Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Відгук про прочитану книгу.а5doc

.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
30.72 Кб
Скачать

Відгук про прочитану книгу

Сьогодні навряд чи знайдеться дитина, яка бодай щось не чула про Гаррі Поттера. Хтось уже встиг прочитати відомі книги, а хтось тільки думає це зробити, одні дивилися фільм про малого чарівника, а інші чули про нього від друзів та знайомих. Хто ж він, цей маленький маг, що зачарував всю планету?

Автор цієї серії книг – Джоан Кетлін Роулінг, яка народилася в невеличкому англійському містечку Чіппінг. З дитинства вона була невгамовною фантазеркою та мрійницею, постійно вигадувала неймовірні історії, в яких вона та її друзі здійснювали магічні подвиги.

Для написання книги про Гаррі Поттера Джоан Роулінг отримала грант від Шотландської ради мистецтв. Це може звучати дивно, але їй з великими труднощами вдалося продати свій роман. Його випустили крихітним тиражем, та, на подив видавцям, книга швидко розійшлась у продажу. Люди, які випадково купили роман, розказували про нього своїм друзям і знайомим, а ті поспішали його придбати. За декілька місяців Джоан Роулінг, повторюючи історію Попелюшки, із бідної вчительки перетворилася на багату і відому всьому світові письменницю.

З під її пера вийшло сім книг про пригоди маленького чарівника: «Гаррі Поттер і філософський камінь», «Гаррі Поттер і таємна кімната», «Гаррі Поттер і в’язень Аз кабану», «Гаррі Поттер і Кубок Вогню», «Гаррі Поттер і Орден Фенікса», «Гаррі Поттер і Принц Напівкровка», «Гаррі Поттер і Дари Смерті».

Найбільше мені сподобалась остання книга про пригоди Гаррі, тому що в ній наступає розв’язка всіх подій. На всі питання, які виникали під час читання попередніх книг ми отримали вичерпні відповіді.

Гаррі виповнюється 17 років. Тому з нього спадають захисні чари матері. Тепер Орден Фенікса повинен захищати його від Того-кого-неможна-називати — Воландеморта. Рон, Гаррі і Герміона дізнаються, що декан Хогвартса Альбус Дамблдор заповідав їм декілька предметів — книгу, делюмінатор, снітч і меч Годріка Гріффіндора. Меч Гаррі міністерство чарівництва віддати відмовляється. Пізніше герої з'ясовують, що міністр і сам не знає, де знаходиться чарівний меч.

Проте тільки цим мечем можна розрубати Хоркрукс — амулет, який містить в собі частинку душі Воландеморта. Якщо його знищити, лиходій стане слабкіший. По світлу розсіяно сім частин його душі. Якщо знищити їх все, він помре. Герої вирішують покинути Хогвартс, недовчившись — Дамблдор загинув, і керівництво школою узяло на себе міністерство. Давнього недруга Гарі — Северуса Снейпа — призначають деканом.

Гаррі святкує свій 17-й день народження. Брат Рона Біл і красуня Флер одружуються. Церемонію зривають пожирачі смерті. Герої тікають з весілля і залишаються в будинку Сіріуса — хрещеного батька Гарі. Герої проводять там декілька днів.

Міністерство оголошує Гаррі в розшук у справі про вбивство Дамблдора. За його голову дають 10 тисяч галліонов. Ходять чутки, що люди Воландеморта контролюють відомство. Міняються закони. Кожен чарівник тепер повинен доводити, що він отримав свої знання «чесним шляхом». Відвідини Хогвартса стають обов'язковими для всіх громадян магічної країни.

Гаррі дізнається про існування Дарів Смерті. Той, хто ними володіє, приручає Смерть, отримує владу над нею. Виявляється, одна з частин — це плащ-невидимка Гаррі. Ще одна захована в снітчі, який Дамблдор заповідав молодому чарівникові. Останню частину — Старшу чарівну паличку — героям доводиться шукати довго. Вона до самого кінця знаходиться у Воландеморта.

Серед тих героїв, яких Роулінг «убила», — автор підручника з історії магії Батільда Багшот, Тед Тонкс, Дек Крессвелл, гоблін Горнук і домашній ельф Доббі, Фред Уїзлі, сова Букля, Грізне Око Грюм.

Гаррі доводиться битися з драконом, змією, розбити вщент діадему, де зберігається шоста частина душі Воландеморта.

Проте з'ясовується, що найостанніша частина живе в самому Гаррі. І він вирішує померти.

Але все закінчується добре, добро перемагає зло.

Мені дуже подобаються книги жанру фентезі, а особливо історії про Гаррі Поттера. У цій серії книг йдеться не тільки про магію та чаклунство, а про дружбу, стосунки між підлітками. Герої проходять шлях особистісного становлення. Цей шлях описаний багатосторонньо і творчо. І, що найважливіше, кожна частина закінчується щасливо.

3