Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ТЕсты / IKh5-Tema_35_ukr.qst

.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
26.04.2020
Размер:
71.68 Кб
Скачать

?

Хвора Н., 18 років вдома безконтрольно приймала сульфаніламідні препарати, на 3 добу різко погіршився стан: з’явився озноб, шкіряні покриви гіперемовані з пухирями різного розміру з серозним вмістом. Різко позитивний с-м Нікольського. Яка патологія тут має місце?

- с-м Стівенса-Джонсона

- анафілактичний шок

- короста

+ с-м Лайєла

- сироваткова хвороба

?

Хворий М. самостійно лікував ГРВІ за добу вжив 5 таблеток парацетамолу надвечір відчув погіршення стану: пухирі та пухирці у великій кількості з’явились на слизових губ порожнини рота, на кон’юнктивах. Яка патологія має місце?

- с-м Лайєла

- герметична інфекція

- вітряна віспа

+ с-м Стівенса-Джонсона

- контактний дерматит

?

Після введення пеніциліну хворому Д. з приводу лікування сифілісу в нього почав знижуватись тиск, з’явилась тахікардія, прогресуюча слабкість. Яке ускладнення з’явилось?

- сироваткова хвороба

- гіповолемічний шок

- інфекційно-токсичний шок

+ анафілактичний шок

- ідіосинкразія

?

У хірургічному відділені хворій М. була перелита плазма на 8 добу в місці ін’єкції з’явився свербіж, почервоніння. Реґіонарні лімфатичні вузли збільшені. З’явилась гіпотензія, тахікардія, полі артралгія. Яка патологія має місце?

- анафілактичний шок

- гіповолемічний шок

- інфекційно-токсичний шок

+ сироваткова хвороба

- резус конфлікт

?

У хірургічному відділені хворій М. була перелита плазма на 8 добу в місці ін’єкції з’явився свербіж, почервоніння. Реґіонарні лімфатичні вузли збільшені. З’явилась гіпотензія, тахікардія, полі артралгія. Які препарати показані при цій патології?

- антибіотики

- гормони місцево

- колоїдні розчини

+ антигістамінні

- плазму повторно

?

Дитина 5 місяців хворіє 2-й день :гіпертермія до39 С, блювота двічи на добу .Стан вкрай важкий- свідомість запаморочена, шкіра блідно-цианотична, з обільним геморагічним висипом на ногах та сідницях, місцями зливним; АТ 60/30 мм.рт.ст.,тахікардія, пульс нитко-видний, тони серця слабкі, задишка, гепатолієнальний синдром, відсутність сечовиділення на протязі 6 годин. Що являється препаратом вибору при наданні першої лікарської допомоги на догоспітальному етапі в цьому випадку?

- Гепарин 300 ОД/кг,п/ш

- Пеніцилін 50 тис МО/кг ,в/м

- Седуксен 0,1 мг/кг, в/м

+ Преднізолон 5 мг/кг,в/м

- Вікасол 2,5 мг,в/м

?

У хворого 5 років, який лікувався вдома з приводу грипу антигрипіном, аспірином, грипго, на другий день від початку хвороби з’явилася рясний висип на тулубі і кінцівках у вигляді плям , на губах і шиї декілька бульозних елементів з геморагічним вмістом. Яке ускладнення виникло у хворого?

- Кір

- Інфекційна еритема

- Скарлатина

+ Синдром Лайєла

- Везикуло-пустульоз

?

Після введення вакцини у дитини раптово погіршився стан: виникла блідість шкірних покривів, дитина скаржиться на болі за грудиною. АТ знижений, пульс м’який, прискорений. Чим пояснюється стан дитини?

- Психоемоційна реакція на укол

- Специфічна побічна дія вакцини, яка не потребує корекції

- Індивідуальна реакція на вакцину

+ Анафілактичний шок

- Вакцина проявила приховану течію інфекційного процесу

?

Хворого 25 років близько 2 тижнів тому покусав за праву нижню кінцівку невідомий собака. У приймальному відділенні хворий скаржиться на загальну слабкість, головний біль, підвищену дратівливість, тягнучий біль у ділянці прокусу, затруднене відкривання рота. У пацієнта запідозрено правець. Була введена протиправцева сироватка. Яке ускладнення можливе?

