Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Лаба №5. Малярчук

.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.12.2019
Размер:
687.47 Кб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНИЙ АВІАЦІЙНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Факультет транспорту, менеджменту та логістики

Лабораторна робота № 5

з дисципліни «Інформаційні системи і технології»

на тему: «Запити на вибірку даних»

Виконала: Перевірив:

студентка групи МТ-202 доцент кафедри КСМ

Саламаха Є. Р. Малярчук В. О.

КИЇВ 2019

Мета роботи – набути навиків створення запитів до БД з використання конструктора запитів.

Хід роботи

Завдання 5.1. Створення запиту на вибірку з логічними операціями в умовах відбору записів.

Задача. Для підготовки документів для списання ТЗ визначити гаражні й державні номери ТЗ марки М-2140 (код марки 10), що входять до складу АТП, мають пробіг із початку експлуатації 300 000 км або більше і які введені в експлуатацію до 01.01.1991р.

Для розв’язання задачі ми застосовуємо Запит на вибірку, для цього заповнюємо таблицю ТранспортЗасіб. Натискаємо кнопку Створення у Конструкторі запитів. Перетягуємо зі списку полів таблиці ТранспортнЗасіб необхідні поля КМарка (код марки), ГарНом (гаражний номер), ДержНом (державний номер), ДатВвЕксп (дата вводу в експулатацію), Пробіг (пробіг із початку вводу у експулатацію) у стовпці бланка запиту у рядок Поле. У рядку Вивід на екран бланка відмічаємо поля ГарНом, ДержНом, ДатВвЕксп, Пробіг. У рядку Умова відбору бланка запиту у поле КМарка вводимо значення 10, у поле ДатВвЕксп вводимо вираз <=01.01.1991, у поле Пробіг =>300000. Виконуємо запит і отримуємо такий результат:

Результуюча таблиця запита

Завдання 5.2. Створення запиту на вибірку з наданням умов відбору записів шляхом діалогу (параметричний запит).

Задача. Для підготовки документів для списання автомобілів, необхідно визначити гаражні і державні номери автомобілів, що входять до складу АТП, які мають пробіг із початку експлуатації 300000 км або більше і які уведені в експлуатацію до 01.01.1991 року. Увести у режимі діалогу: код марки автомобіля, пробіг із початку експлуатації у кілометрах, дату вводу в експлуатацію. Для рішення задачі використовуємо запит на вибірку на ім’я Списання М-2140, у який внесемо зміни.

Відкриваємо запит Списання М-2140 у режимі конструктора, і у рядку Умова відбору поля КМарка вводимо текст [Введіть код марки авт.]. У рядку Умова відбору очищюємо поле Пробіг. Потім вводимо у поле текст >=[Пробіг із початку експ.]. У рядку Умови відбору у поле ДатВвЕксп вводимо <=[Дата вводу в експ.]. І зберігаємо цей файл під назвою Списання марки авт.

Дані вікна конструктора запиту Списання марки авт.

Далі виконуємо запит, натиснувши два рази лівою кнопкою миші у вікні База даних: Технічна служба запит Списання марки авт. Виникають послідовно три вікна діалогу, у які вводимо 10 (код марки авто), 300000 (пробіг із початку експулатації), 1.1.90 (дата введення в експ). І отримуємо результуючу таблицю:

Якщо порівнювати ці два запити, то перший спосіб створення запиту на вибірку має логічні операції в умовах відбору запитів, тобто ми задали ці параметри і можемо їх змінювати тільки у режимі Конструктора. Другий же спосіб створення запиту на вибірку з наданням умов відбору записів шляхом діалогу (параметричний запит), такі запити дозволяють вказувати умови відбору записів у діалозі, тобто одночасно з виконанням запиту.

Відповіді на контрольні запитання:

  1. Яка команда меню дозволяє додати таблиці у запит?

Якщо необхідно додати таблицю , то на панелі інструментів конструктора запитів натисніть кнопку Відобразити таблицю.

  1. Яким способом можна ввести у запит необхідні поля таблиці?

У вікні Конструктора запитів необхідно перетягнути зі списку полів таблиці необхідні поля у стовпець бланка запиту у рядок Поле.

  1. Чи можна розмістити поле у бланку запиту, якщо двічі натиснути на ньому мишею у списку полів таблиці?

Так, можна розмістити поле у бланку запитів.

  1. Чи можна замінити поле у бланку запиту на інше поле таблиці, вибравши його зі списку, що розкривається?

Так, будь-яке поле можна замінити із списку, що розкривається.

  1. Яка логічна операція застосовується до умови відбору, що записана в кількох полях одного рядка?

Виконується логічна операція AND.

  1. Які оператори порівняння й логічні оператори можуть виконуватися для запису умов відбору?

Запит записів в певному діапазоні значень може виконуватися з використанням наступних операторів порівняння: = — рівно; > — більше, ніж; < — менше, ніж; <> — не рівно; >= — більше або рівно; <= — менше або рівно.

  1. Яким способом можна виконати запит не відкриваючи його у режимі Конструктора?

Запит на вибірку може створюватись як за допомогою майстра, так і вручну із застосуванням SQL.

  1. Чи можна застосовувати у виразі, що визначає умови відбору, ім'я поля?

Умова подібна до формули. Це рядок, який може складатися з посилань на поля, операторів і констант.

  1. Які значення полів застосовуються у виразі розрахункового поля?

Розрахункові поля автоматично створюються при виконанні запиту і мають вигляд та властивості звичайних стовпців, які є вже наявні в таблиці. Єдина відмінність полягає в тому, що фізично розрахункових полів немає, тому вони не займають додаткового місця в БД, а тимчасово існують в "оперативній пам'яті" СУБД. Перевагою виконання операцій на стороні СУБД являється швидкість опрацювання даних.

  1. Де зберігаються значення розрахункового поля запиту?

В окремому стовпці, який був створений під час виконання запиту.

  1. Де надається ім'я розрахунковому полю?

СУБД дає назву полю, проте ми можемо назвати поле самостійно, наперед вказавши його назву в запиті, тобто дати псевдонім.

Висновок: Виконавши лабораторну роботу №5 було набуто навиків створення запитів до БД з використанням Конструктора запитів. Побудувано 2 типових запити на вибірку, перший з логічними операціями в умовах відбору записів, а другий – параметричний запит, умови відбору якого вказуються шляхом діалогу.