такої трубки. Не дивлячись на деякі недоліки, іконоскоп довгий час був найпоширенішою трубкою, оскільки при достатній освітленості об'єкту він міг забезпечити отримання зображень високої якості.

Ортікон. Одній з перших трубок з насиченою фотоемісією є ортікон — передавальна трубка з фоточутливою мішенню, розгорткою пучком повільних електронів і накопиченням заряду. Назва цієї трубки визначається перпендикулярним (ортогональним) падінням розгортаючого пучка на мішень. Ортікон є потенциалоскопом, в якому використовується нерівноважний запис і перезарядне зчитування.

Не незважаючи на вищу в порівнянні з іконоскопом чутливість, ортікон не набув широкого поширення головним чином меншої роздільної здатності і нестійкої роботи (можливості появи білої плями) при великому освітленні об'єкту.

83

На основі ортікона була розроблена трубка з перенесенням зображення і повторно-електронним множенням — суперортикон, що значно перевершувала ортікон по всіх параметрах (окрім простоти налаштування), і яка набула найбільш широкого поширення.

Суперортікон має високий рівень вихідного сигналу (0,1-0,5В) завдяки системі вторинноелектронного множення, високу чутливість, високу роздільну здатність та гарну передачу градацій яскравості.

Відікон – передавальна електронно-променева трубка з фотопровідною мішенню, робота якої заснована на використанні внутрішнього фотоефекту.

Можуть робити у режимах розгортки повільними та швидкими електронами.

У першому випадку потенціал сигнальної пластинки на декілька десятків вольт перевищує потенціал катода прожектора.

При роботі в режимі розгортки швидкими електронами потенціал сигнальної пластинки встановлюється на декілька десятків вольт нижчим за потенціал колектора вторинних електронів.

До переваг відіконів відносять високу чутливість, простоту конструкції та налаштування.

Використання у відіконах фотопровідних матеріалів з великим квантовим виходом дозволяє робити малогабаритні трубки без втрати якості.

До недоліків відносять інерційність (зниження чіткості та контрасту зображень при великих швидкостях руху об'єктів). Хоча інерційність різко зменшується при достатньому освітленні.

84

PINдіод — різновид діоду, в якому між областями електронної (n) і дірковою (p) провідностями знаходиться власний (нелегований, англ. intrinsic) напівпрівідник (i-область). p та n області як правило легуються сильно, так як вони часто використовуються для омічного контакту до металу.

Промінь доводить мішень до рівноважного потенціалу катода, відбувається заряд елементарних конденсаторів.

При освітленні мішені в і- шарі виникають електрони та дірки, які проходять її не рекомбінуючи. Носії зарядів розряджають елементарні конденсатори, утворюючи на поверхні мішені 4 потенційний рельєф. При перезарядному зчитуванні, як і у відіконі, на резисторі формується відеосигнал.

Переваги: висока чутливість (майже як у суперортікона), низька інерційність, лінійна світлова характеристика в широкому діапазоні освітленості, спектральні характеристики, що наближаються до характеристик людського ока.

85

Плазмова електроніка.

Плазмова електроніка – це розділ електроніки, в якому вивчають процеси колективної взаємодії потоків заряджених часток з плазмою та іонізованим газом, що приводять до збудження в системі хвиль і коливань, а також використання ефектів такої взаємодії для створення приладів та пристроїв електроніки.

Плазма = квазінейтральний газ заряджених частинок.

Плазма (від грець. plasma — зліплене, оформлене), частково або повністю іонізований газ, в якому щільності позитивних та негативних зарядів практично однакові.

Термін «плазма» в фізиці був уведений у 1923 американськими вченими І.Ленгмюром і Л.Тонксом, що робили зондові вимірювання параметрів низькотемпературної газорозрядної плазми.

При достатньо сильному нагріванні будь-яка речовина випаровується, перетворюючись у газ. Якщо збільшити температуру, різко посилиться процес термічної іонізації (молекули газу почнуть розпадатися на їх атоми, які потім перетворяться в іони). Іонізація газу, крім того, може бути викликана його взаємодією з електромагнітним випромінюванням (фотоіонізація) або бомбардуванням газу зарядженими частинками.

