Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Сух С2

.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.02.2020
Размер:
8.11 Кб
Скачать

Семінар 2. Форми співпраці вчителя і батьків у вихованні учнів початкової школи. Організація дозвілля батьків і дітей. Питання 1. Організація і проведення тренінгів, квестів, рольових, сюжетно-рольових, ділових ігр із батьками учнів.

Тренінг

Слово "тренінг" походить від англійського "to train", що означає "навчати, тренувати, дресирувати". Тренінг - це одночасно: цікавий процес пізнання себе та інших; спілкування; ефективна форма опанування знань; інструмент для формування умінь і навичок; форма розширення досвіду.

Мета:

Під час тренінгу створюється неформальне, невимушене спілкування, яке відкриває перед групою безліч варіантів розвитку та розв'язання проблеми, заради якої вона зібралася. Як правило, учасники в захваті від тренінгових методів, тому що ці методи роблять процес навчання цікавим, не обтяжливим.

Проведення тренінгу відбувається за певною структурою. Типова структура, мета та завдання тренінгу разом слугують основою для складання плану його проведення. Такий план може мати різні форми (таблиця, перелік послідовних дій, схема тощо), але принципово те (і це слід добре засвоїти майбутньому тренеру), що план тренінгу слід скласти обов'язково. Природно, це не означає, що тренінг пройде повністю так, як було заплановано, проте план допоможе тренеру дотримуватися основних питань, які мають бути опрацьовані в ході роботи групи, інакше неможливо досягти поставленої мети тренінгу. Під час тренінгу неодмінно виникає багато побічних тем для обговорення, і кожна з них виявляється більш чи менш привабливою для учасників. Проте їх опрацювання слугуватиме іншим цілям. Тим часом термін заняття спливатиме, й обов'язкові питання можуть залишитися не розглянутими. Тож саме завчасно складений план допоможе дотримуватися обраної теми, дістатися бажаної мети.

( теми:

2. Соціальні технології роботи з батьками: медіація, сімейна групова нарада, мережева зустріч. 3. Організації спільної суспільно значущої діяльності і дозвілля батьків та дітей. Завдання Підготувати відповіді на запитання практичного заняття. 1 і 2 питання готувати за планом: 1. Визначення такої форми організації виховного процесу (Що це?) 2. Яка мета, завдання проведення (Для чого?) 3. Особливості, вимоги до проведення (Чим відрізняється?) 4. Етапи підготовки (Як готувати?) 5. Послідовність проведення (Як проводити?) 6. Приклади тем для проведення. 7. Сценарії, відео. Підготувати конкретні рольові, сюжетно-рольові, ділові ігри для батьків і провести на занятті. В 3 питанні навести приклади конкретних видів діяльності, як їх організувати і провести.