Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Loykova_1.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
119.68 Кб
Скачать

6. Аналогове введення / виведення.

Вбудований аналоговий компаратор напруг дає можливість не тільки порівнювати вхідну напругу з опорною, а й вимірювати тривалість імпульсу за допомогою вбудованого таймера. Вихід компаратора (див. рис. 4.) Буде знаходитися в стані 1, якщо значення напруги на позитивному (не інвертується) вході AIN0 більше, ніж на негативному (інвертується) AIN1.

Рис. 4. Пристрій компаратора напруги.

Стан може використовуватися для реалізації різних варіантів запиту переривання, які задаються за допомогою бітів ACIS1 і ACIS0 (див. таблицю 1.) В регістрі переривання і стану аналогового компаратора ACSR.

Таблиця 1. Установки бітів ACIS1 і ACIS0.

ACIS1

ACIS0

Тип переривання

0

0

Переривання за перемиканням виходу компаратора

0

1

Зарезервовано

1

0

Переривання за спадом фронту (з 1 в 0)

1

1

Переривання при наростаючому фронті (из 0 в 1)

  1. Конфігурація мк.

У AVR є два типи бітів, які задають конфігурацію МК. Біти конфігурації «fuses bits» (плавкі перетинки) використовуються для вибору режиму роботи AVR, тоді як біти захисту «lock bits» використовуються для заборони доступу до пам'яті.

Біти конфігурації різні для різних типів AVR. У AT90S1200 установка в 1 біта RCEN підключає вбудований RC-генератор, при цьому зовнішні тактові імпульси ігноруються. Коли біт SPIEN скинутий в 0, дозволяється програмування МК по послідовному інтерфейсу через порт SPI. У всіх цих моделях біти SPIEN і RCEN за замовчуванням скинуті в 0.

МК AT90S8515 має біти SPIEN і FSTRT, які дозволяють при використанні зовнішнього тактового генератора виробляти швидке включення МК без звичайної затримки в 16мс.

Біти конфігурації «fuses bits» можуть бути встановлені або скинуті тільки при паралельному програмуванні.

Біти захисту «lock bits» використовуються для заборони / дозволу доступу до пам'яті програм в EEPROM, при цьому досягаються властивості наведені в таблиці 2.

Таблиця 2. Режими захисту та біти блокування

Біти блокування

Тип захисту

Режим

LB1

LB2

 

1

1

1

Захист не встановлено

2

0

1

Подальше програмування флеш-пам'яті заборонено

3

0

0

Як режим 2, але заборонене і читання

  1. Підключення живлення та запуск

Підключення живлення до AVR здійснюється дуже просто. Для цього потрібна напруга +5 В, шина «земля» що розв'язує конденсатор. Всі моделі мають широкий діапазон напруг живлення 2,7 В - 6,0 В, що дозволяє легко реалізувати батарейне живлення, використовуючи від 2 до 4 звичайних батарейок або нікель-кадмієвих елементів.

Що стосується споживання енергії, то МК споживають кілька мА в робочому режимі і кілька сотень мкА в режим очікування (sleep mode).

Висновок RESET має внутрішнє з'єднання з шиною живлення через резистор («потягування» до живлення), що позбавляє від необхідності використання зовнішнього з'єднання. У процесі налагодження системи, коли треба постійно перезапускати МК і спостерігати за його поведінкою, все, що вам для цього потрібно - це проста кнопка, яка буде замикати висновок RESET на землю (див. рис. 5). У закінченої системі ви можете залишати вивід RESET не підключеним.

Рис. 5. Запуск AVR за допомогою зовнішнього вимикача.

Якщо під час виконання програми на вхід RESET надійде сигнал низького рівня тривалість більше двох тактів, то виконання програми скидається в початковий стан, а тактовий генератор продовжує працювати. Коли на цьому виводі знову встановитися високий рівень, виконання програми почнеться з нульової адреси.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]