Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Читацький щоденник

.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
464.38 Кб
Скачать

А

втор: Александр Дюма «Три мушкетери»

Александр Дюма (1802-1870) — французький ро­маніст. Його улюблені письменники — Шекспір і Вальтер Скотт.

Дія роману триває з квітня 1625 року, коли д'Арта­ньян вирушає з рідного Тарба до Парижа з метою стати королівським мушкетером, до кінця 1628 року — падін­ня фортеці Ла-Рошель. Це час правління Людовика XIII (1610-1643), але фактичним правителем Франції з 1624 до 1642 року був перший міністр кардинал Рішельє.

Д'Арта­ньян – 18‑річний юнак, який приїхав до Парижа, щоб стати мушкетером короля. У нього відкритий погляд, риси гарного обличчя свідчать про розум і хитрість. В Парижі він знайомиться з мушкетерами. Спочатку його викликають на дуель. Потім д'Артаньян ста«Один за всіх і всі за одного». Ворог одного ставав спільним ворогом усіх в другом мушкетерів і запропонував девіз: «Один за всіх і всі за одного». Друзі рятують королеву Анну, привозять для неї прикрасу.

А в другій частині розповідається про облогу Ла‑Рошелі. Герої роману залиша­ються вірними собі: під час облоги Ла-Рошелі вони виграли парі, протримавшись півтори години на бас­тіоні Сен-Жерве на очах у супротивника.

Загальний зміст роману — оптимістичний: якщо людина чесна, має ясний розум, волю, впевнення в собі і у своїй правоті, вона може й повинна активно втручатися в життя, захищаючи правду і добро.

Автор: Вальтер Скотт

«Айвенго»

Дія відбувається в ХІІ столітті. Тоді королем Англії був Ричард Лев’яче Серце. У країні точилася гостра боротьба між саксами та норманами, феодалами та селянами.

З хрестового походу повертається єдиний спадкоємець Седріка Сакса – його син Айвенго. Батько позбавив його спадку.

Хлопець приймає участь у рицарському турнірі під ім’ям «Desdichado» (Позбавлений спадку). Айвенго було присуджено нагороду переможця – золотий вінок. Він подарував його своїй коханій – Ровені. Айвенго був поранений. Йму допомагають єврей Ісаак та Ребекка.

Седріка, Айвенго та Ровену беруть у полон. Їх рятують король Ричард Лев’яче Серце, народний герой Локслі.

Айвенго розуміє, що сила людини – у дружбі, а щастя – у коханні. Усіх, хто оточує молодого рицаря підкорюють його щирість і доброта. Ледь одужавши, Айвенго знов виступає за за честь знедолених, рятуючи Ребекку. Цього разу хлопець ризикував своїм життям.

В. Скотт змальовує у своєму романі сміливих, безстрашних, мужніх людей.

Але мені трохи сумно від того, що Айвенго більше не вдалося досягти найвищих почестей, тому що йому перешкодила смерть Річарда Левове Серце.

Автор: Артур Конан Дойл

«Пригоди Шерлока Холмса»

Герої: Шерлок Холмс – детектив, лікар Ватсон.

Вони розслідують різні заплутані злочини. Холмс майже ніколи не помиляється. В основі його методу розслідувань лежить дедукція та спостережливість. Ватсон не вміє так помічати деталі як його друг.

Найбільше сподобались частини:

«Знак чотирьох», «Танцюючі чоловічки».

Автор: Джеймс Олдрідж

«Останній дюйм»

Головні герої: Бен, колишній військовий льотчик, а тепер оператор, який знімає на камеру акул.

Деві, синена. Хлопчик 10 років. Мати ним не цікавиться, а батько здається сторонньою людиною. Деві дуже самотньо.

Під час зйомок Бена покусали акули, а їм з Деві потрібно було ще повертатися на літаку додому. За штурвал доводиться сісти Деві і подолати той останній дюйм, що розділяє його з землею. А ще батькові і синові потрібно подолати відчуженість між собою.

Людина – творець своєї долі.

Автор: Олександр Пушкін

«Капітанська дочка»

Повість написана за реальними подіями з історії російського народу.

Один з головних героїв повісті Омелян Пугачов – реальна історична особа. Був ватажком селянської війни 1773‑1775рр. Під іменем Петра ІІІ підняв повстання козаків у 1773 році, виявив неабиякі організаторські й військові здібності.

Оповідь ведеться від імені головного героя – Петра Гріньова. Хлопець їде служити до віддаленої фортеці. Під час подорожі він зустрічає Пугачова і допомагає йому. Потім осада. Пугачов допомагає Гріньову, звільняє дочку капітана Миронова, коменданта фортеці.Таким чином хотів здійснити благородний вчинок.

До Гріньова виявила прихильність Катерина ІІ, яку вразила історія Марії Іванівни Миронової. Гриньова звинувачували у зраді, але імператриця зрозуміла, що він вчинив шляхетно.

Сподобався епіграф: «Бережи костюм знову, а честь – змолоду». Я так розумію, що йдеться про вірність присязі, про честь перед самим собою, про людську порядність, про здатність на самопожертву.

Автор: Игорь Кандыба

«На житейских перекрёстках»

Рассказы о городе Сумы и Сумщине.

Больше всего запомнились рассказы о Сумском кадетском корпусе, о его выпускниках.