- шлунково-кишкова кровотеча

- диспепсія

- дисбактеріоз

+ сироваткова хвороба

- ретроградна амнезія

?

Хворому 23 років з діагнозом ГРВІ, негоспітальна пневмонія, призначено лікування ампіциліном. Після другої ін’єкції на шкірі тулуба і кінцівок з’явилась уртикарна висипка зі свербінням, яка не піддавалась лікуванню антигістамінними препаратами. Яке ускладнення виникло?

-- Кір

- Скарлатина

- Ексудативна ерітема

+ Медикаментозна токсикодермія

- Краснуха

?

У жінки 38 років, хворої на ботулізм, середньої тяжкості, через 2 години після введення двох лікувальних доз ПБС з’явилися задишка, стиснення у грудях, ще через 20 хвилин – зниження АТ до 60/20 мм рт. ст. Тахікардія – 140 за хв., акроціаноз, тахіпное, розлад свідомості, клонічні судоми. Які невідкладні заходи необхідно провести хворій?

- Інфузія 5 % розчину глюкози

- Штучне дихання

- Дімедрол та еуфілін

+ Адреналін та преднізолон

- Строфантин

?

Хворий 42 років надійшов до стаціонару зі скаргами на озноб, підвищення температури тіла до 39 С, головний біль, біль у м’язах, нудоту, блювоту. Захворів через 2 тижні після того, як з’їв сало. Об’єктивно: стан тяжкий, набряк лиця, екзантема. В крові еозинофілія – 40 %. Якою має бути лікувальна тактика?

- Антибіотики

- Серотерапія

- Сольові розчини

+ Глюкокортикостероїди

- Діуретики

?

У хворого 27 років, с діагнозом лівобічна пневмонія, через 10 хвилин після в/м введення 1 000 000 ОД пеніциліну раптово з(явилось запаморочення, задишка, відчуття стиснення у грудях. Об’єктивно: хворий занепокоєний, блідий, ціаноз губ, тони серця глухі, пульс частий, слабкого наповненя (кількість ударів визначити неможливо), АТ 70/50 мм.рт.ст. Які невідкладні терапевтичні заходи?

- серцеві глікозиди, анальгін, папаверін

- антибіотики, глюкокортикостероїди

- антигістамінні препарати

+ катехоламіни, глюкокортикостероїди, інфузійна терапія, антигістамінні препарати

- димедрол, анальгін

?

У хворого 43 років з підозрою на дифтерію з(явились осиплість голосу, порушення ковтання. Яке лікування насамперед слід призначити хворому?

- Інфузійна терапія

- Глюкокортикостероїди

- Сульфаніламіди.

+ Протидифтерійна сироватка.

- Антибіотики.

?

Дівчинка 12 років, що хворіє на вітряну віспу, після гри з кішкою через 15 хвилин з’явилась свербіння шкіри, набряк та ділянки висипу з локалізацією на обличчі, з’явилося утруднення дихання і втрата свідомості. Які першочергові лікувальні заходи слід провести на місті?

- Введення глюкокортикоїдів

- Введення антигістамінних препаратів

- Проведення штучної вентиляції легень

+ Введення адреналіну

- Введення холінолітиків

?

У хворого на дифтерію, після повторного введення сироватки, виник утруднений подих, набряк обличчя, на поверхні шкіри – різноманітна свербляча сип. Яка найбільш вірогідна патологія?

- Ієрсініоз

- Скарлатина

- Бешиха

+ Алергічна реакція негайного типу.

- Кір

?

Хворий 19 років лікувався амбулаторно з приводу ГРВІ, отримував парацетамол, арбідол. На 3-й день лікування у хворого з’явився рясний висип на тулубі і кінцівках у вигляді плям , на губах і шиї декілька бульозних елементів з геморагічним вмістом. Який діагноз?

- Кір

- Інфекційна еритема

- Скарлатина

+ Синдром Лайєла

- Везикуло-пустульоз

?

Першочергові дії лікаря ШМД на дошпитальному етапі хворому на анафілактичний шок.

