Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

декоративно прикладне

.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.12.2019
Размер:
15.88 Кб
Скачать

1 СЛАЙД

(Титульна сторінка)

2 СЛАЙД

Декоративно-прикладне мистецтво — один із видів художньої діяльності, твори якого поєднують естетичні та практичні якості.

3 СЛАЙД

Це мистецтво можна розділити за: призначенням предмета (меблі, одяг, посуд, іграшки); за технікою виконання (ткацтво, розпис, різьблення); за матеріалом (дерево, кераміка, камінь, лоза, метал тощо).

4 СЛАЙД

Етапи розвитку декоративно-прикладного мистецтва

  1. 14-15 ст. (перші прояви оригінальності)

  2. 16-17 ст. (особлива увага приділяється ремеслам та деяким знаряддям праці).

  3. Друга половина 17-18 ст. (велике піднесення мистецтва на державний рівень).

5 СЛАЙД Сьогодні декоративне мистецтво – складне, багатогранне художнє явище. Воно розвивається у таких галузях, як народне традиційне (зокрема, народні художні промисли), професійне мистецтво і самодіяльна творчість. Ці галузі багато змістовні і далеко не тотожні. Між ними існують тісні взаємоз’язки і суттєві розбіжності. Народне декоривно-прикладне мистецтво живе на основі спадковості традицій і розвивається в історичній послідовності як колективна художня діяльність. Воно має глибинні зв’язки з історичних минулим, ніколи не розриває ланцюжка локальних і загальних законів, які передаються із покоління в покоління, збагачуються новими елементами.

(ДЕТАЛЬНІШЕ ХОЧЕМО РОЗПОВІСТИ ПРО МИСТЕЦТВО ВИГОТОВЛЕННЯ ЯПОНСЬКИХ ЛЯЛЬОК)

6 СЛАЙД

Кокесі – традиційні японські ляльки, виготовлені з дерева. Вони мають просту, циліндричну форму. Їх розпис включає в себе різні варіації рослинного орнаменту, квітів. Традиційними кольорами вважаються червоний, чорний та жовтий.

7 СЛАЙД

Точної інформації зародження цього виду мистецтва немає, але деякі вчені стверджують, що ляльки Кокесі мають важливе духовне значення, володіють цілющою силою. Саме тому їх дарили дітям як оберіг здоров’я.

8 СЛАЙД

Вважається, що вперше ці ляльки почали виготовляти в Тохоку – північно-східному районі Японії, в період Едо для продажу відвідувачам цілющих гарячих джерел.

Туристи купували ляльки та разом з ними привозили додому і легенди про них. Вважалось, що кожна лялька Кокесі має унікальні здібності, їх навіть передавали із покоління в покоління.

Люди вірили, що Кокесі приносить вдачу і щастя в будинок та допомагає збирати добрий врожай.

9 СЛАЙД

Хоча існує й інша версія – Кокесі є поминальними ляльками, що зберігались в християнських домах, де доводилось позбавлятись небажаних дітей.

Саме слово «кокесі» з японської мови означає «забуте дитя». Традиційно Кокесі зображують тільки дівчат.

Ці ляльки – прагнення японських майстрів до досконалості через простоту форм.

10 СЛАЙД

Статуї у вигляді ляльок Кокесі стоять уздовж шосе в Сендаї.

11 СЛАЙД

Починаючи з 1945 року ці ляльки почали виготовляти масово, у вигляді сувенірів.

12 СЛАЙД

В сучасному світі мистецтво виготовлення таких ляльок Кокесі ділиться на традиційне та авторське. Саме авторські ляльки частіше стають предметом колекціонування.