Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая_ ТПКС (Versatran-FA).docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
17.01.2020
Размер:
1.36 Mб
Скачать

61

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ РАДІОЕЛЕКТРОНІКИ

Факультет ________Автоматики і комп’ютерізованих технологій _________________

Кафедра Технології та автоматизації виробництва радіоелектроних та електронно-обчислювальних засобів

Курсова робота

з дисципліни «Технології програмування комп’ютерних систем»

Пояснювальна записка

на тему «Розробка програмного забезпечення для моделювання та програмування промисловим роботом «Versatran-FA» (3D-графіка, .NET (OpenGL)) у складі ГІС»

Керівник проекту

Гурін Д.В.

(прізвище, ініціали)

До захисту допускається

(підпис)

Виконав

Комісія

Студент гр. АКТСІу– 171 (шифр групи)

проф. Цимбал О.М.

(прізвище, ініціали)

Черкашин В.А.

(прізвище, ініціали)

До захисту допускається

(підпис)

_______________

(підпис)

Євсєєв В.В.

(прізвище, ініціали)

До захисту допускається

(підпис)

Харків 2019 р.

РЕФЕРАТ

Розробка програмного забезпечення для моделювання та програмного керування промисловим роботом «» у складі ГІС. Курсова робота з дисципліни «Технології програмування комп’ютерних систем». Пояснювальна записка - Харків: ХНУРЕ. – 2019. - 61с., 6 рис., 1 додаток.

ПРОМИСЛОВИЙ РОБОТ, 3D-ГРАФІКА, ОБ’ЄКТНО-ОРІЄНТОВАНЕ ПРОГРАМУВАННЯ, С++, OPENGL

Робота має навчальний характер. Розробка програмного забезпечення для моделювання промислового робота. Вхідними даними є обрана модель існуючого робота. Програмне забезпечення реалізоване у системі програмування Microsoft Visual Studio С++ 2019 Community.

ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ, ПОЗНАЧЕНЬ, ТЕРМІНІВ

ЕОМ – електронна обчислювальна машина

ПР – промисловий робот

МП – маніпулятор

ГІС – Геоінформаційна система

ТП – технологічний процес

MFC – Microsoft Foundation Classes

ЗМІСТ

ВСТУП 7

1 АНАЛІЗ ТЕХНІЧНОГО ЗАВДАННЯ 9

2 ПІДГОТОВКА ВИХІДНИХ ДАНИХ ДЛЯ РОЗРОБЛЮВАНОГО ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ 10

3 ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ МОДЕЛЮВАННЯ ПРОМИСЛОВОГО РОБОТА VERSATRAN-FA 11

3.1 Середовище розробки - Microsoft Visual Studio 2019 11

3.2 Мова програмування С ++…………………………………………………..12

3.3 Бібліотека OpenGL…………………………………………………………..12

3.4 Опис інших бібліотек необхідних для роботи програми……………….... 13

3.5 Blender для розробки 3D моделі………………………………………….…15

4 РОЗРОБКА ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ 16

    1. Порядок виконання роботи …………………………...………………….…16

    2. Написання шейдерiв…………………………………………………………20

4.3 Опис розробленої програмної моделі робота……………………………...22

ВИСНОВКИ 24

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ 25

Додаток А 26

А.1 Текст програми 29

ВСТУП

Сучасні технології в XXI столітті допомагають не тільки вдосконалити технології на виробництві, а й значно полегшити її діяльність. Так, для отримання найбільш високих результатів своєї діяльності підприємства переходять на автоматизацію технологічних процесів [1].

Сьогодні під автоматизацією розуміють процес розвитку машинного виробництва, де раніше їх функції людини, передаються приладам і автоматичним пристроям.

Але все ж жодна машина не обійдеться без допомоги людини, тому управління і прийняття найбільш відповідальних рішень залишається все ж за людиною. Звичайно, автоматизація не єдиний спосіб вийти переможцем у конкурентній боротьбі. Великі можливості таяться в стимулюючої ролі заробітної плати. Іншим зброєю в цій боротьбі є участь робітників в управлінні виробництвом і підвищенні якості продукції. Доречно нагадати тут японські «гуртки якості», які поширилися по всьому світу і зачіпають тепер не тільки питання якості, але і зниження вартості продукції, що випускається, забезпечення техніки безпеки та інші напрямки. Однак автоматизація є домінуючим засобом в досягненні успіху в умовах глобалізації міжнародних економічних відносин.

На шляху автоматизації стоять несприятливі аспекти і підводні камені, які необхідно враховувати. Ті, хто приступають до автоматизації слід, перш за все, усвідомити що, займатися проблемами автоматизації можна без попередньої підготовки виробів, технології і в цілому підприємства. Ретельне опрацювання конструкції вироби, оцінка стабільності технології та надійності, наявного на виробництві парку обладнання дозволяє отримати найбільшу користь від застосування у виробництві промислових роботів. Попереднє опрацювання конструкції, аналіз і вдосконалення вироби та процесу можуть бути настільки ефективними, що, в кінцевому рахунку, дозволяють виключити необхідність застосування роботів або іншого автоматизованого обладнання.

Комп'ютерна модель (англ. Computer model), або чисельна модель (англ. Computational model) - комп'ютерна програма, що працює на окремому комп'ютері, суперкомп'ютері або безлічі взаємодіючих комп'ютерів (обчислювальних вузлів), що реалізує уявлення об'єкта, системи або поняття у формі, відмінній від реальної, але наближеною до алгоритмічного опису, що включає і набір даних, що характеризують властивості системи і динаміку їх зміни з часом.

Метою курсової роботи є розробка програмного забезпечення для моделювання промислового робота за допомогою бібліотеки OpenGL.