Відмінність властивостей плазми від властивостей нейтральних газів:

1.Взаємодія частинок плазми між собою характеризується кулонівськими силами притягнення та відштовхування, що зменшуються із відстанню більш повільно, ніж сили взаємодії нейтральних частинок. Це означає, що взаємодія частинок у плазмі є не «парним», а «колективним» — одночасно взаємодіють друг з другом велика кількість частинок.

2.Електричні та магнітні поля сильно діють на плазму (у той же час як вони слабо діють на нейтральний газ), викликаючи появу у плазмі об‘ємних зарядів і струмів та забезпечують ряд специфічних властивостей плазми.

Частково (не повністю) іонізована плазма – присутня значна кількість нейтральних атомів.

Заряджена (нейтральна) плазма – сумарний позитивний заряд частинок дуже відрізняється від сумарного негативного.

Електронно – діркова плазма у напівпровідниках.

Як правило розглядають квазінейтральну електрон-іонну плазму. Густина: n – кількість електронів в одиниці об‘єму. Температура: Т – температура плазми в енергетичних одиницях. m, р -- маса та імпульс електрона

«Квантовий» масштаб - довжини хвилі Де-Бройля

«Плазмовий» масштаб - відстань між частинками Класична плазма:

m

86

Класична плазма: частинки можна розглядати як точкові заряди.

n d-B

Вироджена плазма: суттєві квантово-механічні ефекти.

n d-B

Межа між режимами:

n d-B

Ідеальна плазма: WE Wk (потенційна енергія взаємодії частинок є малою в порівнянні з тепловою енергією)

WE -- енергія кулонівської взаємодії; Wk -- кінетична енергія частинок.

Макроскопічне відхилення від квазінейтральності приводить до появи електричного поля. В плазмі виникають подовжні коливання просторового заряду -- ленгмюрівсбкі хвилі. Наявність власних коливань є

властивістю плазми.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 ne2

Плазмова частота

p

 

 

 

 

Випромінювання плазми.

Низькотемпературна плазма.

Спектр випромінювання низькотемпературної плазми складається з окремих спектральних ліній. Вони утворюються, переважно, завдяки рекомбінаційним процесам. Тому таке випромінювання отримало назву рекомбінаційного випромінювання. За рахунок ефектів неоднорідного розширення спектральних ліній атомів може мати широкі спектральні смуги.

Високотемпературна плазма.

Є більш різноманітним і класифікується в загальному випадку:

-гальмівним випромінюванням;

-магнетронним або синхротронним (окремий випадок - циклотронним) випромінюванням;

-корпускулярним випромінюванням.

Гальмівне випромінювання.

1.Має безперервний рентгенівський спектр.

2.Виникає при зіткненні електронів з іонами в електричному полі.

3.Інтенсивність пропорційна квадрату прискорення і квадрату номера Z ядра зарядженої частинки та зворотно пропорційно її масі (випромінювання електронів є більш потужним).

4.Спектр випромінювання обмежується максимальною енергією фотона.

5.Кутове розподілення випромінювання залежить від кінетичної енергії електрона (Те).

При Те mec2 (нерелятивістський випадок) кутове розподілення подібно до розподілення електричного диполя, перпендикулярного до площини траєкторій електронів.

При Те mec2 (ультрарелятивістські енергії) випромінювання спрямоване по траєкторії руху

електронів та концентрується в межах конуса з кутом рад .

6. Використовується для отримання інтенсивних пучків фотонів та -квантів.

Магнетронне випромінювання.

1.Виникає у магнітному полі за рахунок ларморівського обертання електронів в плазмі.

2.Має практично безперервний спектр в УФ та м'якому рентгенівській області.

3.Кутове розподілення зосереджено у напрямку миттєвої швидкості частинки у вузькому конусі з кутом

розкриву . Е – енергія частинки.

4.Має перспективи використання у рентгенолітографічних процесах мікроелектроніки.

5.Випромінювання нерелятивістських частинок, що рухаються по спіральним траєкторіям має назву циклотронного випромінювання .

6.Випромінювання окремої частинки є поляризованим, більша частина еліпсу поляризації розташована у проекції магнітного поля.

Корпускулярне випромінювання.

Формується за рахунок швидких частинок, що вилітають із нерівноважної плазми у результаті розвитку різних нестійкостей.

87

Електричним розрядом в газі називають сукупність явищ, що обумовлені проходженням електричного струму скрізь газовий проміжок.

