Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
662.02 Кб
Скачать

2.3. Шпаруватість ґрунту, агрегатів, міжагрегатна

Однією із спеціальних гіпотез фізики ґрунту є гіпотеза про структурний стан ґрунту (ґрунтової речовини). Горизонтальний масштаб (тобто окремий ґрунтовий шар, ґрунтовий горизонт) розгляду ґрунту складається із більш дрібних частинок – одиниць масштабу ґрунтових педів або агрегатів (рис. 2.1, б). Відповідно можна виділити і об’єм шпар агрегатів, а також щільність агрегатів, їхню шпаруватість. Вихідною характеристикою є щільність будови агрегатів , г/см3. Аналогічно щільності будови ґрунту і його твердої фази, щільність будови агрегату – це маса ms одиниці об’єму ґрунтового агрегату:

Тому і шпаруватість агрегату буде відношенням об’єму шпар агрегату до всього об’єму агрегату:

Застосування до об’єму всього агрегату особливо важливе, тому що часто потрібно розрахувати так звану міжагрегатну шпаруватість – відношення об’єму шпар, які знаходяться у шпаровому просторі ґрунту між агрегатами, до всього об’єму ґрунту.

Як бачимо, представлені шпаруватості – ґрунту, агрегатів, міжагрегатної, – величини, які не можна одержати простим вирахуванням або складанням, так як їхні вираження мають різні знаменники: у випадку шпаруватості ґрунту і міжагрегатної шпаруватості об’єм шпар відносять до ґрунту, а у випадку агрегатної – до об’єму агрегатів.

Для того, щоб розрахувати міжагрегатну шпаруватість, потрібно перш за все знайти величину – величину так званої сумарної агрегатної шпаруватості, або відношення шпар агрегатів до об’єму шпар ґрунту:

Відмітимо, що , а

Тоді шукана нами величина становитиме:

Одержавши величину сумарної агрегатної шпаруватості, можна розрахувати міжагрегатну шпаруватість:

Знання всіх трьох величин шпаруватості – ґрунту, агрегатів, міжагрегатної – досить важливе в багатьох аспектах. У добре агрегованому ґрунті основні запаси поживних речовин, мікроорганізмів, вологи знаходяться саме всередині агрегатів. Зниження агрегатної шпаруватості – яскравий показник погіршення фізичного стану ґрунту. Саме ґрунтові агрегати зумовлюють ґрунтову родючість, так як в їхньому шпаровому просторі зберігаються поживні речовини, волога, які споживають (вбирають) рослини. Основна функція міжагрегатного простору – це проведення потоку речовин. В основному по міжагрегатному шпаровому простору проходить переніс води і розчинних в ній речовин. Тому часто вказують, що агрегатний простір – це сховище основних ґрунтових запасів, а міжагрегатний простір – це транспортні шляхи, шляхи міграції речовин. Функції цих частин шпарового простору ґрунту багато в чому відмінні: накопичення і поступове використання (розхід) води і речовин із агрегатної шпаруватості, швидкий транспорт речовин у профілі ґрунтів по міжагрегатній шпаруватості. Тому і при аналізі одержаних величин слід робити відповідні висновки.

2.4. Типові значення щільності та шпаруватості ґрунтів

Потрібно знати можливі мінімальні та максимальні значення величини щільності та шпаруватості ґрунтів, які можна зустріти у природі. Це потрібно для того, щоб уникнути випадкових помилок.

Щільність будови природного ґрунту ніколи не може перевищувати 2 г/см3. Навіть в лабораторних експериментальних умовах відомий російський агрофізик Б. Н. Мічурін при тиску вище 100 атм не одержав величин більше 2,04 г/см3. А мінімальні значення мінеральних ґрунтів рідко бувають нижче 0,8 г/см3, хоча щільність будови торфових ґрунтів, торфів може знижуватись і до 0,1 г/см3. У табл. 2.1, складеної з використанням даних із праць А. Д. Вороніна (1986), Д. Л. Роуелла (1998), вказані типові значення щільності.

Таблиця 2.1

Типові значення щільності різних ґрунтів

Ґрунтові об’єкти

Щільність твердої фази ґрунту, , г/см3

Щільність будови ґрунту, , г/см3

Щільність агрегатів, , г/см3

Шпаруватість ґрунту, , см3/см3

Орні горизонти мінеральних ґрунтів:

суглинкові

піщані

2,60-2,65

2,50-2,70

0,8-1,4

1,4-1,7

1,2-1,8

-

0,69-0,46

0,46-0,35

Горизонти В і С

2,65-2,75

1,5-1,8

1,4-1,9

0,43-0,32

Високогумусні горизонти лучних, лісових ґрунтів

2,40-2,50

0,8-1,2

1,1-1,7

0,67-0,50

Торф (верховий)

1,35-1,45

0,1-0,3

-

0,93-0,79