Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Види забрудення -1.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
41.73 Кб
Скачать

Забруднення моря шкідливими речовинами, що перевозяться в упаковці, вантажних контейнерах, знімних танках або цистернах.

Морським транспортом перевозять різні шкідливі речовини (ШР) в упаковці. Номенклатура їх дуже велика, однак загальний обсяг перевезень ще відносно невеликий. Під час перевезення ШР в упаковці на судах трапляються пошкодження упаковки та витоки, розливи, розсипання їх на відкритих палубах, у трюмах. У зв'язку з цим виникає необхідність у видаленні ШР, їх нейтралізації або знищення.

На даний час морські перевезення ШР в упаковці регламентуються Правилами МОПНЕВ (МОПНЕВ – морські перевезення небезпечних вантажів), у яких основна увага приділена питанням забезпечення безпеки поводження з такими речовинами під час транспортування морем.

Джерелами забруднення моря ШР, які перевозяться в упаковці, є: промивна вода або водні розчини, що застосовуються на суднах для видалення розсипаного або розлитого з упаковки вантажу; сміття, продукти сепарації чи інші матеріали, що видаляються із приміщень, де сталася розсип або витікання вантажу; аварійні скиди вантажу.

Охарактеризувати кожен із зазначених джерел не представляється можливим у зв'язку з відсутністю достовірних даних. Ні в нашій країні, ні за рубежем досліджень з цього питання не проводилося.

Статистичних даних про обсяги перевезень, витоках, розливах при перевезеннях, достатніх для оцінки ступеня забруднення морського середовища, немає.

Шкідливими речовинами, що перевозяться в упаковці, слід вважати не тільки самі речовини, але і порожні ємності, вантажні контейнери, знімні танки, автодорожні та залізнодорожні цистерни, які раніше використовувалися для перевезення шкідливих речовин або якщо після їх опорожнення не були вжиті належні заходи, які забезпечують відсутність у них будь-яких залишків, небезпечних для морського середовища.

До теперішнього часу немає певної класифікації ШР, що перевозяться в упаковці,за категоріями шкідливості для навколишнього середовища. У нашій державі застосовуються дії з розповсюдження на ШР, що перевозяться в упаковці, тих категорій шкідливості для навколишнього середовища, які встановлені для ШРР, що перевозяться наливом.