Рис. Фізичні процеси в газовому розряді

При тиску газу у внутрішньому об'ємі приладу 10-3 Па (1 мм рт. ст. = 133 Па) і нижче носіями заряду, що визначають значення струму в приладі, практично є електрони. Вони рухаються майже без зіткнень, і середня довжина їх вільного пробігу Ae помітно перевищує відстань між електродами.

При підвищенні тиску електрони, що рухаються, починають взаємодіяти (стикатися) з атомами газу і їх довжина вільного пробігу стає менше відстані між електродами. Характер зіткнень між електронами і атомами багато в чому визначає особливості газового розряду.

Складні явища, що протікають в газовому проміжку, можна звести до невеликої кількості елементарних процесів, що призводять до зміни енергії заряджених часток: іонізація, збудження, перезарядка і рекомбінація. Перераховані процеси можуть бути описані на основі класичних законів збереження енергії й імпульсу при зіткненнях.

Зіткнення атомних часток носять пружний і непружний характер.

При пружному зіткненні між частками відбувається обмін імпульсом і кінетичною енергією, але їх внутрішні енергії і стани залишаються незмінними.

Якщо при зіткненні відбувається зміна внутрішньої (потенційної) енергії, то це призводить до іонізації і збудження. Цей тип зіткнень відноситься до непружних.

Валентні електрони мають найбільший запас енергії і беруть участь в створенні хімічного зв'язку між атомами, визначаючи активність речовини. Електрони, що покинули свою орбіту і переміщаються між атомами, називаються вільними. Нейтральний в електричному відношенні атом, втрачаючи або придбаваючи електрони, стає позитивно або негативно зарядженим іоном.

Під енергією іонізації розуміють енергію, яка потрібна для руйнування зв'язку між електроном і незбудженим атомом Wi=e Ui, де Ui - потенціал іонізації -- та різниця потенціалів, яку повинен пройти електрон в електричному полі, щоб придбати енергію, достатню для відриву валентного електрона і утворення позитивно

зарядженого атома.

Ui He

Ne

20

Ar

15

 

 

 

 

10

 

C

 

 

 

 

 

S

 

 

B

 

 

 

 

 

5

Li

 

Na

 

 

 

K

 

 

 

 

Kr

Xe

Ga

In

Rb

Cs

Рис. Залежність потенціалу іонізації від порядкового номеру атома та схематичний процес утворення негативних та позитивних іонів

0

 

 

 

 

 

 

Вірогідність пружних і непружних зіткнень визначається

1

10

19

28

37

46

55 N

 

 

 

 

 

 

через

ефективні поперечні перерізи. Якщо умовно уявити собі

частинки у вигляді дисків, то сумарна площа дисків, що відповідає кількості атомів (молекул і т. д.) в одиниці об'єму, і визначає повний ефективний поперечний переріз Q і 2 / м3].

Повний ефективний поперечний переріз Qі пов'язаний з ефективним поперечним перерізом атома q 2] :

Qі=qin,

де d - ефективний діаметр атома. Під ним розуміється умовний діаметр мішені (диска), в межах якого можлива взаємодія електрона з атомом.

Якщо додати ефективні діаметри атомів на одиницю об'єму, отримаємо повний ефективний переріз для

процесу іонізації :

 

 

 

Qi

qi n

Q 2 d 2 n

,

i

 

,

де n - концентрація атомів.

Часто значення Qi відносять до одиничного тиску (1 мм рт. ст.) і температури 0 ºС, тому Qi Qi0 p0 де Qi0 – ефективний перетин іонізації при одиничному тиску.

88

Також ефективний перетин визначається через довжину вільного пробігу електрона А при тепловому русі (середню відстань, яку проходить електрон між зіткненнями, або кількість зіткнень при проходженні

електроном 1 см):

 

 

1

2 A

Qi 4

 

Для визначення Qi використовують наступні апроксимацій для монохроматичного пучка електронів:

1. Лінійна апроксимація, що відповідає невеликим перевищенням енергії електронів над пороговим значенням іонізації :

 

 

qi (U ) Ñi (U Ui )

,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

де Сi - коефіцієнт пропорціональності, що характеризує нахил кривих перерізу іонізації у порогових

значень; U - енергія іонізуючих електронів; Ui - потенціал іонізації атома або молекули.

