Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ПАТАН тесты 14 05

.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
27.02.2020
Размер:
90.9 Кб
Скачать

1. У чоловiка 43-х рокiв, що помер у хiрургiчному вiддiленнi при явищах розлитого гнiйного перитонiту, на розтинi у дистальному вiддiлi тонкого кишечника виявленi пейєровi бляшки, що виступають у просвiт, поверхня деяких з них вкрита струпом, коричнево-зеленуватого кольору, у центрi деяких бляшок наявнi глибокi дефекти, що сягають серозного шару. Для якого захворювання характернi змiни, виявленi у тонкому кишечнику?

А* Черевний тиф

B Дизентерiя

C Туберкульоз кишечника

D Хвороба Крона

E Стафiлококовий ентерит

2. Тваринi, сенсибiлiзованiй туберкулiном, внутрiшньоочеревинно введений туберкулiн. Через 24 години при лапаратомiї виявлено венозну гiперемiю та набряк очеревини. У мазках-вiдбитках з очеревини велика кiлькiсть лiмфоцитiв та моноцитiв. Яке запалення має мiсце у тварини?

А* Алергiчне

B Серозне

C Гнiйне

D Фiбринозне

E Асептичне

3. У молодої особи впродовж року прогресувала ниркова недостатнiсть зi смертельним наслiдком. При розтинi тiла виявленi великi строкатi нирки з червоними дрiбними краплинами в жовто-сiрому корковому шарi. Гiстологiчно в клубочках виявленi ”пiвмiсяцi” з пролiферуючого нефротелiя. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

А* Швидкопрогресуючий гломерулонефрит

B Амiлоїдоз

C Крововилив в нирки

D Гнiйний нефрит

E Рак нирки

4. Хворий з 30-рiчним стажем роботи у шахтi помер вiд легеневосерцевої недостатностi, що наростала. На розтинi легенi збiльшенi у розмiрах, щiльної консистенцiї, на розрiзi у них велика кiлькiсть вузликiв розмiрами з просянi зерна i бiльше, щiльних, сiруватого i сiрувато-чорного кольору, мiсцями вузлики зливаються у бiльш великi дiлянки. Назвiть найбiльш iмовiрне захворювання:

А* Антракосилiкоз

B Азбестоз

C Алюмiноз

D Берилiоз

E Сидероз

5. Чоловiк 42-х рокiв помер при явищах вираженої iнтоксикацiї i дихальної недостатностi. На розтинi: тканина легень у всiх вiддiлах строката, з множинними дрiбновогнищевими крововиливами та вогнищами емфiземи. Гiстологiчно у легенях: геморагiчна бронхопневмонiя з абсцедуванням, у цитоплазмi клiтин епiтелiю бронхiв еозинофiльнi i базофiльнi включення. Дiагностуйте виявлене на секцiї захворювання:

А* Грип

B Крупозна пневмонiя

C Плевропневмонiя

D Часткова пневмонiя

E Стафiлококова бронхопневмонiя

6. У хворого, який тривалий час страждав на перемiжну кульгавiсть, тканини пальцiв стопи сухi, чорного кольору, нагадують мумiю. На невеликiй вiдстанi вiд почорнiлої дiлянки розташована двоколiрна лiнiя (червоний колiр прилягає до практично незмiнених тканин, а бiло-жовтий колiр - до змiнених тканин). Який вид некрозу у даного хворого?

А* Гангрена

B Iнфаркт

C Секвестр

D Пролежень

E Мацерацiя

7. Пiд час розтину померлого 43-х рокiв, що страждав на IХС з розвитком iнфаркту мiокарда, патологоанатом виявив набряк легень. Якi патологiчнi змiни могли зумовити набряк легень?

А* Гостра лiвошлуночкова недостатнiсть

B Гостре загальне малокрiв’я

C Гостра правошлуночкова недостатнiсть

D Iшемiя малого кола

E Стаз кровi

8. В бiоптатi бронха хворого, який зловживає палiнням, в потовщенiй слизовiй оболонцi виявлено хронiчний обструктивний бронхiт з ознаками трансформацiї одношарового вiйчастого епiтелiя в багатошаровий плоский епiтелiй. Який з процесiв найбiльш iмовiрний?

