Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Мейн-куны

.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
981.42 Кб
Скачать

Буквальним перекладом мейн-куна є мейнская (Менська) єнот. Запитайте, чому така назва? З тієї причини, що забарвленням і розмірами мейн-кун схожий на цих милих тварин. Є відомості, взяті ймовірно з легенд, що окремі мейн-куни можуть досягати маси в 15 кілограмів. Так чи інакше, але на сьогоднішній день вони є найбільш великої домашньої породою кішок.

На території Нової Англії були суворі зими, тому виживали тільки великі довгошерсті породи. У самого першого мейн-куна була кличка Капітан Дженкс з Морської Кавалерії. Його демонстрували на виставках в Бостоні і Нью-Йорку в 19 столітті, де він користувався увагу публіки, але на стику століть їх відтіснили на другий план пухнасті перси. І породі мейн-кун вдалося вижити лише завдяки тому, що фермери віддали перевагу їм, ніж ошатним, але абсолютно марним перським кішкам, які не вміли полювати подібно мейн-куну, а своїми габаритами їм явно поступалися.

Візитною карткою мейн-кунів є їх велике мускулисте тіло, що має прямокутну форму і широку грудну клітку. Велика голова міцно сидить на потужній шиї середньої довжини і володіє різкими рисами.

Завдяки великим вухам, поставленим дуже широко, і характерним пензликами на їх кінчиках, мейн-куни дуже нагадують рисей. У кішок цих неймовірно красиві очі - золотисті, зелені або ж бурштинові і злегка розкосі.

Лапи мейн-кунів дуже міцні, не довгі і закінчуються круглими подушками. Між пальців є волосяні пучки. Хвіст у них дуже довгий, досягає мінімум до плечей. Опушений струмує шерстю хвіст має конічну форму, загострюючись від широкого підстави до кінця.

Кішку мейн-куна покриває неоднорідна по довжині шерсть. На голові і плечах вона коротка. Виняток становить зона коміра. На боках, спині і в області живота шерсть довша. Тонкий і м'який підшерсток покритий жорстким і щільним волосом. Зростаючі на боках, спині і верхньої частини живота покривні волосся мають водовідштовхувальні властивості. У нижній частині тіла, а також на внутрішньому покритті задніх лап мейн-кунів покривного волосся немає.

Визнають всі варіанти забарвлення мейн-кунів з білим, тобто білий медальйон, біле полум'я, біле на животі, біла груди, біле на лапах і ін. Інші види забарвлень мейн-куна, наприклад, шоколад, циннамон, ліловий, Фавн визнають слабкими або не визнають зовсім.

Незаперечною перевагою мейн-куна є його миролюбний і поступливий характер, який поєднується з великими габаритами мейн-куна. Котів мейн-куна можна без перебільшення назвати кішками-говорушку. Мейн-куни постійно бігають за людиною, заглядають йому в очі і немов намагаються щось проректи, постійно мугикаючи.

По своїй поведінці мейн-куни до старості залишаються кошенятами, тому як вони вкрай грайливі. Також вони неймовірно лагідні з маленькими дітьми. Мейн-куни з легкістю пристосовуються до середовища проживання. Недоліком породи поза всяких сумнівів можна вважати довгу шерсть. Вартість тваринного знаходиться в межах 800 американських доларів.

Найбільший кіт у світі на прізвисько Омар породи мейн-кун живе в місті Мельбурн, Британія. Вага тварини становить 14 кілограмів, а довжина - рекордні 120 сантиметрів.

Кіт-рекордсмен Кекс породи мейн-кун во время Міжнародної виставки котів "Зимова казка", у Дніпрі, 2 грудня 2017 р. Цього дня у Дніпрі БУВ встановлений рекорд "Найбільший ПЛЕМІННИЙ кіт в Україні", в категорії "Жива планета". Перемогу здобув 5-річний кіт Кекс породи мейн-кун, Який важіть 11 кг 600 г., загальна довжина від кінчіка хвоста до носа сягає рекордні 121 см.

СТАНДАРТ WCF ДЛЯ ПОРОДИ MCO

тіло

Від великого до дуже великого, мускулисте, розтягнуте і ширококосте тіло прямокутного формату. М'язиста шия має середню довжину, грудна клітка широка. Кінцівки середньої довжини, міцні, м'язисті, лапи великі, круглі, з пучками волосся між пальцями. Хвіст довгий, як мінімум до плеча, широкий біля основи, звужується до загостреного кінчика, опушен струмує шерстю.

голова

Велика, масивна, прямих, різких обрисів.Вилиці високі, ніс середньої довжини. Морда масивна, незграбна, чітко окреслена. Підборіддя сильне, масивний, знаходиться на одній лінії з носом і верхньою губою. Профіль з переходом.

вуха

Дуже великі, широкі в основі, гостро закінчуються, поставлені високо, майже вертикально. Відстань між вухами не більше ширини одного вуха. Щіточки виступають за край вух, пензлики бажані.

Вовна

На голові і плечах шерсть коротка, крім коміра, і чітко подовжується уздовж спини, боків і на животі. Густий підшерсток, м'який і тонкий, покритий більш жорстким щільним волосом. Густий, вільно спадаючий водовідштовхувальний покривний волос поширюється на спину, боки і верхню частину хвоста. Нижня частина тіла і внутрішня поверхня задніх ніг не мають покривного волосся. Бажано жабо, але повний комір не обов'язковий.

забарвлення

Шоколадний, циннамон і відповідні ослаблені забарвлення (ліловий і фавн) не визнаються в будь-яких комбінаціях (в тому числі теббі, біколор, триколор); акромеланіческіе забарвлення також не визнаються. Всі інші забарвлення визнані. Описи знаходяться в списку забарвлень.

недоліки

Шерсть рівної довжини по всьому тілу є недоліком. Витончене статура виключає присудження титулу САС.

очі

Середнього розміру, овальні, поставлені широко і під невеликим кутом; колір повинен бути рівномірним і гармоніювати із забарвленням шерсті.