Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Водорозчинні вітаміни таблиця

.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
14.12.2019
Размер:
243.34 Кб
Скачать

Назва вітаміну

Коферментні форми

Реакції

Приклади реакцій

Гіпо-(а)вітамінози та їх клінічні прояви

Вміст у продуктах, добова потреба

Вітамін В1 (тіамін)(протиневритний)

Тіаміндифосфат (ТДФ, кокарбоксилаза)

Окисне декарбоксилювання пірувату, оксине декарбоксилювання а-кетоглутарату в циклі Кребса тощо

Накопичення в організмі та тканинах надлишкового пірувату, Ураження периферичної нервової системи. Бери-бері.

Чорний хліб, злаки, горох, квасоля, м'ясо, дріжджі.

1,5-2 мг.

Вітамін В2 (рибофлавін)

ФАД, ФМН

Окиснення, перенос атомів водню.

Виявляється як сухість ротової порожнини, губ і рогівки; хейлоз, тобто тріщини в куточках рота і на губах ( "заїди"), глосит (фуксіновий мову), лущення шкіри в районі носогубного трикутника, мошонки, вух і шиї, кон'юнктивіт і блефарит.

Сухість кон'юнктиви і її запалення ведуть до компенсаторного збільшення кровотоку в цій зоні і поліпшенню постачання її киснем, що проявляється як васкуляризация рогівки.

Достатня кількість містять м'ясні продукти, печінку, нирки, молочні продукти, дріжджі. Також вітамін утворюється кишковими бактеріями.

2-2,5 мг

Вітамін РР (В5, ніацин)(протипелагричний) (антивітамін ізоніазиду)

НАД, НАДФ

Перенос гідрид-йонів, кофермент реакцій окиснення.

Виявляється захворюванням пелагра. Виявляється як синдром трьох Д:

деменція, дерматити, діарея. При відсутності лікування захворювання закінчується летально. У дітей при гіповітамінозі спостерігається уповільнення зростання, схуднення, анемія.

Хорошим джерелом є печінка, м'ясо, риба, бобові, гречка, чорний хліб, в молоці та яйцях вітаміну мало. Також синтезується в організмі з триптофану - одна з 60 молекул триптофану перетворюється в одну молекулу вітаміну.

15-25 мг.

Вітамін В6 (піридоксин) (антидерматитний)

ПАЛФ, ПАМФ

Реакції трансамінування у складі ферментів амінотрансфераз (ПАЛФ/ПАМФ);

Реакцій декарбоксилювання у складі декарбоксилаз (ПАЛФ).

Біосинтез гему (ПАЛФ).

Підвищена збудливість ЦНС, епілептиформні судоми (через нестачу синтезу ГАМК), поліневрити, пеллагроподібні дерматити, еритеми і пігментація шкіри, набряки, анемії.

Вітаміном багаті злаки, бобові, дріжджі, печінку, нирки, м'ясо, також синтезується кишковими бактеріями.

2-3 мг.

Вітамін В12 (кобаламін)

(антианемічний)

Метилкобаламін, 5-дезоксиаденозилкобаламін

Перетворення метилманоїл-КоА на сукциніл-КоА. Синтез метіоніну з гомоцистеїну.

1. Макроцитарною анемія (хвороба Адисона –Бірмера), при якій кількість еритроцитів знижено в 3-4 рази. Вона виникає частіше у літніх, але може бути і у дітей.

2. Неврологічні порушення:

уповільнення окислення жирних кислот з непарним числом атомів вуглецю і накопичення токсичного метілмалоната викликає жирову дистрофію нейронів і демієлінізації нервових волокон. Це проявляється в онімінні кистей, стоп, погіршення пам'яті, порушення ходи, зниження шкірної чутливості, порушення сухожильних рефлексів (ахилові, колінний),

нестача метіоніну призводить до зниження обсягу реакцій метилювання, зокрема, зменшується синтез нейромедіатора ацетилхоліну.

З харчових продуктів вітамін містять тільки тваринні продукти: печінка, риба, нирки, м'ясо. Також він синтезується кишковою мікрофлорою, однак не доведена можливість всмоктування вітаміну в нижніх відділах шлунково-кишкового тракту.

2-5 мкг.

Фолієва кислота (вітамін Вс, Вм, В9, В11; фолацин, ФК)

ТГФК

Синтез метіоніну, міжмолекулярний перенос одновуглецевих фрагментів.

Дефіцит фолієвої кислоти в організмі гальмує синтез тіміділтріфосфата, що призводить до зниження синтезу ДНК в бистроделящіхся клітинах - кісткового мозку, епітеліальних тканин.

В першу чергу зачіпаються органи кровотворення: призводить до утворення мегалобластів (великих клітин) і мегалобластична анемії. Лейкопенія присутній по тій же причині.

