Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Еколог.право з.в.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
293.38 Кб
Скачать

Завдання №2

  1. Проаналізуйте положення поресурсових кодексів та законів і визначте екологічні обмеження щодо реалізації права власності, які в них закріплені.

  2. Визначте поняття екологічної шкоди та способи визначення її розміру.

Завдання №3

  1. Складіть проект статуту громадської екологічної організації.

  2. Складіть проект скарги до місцевої ради щодо розв'язання екологічної суперечки.

ВАРІАНТ № 3

Завдання №1

Задача №1

До вас за консультацією звернулися представники громадської екологічної організації. Вони повідомили, що незабаром Одеською міською радою має розглядатися проект нового Генерального плану міста Одеси і попрохали роз’яснити, чи мають вони право ознайомитися з цим проектом і вносити до нього пропозиції і зауваження. Їх цікавило також, до кого слід звертатися з відповідними запитами.

Чи є проект Генерального плану міста Одеси екологічною інформацією? Надайте кваліфіковану відповідь представникам громадської екологічної організації.

Задача №2

Для проведення державної експертизи проекту розміщення та складування відходів виробництва районною держадміністрацією було створено експертну групу. Перед групою було поставлено завдання ретельно вивчити матеріали розміщення та провести натурні обстеження з тим, щоб виключити будь-які негативні зміни навколишнього природного середовища у процесі реалізації проекту, обґрунтувати позитивний висновок експертизи, враховуючи, що розміщення полігону відходів дасть можливість залучити і значні кошти для будівництва кількох житлових будинків, гуртожитків та інших об’єктів соціальної й інженерної інфраструктури.

Для продуктивної роботи комісії було створено й відповідні умови праці: на час проведення експертизи членів комісії розмістили для проживання у приміському санаторії з посиленим харчуванням, їм були надані необхідні інформаційні та технічні засоби дослідження та оплата у розмірі середнього 6-місячного доходу.

Висновки експертів було підготовлено у 30-денний строк. Однак у процесі підготовки загального висновку експерти Волинець і Попов дали негативну оцінку об’єктам екологічної експертизи. Рішенням райдержадміністрації за невиконання умов угоди їх було відсторонено від проведення екологічної експертизи і до складу експертної комісії включено інших експертів.

Це рішення зазначені експерти оскаржили до суду.

Охарактеризуйте інститут екологічної експертизи. Розв’яжіть справу.

Задача № 3

ТОВ "Новий світ" взяло в оренду частину території міського пляжу, розчистило її і стало брати плату з громадян за прохід на пляж і відпочинок на пляжі. Однак, слухач юридичного факультету, прослухавши лекцію з екологічного права, дійшов до висновку, що дії ТОВ "Новий світ" порушують його право на загальне використання природних ресурсів щодо доступу на пляж і купання у морі. Він здійснив спробу пройти на пляж, не заплативши. Працівники ТОВ "Новий світ" викликали міліцію. Міліції слухач пояснив, що дії ТОВ "Новий світ" порушують гарантоване Конституцією України право на загальне використання природних ресурсів.

Що повинен вчинити міліціонер?