Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Картка№10-12.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
542.72 Кб
Скачать

Строк використання, роки: 1/[Введення в експлуатацію]![Норма амортизаційних відрахувань, %]

Знову встановити курсор на чергове «Поле» бланка запиту і через контекстне меню виконати команду «Побудувати». У вікні «Побудувач виразів» створити формулу розрахунку поля «Сума зносу, грн». Для цього необхідно у вікно «По­будувач виразів» увести з клавіатури: «Сума зносу, грн: ( ». Потім курсором клацнути на таблиці «Введення в експлуатацію» і далі на полі «Первісна вартість, грн». Далі ввести з клавіатури оператор «—» і клацнути курсором на полі «Ліквідаційна вартість, грн». Знову ввести з клавіатури « )/ » і клацну­ти курсором на полі «Строк використання, роки». Формула набирає вигляду:

Сума зносу, грн: ([Введення в експлуатацію]![Первісна вар­тість, грн]-[Введення в експлу­атацію] [[Ліквідаційна вартість, грн])/[Строк використання, роки]

А налогічно у черговому «Полі» бланка запиту побудувати формулу розрахунку залишкової вартості об'єкта необоротних активів.

При цьому формула має такий вигляд:

Залишкова вартість, грн: [Введення в експлуатацію]![Первісна вартість, грн]-[Сума зносу, грн]

Зберегти запит з ім'ям «Амортвідомість бухобліку».

4. Підготувати запит «АмортвідомістьПодатковогоОбліку». Для цього перейти на закладку «Запити». Натиснути кнопку «Створити». Перейти в режим «Конструктор» і натиснути кнопку «ОК». Додати за допомогою відповідної кнопки таблицю «Введення в експлуатацію» на бланк запиту. Встановити курсор на перше «Поле» бланка запиту і через контекстне меню виконати команду «Побудувати». У вікні «Побудувач виразів» створити вираз зміни назви поля. Для цього у вікно «Побудувач виразів» увести з клавіатури: «Назва об'єктів обліку:». Потім курсором клацнути на таблиці «Введення в експлуатацію» і далі на полі «Назва необоротних активів». Натиснути кнопку «ОК». Вираз набирає вигляду

Назва об'єктів обліку: [Введення в експлуатацію]![Назва необоротних активів]

Далі перетягнути курсором миші на рядок «Поле» бланка запиту такі поля таблиці «Введення в експлуатацію», як «Група ОФ» та «Кількість». На полі «Група ОФ» у рядку «Умова відбору» ввести з клавіатури умову: 1 Or 2. Це означає, що в запит відбирають тільки об'єкти необоротних активів першої або другої групи.

У черговому «Полі» бланка запиту через контекстне меню виконати команду «Побудувати». У вікні «Побудувач виразів» створити вираз зміни назви поля. Для цього у вікно «Побудувач виразів» увести з клавіатури: «Балансова вартість на початок періоду, грн:». Потім курсором клацнути на таблиці «Введення в експлуатацію» і далі на полі «Первісна вартість, грн». Натиснути кнопку «ОК». Вираз матиме такий вигляд:

Балансова вартість на початок періоду, грн:[Введення в експлуатацію]! [Первісна вартість, грн]

Аналогічно у черговому «Полі» бланка запиту побудувати формулу розрахунку нарахованої амортизації за звітний період на об'єкти необоротних активів першої або другої групи з використанням функції IІf. Для цих об'єктів знижувальний коефіцієнт дорівнює 0,8. Формула набирає вигляду

Нарахована амортизація за звітний період, грн: ІІf[Введення в експлуатацію] ![ГрупаОФ]=1 Or [Введення в експлуатацію]![ГрупаОФ]=2;[Введення в експлуатацію]! [Первісна вартість, грн]*0,8*[Введення в експлуатацію]![Нор­ма амортизаційних відрахувань, %];0)

Потім у черговому «Полі» бланка запиту побудувати формулу розрахунку балансової вартості на кінець періоду об'єктів необоротних активів. При цьому формула повинна мати такий вигляд:

Б алансова вартість на кінець періоду, грн: [Введення в експлуатацію]! [Пер­вісна вартість, грн]-[Нарахована амортизація за звітний період, грн] Зберегти запит з ім'ям «Амортвідомість ПодатковогоОбліку».

