Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 3. ПАРАДИГМА УПРАВЛІННЯ ПОТЕНЦІАЛОМ ЗА ВАР...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
282.62 Кб
Скачать

1.3 Дослідження та оцінка потенціалу з погляду його вартості з урахуванням удосконалень виробничого потенціалу

Оцінка виробничого і фінансового потенціалу підприємства – необхідний етап стратегічного аналізу і управління. Запропоновані методології розрахунку охоплюють всі основні внутріфірмові процеси, що протікають у різних функціональних областях її внутрішнього середовища. У результаті забезпечується системний погляд на підприємство, що дозволить виявити всі сильні і слабкі сторони, а також створити на цій основі комплексний план перспективного розвитку.

Пропонується методика визначення рівня ППП, що може включати як експрес-оцінку, так і деталізовану оцінку, що проводяться по різних напрямках дослідження (таблиця 1).

Таблиця 1

Система оціночних показників при визначенні рівня ППП

Напрямок дослідження

Показники оцінки виробничої складової

Показники оцінки матеріальної складової

Показники оцінки кадрової складової

Аналіз руху складових ППП

Коефіцієнт відновлення ОФ;

Коефіцієнт вибуття ОФ;

Коефіцієнт приросту ОФ.

Коефіцієнт нерівномірності постачань матеріалів;

Коефіцієнт варіації.

Коефіцієнт обороту по прийому; Коефіцієнт обороту по вибуттю; Коефіцієнт плинності кадрів;

Коефіцієнт сталості кадрів.

Поточний стан складових ППП

Коефіцієнт зносу ОФ; Коефіцієнт придатності ОФ;

Коефіцієнти використання парку наявного, установленого, зданого в експлуатацію устаткування;

Показники, що характеризують фонд часу використання устаткування;

Коефіцієнти використання виробничих потужностей.

Коефіцієнт забезпеченості матеріальними ресурсами фактичний;

Коефіцієнт забезпеченості матеріальними ресурсами плановий.

Середньорічне вироблення продукції одним працюючої;

Показники балансу робочого часу.

Ефективність використання складових ППП

Фондовіддача;

Фондоемкость;

Рентабельність по ОФ;

Коефіцієнт завантаження устаткування;

Коефіцієнт змінності;

Коефіцієнт інтенсивного навантаження устаткування;

Показник інтегрального навантаження.

Материалоотдача продукції;

Матеріалоємність продукції;

Питома вага матеріальних витрат у собівартості продукції;

Коефіцієнт використання матеріалів.

Зміна середнього заробітку працюючих за період;

Зміна середньорічного вироблення;

Непродуктивні витрати робочого часу;

Порівняння середніх тарифних розрядів робіт і робітників;

Економія (перевитрата) фонду заробітної плати.

При експрес-оцінці рівня ППП досить розглянути три-п'ять ключових узагальнюючих показників оцінки кожної складової ППП, при деталізованій оцінці кількість аналізованих показників значно вище.

Для ілюстрації методики як приклад розглянемо підприємство харчової галузі (молочний завод).

Методика визначення рівня ППП містить у собі наступні етапи:

Підготовчий етап:

1. Визначення рівнів ППП і їхня характеристика. Приклад, визначення рівнів ППП приведений у таблиці 2.

Таблиця 2

Характеристика рівнів виробничого потенціалу

Рівень ППП

Обозна-чение

Коротка характеристика

Високий рівень ППП

А

Підприємство знаходиться в стані абсолютної рівноваги по всім складовим у відповідності з усіма критеріями оцінки

Середній рівень ППП

У

Підприємство успішне існує в бізнесі, маються труднощі, що переборюються, тому що працюють механізми адаптації

Низький рівень ППП

З

Наявність хронічних порушень більшості параметрів усіх функціональних складових: проблеми з забезпеченням підприємство ОПФ, сировиною, матеріалами, трудовими ресурсами, неефективне їхнє використання

2. Розробка узагальнюючих і приватних показників оцінки ефективності використання ППП по видах (основні й оборотні фонди, трудові ресурси).

