Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_2_1_Byudzhet_yak_osnovny_finansovy_plan_de...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
188.42 Кб
Скачать

2.4. Загальний та спеціальний фонди бюджету

Згідно з Бюджетним кодексом Державний бюджет складається з двох фондів: загального та спеціального. Розподіл бюджету визначається Законом України про Державний бюджет, джерела формування спеціального фонду - виключно законами України. Склад цих фондів подано в табл. 2.3.

Таблиця 2.3

Склад загального та спеціального фондів бюджету

Загальний фонд

Спеціальний фонд

Всі доходи та видатки, крім тих, що призначені для зарахування до спеціального фонду

Бюджетні призначення та видатки за рахунок конкретного призначення джерел надходження

Гранти або дарунки, одержані розпорядниками бюджетних коштів на конкретну мету

Різниця між доходами та видатками спеціального фонду

Спеціальні фонди у бюджеті України в середньому становлять п'яту частину, їх обсяги та напрями використання чітко регламентовані і залежать від надходжень.

У структурі загального фонду Державного бюджету надходження від п'яти податків і зборів (податку на прибуток, ПДВ, акцизного збору, ввізного мита, рентних платежів) становлять 85,1%.

Рис. 2.13. План и факт доходів загального фонду Державного Бюджету – 2005(з міжбюджетними трансфертами

Динаміку доходів і видатків спеціального фонду у 2003 - 2005 рр. подано на рис. 2.14.

У 2005 р. були встановлені доходи Державного бюджету України у сумі 10613385,4 тис. грн, в тому числі доходи загального фонду - 80688275,0 тис. грн, а доходи спеціального фонду -25447110,4 тис. грн. Були затверджені видатки Державного бюджету в сумі 114080879,8 тис. грн, у тому числі видатки загального фонду - 88501452,1 тис. грн, видатки спеціального фонду -25579427,7 тис. грн.

Підставою для рішення відповідної ради про створення спеціального фонду у складі місцевого бюджету може бути виключно Закон про Державний бюджет України.

Платежі за рахунок спеціального фонду здійснюються в межах коштів, що надійшли до цього фонду з конкретним цільовим призначенням. Частиною шостою ст. 13 Бюджетного кодексу визначено, що передача коштів між загальним і спеціальним фондом бюджету дозволяється тільки в межах бюджетних призначень шляхом внесення змін до закону про державний бюджет чи рішення відповідної ради. Бюджетним кодексом також встановлено, що джерела формування спеціального фонду визначаються виключно законами України. Бюджетним кодексом передбачено, що при складанні та виконанні бюджету можливі трансферти із загального до спеціального фонду, однак до них встановлені суворі обмеження.

Рис. 2.14. Динаміка доходів і видатків спеціального фонду державного бюджету

Створення позабюджетних фондів органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування та іншими бюджетними установами не допускається.

Виділення у складі державного бюджету спеціального фонду (вперше було здійснено у 2000 році) мало на меті запровадження обліку та казначейського виконання так званих «власних» коштів бюджетних установ, які раніше були поза бюджетом і обліковувались в установах комерційних банків. Створення спеціального фонду як тимчасового заходу для легалізації і оприлюднення коштів бюджетних установ дозволило на перехідному етапі здійснити інвентаризацію та контроль за надходженнями бюджетних установ. Надходження до спеціального фонду використовуються за конкретними напрямами, визначеними законом про державний бюджет.

У складі бюджетів має передбачатись певний обсяг нерозподілених видатків у вигляді резервного фонду для здійснення протягом року непередбачених видатків (ст. 24), який є складовою частиною загального фонду бюджету.

Бюджетним кодексом вперше вводиться поняття бюджету розвитку як складової частини спеціального фонду місцевих бюджетів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]