5. Підготувати звіт «Відомість нарахування амортизації (бухгалтерський облік)». Для цього перейти на закладку «Звіти». Натиснути кнопку «Створити». Джерелом даних вибрати із списку запит «Амортвідомість бухобліку». Перейти в режим «Майстер звітів» і натиснути кнопку «ОК». Вибрати кнопкою «>» поля у такій послідовності: назва необоротних активів, кількість, первісна вартість, залишкова вартість, ліквідаційна вартість, строк використання, норма амортизаційних відрахувань, сума зносу. Далі вибрати макет «Табличний», орієнтація «Альбомна», стиль «Суворий» і натиснути кнопку «Готово». Зберегти звіт з ім'ям «Відомість нарахування амортизації (бухгалтерський облік)».

Відредагувати цей звіт у режимі «Конструктор» у такий спосіб (рис. 4.15). За допомогою кнопки «Поле» панелі елементів установити у заголовку звіту поле визначення поточної дати (ліву частину поля вилучити, а в праву ввести функцію =Date(). В області «Примітка звіту» ввести текст: «Головний бухгал­тер ____» і встановити поля розрахунку підсумків. У ліву частину першого поля ввести «Разом:», а в праву — формулу = Sum([Кількість]). Далі ліві частини інших чотирьох полів вилучити, а в праві частини ввести відповідно формули: =Sum([Первісна вартість, грн]), =Sum([Залишкова вартість, грн]), =Sum([Ліквідаційна вартість, грн]), =Sum([Cyмa зносу, грн]). Зберегти звіт.

6. Підготувати звіт «Відомість нарахування амортизації (податковий облік)». Для цього перейти на закладку «Звіти». Натиснути кнопку «Створи­ти». Як джерело даних вибрати із списку запит «АмортвідомістьПодатково-гоОбліку». Перейти в режим «Майстер звітів» і натиснути кнопку «ОК». Ви­брати кнопкою «»» усі поля. Далі вибрати макет «Табличний», орієнтація «Книжкова», стиль «Суворий» і натиснути кнопку «Готово». Зберегти звіт з ім'ям «Відомість нарахування амортизації (податковий облік)».

Відредагувати цей звіт у режимі «Конструктор» у такий спосіб (рис. 4.16) За допомогою кнопки «Поле» панелі елементів установити у заголовку звіту поле визначення поточної дати (ліву частину поля вилучити, а в праву ввести функцію =Date(). Перетягнути поле «Група ОФ» у заголовок звіту. Також у заголовок звіту ввести з клавіатури текст: «Знижувальний коефіцієнт = 0,8». Далі за допомогою кнопки «Поле» панелі елементів установити у заголовку звіту поле: в ліву частину ввести «Коефіцієнт амортизації:», а в праву — фор­мулу =IIf([ГрупаОФ]=1;0,0125;0,0625). В області «Примітка звіту» встанови­ти поля розрахунку підсумків. У ліву частину першого поля ввести «Разом:», а в праву — формулу =Sum([Нарахована амортизація за звітний період грн]). Ліву частину другого поля вилучити, а в праву частину ввести формулу -Sum([Балансова вартість на кінець періоду, грн]).

Підготувати програмний модуль фільтрації записів залежно від групи ос­новних фондів. Для цього на панелі «Конструктор звітів» натиснути кнопку «Властивості» (звіт — у режимі «Конструктор»), знайти рядок «Відкриття» і натиснути кнопку «...». Ввести з клавіатури програмний модуль фільтрації записів на мові Visual Basic (перший і останній рядки вводяться автоматично):

Private Sub Report_Open(Cancel As Integer)

Dim Ввести_ГрупаОФ As Variant

Me.RecordSource = « select * from [АмортвідомістьПодатковогоОбліку]

where [ГрупаОФ] = Ввести_ГрупаОФ»

End Sub

Зберегти звіт «Відомість нарахування амортизації (податковий облік)».