А* Метаплазiя

B Гiперплазiя епiтелiю

C Плоскоклiтинний рак

D Лейкоплакiя

E Гiпертрофiя епiтелiю

9. Хворий перенiс повторний iнтрамуральний iнфаркт мiокарда. Пiсля лiкування та реабiлiтацiї виписаний у задовiльному станi пiд нагляд дiльничного терапевта. Через 2 роки загинув у автомобiльнiй катастрофi. Який характер патологiчного процесу в мiокардi було встановлено на розтинi?

А* Крупновогнищевий кардiосклероз

B Дрiбновогнищевий кардiосклероз

C Атрофiя

D Некроз

E Гiперплазiя

10. Дитина доставлена в санпропускник в станi асфiксiї. При оглядi в гортанi виявленi бiлуватi плiвки, що обтурують просвiт та легко видаляються. Лiкар запiдозрив дифтерiю. Про яке запалення гортанi йдеться?

А* Крупозне

B Катаральне

C Дифтеритичне

D Серозне

E Гнiйне

11. При гiстологiчному дослiдженнi бiоптату шкiри виявленi гранульоми, якi складаються з макрофагальних вузликiв з наявнiстю лiмфоцитiв та плазматичних клiтин. Крiм того, зустрiчаються великi макрофаги з жировими вакуолями, якi мiстять запакованих у виглядi куль збудникiв захворювання (клiтини Вiрхова). Грануляцiйна тканина добре васкуляризована. Для якого захворювання характерна описана гранульома?

А* Лепра

B Туберкульоз

C Сифiлiс

D Риносклерома

E Сап

12. При мiкроскопiчному дослiдженнi бiоптату шкiри виявляються гранульоми, якi складаються з епiтелiоїдних клiтин, оточених в основному Т-лiмфоцитами. Серед епiтелiоїдних клiтин розташовуються поодинокi гiгантськi багатоядернi клiтини типу Пирогова-Лангханса. В центрi гранульом виявляються дiлянки казеозного некрозу. Кровоноснi судини вiдсутнi. Для якого захворювання характернi описанi гранульоми?

А* Туберкульоз

B Сифiлiс

C Лепра

D Риносклерома

E Сап

13. Пiд час гiстологiчного дослiдження стулок мiтрального клапана серця жiнки 30-ти рокiв було встановлено, що ендотелiальнi клiтини вогнищево десквамованi, в цих дiлянках на поверхнi стулки розташованi дрiбнi тромботичнi нашарування, сполучна тканина стулки з явищами мукоїдного набухання з дiлянками склерозу та васкуляризацiї. Дiагностуйте вид клапанного ендокардиту:

А* Поворотньо-бородавчастий

B Дифузний

C Гострий бородавчастий

D Фiбропластичний

E Полiпозно-виразковий

14. При розтинi тiла чоловiка, померлого вiд опiкової хвороби, знайдено набряк головного мозку, збiльшення печiнки, а також нирок, кiрковий шар яких широкий, блiдо-сiрий, мозковий - повнокровний. Мiкроскопiчно: некроз епiтелiю канальцiв головних вiддiлiв з деструкцiєю базальних мембран, набряк iнтерстицiю з лейкоцитарною iнфiльтрацiєю та крововиливами. Який з перелiчених дiагнозiв найбiльш iмовiрний?

А* Некротичний нефроз

B Тубулоiнтерстицiальний нефрит

C Пiєлонефрит

D Подагрична нирка

E Мiєломна нирка

15. У жiнки через 6 мiсяцiв пiсля пологiв розвинулася маткова кровотеча. При гiнекологiчному оглядi у порожнинi матки виявлена тканина темно-червоного кольору з множинними порожнинами, що нагадує ”губку”. При мiкроскопiчному дослiдженнi пухлини у лакунах кровi виявленi атиповi свiтлi епiтелiальнi клiтини Лангханса i гiгантськi клiтини синцитiотрофобласту. Назвiть пухлину:

А* Хорiонепiтелiома

B Плоскоклiтинний незроговiлий рак

C Аденокарцiнома

D Фiбромiома

E Мiхурний занесок

16. Дитина 7-ми рокiв поступила в iнфекцiйне вiддiлення зi скаргами на рiзкий бiль у горлi, утруднення пiд час ковтання, пiдвищення температури тiла до 39oC, набряк шиї. Об’єктивно: мигдалики збiльшенi, їх слизова оболонка повнокровна, вкрита великою кiлькiстю плiвок бiлувато-жовтого кольору, якi щiльно прилягають до слизової оболонки. При спробi зняти плiвку залишається глибокий дефект, який кровоточить. Який вид запалення має мiсце?

