Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

БДЖ (конспект лекций)

.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
25.6 Кб
Скачать

Тема: «Основи фізіології та гігієна праці».

План

  1. Фізіологія праці

  2. Гігієна праці

  3. Мікроклімат приміщень

  4. Освітленість приміщень

1) Фізіологія праці – це галузь фізіології, яка вивчає зміни стану організму людини в процесі різних форм трудової діяльності та розробляє найбільш сприятливі режими праці та відпочинку.

Будь-яка трудова діяльність включає два компоненти:

  1. Механічні

  2. Психічні

2) Гігієна праці – це підгалузь загальної гігієни, яка вивчає вплив виробничого середовища на функціонування організму людини та його окремих систем.

Техногенна діяльність людини залежно від умов реалізації і особливостей технологічних процесів може супроводжуватися суттєвим відхиленням параметрів виробничого середовища від їх природного значення, бажаного для забезпечення нормального функціонування організму людини.

Метою гігієни праці є встановлення таких граничних відхилень від природних норм для людини, які не будуть викликати негативних змін, як у функціонуванні всього організму так і окремих систем а також не впливатимуть на майбутні покоління.

Згідно Гігієнічної класифікації всі умови праці поділяють на:

  1. Оптимальні умови праці (умови при яких зберігається не лише здоров’я працюючих а й створюються умови для підтримання високого рівня працездатності).

  2. Допустимі умови праці (характеризуються таким рівнем факторів виробничого середовища та трудового процесу які не перевищують встановлених гігієнічних показників для робочих місць, а можливі змін в функціональному організмі відновлюються за регламентований час).

  3. Шкідливі умови праці (хар. наявністю шкідливих виробничих факторів, які перевищують гігієнічні нормативи та здатні чини несприятливий вплив на організм людини або її нащадків).

  4. Небезпечні (екстремальні) умови праці (хар. такими рівнями факторів виробничого середовища, вплив яких протягом робочої зміни встановлює високий ризик виникнення важких форм гострих проф. ураження, отруєнь, загрозу для життя).