7. Створити форму «Введення в експлуатацію» (рис. 4.17). Для цього слід перейти на закладку «Форми». Натиснути кнопку «Створити». Джерелом да­них вибрати із списку таблицю «Введення в експлуатацію». Перейти в режим «Автоформа: у стовпчик» і натиснути кнопку «ОК». Закрити і зберегти фор­му з ім'ям «Введення в експлуатацію».

У режимі «Конструктор» відредагувати форму. За допомогою кнопки «Кнопка» панелі управління встановити на форму кнопки «Закрити форму» (категорія «Робота з формою») та «Зберегти запис» (категорія «Обробка за­писів»). Оформити кнопки за допомогою базового класу «Прямокутник» па­нелі елементів, кнопки «Підняте оформлення» на панелі «Формат» та кольо­ру заливки «Сірий». За допомогою кнопки «Властивості» на панелі «Конст­руктор форм» установити курсором миші через списки такі режими: смуги прокручування — відсутні, область виділення — ні, кнопка віконного ме­ню — ні, кнопки розмірів вікна — відсутні, кнопка закриття — ні. Зберегти форму «Введення в експлуатацію».

8. Створити форму «Амортвідомість бухобліку». Для цього слід перейти на закладку «Форми». Натиснути кнопку «Створити». Джерелом даних вибрати із списку запит «Амортвідомість бухобліку». Перейти в режим «Автоформа: у стовпчик» і натиснути кнопку «ОК». Закрити і зберегти форму з ім'ям «Амортвідомість бухобліку». В режимі «Конструктор» відредагувати форму. За допомогою кнопки «Кнопка» панелі елементів встановити на форму кноп­ку «Закрити форму» (категорія «Робота з формою»). За допомогою кнопки «Властивості» на панелі «Конструктор форм» установити курсором миші че­рез списки такі режими: смуги прокручування — відсутні, область виділен­ня — ні, кнопка віконного меню — ні, кнопки розмірів вікна — відсутні, кнопка закриття — ні. Зберегти форму «Амортвідомість бухобліку».

9. Побудувати форму «АмортвідомістьПодатковогоОбліку». Для цього тре­ба перейти на закладку «Форми». Натиснути кнопку «Створити». Джерелом даних вибрати із списку запит «АмортвідомістьПодатковогоОбліку». Перейти

в режим «Автоформа: у стовпчик» і натиснути кнопку «ОК». Закрити і зберегти форму з ім'ям «АмортвідомістьПодатковогоОбліку». В режимі «Конструктор» відредагувати форму. За допомогою кнопки «Кнопка» панелі елементів встано­вити на форму кнопку «Закрити форму» (категорія «Робота з формою»). За допо­могою кнопки «Властивості» на панелі «Конструктор форм» установити кур­сором миші через списки такі режими: смуги прокручування — відсутні, область виділення — ні, кнопка віконного меню — ні, кнопки розмірів вікна — відсутні, кнопка закриття — ні. Зберегти форму «АмортвідомістьПодаткового-Обліку».

10. Створити форму «Акт» (рис. 4.18). Для цього потрібно перейти на за­кладку «Форми». Натиснути кнопку «Створити». Задати режим «Конструк­тор». Джерелом даних вибрати із списку таблицю «Введення в експлуатацію» і натиснути кнопку «ОК».

Якщо раніше не був створений модуль «Облік необоротних активів» у середовищі Excel (див. п. 3.8), то потрібно завантажити табличний проце­сор і побудувати типовий бланк «Акт введення в експлуатацію основних засобів» (див. рис. 3.39). Потім виділити курсором миші діапазон клітинок A1:J23 і скопіювати його на форму «Акт» (рис. 4.18). Скопійований «Акт» оптимально розмістити на бланку форми. В іншому випадку потрібно від­крити створений раніше в середовищі Excel файл «Облік необоротних ак­тивів». Перейти на закладку «Акти». Вилучити за допомогою кнопки «Del» інформацію з клітинок F4, Н4, B10, D10, F10, G10, J10, G12, В14, Н18,

118. Виділити курсором миші діапазон клітинок A1:J23 (див. рис. 3.39) і скопіювати бланк «Акт». Потім активізувати СУБД Access у режимі «Конструктор» форми та натиснути кнопку «Вставка». Скопійований «Акт» (рис. 4.18) оптимально розмісти­ти на бланку форми.

