Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Приготування розчинів -реферат

.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.12.2019
Размер:
19.85 Кб
Скачать

Національний університет біоресурсів і природокористування України

Реферат на тему:

Приготування розчинів, інструментарію та іншого інвентарю, які використовуються при осіменінні

Підготувала

студентка ІІ курсу 8 групи

Мірченко Т. В.

Київ 2012

ПЛАН

  1. Приготування розчинів.

  2. Приготування тампонів, серветок, фільтрів.

  3. Знезараження інструментів.

  4. Список використаної літератури.

Приготування розчинів

Правила приготування розчинів

Для приготування 70о спирту в циліндр наливають 73 мл 96%-ного спирту-ректифікату і 27 мл дистильованої води. Правильність приготування розчину перевіряють спиртометром.

Застосовують для знезараження шприц-катетерів, посудин Дьюара, рук, робочих лабораторних столів.

Виготовлення розчину натрію цитрату з порошку проводиться таким чином. Беруть дві стерильні колби із термостійкого скла. В одну з них наливають дистильовану воду довільного об'єму, нещільно закривають ватно-марлевим тампоном і кип'ятять 10-15 хвилин. У другу - висипають наважку натрію цитрату, мірним стерильним циліндром відмірюють і вливають необхідний об'єм кип'яченої дистильованої води (на 100 мл води 3 г натрію цитрату). Виготовлений розчин натрію цитрату необхідно простерилізувати: горловину злегка закривають ватно-марлевою пробкою, і колбу з розчином ставлять у водяну баню, на дно якої кладуть три шари марлі. Рівень киплячої води повинен бути не нижче рівня розчину в колбі, стерилізують 10 хвилин. У цьому разі температура розчину завжди буде сталою 95 град. C.

Розчин фурациліну готують на киплячій воді за нижче вказаною схемою. У всіх випадках розчин повинен бути 1:5000 (0,02%).

Порошок

Таблетки

На 5 л

На 1 л

0,02

0,1

Фурацилін 1 г

Фурацилін 0,2 г

Фурацилін 1 таб

Фурацилін 1 таб

Хлорид натрію 50 г

Хлорид натрію 10 г

--

Хлорид натрію 5 г

Вода 5 л

Вода 1 л

Вода 100 мл

Вода 500 мл

Розчин фурациліну повинен бути жовтуватого кольору, прозорий, без осаду і плівки. Такий розчин придатний для використання на протязі двох діб з часу його виготовлення при зберіганні в темному скляному посуді і темному місці.

Його використовують для санітарної обробки зовнішніх статевих органів корів і телиць перед осіменінням, знезараження спецвзуття, поверхні робочих столів і фіксаційного станка.

1%-й розчин Натрію Бікарбонату готують так:

Беруть 1 грам Натрію бікарбонату хімічно чистого, до нього додають 100 мл. Кип’яченої, охолодженої до температури 40-45 градусів дистильованої води. Якщо температура буде вищою то натрій бікарбонат перетворюється на натрій карбонат, який токсичний для сперміїв.

Розчин використовують для зволоження інструментів при штучному осіменінні, ополіскуванні спермо приймачів, зволоженні рукавичок при маноцервікальному осіменінні . Розчин готують щоденно.

Фізіологічний розчин. Приготування:

Розчин готують з хімічно чистого натрію хлориду, або використовують таблетки по 0,9 грам. До 100 мл. Води додаємо 1 грам натрію хлориду, або

1 таблетку, розчиняємо, доводимо до кипіння. Розчин використовують для зволоження інструментів при штучному осіменінні, ополіскуванні спермо приймачів, зволоженні рукавичок при маноцервікальному осіменінні . Розчин готують щоденно.

Розчин перекисю водню.

