Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Експлуатація - Валик.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
336.9 Кб
Скачать
  1. Експлуатація систем шппв з інфільтраційними басейнами

В процесі експлуатації систем ШППВ необхідно перш за все слідкувати за правильною роботою інфільтраційних басейнів. Робочий цикл якого включає наступні операції: заповнення та роботи між чистками басейну.

  1. Заповнення басейну. Перед заповненням басейну потрібно перевірити стан днища, яке повинне бути без заглиблень або нерівностей, в разі встановлення нерівностей днище належить вирівняти з метою попередження швидкої кальматації днища і глибокого проникнення забруднень в грунт, заповнювати басейн необхідно поступово і обережно. В перші дні заповнення необхідно подавати не більше 50% розрахункових витрат води з наступним поступовим збільшенням до загального значення. При заповнені необхідно слідкувати за тим, щоб не розмивалися відкоси і днище.

  2. Робота басейну в період між частковими. В процесі роботи басейну, розрахункова витрата води подається до тих пір, поки підтримуються загальний рівень води. В подальшому, по мірі кальматації днища цей рівень підтримується за рахунок постійного зниження кількості води, яка подається.

  3. Чистка басейну проводиться з метою відновлення його фільтраційної здатності і закінчується у видалені мулу, який утворюється на поверхні дна басейну і закальматованого шару грунту. Періодичність часток залежить від характеру і величини фільтраційних грунтів, а також якості води, яка подається на поповнення.

Можуть бути наступні способи очистки води:

  1. Зниження верхнього замулюю чого шару грунту із спорожненням басейну;

  2. Гідравлічне видалення забруднень без повного спорожнення басейну.

Для кращої аерації верхніх фільтраційних шарів днища басейну, його слід заповнювати не раніше чим через 1-2 доби після завершення очистки і підсушення днища.

В зимових умовах (в період мінусових температур) необхідно слідкувати за тим щоб шар води в басейні не знижувався менше 1 м, при цьому забезпечується безперебійна подача води та не допустили опорожнення і заповнення басейну.

  1. Спостереження і контроль за свердловинами. При експлуатації інфільтраційних споруд необхідно вести систематичне спостереження за якістю води в поверхневому водо джерелі, в інфільтраційних басейнах, в водозабірних спорудах підземних вод і резервуарів чистої води. Рівнем води в водо джерелі, в експлуатаційних і спостережу вальних свердловинах, роботою насосних станцій і споруд для очистки води, яка подається.

Рівні води у водо джерелі та інфільтраційних басейнів необхідно заміряти за допомогою спостережувальних рейок щоденно. Рівні води повинні замірятись рівномірно 2 рази в тиждень в спостережних свердловинах біля інфільтраційних басейнів та один раз в 3-4 тижні в експлуатаційних свердловинах.

Інфільтраційні басейни повинні знаходитись під постійним наглядом, тому не рідше 1 разу в добу повинен проводиться їх обхід.

Щорічно необхідно проводити профілактичний огляд всіх споруд при спостережу вальному стані басейнів та поточний ремонт їх в цей період з метою усунення пошкоджень відкосів, басейнів, берм, лотків, подаючих трубопроводів, ремонту запірної арматури і так далі.

Перед пуском інфільтраційних споруд в експлуатацію необхідно підготувати обслуговуючий персонал і провести інструктаж по загальним правилам роботи і техніки безпеки.