На панелі «Конструктор форм» натиснути кнопку «Спи­сок полів» і курсором миші пе­ретягнути та оптимально розмі­стити на бланку «Акт» поля у

відповідні місця, а саме: номер акта (місце «АКТ №»), дата обліку (місце «від»), дебет рахунку (куди) (місце «Дебет рахунок, субрахунок»), кредит рахунку (звідки) (місце «Кредит рахунок, субрахунок), первісна вартість (місце «Пер­вісна вартість, грн»), інвентарний номер (місце «Інвентарний номер»), нор­ма амортизаційних відрахувань (місце «Норма амортизаційних відраху­вань^»), назва оборотних активів (місце «Проведено огляд»), дата придбан­ня (місце «Рік випуску (побудови)»), дата обліку (місце «Дата введення в екс­плуатацію»).

За допомогою кнопки «Поле» панелі елементів встановити праву частину поля у місце «Сума зносу», а ліву частину вилучити. Потім у праву частину поля ввести формулу розрахунку зносу:

=([Первісна вартість, грн]-[Ліквідаційна вартість, грн])/(1/[Норма амор­тизаційних відрахувань,%])

Закрити та зберегти форму «Акт».

11. Побудувати головну форму КСБО (рис. 4.19). Для цього перейти на закладку «Форми». Натиснути кнопку «Створити». Обрати режим «Конструк­тор». Джерело даних не вибирати. За допомогою кнопки «Набір вкладок» панелі елементів встановити на бланку форми дві закладки. Виділити курсо­ром «Вкладку 1» і через контекстне меню (режим «Властивості») змінити ім'я за допомогою клавіатури на «Облік необоротних активів». Аналогічно виді­лити курсором «Вкладку2» і через контекстне меню (режим «Властивості») змінити ім'я за допомогою клавіатури на «Облік господарських операцій». Клацнути на закладці «Облік необоротних активів» і встановити за допомо­гою кнопки «Кнопка» панелі елементів такі кнопки:

• «Перегляд відомості нарахування амортизації (бухгалтерський облік)» — при встановленні кнопки вибрати категорію «Робота із звітом» та дію «Перегляд звіту». Далі вибрати із списку звіт для перегляду «Відомість нарахування амортизації (бухгалтерський облік)», увести з клавіатури текст для кнопки «Перегляд відомості нарахування амортизації (бухгал­терський облік)» і натиснути кнопку «Готово».

• «Вибір та перегляд відомості нарахування амортизації (податковий облік)» — при встановленні кнопки вибрати категорію «Робота із звітом» та дію «Перегляд звіту». Далі вибрати із списку звіт для вибору та пере­гляду «Відомість нарахування амортизації (податковий облік)», увести з клавіатури текст для кнопки «Вибір та перегляд відомості нарахування амортизації (податковий облік)» і натиснути кнопку «Готово».

• «Введення в експлуатацію» — при встановленні кнопки вибрати катего­рію «Робота з формою» та дію «Відкрити форму». Далі вибрати із спис­ку форму для перегляду «Введення в експлуатацію», ввести з клавіатури текст для кнопки «Введення в експлуатацію» і натиснути кнопку «Го­тово».

• «Перегляд актів введення в експлуатацію основних фондів» — при вста­новленні кнопки вибрати категорію «Робота з формою» та дію «Відкри­ти форму». Далі вибрати із списку форму для перегляду «Акт», увести з клавіатури текст для кнопки «Перегляд актів введення в експлуатацію основних фондів» і натиснути кнопку «Готово».

