Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

план-конспект уроку із методичними рекомендаціями до вивчення оповідання М. Яня Геній

.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
24.04.2020
Размер:
88.06 Кб
Скачать

йцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсмитьбюйцукенгшщзхъчсмитьбюйцукенгшщзхъфывапролджэячсукенгшщзхъфывапролджэячс

Тема: план-конспект уроку із методичними рекомендаціями до вивчення оповідання М. Яня «Геній» (10 кл).

конспект навчальних ситуацій, методичні рекомендації до навчальних ситуацій, візуалізація до навчальної ситуації

(Конспект уроку)

Тема: Образ Дзян Дачжі оповіданні Мо Яня «Геній»

Мета: сформувати ключові компетентності:

Учень усвідомлює роль і значення людської діяльності в світі, установлює причинно-наслідкові зв’язки, застосовує комунікативні стратегії відповідно до мети і ситуації спілкування, аргументовано і грамотно висловлює власну думку.

Форма проведення: урок - проблемного пошуку

Навчальні ресурси: діалог, дискусія, опорна схема, презентація, довідкова література.

Епіграф уроку:

«Талант - це той, хто з'явився, коли слід було. Геній - це той, хто з'явився раніше, ніж очікували.».

Дмитро Павличко

План уроку

І. Організаційний момент

Привітання.

Правила , які діють на уроці: (мають нагадати учні)

1. Думка кожного має право на існування.

2. Поважати один одного.

3. Відповівши на уроці, маємо можливість відповісти у інших сферах діяльності.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

У своєму зверненні до українських читачів нобелівський лауреат Мо Янь звернувся, зокрема, і до міністра освіти і науки України: «Я хотів би звернутися до міністра освіти України з проханням подумати над важливістю читання текстів, які розширюють уяву дітей. Моя мама була неписьменна. Я був виключений зі школи з політичних причин. Але мій брат залишив чудову бібліотеку мені, і ті книжки змінили мою свідомість і зробили мене письменником. Усі письменники мають бути найкращими, відданими читачами. І я прошу Міністра освіти України зробити усе можливе, щоб включити до шкільної програми такі тексти, які допомагають людям думати, відчувати і уявляти».

Слово учителя:

Кожна епоха має свої неповторні якості, властивості. Генії були, є і завжди будуть серед нас. Але питання не в тому, хто і на що здатен, а у тому, чи можемо ми себе проявляти у соціумі таким чином, щоб кожен мав право зватися людиною.

Питання до учнів: (мозковий штурм)

Хто такі генії, на вашу думку?

Чи є певні фактори, які впливають на формування геніальності?

Орієнтовні відповіді:

А: Геній - це людина з надможливостями.

Б: Геній - це той, хто проявив свій талант і зміг достягти значних успіхів.

В: Впливає розвиток свого таланту.

Г: Впливає терпіння і труд.

Учитель:

Геній – це людина, яка значно перевершує навіть найобдарованішого і талановитого майстра. Геній дуже часто дивиться далеко вперед, випереджаючи розвиток епохи. Так, Леонардо да Вінчі визначив розвиток повітроплавання на кілька століть, його креслення стали основою для подальших пошуків. Геніальна людина – це той, хто перебуватиме на недосяжній висоті. Така людина завжди буде досягати і відтворювати усе накраще, що ми, люди, здатні перетворити. Майже на усе здатна людина. 

Над розгадкою таємниці геніальності б’ються не одне століття генетики, фізіологи, психологи, але загадка так і залишається загадкою. Одне можемо сказати точно: відкриття геніїв завжди несуть прогрес для людства.

Проблему формування геніальної особистості розкрив китайський письменник ХХІ століття Мо Янь, лауреат Нобелівської премії 2012 року.

ІІІ. Оголошення теми, завдань:

Тема: Образ Дзян Дачжі в оповіданні Мо Яня «Геній»

Завдання:

проаналізувати оповідання і, досліджуючи образ головного героя, дати відповідь на проблемне питання:

Чи просто бути генієм?

Орієнтовні відповіді:

А: Ні, якщо стояти на власному шляху.

Б: Досить складно, якщо немає підтримки.

В: Складно, але можливо.

ІV. Формування нових знань, умінь, навиків.

Учитель:

Китай – велика країна Азії з могутнім потенціалом, але є проблема, яка для китайського народу несе небезпеку для життя. Це – землетруси.

Повідомлення учня (випереджувальне завдання):

Територія Китаю належить до високосейсмічних територій. Сейсмічний режим регулярний і сильні землетруси (магнітуда понад 6) відбуваються часто, наприклад, понад 200 землетрусів за ХХ ст. на заході і понад 40 на сході.