Аналогічно розвивається ураження слизових шлунка і кишкового тракту (гастрити, ентерити), глосит. Відзначається уповільнення зростання, кон'юнктивіт, погіршення загоєння ран, імунодефіцити, пожвавлення хронічних інфекцій і субфебрилітет.

Рослинні продукти, дріжджі, м'ясо, печінку, нирки, жовток яєць. Вітамін активно синтезується дружній кишкової мікрофлорою.

200-400 мкг.

Вітамін Н (біотин)

Карбоксибіотин

Біосинтез жирних кислот, перетворення пірувату в оксалоацетат у ході глюконеогенезу, карбоксилювання при біосинтезі пуринових нуклеотидів.

У людини практично не зустрічається. В експерименті виявляються дерматити, виділення жиру сальними залозами шкіри (себорея), ураження нігтів, випадання волосся, анемія, анорексія, депресія, втома, сонливість.

З харчових продуктів вітамін містять печінку, нирки, горох, соя, кольорова капуста, гриби. Також він синтезується кишковою мікрофлорою.

150-300 мкг.

Пантотенова кислота (вітамін В3)

КоА-SH.

Ключовий фермент реакції метаболізму вуглеводів, оксинення та синтез жирних кислот, обмін амінокислот, біосинтез стероїдів, процеси детоксикації тощо.

Виявляється у вигляді педіолалгіі (ерітромелалгію) - поразка малих артерій дистальних відділів нижніх кінцівок, симптомом є печіння в стопах. В експерименті проявляється посивіння волосся, ураження шкіри і шлунково-кишкового тракту, дисфункції нервової системи, дистрофія наднирників, стеатоз печінки, апатія, депресія, м'язова слабкість, судоми. Але так як вітамін є у всіх продуктах, гіповітаміноз зустрічається дуже рідко.

Будь-які харчові продукти, особливо бобові, дріжджі, тваринні продукти.

5-10 мг

Вітамін С (аскорбінова кислота)

L-AK, L-ДАК. (дегідроаск)

Біосинтез колагену, дофаміну, стероїдів, серотоніну, тирозину тощо. Гідроксилювання біомолекул. Природний антиоксидант.

Так як особливо інтенсивно аскорбінова кислота накопичується в надниркових залозах і тимусі, то ряд симптомів пов'язана зі зниженою функцією цих органів. Відзначається порушення імунітету, особливо легеневого, розвивається загальна слабкість, швидка стомлюваність, схуднення, задишка, біль у серці, набряк нижніх кінцівок. У чоловіків відбувається злипання сперматозоїдів і виникає безпліддя.

Знижується всмоктуваність заліза в кишечнику, що викликає зниження синтезу гема і гемоглобіну і залізодефіцитну анемію. Зменшується активність фолієвої кислоти - це призводить до мегалобластична анемії.

У дітей дефіцит аскорбінової кислоти призводить до хвороби Меллера-Барлоу, яка виявляється в ураженні кісток.

Повна відсутність вітаміну призводить до цинги - найвідомішому прояву недостатності аскорбінової кислоти. При цьому спостерігається порушення синтезу колагену, гіалуронової кислоти і хондроітінсульфата, що призводить до ураження сполучної тканини, ламкості і проникності капілярів і погіршення загоєння ран. Супроводжується дегенерацією одонтобластов і остеобластів, погіршується стан зубів.

Свіжі овочі та фрукти: шипшина, смородина, журавлина, брусниця, перець солодкий, кріп, капуста, суниця, полуниця, апельсини, лимони, малина.

50-70 мг.

Вітамін Р (флавоноїди: рутин, кверцетин, катехін)

?

1. Антиоксидантна роль:

реактівірованіе сульфгідрильних груп білків і глутатіону,

реактівірованіе вітаміну С і токоферолу,

зниження окислення ліпопротеїнів дуже низької щільності (ЛПДНЩ).

2. Придушення активності гіалуронідази - ферменту, що руйнує міжклітинний матрикс.

3. Є агоністом бенздіазепінових рецепторів в структурах головного мозку, що обумовлює седативний, гіпотензивний, знеболюючий ефекти.

?

Ламкість і проникність капілярів, що виявляється кровоточивістю ясен, дрібними крововиливами в слизових оболонках, шкірі, особливо в місцях, схильних до навантаженні, прояви вазопатії з утворенням петехій. Стомлюваність, млявість, слабкість, болі в плечах, в ногах при ходьбі.

Рослинні продукти - гречка та інші злаки, бобові, шипшина, чайний лист, цитрусові, ягоди (журавлина, брусниця, чорна смородина, ожина, шипшина, виноград, чорноплідна горобина, черешня, малина), яблука, прянощі, шоколад, біле і червоне вино і т.д.

100-200 мг