2. Апроксимація Лотца-Дрєвина :

 

n

Rd

 

2

U

1

 

ln 1.25

 

 

U

,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

q (U ) 2.66S

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

i

0

 

 

 

 

1

 

 

 

 

2

= 0.88·10

─20

2

 

 

U

 

 

Ui

 

 

 

 

Ui

де S0 = а0

м

(а0

- радіус першої борівскої орбіти атома водню); Rd = 13.6 В - потенціал

іонізації атома водню по Рідбергу; 1

і 2 – коефіцієнти налаштування; n - число еквівалентних електронів на

зовнішній оболонці атома (електронів з однаковими головним і орбітальним квантовими числами), що іонізується.

У газовому розряді має місце деякий розподіл енергії (fe), що найчастіше задається законом Максвелла :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

eU

 

1

 

dN

 

2 1

 

eU

 

 

 

fe

 

 

 

e.

kT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

N dUe

 

kTe

 

kTe

 

 

 

 

Таким чином, для оцінки середньої швидкості іоноутворення в позитивному стовпі газового розряду потрібно користуватися поняттям перерізу іонізації, усередненим по функції розподілу електронів :

qi qi (U ) fe dU

U

За характером іонізованого стану плазмиi розрізняють:

-пробій газу;

-підтримка електричним полем нерівноважної плазми;

-підтримка рівноважної плазми.

Електричні поля, що приводять до іонізації газу поділяються на:

-постійні (низькочастотні включно);

-високочастотні: f 105 – 108 Гц;

-надвисокочастотні : f 109 – 1011 Гц;

-оптичні (від ІЧ до УФ).

Електричні розряди в газі підрозділяють на несамостійні і самостійні.

До несамостійних відносяться розряди, для підтримки яких потрібно емісія електронів з катода або утворення заряджених часток в розрядному проміжку під дією зовнішніх чинників, наприклад, таких як нагрів катода, опромінення катода або газу в розрядному проміжку.

При самостійних розрядах фізичні процеси газового розряду забезпечують вихід електронів з катоду без допомоги зовнішніх чинників.

При русі під дією електричного поля в газовому середовищі електрони призводять до іонізації газу. Мірою іонізації є ступінь іонізації , що визначається як

Ар ехр - В / (Е/р) ,

де А=1/ Ae0 і В= Uі / Ae0 В/м мм рт. ст. ; Е/р кВ м-1 мм рт. ст. ; Ae0 – середня довжина вільного пробігу електрона при тиску в 1 Па і Т=0оС. Ae = Ae0 / р0.

Вторинні електрони, що утворилися під час іонізації також будуть іонізувати газ. Лавинне розмноження електронів та вплив їх на іонізацію газу відображається за допомогою коефіцієнта газового посилення k.

k= exp ( l),

де l - відстань між електродами.

Позитивні іони рухаються в напрямку катоду і, при зіткненні з ним, вибивають додаткову кількість електронів. Внесок вторинної іонно-електронної емісії збільшує значення коефіцієнту газового посилення k:

де -- коефіцієнт вторинної іонно-електронної емісії матеріалу катоду.

89

Самостійний газовий розряд виникає, коли напруга на електродах приладу і кількість первинних електронів, що помножуються за рахунок іонізації та вторинної емісії зростають настільки, що

виконується умова: .

--визначає кількість електронів у лавині, що ініційовані одним електроном;

--різниця -- кількість іонів в лавині (-1 означає, що один з електронів лавини вийшов з катода,

ане з'явився в результаті іонізації);

- число електронів, вибитих із катода іонами. Рівність цього числа одиниці означає, що електрон, який ініціював лавину і пішов до аноду, заміщається електроном, що виходять з катода під дією іонів лавини та забезпечується самопідтримка процесу.

Часто інтенсивність об'ємної іонізації вимірюють коефіцієнтом η = α / E, який показує кількість актів іонізації, скоєних одним електроном при проходженні різниці потенціалів в 1 В. Замінюючи α на η та враховуючи, що в момент виникнення розряду розподіл електричного поля в проміжку лінійний, тобто

Е = Uв / l, можна отримати: .