Найбільш руйнівні в історії людства землетруси, що відбулися в Китаї є: у 1556 в районі східного закінчення хребта Ціньлін (М=8,1; 830 000 жертв), у 1668 в затоці Хайчжоувань (М>9) і у 1976 в районі міста Таншань на схід від Пекіну (М=7,8, число жертв 240 000 чол.).

14 квітня 2010 року в Китаї, в провінції Цінхай стався землетрус, у результаті якого загинуло 2220 людей, поранених понад 12 000, з них майже 1500 отримали важкі травми, пропали безвісти 195 осіб

Землетрус у Сичуані (2008):

За офіційною статистикою, щонайменше 69 195 людей загинуло, поранено 374 177, 18 392 зникло безвісти, більше 45,5 млн людей із 10 провінцій і районів опинилися в зоні сильних поштовхів. Близько 15 млн людей залишили свої будинки і понад 5 млн залишилися без даху над головою. Приблизно 5,36 млн будівель зруйновано і більше 21 млн будинків пошкоджено в провінції Сичуань та інших провінціях. Економічні втрати перевищили трильйон юанів (близько 150 млрд доларів). Цей землетрус забрав найбільше жертв після Тангшанського землетрусу 1976 року, який спричинив загибель 250 000 людей.

Учитель:

Мо Яня теж хвилює проблема землетрусів, проте він показав її з іншої точки зору. Його цікавить людина, яка шукає спосіб порятунку людства.

Робота над текстом:

  1. Чому Цзян Дачжі з дитинства називали генієм? ( Велика голова – символ великого розуму для жителів села, блискучі очі, ще в початковій школі написав науково-фантастичний твір «Земля – великий кавун»).

  2. Як люди ставилися здібностей Цзяна? ( однокласники заздрили і висміювали його, намагалися розбити голову, односельчани підсміюювалися над батьком:

-  Старий Цзян, як це тобі вдалося народити такого сина? Поділися секретом, і ми також народимо собі генія».

- «Старий Цзян, ти не дозволяй своєму сину більше розумніти, якщо він ще порозумнішає, то наші діти повинні будуть померти».

  1. Чи відповідав хлопчик на образи? ( Він мовчав, «Ми всі так само дурнішали, а Цзян Дачжі все розумнішав»).

  2. Які почуття охопили товаришів Цзяна, коли вони дізналися новину, що Дачжі кидає вчитися? (Вони турбувалися і мали поганий настрій: «…ти, Цзян Дачжі, ти виріс з такою головою, невже і тобі на селянському дворі неминуче доведеться змішуватися з брудом? У нашому бідному селі з цілих п’яти поколінь він один став студентом університету. »)

  3. Чому Цзян НЕ дослухається до переконань хлопців повернутися до навчання? ( «У цієї дитини змалку була власна думка, якщо виникла ідея, то і десять старих биків його з місця не зможуть зрушити.»).

  4. У чому бачить свою місію Цзян Дачжі? (Рятувати людей від землетрусів:

«…якщо на батьківщині загинуть усі люди, а я стану державним головою, то який же в цьому сенс? Я кинув навчання і повернувся для того, щоб досліджувати і прогнозувати землетруси.».

  1. Що зрозуміли однокласники, спостерігаючи за Цзяном? («…Люди були зворушені його стійким духом, а ми завдяки йому зрозуміли: стати вченим важче, ніж стати селянином, щоб стати селянином, потрібна лише богатирська сила, щоб проливати піт, але, закінчивши роботу, можна бігти до ріки, стрибати у воду і купатися, лежати на протязі під навісом для спочинку і спати, адже це і є людське щастя. Однак коли ми на прохолодному вітерці спимо під навісом, вчений у глибоких роздумах продовжує стояти навколішки на кавуновому полі).

8. Яке відкриття належить Цзяну?  («Братики, чоловіки, однокласники, я знаю, що це питання дуже складне і глибоке, в двох словах його не розкриєш, я в межах можливого спрощу його, зроблю образним, щоб ви зрозуміли, завдяки дослідженню я виявив, що процес зростання і розвитку кавуна і процес зростання і розвитку землі збігаються, кавун — це зменшена земля, інакше кажучи, зараз у мене в руках зменшена у безліч разів земля ... Тому, вивчаючи кавуни, я вивчав землю, розрізуючи кавуни, я розрізував землю, і тепер я зрозумів причину виникнення землетрусів і зараз можу точно передбачити земле­трус...).

Дивимось презентацію про цікаві факти, пов*язані з оповіданням.

V. Систематизація та рефлексія

Звернення до проблемного питання:

чи легко бути генієм? (Обговорення)

Так, люди, які мають геніальні здібності часто є незрозумілими для пересічних людей.

Тільки поєднання наполегливої праці і натхнення здатне перетворити творчу людину в справжнього генія. Наполеон Бонапарт говорив: «Геніальні люди – це метеори, покликані згоріти, щоб осяяти свій вік». І він, можливо, має рацію.