Оптимально розмістити кнопки на головній формі КСБО (закладка «Облік необоротних активів») у режимі «Конструктор» і залишити місце для встанов­лення кнопки «Вихід». Зберегти форму з ім'ям «Головна форма». (Примітка. Кнопку «Вихід» потрібно встановити після створення форми «Заставка».)

12. Створити форму «Заставка» КСБО (рис. 4.20). Для цього потрібно пе­рейти на закладку «Форми». Натиснути кнопку «Створити». Задати режим «Конструктор». Джерело даних не вибирати. Ввести з клавіатури відповідний текст та оформити його кнопками «Прямокутник» (панель управління), «Підня­те оформлення» та «Заглиблене оформлення» (панель «Формат»). Знизу в правій частині заставки ввести своє прізвище та ініціали. Потім установити кнопки:

«Початок роботи» — при встановленні кнопки вибрати категорію «Робота з формою» та дію «Відкрити форму». Далі вибрати із списку форму для пере­гляду «Головна форма», ввести з клавіатури текст для кнопки «Початок робо­ти» і натиснути кнопку «Готово».

«Кінець роботи» — при встановленні кнопки вибрати категорію «Дода­ток» та дію «Вийти з додатку».

далі ввести з клавіатури текст для кнопки «Кінець роботи» і натиснути кнопку «Готово».

За допомогою кнопки «Властивості» на панелі «Кон­структор форм» увести у рядок «Підпис» текст: «Бухгалтерсь­кий облік». Також у режимі «Властивості» встановити курсором миші через списки такі режими: смуги прокручу­вання — відсутні, область виділення — ні, кнопки розмірів вікна — відсутні. Для того щоб форма «За­ставка» була, наприклад, на екрані 4 с, а потім автоматично викликала голов­ну форму, слід використати подію «Таймер» у режимі «Властивості» (фор­ма — у режимі «Конструктор»). Для цього потрібно у списку знайти рядок «Таймер» і натиснути кнопку «...». Далі ввести з клавіатури програмний мо­дуль на мові Visual Basic (перший і останній рядки вводяться автоматично):

Private Sub Form_Timer()

DoCmd.Close acForm, "Заставка"

DoCmd.OpenForm "Головна форма"

End Sub

Потім у рядок «Інтервал таймера» ввести з клавіатури число 4000. У цьо­му випадку 1000 дорівнює 1 с. Зберегти форму «Заставка».

За допомогою команди головного меню «Сервіс / Параметри запуску» у вікні «Вивід форми» вибрати із списку форму «Заставка» і натиснути кнопку «ОК».

13. Знову відкрити в режимі «Конструктор» форму «Головна форма» і за допомогою кнопки «Кнопка» панелі елементів встановити у вільне місце кноп­ку «Вихід». При цьому вибрати категорію «Робота з формою» та дію «Відкрити форму». Далі вибрати із списку форму для перегляду «Заставка», ввести з клавіатури текст для кнопки «Вихід» і натиснути кнопку «Готово». Зберегти форму «Головна форма». Закрити базу даних «Бухгалтерський облік».

На цьому розробка модуля «Облік необоротних активів» на базі Access закінчується і починається розробка модуля «Облік господарських операцій», кнопки управління якої будуть у подальшому розміщені на закладці «Облік господарських операцій» головної форми КСБО.

14. Виконати контрольний приклад автоматизованого обліку необоротних активів. Для цього завантажити Access і відкрити у власній папці файл «Бухгалтерський облік.mdb». Після заставки з'явиться головна форма, на якій по­трібно натиснути кнопку «Введення в експлуатацію». Ввести наведені нижче вихідні дані (табл. 4.1). Зберегти інформацію.

галтерський облік.mdb». Після заставки з'явиться головна форма, на якій по­трібно натиснути кнопку «Введення в експлуатацію». Ввести наведені нижче вихідні дані (табл. 4.1). Зберегти інформацію.

За допомогою інших кнопок можна переглянути виконані розрахунки та підготовлені документи.

15. Закінчити роботу з базою даних «Бухгалтерський облік.mdb» за допо­могою кнопки «Кінець роботи».

10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]