А* Дифтеритичне

B Гнiйне

C Серозне

D Крупозне

E Геморагiчне

17. При розтинi тiла померлого чоловiка 48-ми рокiв в дiлянцi 1-го сегменту правої легенi виявлено круглий утвiр дiаметром 5 см з чiткими контурами, оточений тонким прошарком сполучної тканини, виповнений бiлими крихкими масами. Дiагностуйте форму вторинного туберкульозу:

А* Туберкулома

B Казеозна пневмонiя

C Гострий кавернозний туберкульоз

D Гострий вогнищевий туберкульоз

E Фiброзно-кавернозний туберкульоз

18. Чоловiк 36-ти рокiв, лiсник за фахом, через тиждень пiсля тривалого перебування у весняному лiсi гостро захворiв - гарячка, головний бiль, порушення свiдомостi, епiлептиформнi напади, смерть розвинулася на 3-й день хвороби. На розтинi тiла: набряк головного мозку, множиннi точковi геморагiї; пiд час мiкроскопiчного дослiдження - периваскулярний та перицелюлярний набряк, множиннi периваскулярнi, переважно лiмфоцитарнi, iнфiльтрати. Дiагностуйте основне захворювання:

А* Клiщовий енцефалiт

B Менiнгококова iнфекцiя

C Полiомiєлiт

D Гнiйний енцефалiт

E Цереброваскулярна хвороба

19. У хворого з ВIЛ-iнфекцiєю визначена ураження шкiри нижнiх кiнцiвок у виглядi множинних пухлинних вузликiв синюшно-червоного кольору, що зливаються i створюють поверхневi виразки. При дослiдженнi бiоптату шкiри виявлено новоутворення кровоносних судин, що створюють порожнини рiзної форми i величини та побудоване з ендотелiю, багато пучкiв веретеноподiбних клiтин. Дiагностуйте найiмовiрнiший характер шкiрної патологiї:

А* Саркома Капошi

B Базалiома

C Дерматомiкоз

D Лiмфома шкiри

E Запальний дерматит

20. При операцiї у хлопчика 12-ти рокiв видалений апендикс, який надiслано патологу на дослiдження. Макроскопiчно: апендикс в дистальному вiддiлi з булавоподiбним стовщенням дiаметром 3 см, при розрiзi якого вилилася прозора жовтувата рiдина, стiнка апендикса стоншена. Мiкроскопiчно: атрофiя всiх шарiв апендикса, ознак запалення немає. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

А* Водянка апендикса

B Флегмонозний апендицит

C Емпiєма апендикса

D Хронiчний апендицит

E Мiксоглобульоз апендикса

21. При розтинi трупа чоловiка 48-ми рокiв виявлено, що кiстковий мозок пласких кiсток, дiафiзiв та епiфiзiв трубчастих кiсток соковитий, сiро-червоний або сiро-жовтий гноєподiбний (пiоїдний кiстковий мозок). Селезiнка масою - 7 кг. На розрiзi вона темно-червоного кольору, з iшемiчними iнфарктами. Всi лiмфатичнi вузли збiльшенi, м’якi, сiро-червоного кольору. В печiнцi жирова дистрофiя i лейкемiчнi iнфiльтрати. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

А* Хронiчний мiєлоїдний лейкоз

B Мiєломна хвороба

C Гострий мiєлоїдний лейкоз

D Гострий лiмфоїдний лейкоз

E Лiмфогранулематоз

22. Хворий 75-ти рокiв був оперований з приводу рака передмiхурової залози, помер раптово на 4-ту добу пiсля оперативного втручання. При розтинi тiла померлого у просвiтах головного стовбура i бiфуркацiї легеневої артерiї були виявленi i легко видаленi крихкi маси темно-червоного кольору з тьмяною поверхнею. Такi ж маси знаходились у порожнинi правого шлуночка серця. Який рiзновид порушення кровообiгу призвiв до раптової смертi хворого?

