Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
303.62 Кб
Скачать

Пошук файлів та папок Windows xp

В операційній системі Windows XP всі функціональні елементи програми пошуку винесені в область задач програми "Проводник" і мають такий вигляд (рис.3). Порядок роботи з цими інструментами більш зрозумілий для користувача і виглядає як діалог з покроковими питаннями стосовно пошуку інформації.

В режимі пошуку "Файлы и папки" доступні всі можливості пошуку, які мали місце в попередніх версіях ОС Windows. Додаткові параметри, що дозволяють більш точно сформувати параметри пошуку доступні при розгортанні областей елементів "Когда были произведены последние изменения?", "Какой размер файла?", "Дополнительные параметры" (рис.4).

Рис.3 - Інструменти пошуку в ОС Windows XP

Поле "Часть имени файла или имя файла целиком" призначене для введення імені шуканого файлу.

У цьому полі можна вказувати як повне ім’я файлу, тобто його назву та розширення, так і часткове, наприклад, тільки назву. При частковому імені файлу краще використовуватись правилами побудови пошукових виразів, яке полягає у наступному.

Частину символів, що складають ім’я, можна замінити на символи:

? – будь-якій один символ;

* – будь-яка послідовність символів.

Наприклад, потрібно знайти усі файли, назва яких починається на "Р" та закінчується на "А". Якщо у полі ввести "р*а", то будуть знайдені файли: "рома.txt", "ромашка.gif", "реклама.doc", "рама.txt" і т.д.

Якщо ввести "р??а", то з вище вказаних файлів будуть знайдені тільки "рома.txt" та "рама.txt".

Слід пам’ятати, що при заданні пошукового виразу, якщо не вказати розширення або після назви файлу не вказати ".*", то у результат пошуку будуть входити й папки. що мають відповідну назву.

Також можна використовувати символи "*" та "?" у познченні роширення для пошуку файлів визначених типів. Наприклад, щоб знайти усі текстові файли, можна вказати "*.txt".

Поле "Где искать" призначене для задання папки-області пошуку і являє собою подобу адресного рядку "Проводника" Windows. Для вибору папок також призначена кнопка "Обзор".

Поле "Искать текст" призначене для введення тексту, що може міститись у файлі. Інколи файл, ім’я якого забуто, вдається знайти за фразою з його змісту, яка запам’яталась.

Рис. 4 - Розширенні параметри пошуку

Результат пошуку (параметри пошуку) можна зберегти командою "Сохранить условия поиска" з меню "Файл". При цьому при повторному запуску програми пошуку буде автоматично виконано пошук за збереженими параметрами.

Хід роботи

  1. Ознайомитись з теоретичними відомостями.

  2. Виконати запуск програм “Блокнот”, “Калькулятор”, “WordPad” і “Paint” за допомогою меню “Пуск” – “Програми” – “Стандартные” використовуючи маніпулятор “миша” та клавіатуру.

  3. Переключитись між програмами використавши панель задач та комбінацію клавіш [Alt] + [Tab].

  4. Визначити призначення частин вікна. Зробіть активним програму Блокнот і проробіть з ним наступні дії: перемістіть його по робочому столу, змініть його вертикальні і горизонтальні розміри, розгорніть/згорніть вікно, відкрийте пункти меню вікна.

  5. Визначити результати команд, що доступні у контекстному меню “Панелі задач”.

  6. Викликайте контекстне меню Панелі задач та визначте призначення команд "Окна каскадом", "Окна сверху вниз", "Окна слева направо", "Показать рабочий стол".

  7. Закрити всі запущені програми.

  8. На “Робочому столі” пересунути декілька значків використавши метод Drag&Drop.

  9. Визначити результати команд “Упорядочить значки ”, “Выстроить значки”, що доступні у контекстному меню об’єкта “Робочій стіл”.

  10. Показати результати дій викладачу.

  11. На “Робочому столі” створити декілька об’єктів “Текстовий документ” за допомогою команди “Создать ” контекстного меню.

  12. Визначити дію команд “Копировать”, “Вирезать”, “Открыть”, “Переименовать”, “Удалить” контекстного меню на створених у попередньому пункті об’єктів. А також команд “Вставить” і “Создать ярлык” контекстного меню “Робочого стола”.

  13. Визначити призначення "Ярлика"

  14. Показати результати дій викладачу.

  15. Виконати запуск програми “Поиск”.

  16. Знайти на локальному диску "D:\" усі файли з розширенням "txt" та скопіювати перші 10 файлів у свою робочу папку.

  17. Знайти на локальному диску "D:\" усі файли з розширенням "doc", що були створені за останній місяць, та скопіювати перші 3 файли у свою робочу папку.

  18. Знайти на локальному диску "D:\" усі файли, що містять текст "лабораторна робота" і були створені за останній місяць, та скопіювати перші 3 файли у свою робочу папку.

  19. Проаналізувати результати і зробити висновки, щодо можливостей використання пошуку за датою.

  20. Відкрити свою робочу папку у програмі "Проводник" та встановити вид "Таблица".

  21. Впорядкувати файли за назвою та виконати пошук файлів по назві з використанням різних пошукових виразів, а саме:

"[a]*[z].*", "[a]*.txt", "[a]???[z].*c", "[a]*[z].*", "*.*", "????????.*",

де [a] – перший символ у назві файлів, якій найчастіше зустрічається,

    [z] – останній символ у назві файлів, якій найчастіше зустрічається.

  1. Проаналізувати результати і зробити висновки, щодо використання службових символів "?" та "*", та можливостей, які вони надають при пошуку.

  2. Впорядкувати файли за розміром. Запам’ятати розмір N файлу, що знаходиться посередині списку, та виконати пошук файлів по розміру, який: не більше N; не менше N.

  3. Проаналізувати результати і зробити висновки, щодо можливостей використання пошуку за розміром.

  4. Зберегти результат останнього пошуку, перемістити збережений результат у свою робочу папку.

  5. Зробити висновки, щодо зручності інтерфейсу Windows та пошуку файлів та папок. Оформити звіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]