Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Суб’єкти офіційного тлумачення права в Україні

.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.12.2019
Размер:
13.89 Кб
Скачать

СУБ’ЄКТИ ОФІЦІЙНОГО ТЛУМАЧЕННЯ ПРАВА В УКРАЇНІ

Кожна людина та будь-який суб'єкт права може тлумачити Конституцію або правові норми, однак юридичне значення цього тлумачення в різних випадках буде по-різному. Тому даний вид тлумачення розрізняють тлумаченням норм права за юридичною силою. Тож за запропонованим критерієм розрізняють офіційне і неофіційне тлумачення норм права. Суб’єктами неофіційного роз’яснення можуть стати майже всі суб’єкти права, але офіційним тлумаченням можуть займатися далеко не всі суб’єкти права, і чітко визначити їх коло та повноваження досить складно. Офіційне тлумачення має обов’язковий характер завдяки юридичним вла­стивостям такого тлумачення та наявності у суб’єктів такого тлумачен­ня відповідних повноважень на його надання. Ці повноваження можуть випливати з права суб’єкта на правотворчість, або бути делеговані йому суб’єктом, що видав норму права, котра тлумачиться.

Офіційним тлумаченням займаються спеціально уповноважені державою на цю діяльність органи. Результат такого тлумачення фіксується в офіційних документах і має юридичну силу. Суб'єктами офіційного тлумачення норм права виступають, як правило, державні органи і посадові особи. Офіційне тлумачення поділяється на автентичне та делеговане.

Автентичне тлумачення - це роз'яснення змісту правової норми тим державним органом, який видав цю норму. Автентичне тлумачення має обов’язковий характер застосування, а також допоміжний характер стосовно правотворення, адже акти автентичного тлумачення не можуть застосовуватись окремо від самого нормативного акта. Метою автентичного тлумачення є усунення недоліків і попередження їх виникнення в майбутньому. Делегованим (легальним) тлумаченням займаються ті органи, які не видавали дані правові норми, але яким передано право їх тлумачити.

Виходячи з вищевказаного, можна окреслити коло суб’єктів офіційного тлумачення норм права в Україні:

Верховна Рада України є єдиним органом законодавчої влади в Україні, такий статус закріплений за нею в ст. 75 Конституції України від 28 червня 1996 року. Повноваження Верховної Ради України на офіційне тлумачення були закріплені в п. 19 ст. 97 Конституції України від 20 квітня 1978 року та в п. 1 ст. 17 Конституційного Договору від 8 червня 1995 року.

Проте після створення Конституційного Суду України, повноваження щодо надання офіційного тлумачення норм права делеговані до компетенції Конституційного Суду України та виключені з повноважень Верховної Ради України, згідно з ст. 147 Конституції України від 28 червня 1996 року та п. 4 ст. 7 Закону України “ Про Конституційний Суд України ”.

В зв’язку з цим, Верховна Рада України має право лише на офіційне автентич­не тлумачення норм права, які видає. Офіційне тлумачення, яке надає Верховна Рада України, не обмежене предметною компетенцією, і може надаватись з будь­-яких питань чинного законодавства України. Таке тлумачення має загальнообов’язковий характер для всіх суб’єктів права, в тому числі і для Верховної Ради України; таке тлумачення також відзначається більш високою юридичною силою у порівнянні з тлумаченням інших суб’єктів права. Офіційне тлумачення норм права Верховною Радою України здійснюється для більш правильного застосування норм права до конкретних справ, для правильного використання чи врахування норм права в наступній правотворчій діяльності, для правильного використання суб’єктами своїх прав та виконання обов’язків, додержання обмежень та заборон і т. д.

На даний момент в Україні єдиним суб’єктом, що може здійснювати офіційне тлумачення Конституції України та законів України є Конституційний Суд України, відповідно до ст. 1 чинного Закону України «Про Конституційний Суд України» від 2017 року.