А* Тромбоемболiя легеневої артерiї

B Тканинна емболiя

C Тромбоз легеневої артерiї

D Iнфаркт мiокарда

E Парадоксальна емболiя

23. У хворого 69-ти рокiв на шкiрi в дiлянцi нижньої повiки з’явилося невелике бляшкоподiбне утворення з наступним виразкуванням, яке було оперативно видалене. При мiкроскопiчному дослiдженнi утворення: в дермi шкiри комплекси з атипових епiтелiальних клiтин; периферiї клiтини розташованi перпендикулярно до базальної мембрани. Клiтини темнi, призматичної полiгональної форми з гiперхромними ядрами з частими мiтозами. Iнодi зустрiчаються утворення, подiбнi до волосяного фолiкула. Яка гiстологiчна форма раку у хворого?

А* Базально-клiтинний рак

B Плоскоклiтинний рак з ороговiнням

C Плоскоклiтинний рак без ороговiння

D Аденокарцинома

E Недиференцiйований рак

24. На розтинi тiла померлого, який страждав на гiпертонiчну хворобу, у лiвiй гемiсферi мозку виявлена порожнина округлої форми 4х5 см iз iржавою стiнкою, заповнена жовтуватою прозорою рiдиною. Назвiть патологiю, яка розвинулась у головному мозку хворого:

А* Кiста

B Iшемiчний iнфаркт

C Геморагiчне просякнення

D Гематома

E Абсцес

25. У хворого на цукровий дiабет з’явився рiзкий бiль у правiй стопi. Об’єктивно: великий палець стопи чорного кольору, тканини стопи набряклi, осередки вiдшарування епiдермiсу, видiлення з неприємним запахом. Яка клiнiко-морфологiчна форма некрозу розвинулася в хворого?

А* Гангрена волога

B Пролежень

C Секвестр

D Гангрена суха

E Iнфаркт

26. Пiд час розтину трупа чоловiка, що страждав на крупозну пневмонiю i помер вiд пневмококового сепсису, у правiй плевральнiй порожнинi мiстилося 900 мл каламутної зеленувато-жовтого кольору рiдини. Листки плеври тьмянi, повнокровнi. Назвiть клiнiко-морфологiчну форму запалення в плевральнiй порожнинi:

А* Емпiєма

B Фiбринозне запалення

C Флегмона

D Хронiчний абсцес

E Гострий абсцес

27. У померлого 58-ми рокiв на розтинi: мiтральний клапан деформований, потовщений, змикається не до кiнця. Мiкроскопiчно: вогнища колагенових волоконець еозiнофiльнi, дають позитивну реакцiю на фiбрин. Найвiрогiднiше це:

А* Фiбриноїдне набухання

B Фiбринозне запалення

C Мукоїдне набухання

D Гiалiноз

E Амiлоїдоз

28. Хворий помер при явищах серцево-судинної недостатностi. Результати розтину: пiсляiнфарктний кардiосклероз, гiпертрофiя мiокарда i дилятацiя його порожнин, особливо правого шлуночка. Печiнка збiльшена, з гладенькою поверхнею, на розрiзi повнокровна, з темно-червоними крапками на буруватому фонi тканини. Гiстологiчно: повнокров’я центральних вiддiлiв часточок; у периферичних вiддiлах навколо портальних трактiв - гепатоцити у станi жирової дистрофiї. Як називаються описанi вище змiни печiнки?

А* Мускатна печiнка

B Несправжньомускатна печiнка

C Амiлоїдоз

D Цироз печiнки

E Стеатоз печiнки

29. У померлого вiд хронiчної серцево-судинної недостатностi на розтинi виявлене "тигрове серце". З боку ендокарду помiтна жовтувато-бiла посмугованiсть; мiокард тьмяний, глинисто-жовтий. Який процес зумовив дану патологiю?

