Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Відгук про прочитані книги4

.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
32.77 Кб
Скачать

Відгук про прочитані книги

Сьогодні навряд чи знайдеться дитина, яка бодай щось не чула про Гаррі Поттера. Хтось уже встиг прочитати відомі книги, а хтось тільки думає це зробити, одні дивилися фільм про малого чарівника, а інші чули про нього від друзів та знайомих. Хто ж він, цей маленький маг, що зачарував всю планету?

Автор цієї серії книг – Джоан Кетлін Роулінг, яка народилася в невеличкому англійському містечку Чіппінг. З дитинства вона була невгамовною фантазеркою та мрійницею, постійно вигадувала неймовірні історії, в яких вона та її друзі здійснювали магічні подвиги.

Для написання книги про Гаррі Поттера Джоан Роулінг отримала грант від Шотландської ради мистецтв. Це може звучати дивно, але їй з великими труднощами вдалося продати свій роман. Його випустили крихітним тиражем, та, на подив видавцям, книга швидко розійшлась у продажу. Люди, які випадково купили роман, розказували про нього своїм друзям і знайомим, а ті поспішали його придбати. За декілька місяців Джоан Роулінг, повторюючи історію Попелюшки, із бідної вчительки перетворилася на багату і відому всьому світові письменницю.

З під її пера вийшло сім книг про пригоди маленького чарівника.

Найбільше мені сподобалась остання книга про пригоди Гаррі, тому що в ній наступає розв’язка всіх подій. На всі питання, які виникали під час читання попередніх книг ми отримали вичерпні відповіді.

Я представляю Гаррі.

Гаррі виповнюється 17 років. Тому з нього спадають захисні чари матері. Тепер Орден Фенікса повинен захищати його від Того-кого-неможна-називати — Воландеморта.

У будинку родини Візлі «Барлозі» міністр магії Руфус Скрімджер зустрічається з Гаррі, Роном і Герміоною, щоби передати їм залишені у спадок речі Албуса Дамблдора: Рон отримує світлогасник, а Герміона — дитячу книжку «Казки барда Бідла». Гаррі має отримати меч Ґордика Ґрифіндора і золотий снич, упійманий ним у першому в його житті матчі з квідичу, проте Міністерство конфіскує меч через його велику історичну цінність. Не зрозумівши призначення цих предметів, друзі роблять припущення, що вони допоможуть їм у пошуках горокраксів.

Проте тільки цим мечем можна розрубати Хоркрукс — амулет, який містить в собі частинку душі Воландеморта. Якщо його знищити, лиходій стане слабкіший. По світлу розсіяно сім частин його душі. Якщо знищити їх все, він помре.

Герої вирішують покинути Хогвартс, недовчившись — Дамблдор загинув, і керівництво школою узяло на себе міністерство. Давнього недруга Гарі — Северуса Снейпа — призначають деканом.

У «Барлозі» святкують весілля Білла Візлі та Флер Делакур, під час якого прибуває патронус Кінґслі Шеклболта і оголошує про смерть міністра Скрімджера і захоплення влади Волдемортом. Рятуючись від смертежерів, трійці вдається сховатися у будинку, що належав Сіріусу Блеку (за адресою: площа Гримо 12), де раніше знаходилася штаб-квартира Ордену фенікса і який тепер перейшов у власність Гаррі.

Міністерство оголошує Гаррі в розшук у справі про вбивство Дамблдора. За його голову дають 10 тисяч галліонов. Ходять чутки, що люди Воландеморта контролюють відомство. Міняються закони. Кожен чарівник тепер повинен доводити, що він отримав свої знання «чесним шляхом». Відвідини Хогвартса стають обов'язковими для всіх громадян магічної країни.

Гаррі дізнається про існування Дарів Смерті: бузинової чарівної палички, воскресального каменя і плаща-невидимки. Цими предметами, як стверджує легенда, володіли три брати Певерелли: Кадмус, Антіох та Іґнотус. Той, хто ними володіє, приручає Смерть, отримує владу над нею. Виявляється, одна з частин — це плащ-невидимка Гаррі. Ще одна захована в снітчі, який Дамблдор заповідав молодому чарівникові. Останню частину — Старшу чарівну паличку — героям доводиться шукати довго. Вона до самого кінця знаходиться у Воландеморта.

Трійця прибуває у Гоґсмід, де Еберфорт Дамблдор допомагає їм пробратися у Гоґвортс. Повернення Гарі вселяє бойовий дух в учасників Дамблдорової Армії, які готуються прийняти бій зі смертежерами (хоча цей не входило до планів Гаррі).

Гаррі доводиться битися з драконом, змією, розбити вщент діадему, де зберігається шоста частина душі Воландеморта.

Проте з'ясовується, що останнім горокраксом є сам Гаррі: він має загинути для того, щоби Волдеморта було знищено.

Змирившись зі своєю долею, Гаррі вирушає в Заборонений ліс, до табору Темного Лорда (ніхто, крім Невіла цього не помічає). Дорогою йому вдається відкрити заповіданий Дамблдором золотий снич і виявити в ньому воскресальний камінь, останню зі смертельних реліквій .

Гаррі виступає на останній двобій з Волдемортом: хлопець збагнув, що саме він є володарем бузинової палички (після того, як Драко Мелфой роззброїв Дамблодора на Астрономічній вежі, паличка перейшла до нього; згодом же її власником став Гаррі, відібравши її у Драко під час утечі з маєтку Мелфоїв). Волдеморт знову вражає Гаррі смертельним закляттям, проте воно повертається на нього самого і знищує його.

Серед загиблих: Фред Візлі, Ремус Люпин, Німфадора Тонкс і Колін Кріві.

Але все закінчується добре, добро перемагає зло.

Мені дуже подобаються книги жанру фентезі, а особливо історії про Гаррі Поттера. У цій серії книг йдеться не тільки про магію та чаклунство, а про дружбу, стосунки між підлітками. Герої проходять шлях особистісного становлення. Цей шлях описаний багатосторонньо і творчо. І, що найважливіше, кожна частина закінчується щасливо.