Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

МАРКЕТИНГОВІ АСПЕКТИ УПРАВЛІННЯ ПРИБУТКОВІСТЮ БАНКІВСЬКОГО БІЗНЕСУ

.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.05.2020
Размер:
21.68 Кб
Скачать

МАРКЕТИНГОВІ АСПЕКТИ УПРАВЛІННЯ ПРИБУТКОВІСТЮ БАНКІВСЬКОГО БІЗНЕСУ

Розглянуто роль і значення маркетингових аспектів вдосконалення управління та підвищення ефективності банківської діяльності в умовах складної конкурентної боротьби. Здійснений детальний аналіз маркетингової діяльності вітчизняних банків. Досліджено маркетингові заходи, що мають проводитися банками задля забезпечення прибутковості бізнесу. Визначено ключові напрямки забезпеченням прибутковості банківського бізнесу, а також їх якість та кількість.

Вступ. Функціонування банківського бізнесу є дуже важливим, комплексним і систематичним фінансово-економічним явищем, оскільки практично будь-які фінансові операції суб'єктів, підприємств, установ, організацій, людей у більшості країн світу якимось чином опосередковуються діяльністю фінансових та кредитних посередників, серед яких банки займають особливе місце. З цієї точки зору фінансова стійкість, стабільність, надійність і безпека є основою збереження належного фінансового та економічного клімату в країні і в світовому просторі. Це означає, що будь-які аспекти діяльності комерційних банків є надзвичайно важливими питаннями як теоретичних наукових досліджень, так і практичних аспектів їх роботи.

Оскільки основною метою комерційного підприємства є отримання прибутку, а прибуток, в свою чергу, є основою їх стабільної діяльності, прибутковість банківського бізнесу і аспекти, пов'язані з його безпекою, є надзвичайно важливими питаннями.

Аналіз ключових публікацій. Різні аспекти прибутковості банківського бізнесу широко відображені як у зарубіжній, так і у вітчизняній науковій літературі. Серед зарубіжних досліджень праці таких вчених, як А. Бергер, Е. Бригам, Р. Деян, П. Друкер, Р. Каплан, Т. Копланд, Г. Лейбенштейн, Л. Местер, А. Пересецький, А. Раппапорт, Дж. Sinckie, D. Hempfree та інші заслуговують особливої уваги. У складі вітчизняних видань працюють такі вчені-економісти, як Азаренков Г.М., Васильченко З.М., Вовчак О.Д., Діденко О.М., Івасів І.Б., Карчева Г.Т., Костюк О.М., Леонов С.В. та інших варто згадати.

Невирішені аспекти проблеми. Проте, незважаючи на значну наукову популярність проблеми, прибутковість банківського бізнесу, характер маркетингової діяльності, що здійснюється банками для забезпечення прибутковості бізнесу, а також їх якість і кількість сьогодні є досить суперечливими питаннями і тому не вирішені. . Мета статті. Метою статті є вивчення маркетингових аспектів прибутковості банківського бізнесу та дослідження основних напрямів його підтримки.

Основний матеріал дослідження. Сучасні умови жорсткої конкуренції вимагають від комерційних банків систематичного дослідження ринку для визначення тих сфер банківського бізнесу, зміцнення яких може забезпечити додаткові вигоди і підвищити прибутковість їх бізнесу.

Це дослідження ринку сьогодні не обмежується пошуком девізу, за яким банки сподівалися збільшити свою клієнтську базу в минулому, вони охоплюють цілий ряд економічних, фінансових та психологічних аспектів, за допомогою яких можна переконати клієнтів у існуванні переваги використання певного типу банківських послуг в окремому банку. Як частина цих досліджень, як правило, неправильні ділянки, в яких банк може бути більш ефективним, ніж його конкуренти, і ті, в яких конкуренти працюють досить обмежено або взагалі не функціонують.

Внаслідок цього банки спонсорують різні спортивні заходи, великі та малі підприємства, продукти або послуги яких користуються популярністю серед людей або організацій, запрошують до співпраці популярних особистостей тощо.

Ефективність таких заходів часто викликає сумніви, оскільки залежить від того, який розмір має банк, який має ці маркетингові інструменти [2].

У цьому контексті доречно навести приклад з практики українських банків 2-ї та 3-ї груп за класифікацією НБУ, на рекламних плакатах, де зображені знаменитості із зазначенням максимального розміру гарантованого кредиту. На нашу думку, така практика не може вважатися достатньо ефективною для цих банків, оскільки лише невелика частина прихильників цих осіб готові отримувати кредити від банків взагалі, ще менше людей хотіли б отримати кредити в цих банках. і набагато менше людей отримують їх, не кажучи вже про ті категорії людей, які не є шанувальниками або шанувальниками цих людей. В результаті такої маркетингової діяльності часто може виникати зворотна реакція, тобто, коли ваші рекламні рішення не будуть працювати.

Очевидно, що виникнення такої ситуації є вкрай негативним для процесу підвищення або забезпечення прибутковості кожного банку, що викликає певні сумніви щодо можливості реалізації цих маркетингових інструментів взагалі.

Іншим прикладом практики маркетингової діяльності українських банків є безперервна реклама їх послуг у різних видах медіа. А якщо в деяких випадках рекламні плакати, слогани, рекламні ролики, повідомлення створюються досить ефективно, то в більшості випадків така реклама здійснюється не зовсім якісно з використанням невідповідних зображень для реклами банківських послуг, метою яких не переконати клієнта в користь від такі послуги, але їх введення. Ці реклами часто служать навпаки для зменшення іміджу банку, його витрат, незважаючи на це, він залишається досить значним, а ефективність, як частина забезпечення прибутковості, досить низька.

