Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Відгук про прочитані книги від мого імені

.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
32.77 Кб
Скачать

Відгук про прочитані книги

Сьогодні навряд чи знайдеться дитина, яка бодай щось не чула про Гаррі Поттера. Хтось уже встиг прочитати відомі книги, а хтось тільки думає це зробити, одні дивилися фільм про малого чарівника, а інші чули про нього від друзів та знайомих. Хто ж він, цей маленький маг, що зачарував всю планету?

Автор цієї серії книг – Джоан Кетлін Роулінг, яка народилася в невеличкому англійському містечку Чіппінг. З дитинства вона була невгамовною фантазеркою та мрійницею, постійно вигадувала неймовірні історії, в яких вона та її друзі здійснювали магічні подвиги.

Для написання книги про Гаррі Поттера Джоан Роулінг отримала грант від Шотландської ради мистецтв. Це може звучати дивно, але їй з великими труднощами вдалося продати свій роман. Його випустили крихітним тиражем, та, на подив видавцям, книга швидко розійшлась у продажу. Люди, які випадково купили роман, розказували про нього своїм друзям і знайомим, а ті поспішали його придбати. За декілька місяців Джоан Роулінг, повторюючи історію Попелюшки, із бідної вчительки перетворилася на багату і відому всьому світові письменницю.

З під її пера вийшло сім книг про пригоди маленького чарівника.

Найбільше мені сподобалась остання книга про пригоди Гаррі, тому що в ній наступає розв’язка всіх подій. На всі питання, які виникали під час читання попередніх книг ми отримали вичерпні відповіді.

Я представляю Гаррі.

Мені виповнюється 17 років. Тому з мене спадають захисні чари матері. Тепер Орден Фенікса повинен захищати мене від Того-кого-неможна-називати — Воландеморта.

У будинку родини Візлі «Барлозі» міністр магії Руфус Скрімджер зустрічається зі мною, Роном і Герміоною, щоби передати нам залишені у спадок речі Албуса Дамблдора: Рон отримує світлогасник, а Герміона — дитячу книжку «Казки барда Бідла». Я маю отримати меч Ґордика Ґрифіндора і золотий снич, упійманий у першому в моєму житті матчі з квідичу, проте Міністерство конфіскує меч через його велику історичну цінність. Не зрозумівши призначення цих предметів, ми робимо припущення, що вони допоможуть нам у пошуках горокраксів.

Проте тільки цим мечем можна розрубати горокрас — амулет, який містить в собі частинку душі Воландеморта. Якщо його знищити, лиходій стане слабкіший. По світлу розсіяно сім частин його душі. Якщо знищити їх все, він помре.

Ми вирішуємо покинути Хогвартс, недоучившись — Дамблдор загинув, і керівництво школою узяло на себе міністерство. Давнього мого недруга — Северуса Снейпа — призначають деканом.

Мені виповнюється 17 років. У «Барлозі» святкують весілля Білла Візлі та Флер Делакур. Рятуючись від смертежерів, нам вдається сховатися у будинку, що належав Сіріусу Блеку, де була штаб-квартира Ордену фенікса.

Міністерство оголошує мене в розшук у справі про вбивство Дамблдора. За мою голову дають 10 тисяч галліонов. Ходять чутки, що люди Воландеморта контролюють відомство. Міняються закони. Відвідини Хогвартса стають обов'язковими для всіх громадян магічної країни.

Ми дізнаємося про існування Дарів Смерті: бузинової чарівної палички, воскресального каменя і плаща-невидимки. Той, хто ними володіє, приручає Смерть, отримує владу над нею. Виявляється, одна з частин — це мій плащ-невидимка. Ще одна захована в снітчі, який Дамблдор заповідав мені. Останню частину — Старшу чарівну паличку — нам доводиться шукати довго. Вона до самого кінця знаходиться у Воландеморта.

Пошуки привели нас у Гоґвортс. Наше повернення вселяє бойовий дух в учасників Дамблдорової Армії, які готуються прийняти бій зі смертежерами .

Нам доводиться битися з драконом, змією, розбити вщент діадему, де зберігається шоста частина душі Воландеморта.

Проте з'ясовується, що останнім горокраксом є я сам: я має загинути для того, щоби Волдеморта було знищено.

Змирившись зі своєю долею, я вирушаю в Заборонений ліс, до табору Темного Лорда (ніхто, крім Невіла цього не помічає). Дорогою мені вдається відкрити заповіданий Дамблдором золотий снич і виявити в ньому воскресальний камінь, останню зі смертельних реліквій . За допомогою каменя мені вдається викликати духи померлих батьків, Сіріуса і Ремуса Люпина, які супроводжують мене на шляху до смерті. Волдеморт посилає на мене смертельне закляття, але вбив він лише горо крас.

Вступаючи в останній двобій з Волдемортом: я збагнув, що саме я є володарем бузинової палички (після того, як Драко Мелфой роззброїв Дамблодора на Астрономічній вежі, паличка перейшла до нього; згодом же її власником став Я, відібравши її у Драко під час утечі з маєтку Мелфоїв). Волдеморт знову вражає мене смертельним закляттям, проте воно повертається на нього самого і знищує його.

Але все закінчується добре, добро перемагає зло.

Мені дуже подобаються книги жанру фентезі, а особливо історії про Гаррі Поттера. У цій серії книг йдеться не тільки про магію та чаклунство, а про дружбу, стосунки між підлітками. Герої проходять шлях особистісного становлення. Цей шлях описаний багатосторонньо і творчо. І, що найважливіше, кожна частина закінчується щасливо.