Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Генрік Ібсен Богдану

.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
62.98 Кб
Скачать

Генрік Ібсен «Ляльковий дім»

Торвальд

Моральні пріоритети

Бездоганна службова

репутація

Подивився на фінансові махінації

батька Нори крізь пальці

Звільнив Крогстада з роботи, бо боявся панібратства

Не брати в борг

«Ніколи не позичати! Ніяких боргів! На домашнє вогнище …лягає

негарна тінь залежності. »

Зовнішня

Пристойність

«Не можна і виду подавати», важливо

врятувати декорум.

Риси характеру

Самовпевненість

Всіх повчає

Дріб’язковість

Звільнення Крогстада

Хвальковитість,

лицемірство

« …у мене вистачить мужності і сил… я така людина, яка все може взяти на себе.»

Байдужість

Не зважає на смертельну недугу товариша. Не розуміє внутрішнього стану Нори, коли вона танцює

Жорстокість

«Дітей ти не будеш виховувати. Я не

смію довірити їх тобі..»

Егоїзм

«Я, мені, моє…»

Нора

Зупинимося тепер на образі Нори. ЇЇ характер набагато складніший, у неї є немов би дві натури. Одна - проста, передбачувана, наївна – для загалу, а інша – схована до часу, глибока і сильна, можна сказати, для внутрішнього вжитку. Ось вона, Нора, з тим, що на поверхні і з тим, що приховане. То якою ж бачуть її люди, що її оточують?

Торвальд: кохана дружина, яка потребує керівництва від мудрого чоловіка; «жайворонок, білочка, пташка», не окрема людина, особистість, а складова його спокійного сімейного життя;

Для свого батька - лялька;

Фру Лінне: безтурботна жінка, якій не знайомі житейський клопіт і тягарі;

Лікар Ранк: приваблива жінка, яка потребує того, щоб її вислухали;

Крогстад: хоробра жінка, яка повинна мати вплив на свого чоловіка;

Всі :– ніжна, тендітна жінка-лялька, для якої сенс життя – любов до чоловіка і дітей.

Нора здатна заради кохання на самовіддані вчинки. Горда тим, що врятувала свого чоловіка. Економна .Відповідальна.

Як змінює її відступництво чоловіка?

Розчаровується в людських якостях Торвальда. Прагне мислити. Хоче партнерських стосунків з чоловіком.

Як ви оцінюєте її поведінку в останній сцені?

Здатна на вчинок . Сильна жінка, особистість, яка потребує поваги.

Торвальд і Нора прожили разом 8 років, але, як виявилося, зовсім не знали одне одного.

  • Як Торвальд ставився до своєї дружини?

Торвальд не бачив глибини відчуттів і переживань дружини. Нора ідеалізувала чоловіка і його ставлення до неї. У звичайних обставинах міг би бути (чи здаватись?) люблячим чоловіком, порядною людиною, але при першій же загрозі його репутації, його кар’єрі маска злітає, і Нора, усвідомивши протиріччя між зовнішньою видимістю і внутрішньою суттю свого чоловіка, своєї сім’ї, приймає рішення, що жити так, як жилося раніше, більше не можна.

Нарешті Нора змушує свого чоловіка вислухати її.

Вчитель. Ми знову повертаємось до назви твору.

  • Чому дім адвоката Хельмера і Нори названо ляльковим?

Дім, побудований на брехні і нерозумінні, не може бути справжнім домом, немов ляльковий, він руйнується після першого ж натиску долі.

Нора винесла остаточний вирок своєму коханню, вона залишає дім, чоловіка, дітей, щоб «стати людиною». Хепі-енду не відбулося. Конфлікт не розв’язано. Це і є особливість композиції - відкритий фінал. Ми розуміємо, що для Нори все ще тільки починається. Запитань більше, чим відповідей.

  • Що чекає Нору попереду?

  • Яким буде її майбутнє?

  • Чи повернеться вона до Торвальда коли-небудь?

Майбутнє Нори не таке вже й безхмарне

Про яке таке «щастя» може йтися, якщо жінка кидає напризволяще дітей? А суспільство тодішнє вже готове визнати право жінки на емансипацію? А сама вона що вміє робити, якою професією володіє? Чи до публічного дому беруть всіх привабливих зовні? Я так думаю, що руйнувати - не будувати. А тому стати в позу, грюкнути дверима можна , але так проблем не вирішиш. Самим розумним виходом із конфліктних ситуацій є вміння говорити про проблему, шукати різні варіанти її вирішення, бажання порозумітися. Толерантність одними словом.

Їм обом є про що подумати.

Норі варто запам'ятати: брехня ще ніколи не залишалась безкарною. Навіть якщо зроблено було це для блага. А Торвальд повинен сісти і дуже подумати, кому він завдячує тим, що живий, і в чому ж тоді звинувачує дружину? В брехні, підступності, легковажності, чи відсутності принциповості?

Сімейні стосунки можна налагодити тільки зусиллями її членів.

