Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Користь загартовування

.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
17.38 Кб
Скачать

«Користь загартовування»

До загартовування, як до одного з найпоширеніших і дієвих способів зміцнення здоров’я, вдаються багато людей. Правильна підготовка і методика загартовування допоможе зробити цей процес простішим й ефективнішим.

Серед усіх способів загартовування (загартовування повітрям, загартовування повітряним потоком, загартовування снігом тощо) загартовування водою — від простого обливання в душі холодною водою до купання в ополонці — вимагає чимало сміливості та спеціальної підготовки. В порівнянні із загартовуванням повітрям, загартовування водою чинить більшу дію на організм. Загартовування покращує стан судин, шкіри і всієї імунної системи в цілому. Насамперед, спробуємо відповісти на питання: що відбувається з вашим тілом під час охолодження? Люди, які не практикують загартовування, як правило, мають порушені процеси терморегуляції й легко зазнають навіть незначного впливу охолодження. На холоді, особливо в області мигдалин і слизової оболонки носа, температура швидко знижується. Охолодження підвищує сприйнятливість до різних бактерій і мікроорганізмів, що призводить до захворювання ГРЗ і т.п.

У людини ж, яка практикує загартовування, зберігається температурний баланс: за будь-яких дій навколишнього середовища температура його тіла практично не змінюється. На холоді просвіти безлічі дрібних судин звужуються, внаслідок чого збільшується кровопостачання в інших відділах серцево-судинної системи. Так відбувається тренування стійкості до різких і швидких похолодань в навколишньому середовищі.

Крім цього, загартовування покращує стан судин, шкіри і всієї імунної системи в цілому. Систематичне загартовування в 4 рази знижує ймовірність захворювань на ГРВІ та ГРЗ, справляє загальнозміцнювальну дію на організм, покращує кровообіг, нормалізує обмін речовин, підвищує тонус ЦНС, покращує роботу серцево-судинної системи. Загартовування — виховання в собі стійкості до холоду. Це те, що стосується фізіологічних аспектів загартовування. Але не варто забувати й про те, що загартовування вимагає чималої сміливості й рішучості «випробувати» свій організм і, перш за все, волю. Така рішучість — ще одна перемога над собою, яка допоможе вам стати сильнішим і витривалішим як фізично, так і духовно.

Загартовування часто застосовується в різних методиках оздоровлення. Як правильно загартовуватися?

Залежно від вибору процедури загартовування — загальної або місцевої — вплив буде здійснюватися на все тіло або його ділянки, відповідно. Більший ефект, природно, буде спостерігатися під час загартовування всього організму. Перший крок до правильного загартовування

Для тих з нас, хто погано переносить різкі зміни температури, водне загартовування можна почати з обтирань мокрим рушником або губкою, найкраще, перед сніданком. Змочуйте рушник водою з прийнятною для вас в даний момент температурою. З кожним днем знижуйте температуру води на пару градусів.

Обтирання починайте з рук (від пальців до плечей). Далі — груди, живіт, ноги (знизу вгору, починаючи від стоп), спина (від середини хребта до пахв).

Крок другий. Збільшуємо дію холоду

Через 2–3 тижні можна переходити до наступної стадії загартовування — обливань. Тут є 2 варіанти: перший — більш простий — для людей, що погано переносять холод.

Перший варіант: загартовування проводиться в душі. Обливатися водою, поступово (з кожним днем) знижуючи її температуру. Як і на першому кроці, починайте обливання зі ступень ніг, потім — коліна і стегна, плечі. Коли організм звикне, можна обливатися цілком. Другий варіант: повне обливання. Для першого разу з вечора підготуйте відро води, і залиште в кімнаті до ранку. Вранці, після пробудження, вилийте на себе воду з цього відра. Намагайтеся вилити воду за один раз, повністю обливаючи тіло. З кожним днем знижуйте температуру води.

Загартовування контрастним душем

Цей вид загартовування — додатковий, але не обов’язковий крок в процедурі загартовування. Загартовування контрастним душем в ще більшій мірі активізує рецептори: вони «звикають» до перепаду навколишньої температури.

В цій процедурі вимоги до температури води такі ж, як і в ході обливання: перший раз перепад температур повинен бути невеликим. З часом, можна збільшити контраст і тривалість процедури. Моржування — екстремальний спосіб загартовування

Моржування (занурення та плавання в ополонці) надає найбільший ефект переохолодження. Навіть для добре підготовлених людей це буде непросто, а для людей без підготовки й зовсім небезпечно.

Тих, хто зважується на цей екстремальний спосіб загартовування, небагато: моржування — вища форма загартовування. Цей вид загартовування, завдяки найбільшій активізації процесу терморегуляції, підсилює роботу всіх систем організму. Як підсумок, визначимо основні принципи загартовування:

1. Вибираючи той чи інший вид загартовування, враховуйте свої можливості, умови життя і схильності організму: вид і тривалість процедур, що гартують, для кожної людини індивідуальні.

2. Щоденне загартовування краще загартовування з перервами: через деякий час організм знову стане чутливий до природних факторів. Наприклад, якщо ви гартувалися протягом 2–3 місяців, то через 1–2 місяці після припинення процедур, загартованість організму втратиться, і вам доведеться починати все спочатку. 3. Поступово збільшуйте інтенсивність подразника: недостатня інтенсивність знижують ефект загартовування, а надмірна — перешкоджає загартовуванню.

4. Під час загартовування пам’ятайте: часті й короткі впливи набагато ефективніші за рідкісні та тривалі.

5. Після загартовування можна розтертися жорстким рушником.

Шевченко Михайло гр. Ф-11і