А* Жирова паренхiматозна дистрофiя

B Вуглеводна дистрофiя

C Гiалiново-краплинна дистрофiя

D Жирова судинно-стромальна дистрофiя

E Амiлоїдоз

30. Пiд час дослiдження коронарних артерiй виявленi атеросклеротичнi бляшки з кальцинозом, що закривають просвiт судин на 1/3. У м’язi дрiбнi множиннi бiлуватi прошарки сполучної тканини. Як називається процес, виявлений у мiокардi?

А* Дифузний кардiосклероз

B Тигрове серце

C Пiсляiнфарктний кардiосклероз

D Мiокардит

E Iнфаркт мiокарда

31. Пiд час гiстологiчного дослiдження тимуса чоловiка 40-ка рокiв, визначено зменшення частки паренхiматозних елементiв залози, збiльшення частки жирової та пухкої сполучної тканини, збагачення її тимусними тiльцями при незмiннiй загальнiй масi органу. Як зветься таке явище?

А* Вiкова iнволюцiя

B Акцiдентальна iнволюцiя

C Гiпотрофiя

D Дистрофiя

E Атрофiя

32. При мiкроскопiчному дослiдженнi оперативно видаленого апендикса вiдзначався набряк, дифузна нейтрофiльна iнфiльтрацiя стiнки з некрозом та наявнiстю дефекту слизової оболонки з ураженням її м’язової пластинки. Яка форма апендициту розвинулася в хворого?

А* Флегмонозно-виразкова

B Флегмонозна

C Гангренозна

D Поверхнева

E Апостематозна

33. У жiнки 39-ти рокiв пiд час операцiї були видаленi збiльшена у розмiрах маткова труба та частина яєчника з великою кiстою. При гiстологiчному дослiдженнi стiнки труби виявленi децидуальнi клiтини, ворсини хорiону. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз було встановлено при дослiдженнi маточної труби?

А* Трубна вагiтнiсть

B Плацентарний полiп

C Хорiонкарцинома

D "Паперовий"плiд

E Лiтопедiон

34. У хворого з дизентерiєю при колоноскопiї виявлено, що слизова оболонка товстої кишки гiперемована, набрякла, її поверхня вкрита сiро-зеленими плiвками. Назвiть морфологiчну форму дизентерiйного колiту:

А* Фiбринозний

B Катаральний

C Виразковий

D Гнiйний

E Некротичний

35. При мiкроскопiчному дослiдженнi нирок померлої вiд ниркової недостатностi жiнки 36-ти рокiв, в клубочках виявлено пролiферацiю нефротелiю капсули, подоцитiв та макрофагiв з утворенням "пiвмiсяцiв", некроз капiлярних петель, фiбриновi тромби в їх просвiтах, а також склероз та гiалiноз клубочкiв, атрофiю канальцiв та фiброз строми нирок. Який з перелiчених дiагнозiв найбiльш вiрогiдний?

А* Пiдгострий гломерулонефрит

B Гострий гломерулонефрит

C Хронiчний гломерулонефрит

D Фокальний сегментарний склероз

E Мембранозна нефропатiя

36. На судово-медичнiй експертизi знаходиться тiло чоловiка 58-ми рокiв, який тривалий час зловживав алкоголем. Помер вдома. Макроскопiчно: права легеня щiльна i збiльшена в розмiрах, тканина на розрiзi сiруватого кольору, однорiдна, плевра вкрита сiруватими плiвчастими нашаруваннями. Мiкроскопiчно - порожнини альвеол мiстять нитки фiбрину, гемолiзованi еритроцити. Дiагностуйте захворювання:

А* Крупозна пневмонiя

B Вогнищева пневмонiя

C Iнтерстицiйна пневмонiя

D Первинний туберкульоз легень

E Казеозна пневмонiя

37. При розтинi тiла померлого 56-ти рокiв у правiй скроневiй частцi головного мозку знайдено великий осередок розм’якшеної сiрої речовини кашице-подiбної консистенцiї, блiдо-сiрого кольору. В артерiях основи мозку чисельнi бiлувато-жовтi потовщення iнтими, якi рiзко звужують просвiт. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

А* Iшемiчний iнсульт

B Абсцес мозку

C Крововилив

D Геморагiчний iнсульт

E Набряк мозку

38. У жiнки 22-х рокiв виявленi збiльшенi лiмфатичнi вузли. Гiстологiчно: у лiмфатичному вузлi наявнi лiмфоцити, гiстiоцити, ретикулярнi клiтини, малi та великi клiтини Ходжкiна, багатоядернi клiтини Березовського-Штернберга, поодинокi осередки казеозного некрозу. Для якого захворювання характернi такi змiни?

