Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Особливості мистецтва раннього Ренесансу

.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
16.12.2019
Размер:
20.01 Кб
Скачать

Особливості мистецтва раннього Ренесансу

1 слайд.

Раннє Відродження є періодом епохи Відродження (XIV—XVII ст.), в основі якого лежить принцип гуманізму, утвердження гідності і краси реальної людини, її розуму та волі, її творчих сил. Істинною метою мистецтва, на думку італійців, мало стати відтворення живого людського тіла. Раннє Відродження умовно поділяється на два етапи — проторенесанс та саме Раннє Відродження.

2 слайд.

Проторенесанс. Друга половина 13 і 14 століття відіграли дуже важливу роль в розвитку італійського мистецтва. Саме в цей перехідний період був підготований майбутній підйом ренесансного мистецтва, з’явились перші паростки гуманізму, зародився потяг до мистецтва Стародавнього світу, виник інтерес до людини як до свідомої і мислячої особистості. Найяскравіше ці процеси виявилися у Флоренції.

3 слайд.

Архітектура не мала стильової єдності. В культовій архітектурі з середини 13 ст. вкорінюються форми готики, в громадській – продовжують зберігатись і розвиватись елементи романського стилю, але і в ці форми вливається в значній мірі новий зміст, породжений новим етапом розвитку художньої культури.

Будуються: собор Санта Марія дель Фіоре та церква Санта Кроче.

4 слайд.

Живопис 13 і 14 ст. розвивався в окремих місцевих школах, з яких найбільше значення мали художні школи Флоренції і Сієни.

Початок нової епохи справедливо пов’язують з ім’ям живописця Джотто ді Бондоне. Джотто поставив за мету зображення реального тривимірного простору, побудованого на перспективно-лінійній основі. Він досяг небувалого ефекту, одним з перших ввів у живопис зображення інтер’єру. Другим завоюванням Джотто було створення зображення пластичної, округлої людської фігури.

Основна роль в творчості Джотто належить людині. Центральне місце в його творчості займає фресковий цикл в Капелі дель Арена в Падуї . Він став величезним вкладом в історію італійського мистецтва. 38 сцен з життя Христа і Марії Джотто пов’язав в єдине ціле, створивши величний епічний цикл.

5 слайд.

Мистецтво Джотто з його щирістю і простотою, сповнене віри в людину, поклало початок живопису Відродження.

6 слайд.

Мистецтво Раннього Відродження (14-15 ст.)

Еволюція мистецтва Раннього Відродження в Італії представляє картину виключно складну і різноманітну. Це час виникнення і підйому багатьох територіальних художніх шкіл, активної взаємодії і боротьби різних напрямків. Але і в цих складних умовах чітко вимальовується магістральна лінія розвитку ренесансного мистецтва, представлена в першу чергу чудовими майстрами Флоренції. З перших десятиліть 15 ст. Флоренція зайняла провідну позицію в галузі культури та образотворчого мистецтва.

Долаючи середньовічні традиції, великі флорентійські майстри здійснили революційну художню реформу, що спричинила стрімке становлення нового, реалістичного мистецтва. Флоренція 15 ст. стала вогнищем формування світського світосприймання; тут гартувались нові творчі методи і навички.

7 слайд.

Архітектура. Новий напрям в архітектурі Італії 15 ст. найшвидше проявився у Флоренції. У своєму виникненні він був пов’язаний не стільки з прямим відродженням античних принципів композиції та ордерної системи, скільки з синтетичною переробкою всієї спадщини середньовічної італійської архітектури, особливо романського стилю. (Кладка стін, застосування цегляних склепінь).

Родоначальником нового напряму став Філіпо Брунелескі. Першим з його найбільших творів був купол собору Санта Марія дель Фіоре (Флоренція). Купол має дві оболонки: нижня – товста є підтримуючою, верхня – тонка, захисна. В образі величавого купола втілилась ідея торжества розуму.

8 слайд.

Збудований Брунелескі – Виховний будинок – новий тип громадської будівлі. Найважливішою рисою в просторовій композиції став принцип “відкритого плану”, за якого споруда включає в себе елементи оточення. В композиції головного фасаду використано мотив глибокої відкритої лоджії, яка ніби запрошує до себе. Знайдені у Виховному будинку конструктивні і декоративні прийоми були розвинуті Брунелескі в Капеллі Пацци.

Будівлям Брунелескі властива легкість пропорцій, особлива гармонія і пластична виразність.

9 слайд.

Однією з найважливіших проблем італійської архітектури 15 ст. стала розробка принципів спорудження палаццо (житлового будинку багатого городянина). Створюється тип будівлі, прямокутної в плані, з єдиним замкнутим об’ємом, з великою кількістю приміщень, розміщених навколо внутрішнього подвір’я.

