Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1. 2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
186.37 Кб
Скачать

4. Муніципально-правові відносини

Муніципально-правові відносини є наслідком дії муніципально-правових норм на суспільні від­носини.

Змістом муніципально-правових відносин є організація і здійснення місцевої публічної влади (в тому числі делегованих повноважень) в межах прав і обов’язків суб’єктів цих відносин у формах, передбачених Конституцією, законами та іншими нормативно-правовими актами.

Муніципально-правові відносини мають багато спільних рис з іншими правовідносинами, насамперед з конституційно-правовими, адміністративно-правовими, фінансово-правовими, оскіль­ки муніципальне право є комплексною галуззю публічного права й інститутом конституційного права.

Разом з тим муніципально-правові відносини мають ряд особливостей, зокрема щодо своєї територіальної сфери, щодо суб’єктів і об’єктів, значна частина яких не характерна для інших правовідносин, а також щодо прав і обов’язків суб’єктів цих від­носин, та їх форм:

1) Зокрема, муніципально-правові відносини є відносинами влади (публічної політичної влади), як і відносини щодо органі­зації і діяльності органів державної влади (законодавчої, вико­навчої, судової), але суб’єктами цих відносин є насамперед тери­торіальні громади (сільські, селищні, міські), які мають природні права, визнані державою, на відміну від органів державної влади, які мають повноваження, надані їм народом і державою. Муніци­пально-правові відносини мають локальний (місцевий) характер. Через це права й обов’язки суб’єктів цих відносин обмежуються, як правило, відповідними адміністративно-територіальними оди­ницями.

2) Муніципально-правові відносини як відносини з приводу ор­ганізації і здійснення публічної влади, тобто як владні відносини, мають переважно імперативний характер. Але муніципальне пра­во як комплексна галузь права регулює й значне коло інших суспільних відносин (цивільних, трудових), які ґрунтуються на рівності сторін, суб’єктів цих відносин. Відповідні правовідносини складають органічну частину муніципально-пра­вових відносин.

Основними елементами муніципально-правових відносин, як й інших правовідносин, є насамперед суб’єкти, об’єкти, суб’єк­тивні права і обов’язки суб’єктів.

Суб`єкти місцевого самоврядування. Суб’єктами муніципально-правових відносин є учасники цих відносин, які мають відповідні суб’єктивні права і виконують від­повідні юридичні обов’язки в межах і порядку, передбачених муніципально-правовими нормами.

Основними суб’єктами муніципально-правових відносин є:

  • Український народ,

  • Українська держава,

  • органи державної вла­ди;

  • політичні партії і громадські організації, їх об’єднання і осе­редки;

  • громадяни України;

  • територіальні громади,

  • жителі відпо­відних адміністративно-територіальних одиниць;

  • представницькі органи місцевого самоврядування (місцеві ради), виконавчі орга­ни місцевих рад;

  • сільські, селищні, міські голови,

  • органи самоор­ганізації населення,

  • депутати місцевих рад, посадові особи місце­вого самоврядування,

  • підприємства, установи, організації;

  • асоціа­ції та інші об’єднання органів місцевого самоврядування;

  • юри­дичні особи.

Суб’єкти місцевого самоврядування володіють муніципальною правосуб’єктністю:

муніципальна правоздатність;

муніципальна дієздатність;

Основними об’єктами муніципально-правових відносин є:

  • влада народу;

  • державна влада;

  • права, свободи й обов’язки люди­ни і громадянина;

  • влада територіальних громад;

  • питання місце­вого значення; функції (напрями і види діяльності) суб’єктів міс­цевого самоврядування;

  • об’єкти комунальної власності;

  • місцеві бюджети, доходи місцевих бюджетів, місцеві податки і збори. місцеві позики;

  • природні блага, природні об’єкти, природні ре­сурси, об’єкти природно-заповідного фонду, земля;

  • духовні блага (освіта, наука, культура, інформація, пам’ятки історії, культури, архітектури, містобудування);

  • соціальні блага (об’єкти житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуго­вування, громадського харчування, транспорту і зв’язку, охорони здоров’я, фізкультури і спорту тощо);

  • програми економічного та соціально-культурного розвитку сіл, селищ, міст та цільові про­грами з інших питань самоврядування; плани підприємств і ор­ганізацій;

  • адміністративно-територіальний устрій тощо.

Складовою частиною муніципально-правових відносин є ста­тус, компетенція, повноваження, суб’єктивні права і юридичні обов’язки суб’єктів муніципально-правових відносин, їх гарантії і відповідальність. Зокрема, чинною Конституцією і Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні” визначається статус територіальних громад, місцевих рад як представницьких органів місцевого самоврядування, виконавчих органів рад, сільського, селищного, міського голови, органів самоорганізації населення.

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» слід розрізняти, зокрема:

- повноваження сільських, се­лищних і міських рад (загальну і виконавчу компетенцію);

- пов­новаження виконавчих органів сільських, селищних і міських рад — власні (самоврядні) і делеговані;

- повноваження сільського, селищного і міського голови;

- повноваження районних і обласних рад. Серед повноважень обласних і районних рад розрізняють повноваження, які вони здійснюють безпосередньо на своїх пле­нарних засіданнях, і повноваження, які вони делегують місцевим державним адміністраціям.

Муніципально-правові відносини можна класифікувати за інститутами і норма­ми муніципального права, за суб’єктами і об’єктами муніципаль­но-правових відносин, за повноваженнями (правами і обов’язка­ми) – матеріальні і процесуальні, за простором і часом, за організаційними і правовими фор­мами – організаційні і правові, тощо.

Пріоритетним видом муніципально-правових відносин є від­носини безпосереднього народовладдя, основними формами яких є місцеві референдуми, місцеві вибори, місцеві ініціативи тощо.

Підставами виникнення, зміни та припинення муніципально-правових відносин, як і інших правовідносин, є юридичні факти, які поділяються на дії та події.

Оскільки муніципально-правові відносини є насамперед і головним чином публічними владними відносинами, які ґрунтуються на природному праві жителів сіл, селищ, міст самостій­но вирішувати питання місцевого значення, то основними юри­дичними фактами, які зумовлюють виникнення, зміну та припи­нення муніципально-правових відносин є дії, зокрема прийняття актів суб’єктами системи місцевого самоврядування.