Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Засудження війни як трагедії в творі М

.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
25.09 Кб
Скачать

Засудження війни як трагедії в творі М. Шолохова «Доля людини»

Война меняет человека, делая кого-то лучше,

а кого-то много хуже, чем он был.

С войны никто не возвращается

таким, каким туда ушел.

Али Апшерони

Велика Вітчизняна війна забрала життя понад двадцяти мільйонів людей. А скільки людських життів було зруйновано, понівечено?! Матері втрачали своїх синів, жінки ставали вдовами, діти сиротами. Не залишилося людини в нашій країні, долю якої не змінила війна! Не стала винятком й моя родина: мої бабуся та дідусь залишилися без батьків, а я без прадідів. В оповіданні Михайла Шолохова «Доля людини» розповідається історія Андрія Соколова, який уособлює долю цілого народу.

У Андрія Соколова життя було звичайне: служив у Червоній Армії, працював, ростив дітей, будував дім, радів з того, що його сім'я живе не гірше за людей. Особливо й не замислювався над тим, заради чого живе. Тільки розлучившись з Яриною та дітьми, відчув Андрій, як багато вони значили в його житті.

Участь в бойових діях, полон, перша спроба вирватися на свободу, примусова робота в полоні, втеча з полону, звістка про загибель Ярини з дочками, похорони сина Анатолія в останній день війни. Ані за яких обставин, навіть в жахливих умовах полону, герой оповідання не втрачав почуття людської гідності, волі до життя, любові до рідної землі.

І після цих жахливих втрат людяність не залишила головного героя. Побачивши у крамниці шестирічного хлопчика, Андрій Соколов назвався його батьком та забрав з собою. І тепер вже разом пішли вони блукати світом у пошуках щастя, дві знедолені людини, що знайшли один у одному підтримку.

Зображені в оповіданні події наштовхують нас на думку: людина живе заради того, щоб творити добро на землі, теплом свого серця зігрівати тих, хто поруч.

І мені незрозуміло, як у країні, яка пережила таку жахливу війну, можуть з’являтися нацисти та скінхеди! На мою думку, ми не повинні допустити, щоб по вулицях ходили бритоголові хлопці зі свастикою на рукавах і славили нацистів. Ми завжди повинні пам’ятати про жахи війни і ні в якому разі не допустити повторення такої трагедії!!!