- розчином адреналіну. Прикласти холод

- Укласти хворого в позу Тределенбурга

- Якщо є можливість вище уколів накласти жгута

- Якщо є можливість вище уколів накласти жгута

+ Негайна зупинка поступлення алергена. Обколоти ділянку ураження 0,3-0,5 мл 0,1 %

- Підняти голову під кутом 30 градусов

?

У хворого 25 років через 30 хвилин після прийому норфлоксацину з’явились захриплість голосу, “гавкаючий” кашель, утрудненість дихання із задишкою інспіраторного характеру, задуха. Об’єктивно: Хворий неспокійний, метається. Подих гучний, стридорозний. Обличчя ціанотичне. В легенях – дифузні сухі високотональні хрипи Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює таку картину?

- Гострий фарингіт

- Чужорідне тіло у трахеї.

- Паратонзилярний абсцесс

+ Гострий набряк Квінке в області гортані.

- Приступ бронхіальної астми

?

У хворої 22 років спостерігається клініка тяжкого набряку Квінке в області гортані після

прийому анальгіна. АТ – 130/80 мм рт. ст. Яку комбінацію ліків треба застосувати для невідкладної допомоги?

- Антигістамінні препарати, хлорид кальцію, петльові діуретики

- Кортикостероїди, хлорид кальцію, петльові діуретики

- Антигістамінні препарати, кортикостероїди, хлорид кальцію

+ Антигістамінні препарати, кортикостероїди, петльові діуретики

- Антигістамінні препарати, хлорид кальцію, петльові діуретики, кортикостероїди

?

У хворого 23 років після введення амоксиклаву розвився анафілактичний шок. Який препарат треба ввести хворому в першу чергу?

- Супрастин

- Дексаметазон

- Допамін

+ Адреналін

- Еуфілін

?

У хворого 54 років після введення лідокаїну з метою знеболювання з’явилась слабкість,

шум у вухах, почуття страху, серцебиття. На шкірі обличчя - .уртикарні висипання. Шкіра вкрита холодним, липким потом. АТ – 40/20 мм рт. ст. Пульс слабкий, нитковидний, його не можливо підрахувати. Через 15 хвилин з’явилися здуття живота, тиск у епігастральній області, нудота, блювота. Який найбільш вірогідний діагноз у даного хворого?

- Гостра шлунково-кишкова кровотеча

- Гостра кишкова непрохідність

- Проривна виразка шлунку

+ Абдомінальна форма анафілактичного шоку

- Гострий панкреатит

?

У дитини, що з’їла багато полуниць, раптово з’явилася рожева папульозна та пухирчаста висипка на обличчі та тулубі. Висипка супроводжується значним свербежем. Назвіть найбільш імовірний діагноз.

- Раптова екзантема

- Інфекційна еритема

- Кір

+ Кропив’янка

- Реакція на укуси комарів

?

Хвора через 5 хвилин після в/в введення 2,0 мл 50 % розчину анальгіну поскаржилась на раптове відчуття жару, різку слабкість, запаморочення, судоми. Об?ективно: шкіра бліда, акроціаноз, пульс слабкого наповнення, частота дихальних рухів – 28-30 за 1 хв., ЧСС – 110 за 1 хв., АТ – 80/40 мм рт. ст. Яке ускладнення виникло у хворої?

- Кардіогенний шок

- Гостре порушення мозкового кровообігу

- Колапс

+ Анафілактичний шок

- Інфекційно-токсичний шок

?

У хворого 54 р., на слизовій оболонці піднебіння, язика, губ, ясен та дна ротової порожнини, а також на шкірі з’явилися темно-червоні плями з чіткими межами, діамєтром біля 3 см, які поступово починають підніматись над поверхнею. Вони безболісні, тістуватої консистенції, дещо нагадують гемангіому. Поступово вони стають все щільнішими, а поверхня їх стає шорсткою, з глибокими рівчиками, тріщинами. На ній з’являються виразки з брудно-сірим нальотом, болючі, кровоточиві. Вони безболісні, тістуватої консистенції, дещо нагадують гемангіому. нальотом, болючі, кровоточиві. Вони безболісні, тістуватої консистенції, дещо нагадують гемангіому.

- Стевенса–Джонсона синдром

- Лайєлла хвороба

- інфекційна еритема

+ пухлина Капоші

- псевдотуберкульоз

?

