Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансово.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
169.87 Кб
Скачать
  1. Відмінність суб’єкта фінансового права від суб’єкта фінансових правовідносин

див 7 пит

  1. Юридичні факти в фінансовому праві, їх класифікація

 Фінансові  правовідносини  виникають,  змінюються  та  припиняються на  підставі юридичних  фактів. Юридичні факти —  це  відповідні життєві обставини,  з  якими правова норма пов’язує  виникнення,  зміну  або припинення правовідносин. До юридичних фактів у фінансовому праві належать дії (правомірні та неправомірні) та події.

  1. Суб’єктивні права та обов’язки учасників фінансових правовідносин

Розрізняють фактичний і юридичний зміст фінансово-правових відносин. Юридичний зміст - можливість дій уповноважених суб'єктів (фінансово-кредитних органів) і необхідність зобов'язаної сторони виконувати певні обов'язки. Тобто юридичний зміст фінансово-правових відносин - це суб'єктивні права й обов'язки в галузі фінансової діяльності.

Суб'єктивне право - належний уповноваженій стороні (владному органу) спосіб поведінки, реалізація якого необхідна для задоволення фінансових інтересів держави та забезпечення юридичних обов'язків зобов'язаної сторони. Це можливість здійснювати поведінку у фінансових інтересах держави. У фінансових правовідносинах суб'єктивне право складається з таких елементів:

межі дозволеної поведінки та межі визначеної нормою закону й гарантованої державою наявності кореспондуючого обов'язку іншої сторони.

Юридичний обов'язок - приписаний зобов'язаній стороні і забезпечений державним примусом спосіб необхідної поведінки, якого вона повинна дотримуватися у фінансових інтересах держави. Тобто юридичний обов'язок зводиться до необхідної дії чи утримання від дії.

Різниця між юридичним обов'язком і суб'єктом права полягає в тому, що суб'єктивне право (межа можливої поведінки) покликане задовольняти фінансові інтереси держави, а юридичний обов'язок (спосіб необхідної поведінки) - це, власне, і є задоволення інтересів держави.

Задача

За участь в міській виставці юних художників учень 5 класу отримав грошову премію (500 грн.) від організаторів виставки – громадської організації „Мистецтво”.

Хто з суб'єктів фінансових правовідносин буде утримувати та сплачувати податок з суми премії: а) учень, б) його батьки, в) учителі школи, г) громадська організація?

Відповідь обґрунтуйте.

Задача

Протягом року на сесії міської ради було розглянуто наступні питання:

1. затверджено місцеву програму приватизації;

2. прийнято рішення щодо створення муніципальної міліції, яка буде утримуватись за рахунок коштів міського бюджету;

3. прийнято рішення щодо випуску міської позики;

4. прийнято рішення про затвердження міського бюджету;

5. прийнято рішення щодо створення вільної економічної зони.

При вирішенні яких з перелічених питань міська рада реалізувала свої повноваження по керівництву та здійсненню фінансової діяльності?

Відповідь обґрунтуйте.

6