Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Актуальні проблеми підготовки спортсменів у сучасному спорті

.txt
Скачиваний:
16
Добавлен:
11.03.2020
Размер:
4.18 Кб
Скачать
Лекція №3

Актуальні проблеми підготовки спортсменів у сучасному спорті

1. Загальна характеристика сучасної системи підготовки спортсменів.
2. Основні напрямки вдосконалення системи спортивної підготовки.
3. Актуальні проблеми підготовки спортсменів на сучасному етапі розвитку спорту.

Суспільне явище, яке охоплює різні країни та континенти, являє собою феномен суспільного життя світового товариства.
Сучасний спорт - політика, економіка, спортивна та суспільна діяльність (з 1894 р.).
Групи учасників сучасного Олімпійського руху
I група - спортсмени;
II група - тренери, науковці, лікарі, масажисти;
III група - організатори змагань, судді, журналісти;
IV група - глядачі;
V група - керівники спорту - члени міжнародних і національних спортивних федерацій, центральних і регіональних спортивних організацій;
VI група - політичні та державні діячі;
VII група - представники ділових кіл, бізнесмени.

Спорт - виховна, ігрова, змагальна діяльність, заснована на застосуванні фізичних вправ, що має соціально значущі результати.
Олімпійський спорт - багаторічне вдосконалення спортсменів, спрямоване на підготовку та участь в Олімпійських іграх; найвищим критерієм його ефективності є завоювання золотої медалі.
Професійний спорт - сфера розважального бізнесу, в якому спортсмени є робочою силою, а основним критерієм ефективності - доходи.
В основі масового спорту ("спорт для всіх") - використання засобів спорту для гармонійного розвитку особистості, самоствердження, зміцнення здоров'я та профілактики захворювань, раціональної організації дозвілля.

Основні напрямки вдосконалення системи спортивної підготовки

Перший напрямок - різкий приріст обсягу тренувальної та змагальної діяльності.
Другий напрямок - чітка відповідність системи тренування спортсменів високого класу специфічним вимогам обраного для спеціалізації виду спорту.
Третій напрямок - можливість орієнтації на індивідуальні задатки і здібності конкретного спортсмена при виборі спортивної спеціалізації, розробці всієї системи багаторічної підготовки, визначенні раціональної структури змагальної діяльності.
Четвертий напрямок - Постійне збільшення змагальної практики як ефективного засобу мобілізації функціональних ресурсів організму спортсменів, стимуляції адаптивних процесів і підвищення на цій основі ефективності процесу підготовки.
П'ятий напрямок - прагнення до чітко збалансованої системи тренувальних і змагальних навантажень, відпочинку, харчування, засобів відновлення, стимуляції працездатності й мобілізації функціональних резервів.
Шостий напрямок - пов'язування системи підготовки до головних змагань з географічними і кліматичними умовами місць, в яких планується їх проведення.
Сьомий напрямок - динамічність системи підготовки, її оперативна корекція на основі постійного вивчення та врахування як загальних тенденцій розвитку олімпійського спорту, так і особливостей розвитку конкретних видів спорту.
Восьмий напрямок - розширення нетрадиційних засобів підготовки.
Дев'ятий напрямок - орієнтація всієї системи спортивного тренування на досягнення оптимальної структури змагальної діяльності.
Десятий напрямок - вдосконалення системи управління тренувальним процесом підготовленості з урахуванням як загальних закономірностей становлення спортивної майстерності в конкретному виді спорту, так і індивідуальних можливостей спортсменів.
Одинадцятий напрямок - відповідність системи підготовки до головних змагань географічних і кліматичних умов місць, в яких планується їх проведення.
Дванадцятий напрямок - розширення, конкретизація і приватна перебудова знань і практичної діяльності по ряду розділів спортивної підготовки в напрямку забезпечення умов для профілактики спортивного травматизму.

Актуальні проблеми підготовки спортсменів у сучасному спорті
1. Врахування особливостей сучасної системи підготовки спортсменів високої кваліфікації.
2. Надмірні навантаження в спорті високих досягнень.
3. Обсяги тренувальної роботи при підготовці до змагань і проблема повноцінного відпочинку і харчування.
4. Перевантаження змагальною діяльністю на етапах багаторічної підготовки.

https://ryttarinna.wordpress.com/2019/11/02/conspect