А* Лiмфогранулематоз

B Лiмфосаркома

C Хронiчний лейкоз

D Гострий лейкоз

E Метастаз рака легень

39. У пункцiйному бiоптатi печiнки виявлена дистрофiя гепатоцитiв з некрозами, а також склероз з порушеннями балкової та часточкової будови, з утворенням несправжнiх часточок i регенераторних вузлiв. Оберiть найбiльш вiрогiдний дiагноз:

А* Цироз печiнки

B Хронiчний гепатоз

C Хронiчний гепатит

D Прогресуючий масивний некроз печiнки

E Гострий гепатит

40. Чоловiк 45-ти рокiв звернувся до лiкаря з приводу бляшкоподiбного утвору на шиї. В бiоптатi шкiри гiстологiчно виявлено пухлиннi клiтини, розташованi гнiздами, якi мають круглу та овальну форму з вузьким ободком базофiльної цитоплазми та схожi на клiтини базального шару епiдермiсу. Як називається пухлина в пацiєнта?

А* Базалiома

B Епiдермальний рак

C Гiдраденома

D Трихоепiтелiома

E Сирiнгоаденома

41. На аутопсiї померлого вiд грипу чоловiка вiдзначено, що серце дещо збiльшене у розмiрах, пастозно, на розрiзi мiокард тьмяний, з крапом. Мiкроскопiчно: у мiокардi на всьому протязi ознаки паренхiматозної жирової i гiдропiчної дистрофiї, строма набрякла, з незначною макрофагально-лiмфоцитарною iнфiльтрацiєю, судини повнокровнi; периваскулярно - петехiальнi крововиливи. Який вид мiокардиту розвинувся в даному випадку?

А* Серозний дифузний

B Промiжний пролiферативний

C Серозний вогнищевий

D Гнiйний

E Гранулематозний

42. На розтинi хворого, який багато рокiв працював на шахтi i помер вiд хронiчної легенево-серцевої недостатностi, виявлено, що легенi малоповiтрянi, значно ущiльненi, склерозованi, верхiвки емфiзематозно змiненi, поверхня сiро-чорного кольору, на розрiзi тканина легенiв аспiдно-чорного кольору. Вiд якої хвороби настала смерть?

А* Антракоз

B Силiкоз

C Талькоз

D Азбестоз

E Алюмiноз

43. Пiд час розтину чоловiка, у якого пiсля поранення кiнцiвки виникло тривале нагноєння рани, i який помер при явищах iнтоксикацiї, знайдено загальне виснаження, зневоднення, бура атрофiя печiнки, мiокарду, селезiнки, поперечносмугастої мускулатури та амiлоїдоз нирок. Який з перелiчених дiагнозiв найбiльш вiрогiдний?

А* Хронiосепсис

B Септикопiємiя

C Септицемiя

D Хвороба Чорногубова

E Бруцельоз

44. Юнак 17-ти рокiв захворiв гостро, температура тiла пiдвищилася до 38, 5oC, з’явилися кашель, нежить, сльозотеча, видiлення з носу. Яке запалення розвинулося у юнака?

А* Катаральне

B Серозне

C Фiбринозне

D Гнiйне

E Геморагiчне

45. На розтинi померлого вiд сепсису, в стегновiй кiстцi нижньої кiнцiвки виявлено флегмонозне запалення, що охоплює кiстковий мозок, гаверсовi канали та перiост. Пiд перiостом - множиннi абсцеси, в навколишнiх м’яких тканинах стегна - також флегмонозне запалення. Який патологiчний процес має мiсце?