Використовують 3%-й розчин. Готують з 30%-го Пергідролю або з таблеток Гідропериду. До 10мл. 30%-го розчину Пергідролю додаємо 90 мл.кип’яченої або дистильованої води. До 100 мл води додають 6 таблеток Гідропериду. Розчин використовують для промивання препуція в бугая, кнура. Розчин має бактерицидну і дезодоруючу дію.

Розчини які використовують для миття посуду і інструментів для штучного осіменіння: 1-1,5%-й розчин кальцинованої соди, 2-3%-й розчин Натрію бікарбонату. На 1 літр води 20-30 грам натрію бікарбонату, або 10-15 грам кальцинованої соди . Ці розчини використовують для миття піхвових дзеркал, сосудів Дюара, після миття інструменти і посуд ополіскують 5-6 раз.

Новий посуд занурюють в соляну кислоту. Розчин готують так: на 3 л. дистильованої води додаємо 1 столову ложку соляної кислоти і залишаємо посуд на 24 години.

Хромова суміш : 10 л. дистильованої води 600-1000 грам калію двох ромового кислого, додають 1 л. концентрованої соляної кислоти . через добу прополіскують спочатку протічною, потім дистильованою водою.

Приготування тампонів, серветок, фільтрів

Ватні тампони готують плоскими діаметром 4-5 см, складають у склянку з притертою кришкою, заливають 96 град.-м спиртом-ректифікатом, віджимають, залишки спирту зливають. Тампони використовують для знезараження зовнішньої поверхні.

Марлеві серветки готують з відпрасованого з двох боків бинта чи марлі розміром 5x10 см і складають у склянку з притертою кришкою. Використовують для зняття залишків води і розчинів з катетера, протирання предметних і покривних скелець, мікроскопів.

Фільтри виготовляють для фільтрації розчинів, готують з фільтрувального паперу.

Знезараження інструментів

Інструменти стерилізують кип'ятінням, сухим жаром, хімічними речовинами, ультрафіолетовим опроміненням, фламбуванням та ін.

Інструменти та посуд, виготовлений із скла, стерилізують так: промитий шприц-катетер розбирають, циліндр і поршень обгортають марлею та зв'язують. Скляний посуд (флакон, мензурка, циліндр) обгортають марлею і кладуть у стерилізатор, заповнений на 2/3 об'єму дистильованою водою, закривають кришкою і кип'ятять 15-20 хвилин. Після охолодження знімають кришку, стерильним пінцетом дістають посуд та інструменти і струшують. Шприци-катетери складають і рухом поршня видаляють з них залишки води. Потім їх загортають стерильною серветкою. Відкриті частини скляного посуду закривають стерильним папером і кладуть у шафу.

Металеві інструменти кладуть у киплячу дистильовану воду і стерилізують 15-20 хвилин, після чого їх виймають із стерилізатора, просушують і кладуть у скляну шафу для зберігання.

Стерилізацію скляного посуду та інструментів сухим жаром проводять в електричному духовому стерилізаторі при температурі 165 град. C протягом години, після охолодження їх виймають і кладуть у скляну шафу чи ящик-термостат для зберігання або використовують.

Полімерні інструменти з пошкодженими пакетами стерилізують за допомогою бактерицидних ламп протягом 40 хв., розміщених на відстані 20 см.

За польових умов стерилізація металевих інструментів допускається фламбуванням їх поверхні на полум'ї спиртового тампона.

Стерилізацію приладів, що не піддаються кип'ятінню, та інструментів багаторазового використання проводять шляхом фламбування їх поверхні ватним тампоном, змоченим 96 град.-ним спиртом.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Практичне акушерство, гінекологія та біотехнологія відтворення тварин з основами андрології.: Ябонський В. А. – К.: Мета, 2002.

  2. Ветеринарне акушерство, гінекологія та біотехнологія відтворення тварин з основами андрології.: За редакцією В. А. Яблонського та С. П. Хомина. Підручник. – Вінниця: Нова книга, 2006.

  3. Біотехнологія відтворення тварин.: Яблонський В. А. – Київ, 2005.