Хворий 26 р., лікувався протягом місяця вдома, без нагляду лікаря від пневмонії. Стан погіршився і хворий госпіталізований зі скаргами на біль голови, живота, м’язів та суглобів, неприємний запах з рота, гіперсалівацію, катаральне запалення слизових оболонок носа, очей, глотки, кашель. Об’єктивно: температура тіла підвищена до 39–40 С, на червоній облямівці губ еритематозно-папульозна висипка, дифузне запалення CO рота, кон’юнктиви та сечовипускного каналу, поліморфні висипання на CO та шкірі у вигляді еритемних плям та міхурів, іноді з геморагічним вмістом. На місцях піхурців залишаються ерозії слизової оболонки з білувато-сірим нальотом.

- аденовірусна інфекція

- Лайєлла хвороба

- інфекційна еритема

+ Стівенса–Джонсона синдром

- псевдотуберкульоз

?

У хворого Л., 25 р., субфебрильна температура, біль в животі, рідкі випорожнення з домішками слизу до 3-4 раз на добу. Хворіє протягом 3-х діб. Язик вологий, обкладений білим нальотом. Живіт м’який, болючий в лівій здухвинній ділянці, сигмоподібна кишка спазмована, болюча.

Який метод дослідження буде найбільш інформативним для постановки діагнозу?

- Копроцитограма

- Загальний аналіз крові

- Загальний анализ сечі

+ Копрокультура

- РНГА

?

Хворий 40 років лікувався амбулаторно з приводу ГРВІ, отримував парацетамол, арбідол. На 3-й день лікування у хворого з’явився рясний висип на тулубі і кінцівках у вигляді плям , на губах і шиї декілька бульозних елементів з геморагічним вмістом. Вірогідний діагноз синдром Лайєла. Який патогномонічний симптом може це підтвердити?

- с-м зоряного неба

- с-м Філатова

- с-м Зорге

+ с-м Нікольського

- с-м Курвуазьє

?

Хворий 34 років лікувався амбулаторно з приводу ГРВІ ускладнену правобічною н/д пневмонією, отримував парацетамол, арбідол, аугументин. На 5-й день лікування у хворого з’явився рясний висип на тулубі і кінцівках у вигляді плям , на губах і шиї декілька бульозних елементів з геморагічним вмістом. Який діагноз?

- Кір

- Інфекційна еритема

- Скарлатина

+ Синдром Лайєла

- Везикуло-пустульоз

?

Хворий С.,24 років лікувався амбулаторно з приводу грипу ускладненого правобічною н/д пневмонією, отримував ібутард, таміфлю, амоксицилін. На 4-й день лікування у хворого з’явився рясний висип на тулубі і кінцівках у вигляді плям , на губах і шиї декілька бульозних елементів з геморагічним вмістом. Яка патологія тут має місце?

- Кір

- Інфекційна еритема

- Скарлатина

+ Синдром Лайєла

- Везикуло-пустульоз

?

Хворий С.,24 років лікувався амбулаторно з приводу грипу ускладненого правобічною н/д пневмонією, отримував ібутард, таміфлю, амоксицилін. На 4-й день лікування у хворого з’явився рясний висип на тулубі і кінцівках у вигляді плям , на губах і шиї декілька бульозних елементів з геморагічним вмістом. Який препарат міг попередити це?

- Вітамін С

- Розчин глюкози

- Гормональні мазі

+ Лоратадін

- Лораксон

?

Хворому Ж.., 21 р. був поставлений діагноз: хвороба Лайма. Які ліки могли її спровокувати?

- Вітамін Е

- Розчин глюкози

- Лімінент Вишневського

+ Пеніцилін

- Супрастин

?

Хворому Ж.., 21 р. був поставлений діагноз: хвороба Лайма. Які клітини імунної системи головним чином приймали в цьому участь?

- Т-лімфоцити

- нейтрофіли

- еозинофіли

+ В-лімфоцити

- макрофаги

?

Хворому Н., 29 р. був поставлений діагноз: хвороба Лайма, викликана ліками. Який головний принцип її лікування?

- Антибіотикотерапія

- Дезінтоксикаційна терапія

- Гормонональна терапія

+ Відміна препарату, що її викликав

- Вітамінотерапія

?

