Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatika2.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
735.72 Кб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Яке призначення мають елементи вікна редактора?

  2. Яким чином можна вибрати потрібний пункт меню і під меню?

  3. Яке призначення мають панелі інструментів?

  4. Яке призначення мають елементи вікно діалогу?

11.3. Вікна документів

Word є багатовіконним редактором. Всередині вікна редактора може існу­вати декілька вікон документів. Користувач може встановлювати розмір і положення кожного вікна традиційними для Windows засобами. В кожному вікні може редагуватись свій текст. Зовнішній вигляд вікна документа пока­зано на мал. 11.3.

У верхньому рядку розміщується заголовок вікна, який включає ім’я файла, що редагується, кнопку виклику управляючого меню, кнопку згортання меню до піктограми, кнопку відновлення нормального розміру і кнопку закриття. Якщо у вікно не завантажено файл, то в заголовку вказується ім’я Документ. Праворуч і знизу розміщені смуги вертикальної і горизонтальної прокрутки. Смуги мають маркери, які показують, в якому місці документа знаходиться в даний момент користувач. Перемістивши маркер на потрібну позицію полоеи прокрутки, можна перейти в будь-яке місце документа.

Під рядком заголовка розміщується горизонтальна лінійка, на якій розмі­щені маркери відступу рядків, абзаців, позицій табуляції. Детальніше призна­чення елементів горизонтальної лінійки буде розглянуто далі. Горизонтальну лінійку можна вилучити з екрана за допомогою команди Вид/Линейка, а потім за допомогою цієї самої команди повернути на екран.

Одне з вікон є активним. Активне вікно зображується на передньому плані і може закривати інші вікна. В активному вікні знаходиться текстовий курсор (мерехтливий вертикальний штрих) і горизонтальна риска. Текстовий курсор вказує місце, куди можна вводити символи. Горизонтальна риска визначає кінець тексту.

В нижньому рядку вікна редактора Word виводиться рядок стану. Він містить інформацію щодо активного вікна:

Стр і — курсор знаходиться на i-й сторінці;

Разд в —“ курсор знаходиться у в-му розділі;

к— від початку документа до курсора — к сторінок, весь документ містить р сторінок;

на 5 см — відстань від курсора до верхньої межі сторінки становить 5 сантиметрів;

Ст і — курсор знаходиться в t-рядку поточної сторінки;

Кол W курсор знаходиться в W-й колонці;

Робота з вікнами здійснюється за допомогою меню Окна. Команди цього меню дозволяють відкрити нове вікно, міняти розташування вікон, зробити активним будь-яке вікно.

Контрольні запитання

  1. Що ви розумієте під фразою “Word є бягатовіконним редактором”?

  2. Які основні елементи містить вікно документа?

  3. Визначіть, яким чином можна вилучити горизонтальну лінійку?

  4. Яким чином можна переключати вікна документів?

  1. Адаптація до вимог користувача

Word має могутні засоби для адаптації до вимог конкретного користувача. За їх допомогою можна змінити зовнішній вигляд екрана редактора, параметри редагування, перегляду, збереження, друкування тексту. Ці засоби реа­лізуються командами меню. Команда Сервис/Параметрьі виводить на екран вікно діалогу Параметри (мал. 11.4).

Вікно має ряд вкладинок. Розгорнувши вкладнику, можна встановити відповідні параметри. При подальшому викладенні матеріалу будуть розгля­нуті деякі можливості встановлення режимів роботи редактора.

У будь-який момент роботи з редактором Word користувач може одержати допомогу декількома способами. Для одержання довідки про команду або елемент екрана слід натиснути кнопку ? стандартної панелі інструментів, встановити курсор миші (який при цьому набере форми знака питання) на вибраний елемент і натиснути кнопку миші.

Короткий опис кнопок панелі інструментів відображається в рядку стану при установці на них курсора миші.Кожне вікно діалогу також містить кнопку ?. Ширші можливості відкриваються при використанні пункту ? основного меню. Команда ?/Вьізов справїси/Содержание дає змогу ознайомитися з вмістом довідки Word. Команда ?/Вьізов справки/Указатель дозволяє одер­жати доступ до предметного показника довідкової системи, в якому можна

вибрати потрібну тему. При використанні цих команд на екран виводиться вікно довідки (мал. 11.5).

Вікно довідки містить у собі вкладнику Поиск, яка дозволяє вести тема­тичний пошук за введеним критерієм. Відображення попереднього вибраного довідкового тексту здійснюється натискуванням кнопки Назад. Панель інстру­ментів Стандартная містить кнопку Мастер подсказок. В разі натискування цієї кнопки на екрані з’являється рядок, у який майстер, слідкуючи за діями користувача, дає контекстну підказку про виконання наступних дій.

Довідкова система містить у собі також наочні приклади, які допомагають навчатись у роботі з Word, а також навчальну програму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]