Наступним етапом в розвитку ренесансної архітектури була творчість Леона Батіста Альберті. У спроектованому ним палаццо Руччелаї у Флоренції, 3-поверховій будівлі, Альберті вводить систему пілястр. Одна з головних культових споруд Альберті – церква Сан Франческо в Рюміні.

10 слайд.

Скульптура епохи Відродження знову набуває самостійного значення. Як рівноправний компонент вона входить в архітектурні ансамблі, не підпорядковуючись архітектурі. Звільняючись від релігійно-міфічного змісту, вона звертається до життя, до людини. Розвивається жанр портрета, створюються кінні статуї. Успіхи скульптури були значнішими, ніж живопису. Цей факт пов’язаний з тією великою роллю, яку скульптура відігравала в середньовіччі.

Справжнім реформатором скульптури став Донателло, який входить до числа основоположників ренесансного мистецтва Італії. Його ранні твори носять відбиток готичних впливів, пізніше створює гостро індивідуальні образи, підкреслює виразність навіть в неправильних рисах. Його самобутній талант проявився в скульптурах, що прикрашають церкву Ор-Сан-Мікеле у Флоренції (наприклад, статуя св. Георгія). Більш характерні та індивідуальні статуї пророків, виконані для дзвіниці Флорентійського собору.

Торжество ідеалів ренесансної скульптури знаменує перша оголена статуя в італійській пластиці Відродження – “Давид”. Ця бронзова статуя, встановлена у внутрішньому подвір’ї палаццо Медичі.

Можливо античний пам’ятник Марку Аврелію надихнув Донателло на створення кінної статуї кондотьєра Гатамелати. Це перший кінний пам’ятник в мистецтві Відродження, присвячений видатній особі.

В творчості Донателло найяскравіше відобразились основні художні тенденції часу, а також їхні відгалуження.

11 слайд.

Живопис. Ту ж еволюцію, що й скульптура, проходить живопис Раннього Відродження. Розвиваючи кращі риси живопису Джотто, художники 15 ст. стають на шлях реалізму. Небувалий розквіт переживає монументальний фресковий живопис.

Його реформатором був флорентієць Мазаччо. Він вирішив ті проблеми живописного мистецтва, які поставив за століття до нього Джотто. Головною монументальною роботою Мазаччо стали фрески в капеллі Бранкаччі (Флоренція). Він поставив перед собою завдання зобразити на плоскій стіні об’ємну реальну людську фігуру в реально побудованому тривимірному просторі.

Найзначнішою фрескою капели Бранкаччі є “Чудо зі статиром”, багатофігурна композиція, як включає різні епізоди легенди про те, як при вході до міста від Христа та його учнів вимагали мито – статир (монету).

Не менш реалістичне трактування сцени “Вигнання з раю”, в ній вперше зображені оголені фігури, могутньо модельовані бічним світлом. Їхні рухи, міміка виражають сором, каяття. До цього італійський живопис не знав подібного трактування цієї теми.

Серед видатних художників Раннього Відродження – Паоло Учелло, фра Беато Анжеліко, Доменіко Гірландайо, Сандро Ботічеллі.

12 слайд.

Боттічеллі – один з найемоційніших і найліричніших художників Відродження. Його творам властиві риси возвеличеної поетичності, витонченості, аристократичності. Його найславетніші картини – “Весна” і “Народження Венери”.

Ритм композиції, чистота і ніжність холодних тонів породжують враження мінливості прекрасного ідеалу.

13 слайд.

Музика. Твір і виконання музики в цей період придбали особливе значення. Гуманісти, що вивчали прадавні культури Греції й Рима, оголосили написання музики корисним і шляхетним заняттям. В XVI в. з'явилися нові музичні інструменти. Найбільшу популярність придбали тих з них, гра на яких давалася аматорам музики легко й просто, не вимагаючи особливих навичок. Виконавців було не багато, переважали вокальні виступи, тому що мистецтво співу в ту пору було розвинено куди більше, ніж музичне виконання. Крім того, гуманісти затверджували, що на слухача сильніше всього впливає "чудесний сплав" двох мистецтв - музики й поезії. Так, у Франції як жанр виділився шансон (багатоголоса пісня), а в Італії - мадригал. У більш ранній музиці переважали стрункість і злагодженість. Тепер же в її основі лежали багатозвучність і контраст, що відбивали багатий внутрішній мир людини. Музика стала глибше, вона придбала особистісний характер.

14 слайд.

Творчість митців раннього Відродження була результатом усього попереднього розвитку культури. Наслідком їхньої діяльності стала зміна ставлення до людини. Людина з її радощами й турботами, позитивними і негативними рисами стала центром уваги в літературі й мистецтві.