Ібсен – автор цілої галереї сильних, непересічних жіночих образів, заробив собі славу прихильника жіночої емансипації. Але сам він вважав, що та справа, за яку борються жінки, є загальнолюдською. Бо не важливо, чоловік ти чи жінка, важливо, щоб відчував себе зреалізованим і щасливим.

Локалізувавши дію п’єси в норвезькому містечку, Ібсен говорив відверто про загальні проблеми всього суспільства, шукав відповіді на «вічні» питання.

ДІМ – помешкання, будівля, родина, що мешкає в ньому: міцний, великий, надійний, рідний, затишний, зручний.

ЛЯЛЬКОВИЙ ДІМ – дім для ляльок: несправжній, бутафорний, маленький, легко зруйнувати, яскравий.

Конфлікт драми Ібсена зав'язується ще до того, як почина­ється власне її дія (так, Нора підписала фіктивний вексель до початку дії "Лялькового дому");

  • драма «Ляльковий дім» має відкритий фінал, тобто після ' закінчення п'єси достеменно невідомо, чим же врешті-решт за­кінчиться вирішення її конфлікту: невідомо, повернеться Нора до своїх дітей і Хельмера чи ні. Незавершений фінал - найви- датніший внесок «нової драми» Г. Ібсена в світову драматур­гію. Розв'язка є не розв'язанням проблеми, а її постановкою, конфлікт не вичерпується після завершення дії, а дедалі більше загострюється.

Нора мріяла про кохання-диво з боку Хельмера.

Мотив дитинності-незрілості маргінально реалізовано. У Ібсена головна героїня усві­домлює себе іграшкою-дитиною в руках інших.

Розвиток сюжету залежить від подій, які стались задовго до початку дії драм: підробле­ний вексель Нори дають.поштовх для роз­витку дії.

Відкритий фінал властивий драмі. Основний конфлікт не вирішено на матеріалі п'єс, а лише визначе­но до кінця. Вирішення конфлікту, кінець боротьби Кас­сандри, Нори можливий лише поза рамками твору. " Розкриття символіки назви твору. У психологічній драхмі Ібсена велика роль приділяється символіці. Ма­ленька жінка піднімає бунт проти суспільства, вона не хоче бути лялькою в ляльковому будинку. Симво­ліка підтримується цілою системою «ігор»: Нора грає з дітьми, і з чоловіком і з доктором Ранком, і вони у свою чергу ведуть гру з нею, грою є репетиція та­рантели й історія з мигдальним печивом тощо. Все це підготовлює читача й глядача до фінального діалогу Нори й Хельмера, де вона дорікає чоловікові, і бать­кові, і всьому' суспільству за те, що її перетворили на іграшку, а вона зробила іграшкою своїх дітей, продо­вжуючи дурну традицію загальної гри. Символ «ляль­ковий будинок» указує на основну ідею драми - на забуття людського в людині. У «Ляльковому домі» го­ловна героїня бореться за свій «реальний» світ. Вона розуміє, що її життя схоже на життя ляльки, якою ке­рує примхлива доля. Нора знаходить у собі сили за­лишити свого чоловіка і дітей заради того, щоб зна­йти свій справжній, унікальний, духовний світ.

загальна ідея: в ім'я свободи жертвується людяність. Нора залишає сім'ю, щоб переду­сім стати людиною, а не іграшкою в чужих руках. Зви­чайно, подібні погляди не сприймалися без суперечок. Тому дискусія, яка починалася на сцені, тривала у реаль­ному житті, „нова драма'? по праву звалася „драмою ідей". Відповідним рушієм сюжету є зіткнення ідей, боротьба в душі персонажа.

Водночас у п'єсах була присутня хитра інтрига, яка тримала глядача в напрузі. Та найголовніше те, що гля­дач упізнавав події зі сцени у своєму житті. Таким чи­ном драматурги закликали до осмислення глибинної суті дійсності, звільнення людського духу, пошуку шляхів від­новлення гармонії світу.

  • Новаторські нововведення Ібсена- драматурга.

Акцент із зовнішньої дії перенесено на дію внутрішню: на сцені в звичному для театру сенсі май­же "нічого не відбувається"; герої майже нерухомі, ніх­то нікого не вбиває, просто відбувається розмова, дум­ка протистоїть думці, головною ж є напруга внутрішня, непомітна оку глядача. У фіналі п'єси після дискусії із чоловіком Нора відкриває для себе новий шлях у жит­ті. За словами Б. Шоу, завдяки дискусії у фіналі п'єси «Ляльковий дім» «скорив Європу й заснував нову шко­лу драматичного мистецтва».

Драма «Ляльковий дім» містить ознаки соціальної драми, тому що в ній порушені соціальні проблеми: багатства і бід­ності (Хельмер - Крогстад), громадянських прав жінки (Нора й підроблений нею вексель) тощо.

Драма «Ляльковий дім» містить ознаки психологічної драми, тому що напруга твору передовсім психологічна, внутрішня.

Висновок. «Ляльковий дім» - соціально-психологічна дра­ма.

Будова твору.

Зав'язка: з'ясування «злочину» Нори, шантаж Крогстада.

Кульмінація: лист від Крогстада.

Розв'язка: Нора йде із дому, відкритий фінал.

4