Завдання: Зачитайте останній абзац оповідання.

Після цього ми вже не відчували себе спокійно, особливо, коли вночі, сидячи під навісом, дивилися на кавуни, підіймали голову і бачили обсипане зірками небо, опускали голову і всюди бачили кавуни, так що нас раптом охоплював великий страх, маса сумнівів, як і купа мурашок кублилася в наших головах: кавун - це земля, тоді листя кавуна - це що? Квіти кавуна - що це? Насіння кавуна - що це? Що таке кукурудза? Що таке соєві боби? Що таке борсук, який їсть кавуни? Що таке пустеля? Що таке хімічне добриво з сечовини? ... А що ж таке людина?

Як ви думаєте, чи змінилися однокласники Цзяна? ( обговорення).

Орієнтовні відповіді: А: Я думаю, що так. Тому що вони просили вибачення у нього.

Б: Я думаю, що ні. Тому що вони задумались, але крім вибачення нічого не зробили.

В: Я думаю, що так. Тому що вони переосмислили своє життя.

Висновок:

Цзян змусив і односільчан, і батьків, і його однокласників переоцінити їхнє ставлення до оточуючого світа, людей, праці. Вони, можливо, перше задумались над питанням сенсу життя і необхідності відтворювати свою дорогу.

Учитель:

Я бажаю вам бути собою і гідно відстоювати власну думку. Через це можливо врятувати не тільки себе, а ще й цілий світ.

Домашнє завдання: Знайти засоби художньої виразності, які використовує Мо Янь в оповіданні. Написати есе «А що ж таке людина на прикладі з оповідання Мо Яня "Геній"…»

Джерела:

  1. http://www.vsesvit-journal.com/old/content/view

  2. http://bukvoid.com.ua/digest/2012/10/11/201400.html

  3. https://naurok.com.ua/

  4. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%96%D1%8F:%D0%97%D0%B5%D0%BC%D0%BB%D0%B5%D1%82%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8_%D0%B2_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%97

  5. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BC%D1%96%D1%87%D0%BD%D1%96%D1%81%D1%82%D1%8C_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%8E

  6. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B5%D0%BC%D0%BB%D0%B5%D1%82%D1%80%D1%83%D1%81_%D1%83_%D0%A2%D0%B0%D0%BD%D1%88%D0%B0%D0%BD%D1%96_(1976)

  7. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE_%D0%AF%D0%BD%D1%8C

* * *

Тема: Проблема взаємовідносин підлітків різних ментальних рівнів.

Мета розкриття: Дати можливістю учню зрозуміти типи підходів до певних життєвих ситуації з основою її вирішення.

Однією з головних проблем є проблема взаємовідносин. Однокласники не могли з початку, прийняти належним чином здатності свого "ворога". Саме тому вони стали його підколювати. Він не піддавався на виверти, що свідчить про стійкість характеру. Тоді вони вирішили його провчити. Агресія і гнів дають нам зрозуміти, що люди не в змозі контролювати і конкурувати з ним. Саме тому конфлікти виникали тільки з боку суспільства. Дачжі зберігав нейтральну сторону, завжди чемно й привітно відгукуючись про сусідів і однокласників.

Автор пропонує не піддаватися на агресії.

Після того, що трапилось, всі хвилювалися, що Цзян Дачжі доповість про це Вовку. Барвистий кнур з деким із наших, хто був кістяком, уклав оборонно-наступальний союз. Ми чекали покарання Вовка, щодня під час уроку всі до смерті цього боялися. Однак так нічого й не сталося. Ми всі так само дурнішали, а Цзян Дачжі все розумнішав.

***

Тема: Неможливість розуміння потенціалу сина із боку батьків

Мета розкриття: Дати можливість учням зрозуміти, що батьки здатні любити і віддавати усе, щоб їхня дитина жила якомога краще. Проте, вони можуть не розуміти інтересів через власний досвід і брак часу - щоб краще розібратись у цьому.

Наступною проблемою слід виділити невідповідність інтересів батьків і дитини. Батько Дачжі не розумів того, чим займається його син. Він любив його. Він висловлював любов своїми силами. Однак через те, що у нього не було освіти (він був звичайним фермером), то всю наукову діяльність сина він оцінював як щось глобальне і масштабне, що не є доцільним його розуму. Від того, і селяни не могли зрозуміти, чим займається хлопець, оскільки чули це з вуст батька.

Автор пропонує наступний вихід:

Весь його одяг просочився червоно-синім чорнилом, на голові ніби виступила пелена білої пари, і якщо то була не душа небожителя, тоді що ж? У душі в нас з´явилося почуття поваги, і ми, бурмочучи, сказали:

- Брате, ми віримо тобі, ти досліджуй і, якщо у тебе буде яка-небудь справа, ти дай нам знати. Ми позадкували і пішли з його будинку.

* * *