Это заведение появилось в Сумах благодаря инициативе известного владельца сахарных заводов и благодетеля Ивана Герасимовича Харитоненка, который лелеял мысль основать в небольшом уездном городе, каким в то время был Сумы, кадетский корпус. Не имея разрешения царя, осуществить это было крайне сложно. Харитоненко добился аудиенции императора. Но разговор не принёс желаемого результата: ходатайство сумчанина о строительстве учебного заведения, причём за свой счёт, не было оценено по достоинству. Мотивация отказа – не рационально иметь в небольшом городе военное заведение. Но если бы оно было создано, в нём могли учиться дети родителей лишь элитного сословия.

И всё же кадетский корпус был позже основан усилиями сына Ивана Герасимовича – Павла. Здесь осваивали науку дети дворян, почётных граждан и купцов, но волею директора делались исключения.

Надеюсь и я смогу поступить в это учебное заведение.

Автор: Євген Ветлистов

«Пригоди Електроніка»

Фантастичні повісті про електронного хлопчика, на ім’я Електронік, його товариша та двіника Сергія Сироєжкіна.

Професор Громов створив робота‑хлопчика, який був дуже схожий на реальну дитину, портрет якої надрукували в журналі. Електронік, намагаючись віднайти своє місце в світі, тікає від професора та знайомиться зі своїм двійником. Хлопці потоваришували, а згодом Електронік замінив Сироєжкіна і в школі, і вдома. Оскільки він був дуже розумним, то дивував своїми знаннями та успіхами з різних дисциплін усіх. За цей час робот‑хлопчик здружився з дітьми.

Сергію ж здається, що він опинився поза життям і він вирішив в усьому зізнатися і повернутися на своє місце.

Хлопці переживають багато пригод. Цікаво показані стосунки між дітьми, вчителями та учнями, батьками та дітьми.

Автор: Джоан Кетлін Роулінг

  1. «Гаррі Поттер і філософський камінь»

Гаррі, хлопчик‑сирота, дізнається, що він чарівник і буде навчатися в школі магії «Гоґварст». Він заводить собі друзів: Гарміону Грейнджер та Рона Візлі. Діти пристосовуються до нових умов. Гаррі стає «Шукачем» в команді з свідча.

Діти шукають філософський камінь Ніколаса Фланеля. З ними трапляється багато різних пригод. Але вони перемагають Того Кого Неможна Назвати.

  1. «Гаррі Поттер і таємна кімната»

Другий рік навчання у Гоґварсті. Відкрилась Таємна кімната. Гаррі, Рон і Герміона знову у вирі пригод.

Джинні, сестра Рна, знайшла щоденник Томаса Рідла, який згодом став Волдемортом.

Гаррі вбиває змія Василиска, знищує щоденник і рятує Джинні.

  1. «Гаррі Поттер і в’язень Аз кабану»

Пригоди Гаррі Поттера тривають. Разом з Роном і Герміоною, своїми найкращими друзями, він уже третій рік навчається у Гоґвортській школі чарівників. На Гаррі насувається страшенна небезпека.

Гаррі дізнається, що з в’язниці втік його хрещений батько Сиріус Блек, якого вважають винним в загибелі батьків хлопця.

  1. «Гаррі Поттер і Кубок Вогню»

Попереду у Гаррі Поттера четвертий рік навчання у Ґогвортській школі чарів та чаклунства, на яку несподівано насувається дивовижна подія — Тричаклунський турнір.

Гаррі зустрічається з Волдемортом сам-на-сам і бачить відродження злодія. Нажаль, втрачає друга.

Чарівний світ дізнається, що Волдеморт повернувся.

  1. «Гаррі Поттер і Орден Фенікса»

П’ятий рік навчання у Ґогвортсі для Гаррі та його друзів не став легкою прогулянкою. Проте запровадження в школі посади Верховного інквізитора ще більше все ускладнило.

Чарівники об’єдналися в організацію на захист чарівного світу від Воландеморта «Орден Фенікса».

Загинув хрещений батько Гаррі – Сиріус Блек.

  1. «Гаррі Поттер і Принц‑Напівкровка»

Тепер йдеться про загадкового Напівкровного Принца, згадки про якого все частіше спливають на шляху Гаррі. А колись непереможний директор Дамблдор, котрий розповідає Гаррі про молоді роки злого лорда Волдеморта, все більше й більше слабне. Він не встигає розказати всі свої таємниці. Дамблдор загинув від руки вчителя Снега. Історія потроху підходить до свого логічного завершення.

  1. «Гаррі Поттер і Дари Смерті»

Гаррі звалив на свої плечі таємниче, небезпечне і майже нездійсненне завдання: знайти і знищити решту Волдемортових горокраксів. Ще ніколи Гаррі не почувався таким самотнім, а його майбутнє ще ніколи не здавалося йому таким похмурим. У цій заключній і чи не найяскравішій зі всієї «поттеріани» книзі Дж. К. Ролінґ дає довгоочікувані відповіді на багато запитань. Її захоплююча манера оповіді з численними несподіваними сюжетними поворотами дарує неймовірну насолоду мільйонам читачів — тим, які трималися з Гаррі аж до самого кінця.

Автор: ДжонР.Р. Толкін

«Гобіт, або Мандрівка заімлистігори»

Жив собі Більбо Злоткінс.Йому недумалося і не мріялося про дивовижну мандрівку за Імлисті гори, сповнену небезпек і незвичайних пригод.Та одного ранку на порозі гобітової оселі з’явився чарівник Ґандальф, і тієї ж миті почалося найцікавіше.

Більбо Злоткінсові довелося стати Досвідченим Мисливцем за скарбами.

Сумська спеціалізована школа І‑ІІІ ступенів № 25

Читацький щоденник

Матвієнка Богдана

учня 7‑Б класу

Соседние файлы в предмете Литература