Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

матрица

.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.02.2020
Размер:
21.31 Кб
Скачать

«Матриця конкурентного профілю»

Київ 2016

ЗМІСТ

Вступ … .…………………………………………………………… 3

Матриця 1 ………………………………………………………… 5

Матриця 2 …… ……………………………………………………. 6

ВИСНОВКИ ………………………………………………………… 7

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ………………………8

ВСТУП

Конкуренція і підприємництво взаємозумовлені. Чим вищий рівень економічної конкуренції, тим більший ступінь підприємницької активності, і навпаки.

Подібно до обмеженості ресурсів, конкуренція є однією з основ економічного життя. Наприклад, ви хочете продати якусь послугу чи товар, але те саме хоче зробити і хтось інший. А оскільки споживачі вільні купити те, що їм більше подобається, то вам доведеться конкурувати з вашим суперником за перевагу покупців. 

Конкуренція  це суперництво між людьми, фірмами, організаціями, територіями, зацікавленими в досягненні однієї й тієї мети.

Конкуренція є однією з рушійних сил розвитку економічної системи, складовою частиною внутрішнього економічного механізму функціонування підприємства.

Термін "конкуренція" походить від латинського слова і означає "зіштовхуюсь" (тобто зіштовхуюсь із кимось і взаємно стараємося зіштовхнути один одного).

Стратегічна група конкурентів — це певна кількість підприємств, які посідають близькі позиції на ринку та конкурують між собою на основі одних і тих самих конкурентних переваг і однаковими методами.

Підприємства опиняються в одній і тій самій стратегічній групі, якщо вони відповідають принаймні одній із зазначених вимог:

  • близька структура асортименту продукції;

  • використання однієї системи розподілу;

  • пропонування покупцям аналогічних послуг і технічної допомоги в експлуатації;

  • спрямованість на одних і тих самих замовників;

  • задоволення попиту покупців, що потребують однакових особливостей у виробах;

Основними конкурентами є підприємства, що входять до складу однієї стратегічної групи, але якщо стратегічні групи на карті близькі одна до одної, водночас спостерігається конкуренція і між підприємствами різних стратегічних груп.

ВИСНОВКИ

Висновок до матриці 1:

Отже, порівнюючи конкуруючі молочніі підприємства з Еталонним підприємством по ключовим факторам успіху, можна виділити лідера – це власна фірма ТОВ «ЮМА» з результатом (8,27); на другому місці підприємство ТОВ «Рудь» (7, 64); на третьому ТОВ «Ласунка» (6,79). А найменш конкуренто зданим виявилося підприємство ТОВ «Шостка» (6,21).

Висновок до матриці 2:

Порівнюючи конкуруючі хлібопекарські підприємства, а саме товари молочної промисловості (морозиво) з Еталонним товаром по ключовим факторам успіху, можна виділити лідера – це власна фірма ТОВ «ЮМА» з результатом (8,62); на другому місці ТОВ «Рудь» (8,42); на третьому ТОВ «Ласунка» (6,7). А найменш конкуренто зданим виявилося підприємство ТОВ «Шостка» (6,58).

Необхідно дотримуватися певних рекомендацій, щоб максимально приблизитися до «Еталону» :

  • Підвищити якість товару ( краща сировина, наприклад);

  • Покращити технічне обслуговування;

  • Покращити якість реклами товару;

  • Підвищувати кваліфікацію персоналу, залучати спеціалістів;

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Організація виробництва та планування діяльності підприємства Методичні вказівки до вивчення дисципліни, проведення практичних занять та виконання курсового проекту і контрольної роботи для студ. напряму "Менеджмент" усіх форм навчання / уклад. Т. Л. Мостенська, Т. В. Рибачук-Ярова, О. Ю. Межинська. - К. : НУХТ, 2009. – 79 с.

2. Пасічник В.Г., Акіліна О.В. Організація виробництва. Навчально-методичний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2005.

3. Тян Р.Б., І.В. Багрова. Організація виробництва: Навчальний посібник / За ред. Багрової І..В. – К.: Центр навчальної літератури

4. Курочкин А.С. Организация производства: Конспект лекций