Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кінематограф.ppt
Скачиваний:
17
Добавлен:
29.05.2020
Размер:
3.79 Mб
Скачать

Кінематограф (1901-1939 рр.)

Підготував студент 110-і групи Матвієнко Богдан

Те, що кіно - мистецтво, нікому доводити не доводиться. Але мистецтво це унікальне тим, що воно нерозривно пов'язане з наукою і технікою.

Перший крок до кінематографа був зроблений у 1685 році, коли був винайдений чарівний ліхтар – камера обскура (всупереч інформації про більш ранні події в інших країнах, таких як театр тіней в Китаї та Японії).

Чарівний ліхтар у спрощенні представляв собою ящик з збільшувальною трубою і світильником всередині. Позаду цього світильника стояв рефлектор-

відбивач, між трубою і скринькою Камера обскура була щілина, де ставилося тушшю

намальований кадр (цим питанням займався Леонардо да Вінчі).

У1876 році французький професор Етьєн Морра винайшов фоторушницю.

Унеї заправлялася стрічка, що подається за допомогою стрічкопротяжного механізму, який працював на папері. А в 1877 р. російський вчений Болдирєв винайшов целулоїдну плівку.

Модернізувавши свій

Фоторушниця Етьєна Морра

винахід, Морра отримав

 

фоторушницю, яка могла

 

використовувати плівку.

 

Кінематограф народився 28 грудня 1885 року, коли французи брати Луї і Огюст Люм'єри вперше продемонстрували «рухомі картинки» - знятий епізод про те, як робітники виходять з воріт фабрики, і ряд інших коротеньких кінозамальовок. На глядачів це справило приголомшуюче враження.

Брати Луї і Огюст Люм'єри

Апаратура Люм'єрів, легка, зручна («сінематограф» можна було застосовувати як для зйомки, так і для проекції фільмів) і порівняно недорога, швидко набула широкого поширення, і кінематограф став явищем світової культури.

Січень 1896 року — відбувається показ легендарної стрічки «Прибуття потягу на вокзал Ла Сьота»,

У перші роки існування до сінематографу ставилися лише як до розваги, але вже в 1910–х роках розглянули в ньому мистецтво. Першими підійшли до кіно з естетичною міркою француз Жорж Мельєс і американець Девід Гріффіт.

Жорж Мельес.

Девід Гріффіт.

1861 - 1938

1875 - 1948

Безсумнівно, найбільшим режисером межі століть був Жорж Мельєс, що починав свою професійну діяльність як театральний актор, режисер, а також і ілюзіоніст. Він сприйняв кінематограф як засіб, здатний значно збагатити, перш за все, трюкові можливості сцени. Мельєс прийшов до знаменитого «чарівного перетворення», коли видимий на екрані об'єкт раптом різко змінюється або взагалі перетворюється у щось інше.

Кадр із фільму «Мандрівка на Місяць»

На початку 1900–х в кіно збільшився інтерес до розповіді складних історій, і ключову роль у розвитку та розповсюдженні необхідних розповідних прийомів відіграв американський режисер Едвін Портер. Його фільм Велике пограбування потягу (The Great Train Robbery, 1903) має дійсно непрості розповідні конструкції.

Афіша до фільму «Велике пограбування потягу»

“Народження нації” (The Birth of a Nation, 1915) Девіда Гріффіта. Цей фільм триває майже три години, зроблений з безсумнівною претензією на мистецтво (і таким є - незважаючи на виражено расистську ідеологію), і в ньому використана значна більшість прийомів, які були на той момент у кінорозповіді.

Сінематограф з'явився в Росії. 4 травня 1896 на відкриття літнього сезону в розважальному закладі «Акваріум» у Санкт-Петербурзі, в тому самому приміщенні, в якому в 1918 році знімалися перші радянські художні фільми, почалися гастролі іноземного атракціону «Сінематограф братів Люм'єр».