Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Проблеми лісових ресурсів України 18

.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
18.99 Кб
Скачать

Проблеми лісових ресурсів України 18:35, 25 листопада 2015 9513 0 Зважаючи на клімат та родючість землі, розвиток лісового господарства в Україні не мав би бути проблемою для влади та суспільства. Однак, тут постійно виникають питання, про які, на жаль, говорять не часто. Загальна площа лісового фонду України становить – 10,4 млн га, із яких вкритих лісовою рослинністю – 9,6 млн га. Загалом, 15,9% площі країни вкриті лісами. Цей показник зростає: за 50 років площа лісів зросла на 21%, майже втричі зріс запас деревини - його оцінюють в межах 2102 млн кубометрів. Але цього недостатньо. За показником лісистості території, Україна належить до малолісних країн Європи. У багатьох країнах світу цей показник значно вищий. Так, за даними ФАО (Продовольча та сільськогосподарська організація Об’єднаних націй), у Фінляндії лісистість складає 58,9%, у Швеції – 67,7%, в Німеччині - 29%, у Франції – 28,7%, в Італії – 21,2%, в Канаді – 26,6%, у США – 32,7%, в Росії – 50,5%. Стан українських лісів За своїм призначенням і розташуванням, лісові зони виконують, переважно, водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі функції, а також забезпечують потреби суспільства в лісових ресурсах. Зрозуміло, що на території України вони розташовані дуже нерівномірно - в Поліссі та в українських Карпатах. Переважають, звичайно, хвойні ліси – ялина та сосна займають 41,9% усієї площі, 27,5% - дуб, 8,9% - бук. Крім того, ростуть осики, граби, ясени, берези та модрини. Подекуди можна зустріти ріднісні породи дерев, однак це буває не часто, адже вони просто не виживають у нашому кліматі.

Українські ліси ділять на дві категорії: природні та штучні. Останні розсаджують в один період та ведуть за ними постійний нагляд. Більша частина штучних лісів випадає на так звані промислові регіони – схід України. Проте, через бойові дії, більша частина тих лісів наразі просто знищена: «Зараз маємо великі втрати в лісовому господарстві. Адже в зоні проведення АТО більшість ресурсів знищена. Однак є й інші регіони з малою лісистістю, наприклад, Херсон та навіть Рівненщина. Тому, будемо працювати в цих областях», - зазначила прес-секретар Держлісагентства Олена Шпильківська. В українському лісовому господарстві зберігся поділ лісів на молодняки (вік до 40 років), середньовікові (40—60 років), пристигаючі (60—80 років) і стиглі та перестійні (понад 80 років). Такий поділ відбувається через те, що це вигідно економічно. Однак, на жаль, ліси України є зрідженими і характеризуються нерівномірним розподілом лісонасаджень за групами віку. Переважають, здебільшого, молодняки та середньовікові дерева (70—80% від усіх площ) і недостатньою є кількість стиглих та перестійних (6—15%).

Електронний облік деревини Перш за все, б’ють на сполох і говорять про вимирання дерев і знищення цілих лісів екологи. Важливим аспектом цієї проблеми є хвороби дерев, за цим потрібно постійно слідкувати і вирубувати хворі дерева, адже інакше може вимерти цілий ліс. Проте, найбільше захисників навколишнього середовища турбує масове вирубування здорових дерев. «На щастя, дерева дуже не хворіють, бувають, звичайно, випадки, але це не головна проблема. В нас процвітає незаконна і масова вирубка лісів, та навіть цілих заповідників. Люди будують собі котеджні містечка і для цього вирубують лісосмуги», - розповів співголова Асоціації зелених України Олександр Щербань.

Масове знищення лісів Згідно із даними Державного агентства лісових ресурсів України, об'єми самовільних рубок довго, протягом 2003-2007 років постійно зменшувались. Однак вже у 2008 році складали 20,1 тисяч кубометрів, що на 2,2 тисячі більше, ніж у попередньому, 2007 році. Однак і ця статистика, в основному, щодо незаконних рубок, які здійснюються місцевим населенням, тому відображає дуже малі об'єми. Найбільшу кількість браконьєрських рубок лісів зафіксовано у Львівській області. Так, наприклад, у 2010 році в області самовільно було винищено 8 047 кубометрів деревини, і показники не стоять на місці. Саме тому, до 1 грудня поточного року тут планують встановити GPS-трекери на автомобілі, які возять деревину. Це допоможе не лише відслідковувати махінації та проходження деревини, а й контролювати використання автомобілів в робочий час, та оцінити роботу працівників.

В останні роки для боротьби з тіньовим обігом деревини в Україні були здійснені досить потужні заходи: від моніторингу незаконних рубок та посилення відомчого, податкового та митного контролю, до застосування суворої адміністративної і карної відповідальності за порушення лісового законодавства. Запроваджена система електронного обліку деревини та створені в підвідомчих лісогосподарських підприємствах постійно діючі рейдові бригади з виявлення порушень лісового і мисливського законодавства.

Соседние файлы в предмете Биология