А* Гострий гематогенний остеомiєлiт

B Остеопороз

C Хронiчний гематогенний остеомiєлiт

D Остеопетроз

E -

46. Пiд шкiрою пiднижньощелепної дiлянки у жiнки 55-ти рокiв виявлено рухоме утворення 1,0x0,7 см, з чiткими межами, тiстуватої консистенцiї, з повiльним ростом. При гiстологiчному дослiдженнi утворення виявленi лiпоцити, якi формують часточки, рiзнi за формою та розмiром, розмежованi тонкими прошарками сполучної тканини iз судинами. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

А* Лiпома

B Фiброма

C Ангiома

D Лiпосаркома

E Фiбросаркома

47. У хворого на тромбофлебiт нижнiх кiнцiвок з’явився бiль у груднiй клiтцi, кровохаркання, наростаюча дихальна недостатнiсть, при явищах якої вiн помер. На розтинi дiагностовано множиннi iнфаркти легень. Яка найбiльш вiрогiдна причина їх розвитку в цьому випадку?

А* Тромбоемболiя гiлок легеневої артерiї

B Тромбоз гiлок легеневої артерiї

C Тромбоз бронхiальних артерiй

D Тромбоемболiя бронхiальних артерiй

E Тромбоз легеневих вен

48. Хворий помер вiд наростаючої легенево-серцевої недостатностi. При гiстологiчному дослiдженнi виявлено: дифузне ураження легенiв з iнтерстицiальним набряком, iнфiльтрацiєю iнтерстицiальної тканини лiмфоцитами, макрофагами, плазмоцидами; пневмофiброз, панацинарна емфiзема. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

А* Фiброзуючий альвеолiт

B Хронiчний бронхiт

C Бронхопневмонiя

D Ателектаз легенiв

E Бронхiальна астма

49. У хворого 27-ми рокiв з полiтравмою (закрита травма грудної клiтини, закритий перелом правого стегна) через двi години пiсля проведення скелетного витягнення рiзко погiршився стан i, на фонi гострої легенево-серцевої недостатностi, настала смерть. При гiстологiчному дослiдженнi кровоносних судин легень та головного мозку померлого, при забарвленнi суданом III, виявленi краплi помаранчевого кольору, якi закупорюють просвiт судин. Яке ускладнення полiтравми розвинулося у хворого?

А* Жирова емболiя

B Газова емболiя

C Мiкробна емболiя

D Тромбоемболiя

E Повiтряна емболiя

50. У хворого з важким перебiгом респiраторної вiрусної iнфекцiї з’явилися клiнiчнi ознаки прогресуючої серцевої недостатностi, яка призвела до смертi хворого на 2-му тижнi захворювання. На розтинi серце зi значним розширенням порожнин, в’яле. Гiстологiчно в мiокардi виявляється повнокров’я мiкросудин i дифузна iнфiльтрацiя строми лiмфоцитами та гiстiоцитами. Вкажiть найбiльш вiрогiдний дiагноз:

А* Мiокардит

B Стенокардiя

C Гостра коронарна недостатнiсть

D Iнфаркт мiокарда

E Кардiомiопатiя

51. Проведена пункцiйна бiопсiя печiнки хворому 38-ми рокiв з виразною жовтяницею, дрiбними крововиливами у шкiрi, загальною слабкiстю, втратою апетиту. Гiстологiчне дослiдження виявило поширену дистрофiю, некроз гепатоцитiв, наявнiсть тiлець Каунсiлмена. По периферiї часточок значна iнфiльтрацiя лiмфоцитами, зустрiчаються окремi багатоядернi гепатоцити. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

А* Вiрусний гепатит гострий

B Алкогольний гепатит гострий

C Мiлiарний цироз печiнки

D Токсична дистрофiя печiнки

E Хронiчний гепатит

52. Хвора 20-ти рокiв померла вiд iнтоксикацiї через 8 днiв пiсля штучного позалiкарняного аборту при термiнi вагiтностi 14-15 тижнiв. На розтинi тiла померлої: жовтувате забарвлення склери очей, шкiри, гнiйно-некротичний ендометрит, багаточисельнi гнiйники в легенях, гiперплазiя селезiнки з великою кiлькiстю нейтрофiлiв в її синусах. Яке ускладнення пiсля аборту розвинулося у хворої?