3. Визначення граничних значень показників, визначених у п.2. з урахуванням рівнів ППП, визначених у п.1. Наприклад, для експрес-оцінки рівня ППП були обрані наступні показники й експертним шляхом визначені їхні граничні значення:

Оцінка стану виробничої складової:

– знос основних фондів. Деякою мірою значення даного показника свідчить про наявність або відсутність проблем, зв'язаних з накопиченим зносом основних виробничих фондів. У цьому змісті саме накопичений знос, його величина – свого роду показник успіху або невдачі на ринку засобів праці. Даний показник визначається відношенням суми зносу основних фондів до їхньої первісної вартості. Рівень цього показника для оцінки ППП має наступну шкалу:

Рівень ППП А – менш 50% – помірний;

Рівень ППП У – 51-69 % – потребуючі відновлення;

Рівень ППП ІЗ – 70 % і більш – значний.

– співвідношення коефіцієнтів відновлення і вибуття основних фондів. Коефіцієнт відновлення розраховується як відношення вартості основних фондів, що надійшли, до вартості основних фондів на кінець року. Коефіцієнт вибуття розраховується як відношення вартості вибулих основних фондів до вартості основних фондів на початок року. Якщо відновлення основних виробничих фондів випереджає вибуття, то йде процес «випередження», тобто варто припускати, що основні фонди не тільки підтримуються в працездатному стані, але і відбуваються процеси істотного відновлення або розширення виробничої бази. Співвідношення компенсації свідчить про те, що підприємство може лише підтримувати основні виробничі фонди на досягнутому рівні. Співвідношення відставання свідчить про те, що підприємство «утрачає» основні виробничі фонди. Рівень цього показника для оцінки ППП має наступну шкалу:

Рівень ППП А – ( 1;

Рівень ППП В – 0,5 - 1;

Рівень ППП С – < 0,5.

– фондовіддача. Даний показник визначається відношенням виторгу від реалізації продукції до середньорічної вартості основних засобів. Ріст фондовіддачі є одним з факторів інтенсивного зростання обсягу випуску продукції. Рівень цього показника для оцінки ППП має наступну шкалу:

Рівень ППП А – > 1;

Рівень ППП В – = 1;

Рівень ППП С – < 1.

Оцінка стану матеріальної складової:

– частка перемінних витрат у собівартості продукції. Оцінюючи даний показник, безсумнівно, потрібно мати на увазі, що структура собівартості має яскраво виражені галузеві особливості. Рівень цього показника для оцінки ППП має наступну шкалу:

Рівень ППП А – 80 % і більш;

Рівень ППП В – 50 % – 79 %;

Рівень ППП С – < 50 %.

– співвідношення зміни цін на сировину, матеріали і зміни цін на продукцію. У випадку якщо значення даного співвідношення більш одиниці – це співвідношення називається «диктат постачальника». Постачальник, у силу різних причин (дефіцитність продукції, монопольне положення) має можливість диктувати ціну на свою сировину, а виробник продукції – підприємство, по різних причинах (тверда конкуренція, низький купівельний попит і т.п.) не має можливості відповідно підвищувати ціни на готову продукцію. Якщо значення показника дорівнює одиниці – це «співвідношення рівнодення». Тобто підприємство – виробник продукції як би передає «підвищення» цін на сировину, матеріали на ціни на готову продукцію. Якщо ж значення даного співвідношення менш одиниці – це вже «диктат виробника». Означає це наступне - сировину, матеріали купуються за низькими цінами, а готова продукція користується підвищеним попитом; або підприємство займає дуже вигідну ринкову позицію і має можливість «диктувати ціни». Рівень цього показника для оцінки ППП має наступну шкалу:

Рівень ППП А – < 1;

Рівень ППП В – = 1;

Рівень ППП С – > 1.

– материалоотдача. Даний показник визначається як відношення виторгу від реалізації продукції до матеріальним і прирівняним до них витратам у собівартості продукції. Рівень цього показника для оцінки ППП має наступну шкалу:

Рівень ППП А – ( 1,5;

Рівень ППП В – 1 – 1,5;

Рівень ППП С – < 1.

Оцінка стану кадрової складової:

– співвідношення коефіцієнта обороту по прийому і коефіцієнта обороту по вибуттю. Коефіцієнт обороту по прийому визначається відношенням числа прийнятих за визначений період часу до среднесписочной чисельності протягом розглянутого періоду. Коефіцієнта обороту по вибуттю визначається відношенням числа звільнених за визначений період часу до среднесписочной чисельності протягом розглянутого періоду. Відповідне значення отриманого співвідношення, у першу чергу співвідношення компенсації, буде говорити про збалансованість, динамічну рівновагу у формуванні трудових ресурсів підприємства. Рівень цього показника для оцінки ППП має наступну шкалу:

Рівень ППП А – < 1;

Рівень ППП В – 0,5 - 1;

Рівень ППП С – < 0,5.