Хворій О., 20 р. був поставлений діагноз: хвороба Лайма, викликана ліками.

Який елементи на шкірі характері?

- Папули

- Ерозії

- Пустули

+ Були

- Виразка

?

Хворий М.,19 р. самостійно лікував ГРВІ за добу вжив 5 таблеток парацетамолу, вітамін С, арбідол, 2 пакета фервекса надвечір відчув погіршення стану: пухирі та пухирці у великій кількості з’явились на слизових губ порожнини рота, на коньюктивах. Що могло викликати таку реакцію?

- Поєднання ліків

- Молодий вік

- Гіпосенсибілізація організму

+ Гіперсенсибілізація організму

- Десенсибілізація організму

?

Хворий М., 31 р. самостійно лікував ГРВІ за добу вжив 5 таблеток парацетамолу, вітамін С, арбідол, 3 пакета колдрекс надвечір відчув погіршення стану: пухирі та пухирці у великій кількості з’явились на слизових губ порожнини рота, на коньюктивах. Який препарат міг викликати таку реакцію?

- Арбідол

- Вітамін С

- Колдрекс

+ Парацетамол

- Жоден

?

Хворий М., 31 р. самостійно лікував ГРВІ за добу вжив 5 таблеток парацетамолу, вітамін С, арбідол, 3 пакета колдрекс надвечір відчув погіршення стану: пухирі та пухирці у великій кількості з’явились на слизових губ порожнини рота, на коньюктивах.

Який механізм розвитку цього захворювання?

- Автоімунний

- Ульцирогенна дія

- Пригнічення імунітету

+ Імунний

- Ще не досліджений

?

Після введення пеніциліну хворому Д. з приводу лікування сифілісу в нього розвинувся анафілактичний шок: почав знижуватись тиск, з’явилась тахікардія, прогресуюча слабкість. Який препарат потрібно ввести в першу чергу?

- Інфузія 5 % розчину глюкози

- Штучне дихання

- Дімедрол та еуфілін

+ Адреналін та преднізолон

- Строфантин

?

У хворого 27 років, с діагнозом лівобічна пневмонія, через 10 хвилин після в/м введення 1 000 000 ОД пеніциліну раптово з(явилось запаморочення, задишка, відчуття стиснення у грудях. Об’єктивно: хворий занепокоєний, блідий, ціаноз губ, тони серця глухі, пульс частий, слабкого наповнення (кількість ударів визначити неможливо), АТ 70/50 мм рт.ст. Яка патологія тут має місце?

- Кардіогенний шок

- Гостре порушення мозкового кровообігу

- Колапс

+ Анафілактичний шок

- Набряк мозку

?

Чоловік 45 р., лікувався з приводу пієлонефриту. Отримував цефтріаксон у дозі 2 грами на добу, на 6 добу відчув послаблення, стул рідкий звичайного кольору. Яке ускладнення розвинулось?

- Тромбоз мезентеріальних артерій

- Гостре порушення кишкового кровообігу

- Сальмонельоз

+ Дисбактеріоз

- Шигельоз

?

У хворого дисбактеріоз. Який препарат йому показаний?

- Макропен

- Вітамін С

- Колдрекс

+ Лактовіт

- Жоден

?

У хворого дисбактеріоз. Який препарат його міг викликати?

- Таміфлю

- Ібупрофен

- Колдрекс

+ Азитроміцин

- Всі

?

У хворого дисбактеріоз. Який препарат йому показаний?

- Макропен

- Вітамін С

- Колдрекс

+ Лінекс

- Жоден

?

У хворого дисбактеріоз. Який препарат йому не показаний?

- Порталак

- Нормазе

- Хілак

+ Панзінорм

- Йогурт

?

Чоловік 45 р., лікувався з приводу пієлонефриту. Отримував цефтріаксон у дозі 2 грами на добу, на 6 добу відчув послаблення, стул рідкий звичайного кольору. Яке ускладнення розвинулось?

- Генералізована

- Латентна

- Термінальна

+ Локальна

- Змішана

?

У хворого дисбактеріоз. Який препарат йому не показаний?