Досить сумнівною є практика успадкування банками певних аспектів функціонування великих багатонаціональних, інвестиційних банків, які часто вкладають надзвичайно великі суми для залучення додаткових, достатньо великих за обсягом підприємницької діяльності і популярних у ділових колах, партнерах. Якщо така практика для Megabanks є досить ефективною, тому що в цій ситуації образ працює для іміджу, а сотні мільйонів витрат поступово перетворюються на мільярди доходів. Якщо невеликі банки хочуть бути залученими до такого процесу, щоб забезпечити прибутковість, то в такому випадку може виникнути інша ситуація - фінансові ресурси працюватимуть на імідж, тоді як витрати таких сум фінансових ресурсів на рекламу можуть бути катастрофічними для цих банків. , але в рази менше, ніж ресурси, які вкладають великі банки.

У цьому контексті існує парадокс - для того, щоб значно підвищити прибутковість бізнесу, банк повинен бути вже великим і досить популярним.

Ми вважаємо, що при проведенні маркетингових досліджень банкам необхідно не тільки аналізувати практику конкурентів, а й чітко встановлювати ті види діяльності, які:

• по-перше, забезпечити прибутковість банківського бізнесу;

• по-друге, мати реальні для банку умови для впровадження та використання;

• по-третє, не буде мати надзвичайних фінансових втрат лише в тому випадку, якщо вибрані заходи не працюватиме.

Тобто, іншими словами, витрати на проведення досліджень будуть співпрацювати з витратами на впровадження маркетингових інструментів, такі як підхід забезпечить Необхідна якість цих інструментів і встановлення того, що число буде ефективні з метою забезпечення прибутковості банківського бізнесу [1].

Слід зазначити, що це не означає, що деякі маркетингові інструменти не можуть бути використані банками в принципі. Це означає, що використання певних інструментів має бути бути відповідним і узгоджуватися з основними цілями банку, а не конфлікт з ними [3]. Ефективне управління прибутковістю банківської діяльності бізнес буде здійснюватися таким же чином.

Висновки. Таким чином, маркетингові аспекти діяльності комерційних банків у рамках проблеми контролю прибутковості банківського бізнесу та його забезпечення є надзвичайно важливими і актуальними науковими питаннями сучасності, а також формування Росії Ефективна і відповідна маркетингова політика є основою для підтримки фінансової стабільність комерційних банків навіть у періоди фінансових та економічних спадів.

ОРГАНІЗАЦІЯ КОРПОРАТИВНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ СИСТЕМА

Сформована структура та сформульована концепція "економічної безпеки корпоративного підприємства". Рекомендації для розвивався рівень корпоративної культури. Роль головного проаналізовано суб'єкти системи безпеки у забезпеченні корпоративної безпеки. Визначено та визначено зміст загальних функцій системи корпоративної безпеки . Теоретико-методологічний, концептуальний і визначено методико-прикладні основи системи корпоративної безпеки. The визначаються умови та вимоги до керованості безпеки визначено систему підприємства. Цілі управління в Росії визначено систему корпоративної безпеки.

Постановка проблеми. Процеси розширення бізнесу шляхом об'єднання капіталу, ресурсів і ринкової влади підлягали особливим уваги вчених і регулюючих органів економіки протягом багатьох століть. В У сучасному суспільстві проблема економічної безпеки взагалі стала пріоритетом рівні управління. Економічна безпека корпоративного підприємства як стан економіки, що дозволяє забезпечити стійкий економічний і соціальний характер Розвиток, вимагає ефективного управління через систему управління як інституційна надбудова над суспільними відносинами повинна визначати напрямок їх розвитку та забезпечення відповідної регуляторної політики. Від цього Перспективно, стає дуже актуальним провести адекватну оцінку економічна безпека корпоративного підприємства з метою його управління.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. T він теоретичні та практичні аспекти економічного забезпечення безпеки розвитку бізнесу Суб'єкти відображені в роботах національних: Бандурко О.М., ДуховВ.Е., Жалило Ю.А., Капустін М.П., ​​Кірієнко А.В., Козаченко Г.В., Ліпкан В.А. Ляшенко О.М., Мунтіян В.І., Підлужна Н.О., Пономарьов В.П., Пригунов PY, Sosnin AS; та зарубіжні вчені : Олейников Е.А., Шликов В.В., Ярочкін В.І. та ін.

Раніше невирішені частини проблеми перевитрати . Наслідки міжнародних криз другої половини ХХ - початку ХХІ століття змушені урядам багатьох країн, а також України, звернути особливу увагу проблема економічної безпеки. Останні події в економічній сфері України демонструють нестабільність і невизначеність економічної безпеки, її залежність від Росії внутрішні та зовнішні фактори.

Формулювання цілей статті. Нализ з літературних джерел показує , що сьогодні вчені і експерти , хто досліджують проблеми економічної безпеки підприємства, не мають єдиної точки зору на визначення сутності підприємства Основні поняття, тому суттєвим питанням є систематизація існуючих підходів до визначення поняття «електронна безпека», а також подальший розвиток і вдосконалення існуючих знань про цю наукову наукову діяльність. категорії.

Основний матеріал дослідження. Безпечний рівень економічної системи забезпечується здатністю системи економічної безпеки корпоративного підприємства протистояти загрозам, запобігаючи розвитку небезпеки і дестабілізуючим зміни. Для цього необхідно мати відповідну інформацію про експлуатацію а також аналітичний характер щодо загроз і врахування його для запобігання їх виникнення або реалізації. У разі загрози - усунути її, після Реалізація - відновлення втрат, цілісності процесів або об'єктів.