– професійний склад кадрів. Присвоєння зазначеної якісної характеристики здійснюється на основі експертної оцінки. Рівень цього показника для оцінки ППП має наступну шкалу:

Рівень ППП А – відповідає потреби;

Рівень ППП В – необхідно навчання і відновлення персоналу;

Рівень ППП С – не відповідає потребам, необхідно радикальне відновлення персоналу.

– зміна вироблення на один працюючого. Вироблення визначається відношенням обсягу зробленої продукції до среднесписочной чисельності працюючих. Потім розраховується зміна вироблення як відношення вироблення поточного періоду до вироблення попереднього періоду. Рівень цього показника для оцінки ППП має наступну шкалу:

Рівень ППП А – >10 %;

Рівень ППП В – 0 – 10 %;

Рівень ППП С – < 0.

4. Присвоєння кожному значенню показника, що попали в інтервал, визначений у п.3., бальної характеристики. Найбільший бал повинний відповідати самому сприятливому інтервалові, найменший бал – самому критичному інтервалові.

5. Визначення мінімального і максимального значення бальної шкали в межах використовуваної групи показників.

Для нашого приклада шкала значень буде виглядати в такий спосіб:

Коефіцієнти рівня ППП А – 10 балів;

Коефіцієнти рівня ППП В – 6 балів;

Коефіцієнти рівня ППП С – 2 бали.

Максимальне значення шкали - 30 балів (10*3), де 10 – максимальний бал по розрахованих коефіцієнтах кожної структурної групи; 3 – кількість показників, що характеризують кожну зі складових ППП.

Мінімальне значення шкали - 6 балів (2*3), де 2 – мінімальний бал по розрахованих коефіцієнтах кожної структурної групи; 3 – кількість показників, що характеризують кожну зі складових ППП.

6. Присвоєння інтервалам, визначеним у п.3, бальних значень. Рекомендується проводити дану градацію, використовуючи метод експертної оцінки.

Наприклад, розглянуте підприємство можна віднести в розряд з високим рівнем виробничого потенціалу при наступних значеннях коефіцієнтів, що розраховуються:

- усі три коефіцієнти – коефіцієнти рівня ППП А;

- два коефіцієнти - коефіцієнти рівня ППП А, один коефіцієнт - коефіцієнт рівня ППП В.

Підприємство можна віднести в розряд із середнім рівнем виробничого потенціалу при наступних значеннях коефіцієнтів, що розраховуються:

- два коефіцієнти - коефіцієнти рівня ППП А, один коефіцієнт - коефіцієнт рівня ППП С;

- один коефіцієнт - коефіцієнт рівня ППП А, один коефіцієнт - коефіцієнт рівня ППП В, один коефіцієнт - коефіцієнт рівня ППП С;

- два коефіцієнти - коефіцієнти рівня ППП В, один коефіцієнт - коефіцієнт рівня ППП А;

- усі три коефіцієнти – коефіцієнти рівня ППП В;

- два коефіцієнти - коефіцієнти рівня ППП В, один коефіцієнт - коефіцієнт рівня ППП С.

Підприємство можна віднести в розряд з низьким рівнем виробничого потенціалу при наступних значеннях коефіцієнтів, що розраховуються:

- два коефіцієнти - коефіцієнти рівня ППП С, один коефіцієнт - коефіцієнт рівня ППП А;

- два коефіцієнти - коефіцієнти рівня ППП С, один коефіцієнт - коефіцієнт рівня ППП В;

- усі три коефіцієнти – коефіцієнти рівня ППП С.

На основі даних міркувань були визначені граничні значення бальної шкали:

Рівень ППП А – 26 – 30 балів;

Рівень ППП В – 14 – 22 бала;

Рівень ППП С – 6 – 14 балів.

7. Визначення експертним шляхом значимості кожної складової в залежності від регіональної або галузевої приналежності підприємства з метою визначення підсумкового рівня ППП суб'єкта, що хазяює.

пропонується наступна шкала віднесення підприємства до тієї або іншої групи ППП (таблиця 3).

Таблиця 3

Шкала віднесення підприємства до групи ППП у залежності від значимості складової ППП

Рівень ППП

Значимість складової ППП

Значимість виробничої складової

Значимість матеріальної складової

Значимість кадрової складової

Рівна значимість складових

Високий рівень ППП (А)

А.А.А.

