Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
paş.ecol.Chiş.2010.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
698.88 Кб
Скачать

32. Acumulările în fondul ecologic şi utilizarea surselor financiare

În fondul Ecologic Local au fost acumulate în anul 2004 – 1818663,44 lei, în anul – 2312429,50 lei, în anul 2006 - 2378757,91 lei, în 11 luni al anului 2007- 2521922,87 lei. În anul 2008 în Fondul Ecologic Local au fost acumulate surse financiare în sumă de 3381865,90 lei.

33. Proiecte ecologice implementate

Pe parcursul anului 2008 la Fondul Ecologic Local au fost înaintate spre examinare următoarele proiecte:

Nr d/o

Pr.nr.

Cod

Denumirea proiectului, solicitantul

Mersul implementării

Concluzii şi recomandări

1

1 din 21.03.08

1/271

Plantarea arborilor şi arbuştilor în or. Chişinău”, Asociaţia de Gospodărire a Spaţiilor Verzi a Primăriei mun. Chişinău

A fost acceptată suma de 250000 lei, sursele financiare n-au fost transferate

-

2.

1 din 21.03.08

5/344

Copii Chişinăului –contra schimbărilor climatice, Asociaţia de Informare şi Educaţie Ecologică „Ecosfera”

A fost acceptată suma de 21580 lei,a fost transferată tranşa I-30%

-

Fondul Ecologic Local a activat în baza regulamentului privind fondurile ecologice, aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 988 din 21.09.1998. Consiliul de Administrare a fost constituit din 5 membri: şeful Agenţiei Ecologice Chişinău, viceprimarul municipiului Chişinău, consilierul Consiliului municipal Chişinău, vicepreşedintele Organizaţiei Teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste din Molova, medicul şef sanitar de stat al municipiului Chişinău.

  1. Sursele de instruire şi educaţie ecologică a societăţii civile

Pe parcursul activităţii Agenţia Ecologică Chişinău efectuează un şir de măsuri de instruire şi educaţie ecologică a populaţiei din teritoriul subordonat. Aceste acţiuni sunt implementate în comun cu organele administraţiei publice locale,organizaţiile obşteşti, organele de poliţie, etc.

În fiecare săptămînă, preponderent vinerea, sunt organizate raiduri ecologice în teritoriul municipiului, atît în oraşul Chişinău cît şi în localităţile suburbane la care participă speciliştii din preturi şi primării, poliţiştii de sector, sefii ÎMGFL-urilor, locatarii din blocuri, elevi, studenţi şi a. Inspectorii agenţiei nu numai depistează încălcări ale legislaţiei ecologice cu întreprinderea măsurilor de rigoare dar şi explică populaţiei cerinţele şi normele de protecţie a mediului ambiant.

Raiduri ecologice în teritoriul municipiului sunt organizate şi în comun cu Organizaţia teritorială Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova, alte organizaţii obşteşti din municipiu. Periodic se organizează expediţia „Bîc” care are drept scop depistarea surselor de poluare din zonele de protecţie a râurilor şi bazinelor de apă cu prelevarea probelor de apă în vederea stabilirii nivelului de poluare a obiectivelor acvatice. Anual în comun cu Direcţia Generală Educaţie Tineret şi Sport a mun. Chişinău se crează comisii de lucru în vederea aprecierii nivelului de salubrizare şi amenajare a teritoriului instituţiilor şcolare şi preşcolare în cadrul concursului „Cea mai salubră şi amenajată curte”.

În scopul conştientizării şi educaţiei populaţiei municipiului, inclusiv şi a tinerei generaţii cît şi pentru efectuarea lucrărilor de salubrizare şi amenajare a teritoriului municipiului din Fondul Ecologic Local sunt susţinute financiar diferite proiecte, menirea cărora este de a dezvolta şi acumula deprinderi practice de protecţie a mediului ambiant, de amenajare a ecosistemelor, etc.

Colaboratorii agenţiei în comun cu Poliţia Rutieră organizează regulat raiduri cu privire la contracararea spălătoriilor neautorizate din zonele de protecţie a obiectivelor acvatice. În vederea asigurării conlucrării eficiente a fost elaborat un program comun de colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne.

Agenţia a participat activ în cadrul activităţilor dedicate sărbătorilor „Ziua Pământului”, „Ziua Apelor”, „Ziua Mediului”, „În oraş fără automobilul meu”, „Un arbore pentru dăinuirea noastră” şi altele. În cadrul activităţilor respective au fost petrecute ore ecologice, au fost mobilizate instituţiile şcolare pentru efectuarea lucrărilor cu caracter ecologic. Anual sunt organizate bilunarele ecologice, informaţia cu privire la desfăşurarea acestora a fost prezentată. Au fost publicate în presa periodică articole cu tematică ecologică.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]