Вирішивши рівняння щодо U, можна отримати вираз для визначення напруги виникнення самостійного

розряду: ,

де U0 - поправка на початкову енергію електронів, що чисельно дорівнює потенціалу іонізації газу Ui. Залежність коефіцієнта об'ємної іонізації газу від наведеної напруженості електричного поля Е / р0 може бути виражена, наприклад, апроксимацією Таунсенда:

де А=1/ Ae0 і В= Uі / Ae0 ; Ae0 – середня довжина вільного пробігу електрона при тиску в 1 Па і Т=0оС.

Ae = Ae0 / р0.

Враховуючи, що в момент виникнення розряду розподіл електричного поля в проміжку лінійний, тобто Е = Uв / l, можна отримати залежність Uв = f (pl). Ця залежність була експериментально перевірена в різних газах німецьким фізиком Пашеном в 1889 р. тому і носить назву кривої Пашена.

З ростом pl число зіткнень збільшується за рахунок збільшення кількості молекул або відстані, що проходять електрони, а ймовірність знижується внаслідок зменшення енергії, що набувають електрони на довжині вільного пробігу.

Іншими словами, при дуже малих pl в проміжку мало молекул через низький тиск або електрони пролітають на анод переважно без зіткнень із-за малої відстані. При великих pl через малу напруженість поля або малу довжину вільного пробігу електрони не можуть набрати енергію, достатню для ефективної іонізації.

90

АВ При малих напругах на електродах (до 40-50В), газ є майже ідеальним діелектриком, а невеликий струм в 10-12—10-10А визванний зовнішніми факторами (радіаційний фон, космічне випромінювання, температура катоду і т.д.).

ВС Струм між електродами незначною мірою збільшується з причини збільшення кількості заряджених частинок, що доходять до електродів без рекомбінації.

CD Ділянка газового посилення, при якій електрони вже мають достатню енергію для іонізації газу. Виникають вторинні електрони та іони, але процеси рекомбінації або деіонізації поки переважають.

AD Область несамостійного газового розряду, бо при ослабленні впливу зовнішніх факторів відбудеться зменшення струму розряду.

DL Область самостійного розряду, яка характеризується несуттєвим впливом зовнішніх факторів.

DE Ділянка тихого (таунсівського) розряду, потенціалом достатнім для виникнення самостійного розряду. Розвивається лавинний розряд.

EF Збільшення струму викривляє поле між електродами, основне падіння потенціалу приходиться на катодну область біля катоду за рахунок концентрації в ній позитивних іонів. Виникає самостійний розряд, який підтримується за рахунок вибивання іонами вторинних електронів з поверхні катоду.

FG Ділянка нормального тліючого або, при високих тисках, іскрового та коронного розрядів. Незначне збільшення потенціалу, за рахунок збільшення площі вторинно-електронної емісії при постійній щільності вторинного струму, приводить до значного збільшення струму розряду.

GH Ділянка аномального тліючого розряду, початок якої характеризується охопленням всієї поверхні катоду процесами вторинно-іонно-електронної емісії. Опір зростає, для збільшення кількості вторинних електронів необхідно збільшити енергію іонів. Кінцева ділянка характеризується розігрівом та збільшенням потенціалу біля катоду, що приводить до розвитку та виникнення дугового розряду HK.

KL Ділянка дугового розряду, що характеризується збільшенням потужності, яка виділяється на катоді, струмами більшими ніж 1А, локалізацією струму на малій поверхні катоду (катодна пляма). Катодна пляма рухається по поверхні катода і є причиною виникнення термоелектронної емісії , автоелектронної емісії та термоіонізації.

Прилади тліючого розряду

Основними ознаками приладів тліючого розряду є холодний катод, порівняно малі робочі струми (мА), стабільність електричних параметрів.

Завдяки цьому вони є більш економічні, мають великі терміни дії, є надійними та більш механічно міцними в порівнянні з електровакуумними приладами.

Застосування:

-стабілізація струмів та напруг;

-комутація електричних сигналів та реалізація пристроїв пам'яті;

-створення індикаторів та систем відображення інформації;

-створення запобіжників -- розрядників.

Стабілітрони тліючого розряду.

Використовуються для стабілізації напруги на малопотужних опорах при струмах до декількох

мА.

Стабілітрон – газорозрядний некерований прилад, що застосовується для підтримки незмінної напруги на опорі при зміні струму опору або напруги живлення.

За способом застосування розділяються на:

Соседние файлы в предмете Вакуумная и плазменная электроника