А.А.В.

А.А.С.

А.В.В.

А.В.С.

А.С.А.

А.С.В.

А.В.А.

А.А.А.

А.А.В.

В.А.А.

А.А.С.

В.А.С.

С.А.А.

С.А.В.

В.А.В.

А.А.А.

В.А.А.

А.В.А.

А.С.А.

В.В.А.

В.С.А.

С.А.А.

С.В.А.

А.А.А.

А.А.В.

В.А.А.

А.В.А.

Середній рівень ППП (У)

А.С.С.

В.А.А.

В.В.В.

В.В.А.

В.А.В.

В.А.С.

В.С.А.

В.В.С.

В.С.В.

В.С.С.

С.А.С.

А.В.А.

А.В.В.

А.В.С.

В.В.В.

В.В.А.

С.В.А.

В.В.С.

С.В.С.

С.В.В.

С.С.А.

А.А.В.

А.В.В.

А.С.В.

В.В.В.

С.А.В.

В.А.В.

В.С.В.

С.С.В.

С.В.В.

А.А.С.

А.В.В.

А.В.С.

А.С.В.

А.С.А.

В.В.В.

В.В.А.

В.А.С.

В.С.А.

С.А.А.

С.А.В.

С.В.А.

Низький рівень ППП (З)

С.А.А.

С.А.В.

С.В.А.

С.С.С.

С.С.А.

С.А.С.

С.С.В.

С.В.В.

С.В.С.

А.С.В.

А.С.А.

В.С.А.

А.С.С.

В.С.В.

В.С.С.

С.С.С.

С.С.А.

С.С.В.

А.А.С.

А.В.С.

В.А.С.

А.С.С.

В.В.С.

В.С.С.

С.А.С.

С.В.С.

С.С.С.

А.С.С.

В.А.В.

В.В.С.

В.С.В.

В.С.С.

С.А.С.

С.В.С.

С.С.С.

С.С.А.

С.С.В.

С.В.В.

*Х123. – Х1 – виробнича складова ППП; Х2 – матеріальна складова ППП; Х3 – кадрова складова ППП.

Розрахунковий етап містить у собі наступні дії:

1. На основі вихідних даних визначаються значення коефіцієнтів по складової ППП із метою присвоєння відповідних балів;

2. Сумуються бали по складової ППП;

3. Визначається характеристика ППП підприємства в залежності від отриманих балів і значимості складової ППП.

Розрахунковий етап для розглянутого підприємства приведений у таблиці 4.

На розглянутому підприємстві особливу значимість має матеріальна складова ППП, тому що про високий рівень виробничого потенціалу буде свідчити своєчасність постачань сировини, його висока якість, максимальна оборотність і т.д.

Таким чином, підприємству можна привласнити середній рівень виробничого потенціалу (У) – підприємство успішно існує в бізнесі, маються труднощі, що переборюються, тому що працюють механізми адаптації.

Таблиця 4

Значення коефіцієнтів по кожній групі, що характеризує ППП

Найменування показника

Значення

Бал (позначення)

Позначення

Виробнича складова

Знос основних фондів

83 %

2 (С)

Співвідношення відновлення/вибуття основних фондів

0,66

6 (В)

Фондовіддача

8,67

10 (А)

РАЗОМ

18

У

Матеріальна складова

Частка прямих перемінних витрат у собівартості продукції

79 %

6 (В)

Співвідношення зміна цін на сировину, матеріали / зміна цін на продукцію

0,52

10 (А)

Материалоотдача

1,34

6 (В)

РАЗОМ

22

У

Кадрова складова

Співвідношення коефіцієнт обороту по прийому / коефіцієнт обороту по вибуттю

1,31

2 (С)

Професійний склад кадрів

Необхідне навчання і відновлення персоналу

6 (В)

Зміна вироблення на один працюючого

-5 %

2 (С)

РАЗОМ

10

З

УСЬОГО

50

У

Пропонована авторами методика визначення рівня виробничого потенціалу підприємства володіє поруч переваг, серед яких можна виділити:

- придатність методики для використання її як окремими промисловими підприємствами, так і при комплексному вивченні тенденцій у галузі, регіоні і т.д.;

- структурованість, що дозволяє чітко виділити і сформулювати проблеми в керуванні виробничим потенціалом, що підлягають рішенню;

- приступність розуміння результатів усім персоналом підприємства.