- Порталак

- Нормазе

- Хілак

+ Піколакс

- Йогурт

?

Хворий 34 років лікувався амбулаторно з приводу ГРВІ ускладнену правобічною н/д пневмонією, отримував парацетамол, арбідол, аугументин. Яке ускладнення можливе?

- Тромбоз мезентеріальних артерій

- Гостре порушення кишкового кровообігу

- Сальмонельоз

+ Дисбактеріоз

- Шигельоз

?

Хворий 34 років лікувався амбулаторно з приводу ГРВІ ускладнену правобічною н/д пневмонією, отримував парацетамол, арбідол, аугументин. Яке ускладнення можливе?

- Шлунково-кишкова кровотеча

- Інфекційна еритема

- Гіпотензія

+ Синдром Лайєла

- Везикуло-пустульоз

?

У хворого С., 27 років дисбактеріоз. Який з препаратів відноситься до пребіотиків?

- Порталак

- Нормазе

- Хілак

+ Нормолакт

- Йогурт

?

Чоловік 45 р., лікувався з приводу пієлонефриту. Отримував цефтріаксон у дозі 2 грами на добу, на 6 добу відчув послаблення, стул рідкий звичайного кольору. Зменшення якої групи мікробної флори призвело до даних змін?

- Факультативної флори

- Транзиторної флори

- Патогенної флори

+ Облігатної флори

- Облігативної флори

?

Чоловік 45 р., лікувався з приводу пієлонефриту. Отримував цефтріаксон у дозі 2 грами на добу, на 6 добу відчув послаблення, стул рідкий звичайного кольору. Який вид дисбактеріозу за етіологічним фактором розвинувся?

- Стресорний

- Післяінфекційний

- Аліментарний

+ Лікувальний

- Імунодифіцитний

?

Чоловік 34 р., лікувався з приводу пієлонефриту. Отримував цефіпім у дозі 2 грами на добу, на 6 добу відчув послаблення, стул рідкий звичайного кольору. Яким методом визначають ступінь дисбактеріозу?

- за Б. А. Шендеровим

- за А. Г. Безруковой

- за А. А. Воробйовим

+ за Р. Б. Епштейн-Літвак

- за В. Г. Дрофейчук

?

Хворому К. був поставлений діагноз дисбактеріоз першого ступеня. Яким методом визначають ступінь дисбактеріозу?

- за Б. А. Шендеровим

- за А. Г. Безруковой

- за А. А. Воробйовим

+ за Р. Б. Епштейн-Літвак

- за В. Г. Дрофейчук

?

Хворому К. був поставлений діагноз дисбактеріоз першого ступеня. Яким методом визначають ступінь дисбактеріоз?

- Вірусологічно

- Серологічно

- Клінічно

+ Бактеріологічним аналізом

- Бактеріоскопічно

?

Хворому Л., 45 років був поставлений діагноз дисбактеріоз першого ступеня. Що лежить в основі методу Епштейн-Літвак?

- Серологічно, методом РНГА

- Серологічно, методом ІФА

- Клінічний аналіз

+Підрахунок колоній, виросли на живильном середовищі

- Бактеріоскопічно, підрахунок кількості бактерій

?

Хворому М., 37 років був поставлений діагноз дисбактеріоз другого ступеня. Які опорно-діагностичні синдроми дисбактеріозу кишківника?

- Диспептичний

- Інтерстиціальний

- Мальабсорції

+Диспептичний, інтерстиціальний, мальабсорбції, полі гіповітамінозу.

- Гіповітамінозу

?

Хворому Д., 30 років був поставлений діагноз дисбактеріоз другого ступеня. Були призначені пробіотики, що входить до їх складу?

- Штами факультативної мікрофлори

- Патогенні штами

- Лактулоза

+ Деякі штами облігатної мікрофлори

- Лактулоза + деякі штами облігатної мікрофлори

?

Хворому Д., 32 років був поставлений діагноз декомпенсований дисбактеріоз. Були призначені пребіотики, що входить до їх складу?

- Штами факультативної мікрофлори

- Патогенні штами

- Деякі штами облігатної мікрофлори

+ Лактулоза

- Лактулоза + деякі штами облігатної мікрофлори

Соседние файлы в папке ТЕсты