Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Мої рохрахунки (основні)

.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.02.2020
Размер:
64.81 Кб
Скачать

РОЗДІЛ 3. ПОРЯДОК РОЗРАХУНКУ АПАРАТУ З ПЕРЕМІШУВАЛЬНИМ ПРИСТРОЄМ

Вихідні дані: мікроорганізми поглинають розчинений кисень з питомою ( віднесеною до одиниці об’єму культурального рідкого середовища) швидкістю qvc= 1·10-3 кг/(м3·с) і в результаті біотехнологічних процесів виділяють теплоту з питомою qvt = 15 кВт/м3; робочий об’єм апарата ( об’єм некерованої культуральної рідини) Vр =10, 5 м3; витрата повітря, що подається в апарат, wг = 0,1 м3/с; температура середовища і концентрація розчиненого в ньому кисню підтримуються постійними: t=35°С; С=0,1·Ср, де Ср – концентрація насичення культурального середовища киснем повітря. Вибір вихідних даних, яких не вистачає. Для розрахунку апарата з літературних джерел вибираємо теплофізичні параметри культуральної рідини (цукрового розчину) за температури культивування 35°С та концентрації 30%: густина ρр=994 кг/м3; коефіцієнт динамічної в’язкості μр=1,5615×10-3Па·с; теплоємність ср=3523Дж/(кг·К); коефіцієнт теплопровідності λр=0,5295 Вт/ (м·К); число Прандтля Pr=?.

Для відведення теплоти, що виділяється під час біохімічних реакцій і в результаті інтенсивного перемішування, потрібно встановити оболонкову поверхню охолоджування зі спіральною перегородкою, що утворює спіральні канали з кроком 0,25м і перерізом 0,25х0,08 м.

Як холодоагент використовуємо воду з температурою на вході( початковою tп=22°С і на виході ( кінцевою) tк=30°С. Теплофізичні параметри холодоагенту вибираємо за середньою температурою води tср=26°С.

Вибір типу мішалки і конструкції апарата. У разі подачі значної кількості повітря в апараті утворюється газорідинна система з високим вмістом повітря. Для інтенсивного перемішування газорідинних систем, що прискорює адсорбцію кисню, необхідні значні напруження зсуву і циркуляція, що найкраще досягається за допомогою турбінних мішалок.

Об’єм газорідинної системи значно перевищує об’єм некерованої культуральної рідии Vр. Повний об’єм апарата можна визначити за рівнянням V=Vрзап, (1) де φзап – коефіцієнт заповнення (залежно від особливостей культивування становить 0,5…0,7). При φзап=0,7 повний об’єм апарата

V= м3.

За об’ємом апарата вибираємо його внутрішній діаметр D= 2000мм= 2м.

м

Висота корпусу апарата На=4,7 м

Відповідно до ГОСТ 20680 – 86 застосовуємо апарат з еліптичним днищем і знімною кришкою ( тип 0), оболонкою ( тип 01), відкритою турбінною мішалкою в сполученні з відбивними перегородками (4 шт.) та барботером ( тип 73)

Розрахунок потужності перемішування. Перемішувальний пристрій має забезпечувати потрібну інтенсивність масо передачі. Його параметри залежать від необхідної для цього потужності перемішування.

Питому потужність Nі для забезпечення заданої інтенсивності масо передачі ( по кисню) в апаратах з турбінними мішалками можна розрахувати за рівнянням Кv= 0,171Nv0,44φ0,67. Для цього заздалегідь визначаємо об’ємний коефіцієнт масо передачі Кvі відносний газовміст φ.

Із загального рівняння масо передачі при повному перемішуванні маємо

,де =–питома швидкість масо передачі по кисню, кг/(м3·с);

М – маса кисню, кг; Vp – об’єм рідкої фази, м3;

- середня різниця концентрацій кисню, віднесена до рідкої фази, кг/м3.

Кисень належить до важкорозчинних у воді газів, і розчини його наближаються до ідеальних ( підпорядковується закону Генрі). Тому під час адсорбції кисню лінія рівноваги графічно визначається прямою лінією і середню різницю концентрацій можна розраховувати як її середньо логарифмічне значення ,

а при – як середньоарифметичне

,

де = ∆С рн– С – різниця концентрація на вході повітря в апарат

( більша) ; ∆Срк – С – різниця концентрацій на виході повітря з апарата

( менша);

∆С рн, ∆С рк– концентрація кисню в рідині, рівноважна з повітрям, відповідно на вході в апарат і виході з нього; С –поточна концентрація кисню, розчиненого в рідині, в процесі культивування при повному перемішуванні в усіх точках апарата С = 0,1С.

Рівноважна концентрація кисню в рідкій фазі для системи вода – повітря за сталої температури залежить від масової концентрації кисню в повітрі й загального тиску системи: ,

де р – загальний тиск, Па; Мг=32, Мр=18 – молекулярні маси відповідно газу

( кисню) і води; у – масова часка кисню в повітрі;– константа фазової рівноваги, що встановлює зв'язок між парціальним тиском кисню в повітрі й концентрацією ( масовою часткою) його в рідкій фазі ( за температури 35ºС =5,13·109 Па)

Загальний тиск системи на виході повітря з апарата можна взяти таким, що дорівнює атмосферному: рк =1,01·105 Па. Тиск на вході за висоти стовпа

рідини Нр= =м

становить рп= рк + ρр×g×Нр = Па

Масова частка кисню в атмосферному повітрі уп = 0,232.

На виході з апарата концентрація кисню в повітрі ук менша, ніж на вході ( внаслідок адсорбції зі швидкістю = Vр):

= =Па

Використовуючи знайдені значення у і р, розраховуємо рівноважні концентрації кисню на вході та виході з апарата:

кг/м3 ;

= кг/м3 ;

Концентрація розчиненого кисню

С = 0,1 = кг/м3 ;

Розраховуємо ∆Сб, ∆См, ∆Сср:

∆Сб=∆Срп– С = кг/м3 ;

∆См = ∆Срк – С = кг/м3 ;

= кг/м3 ;

Об’ємний коефіцієнт масопередачі Кv = с-1.

Відносний газовміст φ, що входить у рівняння Кv= 0,171Nv0,44φ0,67, розраховуємо за рівнянням φ = 0,5 + 3,42·10-30,5.

Для цього заздалегідь задаємо питому потужність перемішування

Nv = 5 кВт/м3 і визначаємо зведену швидкість повітря, віднесену до попереднього перерізу апарата : = = м/с.

Звідси φ == 0,5 +

Підставивши Кv і φ у рівняння Кv= 0,171Nv0,44φ0,67, одержуємо

= =2,325 кВ/м3.

Оскільки отримане рівняння Nv мало відрізняється від прийнятого під час розрахунку φ, у подальших уточненнях немає потреби.

Розрахунок перемішувального пристрою. Розрахунок передбачає визначення розмірів мішалки, частоти її обертання і вибір приводу, що забезпечує необхідну інтенсивність перемішування.

Вихідним розрахунковим є рівняння Nр-г= 0,695 Nр0,9, яке після підстановки Nр з рівняння N = Euмn3dм5ρ матиме вигляд

= 0,695 .

Вибравши відповідно до стандартного ряду ( ГОСТ 20680-86) частоту обертання мішалки n=2 с-1 і попередньо прийнявши значення Euм, що дорівнює такому для відкритої шестилопатевої турбінної мішалки з параметрами = = 3 ; = 1; = 0,2 в апараті з чотирма відбивними

перегородками ( = 0,3 ) при Reм10-5, Euм = = 6 по

Nр-г= NvVр =

визначаємо діаметр мішалки =