А* Септикопiємiя

B Септицемiя

C Геморагiчний шок

D Хронiосепсис

E Вiрусний гепатит А

53. У хворого на шиї виявлено пакет спаяних мiж собою лiмфовузлiв щiльної консистенцiї. При гiстологiчному обстеженнi видаленого лiмфовузла вiдмiчається пролiферацiя ретикулярних клiтин, наявнiсть клiтин Березовського-Штернберга. Про яке захворювання йдеться?

А* Лiмфогранулематоз

B Лiмфобластний лейкоз

C Мiєлобластний лейкоз

D Мiєлоцитарний лейкоз

E Лiмфоцитарний лейкоз

54. Хворий, що страждав на туберкульоз, помер вiд прогресуючої легенево-серцевої недостатностi. На розтинi в дiлянцi верхiвки правої легенi визначається порожнина дiаметром 5 см, яка сполучається з просвiтом сегментарного бронха. Стiнки порожнини з середини покритi сирнистими масами, пiд якими знаходяться епiтелiоїднi клiтини i клiтини Пирогова-Лангханса. Вкажiть морфологiчну форму туберкульозу:

А* Гострий кавернозний туберкульоз

B Туберкульома

C Казеозна пневмонiя

D Iнфiльтративний туберкульоз

E Гострий осередковий туберкульоз

55. По ходу слухового нерва у молодої жiнки виявлена пухлина у виглядi вузла до 3 см в дiаметрi, м’якоеластичної консистенцiї, рожево-бiлого кольору, однорiдна. Мiкроскопiчно пухлина мiстить пучки клiтин з овальними ядрами. Клiтинно-волокнистi пучки формують ритмiчнi структури, створенi паралельними рядами, правильно орiєнтованими клiтинами, розташованими у виглядi частоколу, помiж яких знаходиться безклiтинна гомогенна зона (тiльця Верокаї). Що це за пухлина?

А* Невринома

B Злоякiсна невринома

C Ганглiоневрома

D Нейробластома

E Ганглiонейробластома

56. Жiнка 45-ти рокiв хворiє на рак лiвої молочної залози. На лiвiй руцi є ознаки недостатностi лiмфатичної системи - набряк кiнцiвки, збiльшення лiмфовузлiв. Яка форма недостатностi лiмфообмiну спостерiгається у хворої?

А* Механiчна недостатнiсть

B Динамiчна недостатнiсть

C Резорбцiйна недостатнiсть

D Змiшана недостатнiсть

E -

57. Верхня частка правої легенi збiльшена, сiрого кольору, безповiтряна, з поверхнi розрiзу стiкає каламутна рiдина, на плеврi багато фiбринозних плiвок; мiкроскопiчно в альвеолах виявляється ексудат з присутнiстю нейтрофiлiв, десквамованих альвеолоцитiв i ниток фiбрину. Стiнка бронха iнтактна. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

А* Крупозна пневмонiя

B Iнтерстицiальна пневмонiя

C Абсцес легень

D Вогнищева пневмонiя

E Грипозна пневмонiя

58. У хворого 28-ми рокiв вiдзначалися пiдвищення артерiального тиску, гематурiя та набряки на обличчi. Незважаючи на лiкування, наростали явища ниркової недостатностi. Через 6 мiсяцiв хворий помер вiд уремiї. Мiкроскопiчно при дослiдженнi нирок у клубочках виявлена пролiферацiя нефротелiю капсули, подоцитiв з утворенням "пiвмiсяцiв", склероз та гiалiноз клубочкiв. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

А* Пiдгострий гломерулонефрит

B Гострий пiєлонефрит

C Нефротичний синдром

D Хронiчний гломерулонефрит

E Гострий гломерулонефрит

59. Пiд час розтину тiла чоловiка, що за життя страждав на важку форму гiпотиреозу, виявлено: сполучна тканина, строма органiв, жирова i хрящова тканини набряклi, напiвпрозорi, слизоподiбнi. Мiкроскопiчно у тканинах виявляються зiрчастi клiтини з вiдростками, мiж якими знаходиться слиз. Назвiть вид дистрофiї: