Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 1 База для мед і стом. укр.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
258.05 Кб
Скачать
  1. Локального тканинного ацидозу

2. У хворого, що проходить у стаціонарі курс лікування з приводу бронхіальної астми супутнім захворюванням є глаукома. Препарати якої групи в зв’язку з цим не рекомендується включати в терапію бронхіальної астми?

  1. М-холінолітики

3. У хворого після введення засобу для усунення гіпертонічної кризи з’явилась тахікардія, сухість у роті, розширились зіниці, при переході у вертикальне положення розвинулась ортостатична гіпотонія. Який препарат був введений хворому?

  1. Бензогексоній

4.Хворому з метою підвищення артеріальногь тиску було введено препарат, який переважно збуджує α- адренорецептори. Це був :

  1. Норадреналіну гідротартрат

5. У хворого розвинувся анафілактичний шок з явищами бронхоспазму і зниженням артеріального тиску. Який з нищезазначених препаратів треба ввести хворому, щоб усунути зазначену симптоматику:

  1. Адреналіну гідрохлорид

6.Який з перерахованих препаратів при місцевому застосуванні звужує поверхневі судини слизової оболонки, рефлекторно розширюючи коронарні судини?

  1. Ментол

7.До приймального відділення був доставлений хворий зі скаргами на запаморочення, зниження гостроти зору, нудоту, слинотечу та спастичні болі в животі. Діагноз: отруєння фосфорорганічними сполуками. Що доцільно включити в склад комплексної терапії?

  1. Атропіну сульфат та дипіроксим

8.Хворій 39 років для усунення гіпертонічної кризи ввели розчин пентаміну. Який механізм дії препарату?

  1. Пригнічення Н-холінорецепторів

  2. Пригнічення М-холінорецепторів

9.У хворого виявлено генетично зумовлену недостатність ферменту бутирихолінесте-рази. Застосування якого місцевого анесте-тика протипоказано хворому?

  1. Новокаїн

10.Оберіть препарат для лікування хворого,

що страждає на глаукому:

  1. Пілокарпину гідрохлорид

11.В травматологічний пункт доставлено постраждалого від ДТП з закритим перелом З метою репозиції кістковий уламків хворому введено дитилін, внаслідок чого розвинулось тривале апное та міорелаксація. Дефіцитом якого ферменту обумовлена вказана фарма-кокогенетична ферментопатія?

  1. Псевдохолінестерази

12.Лікар швидкої медичної допомоги був викликаний до хворої, 40 років, на бронхіальну астму, з явищами стенокардії. Який із препаратів найбільш ефективний для усуненя бронхоспазму у цій сцтуації?

  1. Сальбутамол.

13.З метою корекції артеріального тиску при колаптоїдному стані хворому було введено мезатон. Який механізм дії цього препарату?

  1. Збудження α-адренорецепторів

14.Комбайнеру під час збирання врожаю щось потрапило у око і він відчув різкий біль . Постраждалого доставили до лікарні. Який анестетик необхідно застосувати при видаленні чужорідного тіла з ока?

  1. Дикаїн

  2. Анестезин

  3. Новокаїн

  4. Совкаїн

  5. Тримекаїн

15.У дитини 5 років сильне рухове збудження, марення, хриплий голос, розширені зіниці, суха, гаряча, гіперемована шкіра, тахікардія, тахіпное. Вказані симптоми виникли після споживання дитиною ягід красавки. Препарати якої з фармакологічних груп необхідно призначити для лікування отруєння?

  1. Антихолінестеразні засоби

16.При комбінованому наркозі у хворого, як міорелаксант застосовано тубокурарину хлорид. Який засіб-антагоніст слід ввести хворому для відновлення його самостійного дихання?

  1. Прозерин

17.Внаслідок Чорнобильської аварії відбулось забруднення навколишнього середовища радіонуклідами та накопичення їх в організмі людей. Виберіть препарати, які сприяють виведенню радіонуклідів з організму.

  1. Ентеросорбенти

18.В лікарню потрапила дитина 6 років з різко вираженими симптомами рухового і мовного збудження, сухістю в роті,утрудненим ковтанням, хриплим голосом. Шкіра суха, гаряча. Зіниці різко розширені, фотофобія, тахікардія. З анамнезу встановлено, що дитина з’їла якісь ягоди темно-фіолетового кольору. Вплив якої з токсичних речовин є причиною отруєння?

  1. Атропіну сульфат

19.У хворого після короткочасного оперативного втручання проведеного з застосуванням дитиліну відмічалось пригні-чення дихання не відновився попередній тонус м’язів. Яку допомогу необхідно надати хворому?

  1. Перелівання крові або плазми

20.У приймальне відділення лікарні доставлено хворого у стані гострої судинної недостат-ності (колапс). Призначте хворому альфа-адреноміметик з метою надання невідклад-ної медичної допомоги?

  1. Мезатон

21.Хворому для лікування ішемічної хвороби серця було призначено β - адреноблокатор. Через деякий час у нього з”явилися кашель, бронхоспазм. Якому з перерахованих засобів властива така побічна дія?

  1. Анаприлін

22.В офтальмологічне відділення звернувся хворий з травмою ока, який має підвищену чутливість до сульфаніламідних препаратів. Який з наведених анестетиків слід застосувати для знечулення кон'юнктиви?

  1. Лідокаїн

23.Порадьте пацієнту, хворому на морську хворобу препарат з групи М-холіноблокаторів:

  1. Скополаміну гідробромід

24.Хворому на герметичну ангіну провели термінальну анестезію слизових оболонок. В результаті впливу на які елементи шкіри та слизових оболонок розвивається цей вид місцевої анестезії ?

  1. Чутливих нервових закінчень

25.У хворого 59 років, після операції на органах брючної порожнини розвинувся парез кишечника. Який засіб із групи антихолінесте-разних слід йому призначити?

  1. Прозерин

26.Хворому з гіпертонічниою кризою був введений гангліоблокатор - пентамін. Яких побічних ефектів слід очікувати після застосування препарату?

  1. Ортостатичної гіпотензії

27. Для лікування хвороби Паркінсона лікар призначив циклодол. Який механізм проти-паркінсонічої дії препарату?

  1. Блокуює М-холінорецептори

28.У хворого колаптоїдний стан в наслідок зниження тонусу перефірійних судин. Який препарат ефективний у цій ситуації?

  1. Мезатон

29.До лікарні швидкої медичної допомоги доставлено чоловіка, 63 років, у колаптоїдному стані. З метою усунення гіпотензії лікар обрав норадреналіеу гідротартрат. Який механізм гіпертензивної дії цього препарату?

  1. Збудження α– адренорецепрорів

30. В клініку поступив хворий з харчовим отруєнням.Який адсорбуючий засіб ви використаєте для надання допомоги?

  1. Активоване вугілля

31. Хворий отруївся грибами, серед яких випадково виявився мухомор. До комплексного лікування включено атропіну сульфату, у результаті чого симптоми отруєння значно послабилися. Вкажіть тип взаємодії мускарину (алкалоїду мухомора) і атропіну сульфату.

  1. Прямий функціональний однобічний антагонізм

32. Хворому з набряком легень на фоні високого артеріального тиску призначено бензогексоній. До якої фармакологічної групи відноситься цей препарат?

  1. Гангліоблокатор

33. Хворому для лікування рани необхідно призначити знеболюючий та протимікробний засіб. Які препарати з групи місцевих анестетиків небажано призначати одночасно з сульфаніламідами?

  1. Анестезин

34.Хворому з міастенією ввели прозерин. Через якийсь час з'явилася нудота, блювота, діарея, посмикування посмугованих м'язів. Призначте фізіологічний антагоніст прозерину.

  1. Атропіну сульфат

35. Хворому необхідно провести часткову гепатектомію, яка супроводжується значною кровотечею.Який препарат необхідно призначити внутрішньовенно для зменшення печінкової кровотечі:

  1. Гігроній

36.Під час видалення зуба у хворого відкрилася кровотеча. Лікар-стоматолог наклав тампон з лікарським засобом і кровотеча зменшилась. Який препарат використав лікар?

  1. Адреналіну гідрохлорид

37. Терапія метопрололом позитивно вплинула на динаміку хвороби жінки , 44 років, яка хворіє на стенокардію. Який механізм лікувальної дії цього препарату?

  1. Блокада β1-адренорецепторів і зниження потреби міокарда у кисні.

38.Хворому для лікування панарицію необхідно застосувати місцевий анестетик.Лікар призначив лікарський засіб із групи заміщених амідів - похідне ацетаніліду. Який це препарат?

  1. Лідокаїн

39. Для полегшення вправлення вивиху в плечевому суглобі з метою розслаблення м’язів хворому був введений міорелаксант короткої дії. Назвіть препарат

  1. Дитилін

40. У хворого з частими приступами бронхіальної астми діагностовано глаукому. Якому з препаратів М-холіноблокаторів слід надати перевагу у зв’язку із супутнім захворюванням?

  1. Іпратропію броміду

41. Хворому з запальним процесом м’яких тканин плеча призначили для знеболенняи лідокаїн. До якої фармакологічної групи відноситься цей пррепарат?

1.Заміщені аміди

42. У хворого, що проходить у стаціонарі курс лікування з приводу бронхіальної астми супутнім захворюванням є глаукома. Який препарат у зв’язку з цим не рекомендується включати в терапію бронхіальної астми?

1.Атропіну сульфат

43. Хворому для лікування ішемічної хвороби серця було призначено метопролол. Через деякий час стан хворого поліпшився. Впливом на які рецептори обумовлена ефективність препарату у цій ситуації ?

1.β 1- адренорецептори

44.Хворому для подовження дії місцевих анестетиків було введено препарат, який збуджує альфа- і бета- адре-норецептори. Це був :

1.Адреналіну гідрхлорид

45. Хворому для лікування парезу кишечника призначили прозерин. До якої фарма-кологічноїї групи відноситься цей препарат?

1.Антихолінестеразні засоби

46.Хвому на глаукому для зниження внутрішньоочного тиску призначили препарт із групи М-холіноміметиків. Назвіть цей препарат.

1.Пілокарпіну гідрохлорид

47.До приймального відділення був доставлений хворий отруєнням фосфорорганічними сполуками. Що лежить в основі механізму дії цих отруйних речовин?

1.Блокада холінестерази

48.Хворій 39 років для усунення гіпертонічної кризи ввели розчин метопралол. Який механізм дії препарату?

1. Блокада бета-адренорецепторів

49.У хворого виявлено генетично зумовлену недостатність ферменту бутирихолінесте-рази. Застосування якого міорелаксанта протипоказане хворому?

1.Дитилін

50.Оберіть препарат для лікування хворого,

на міастенію:

1.Прозерин

51.Хворому для міорелаксації з метою репозиції кістковий уламків при переломі стегна введено дитилін. До якої фармакологічноїї групи відноситься цей препарат?

1.Куререподібні засоби

52.Лікар швидкої медичної допомоги був викликаний до хворої, 40 років, на стенокардію з явищами бронхоспазму. Який із препаратів необхідно застосовувати для лікування стенокардії у цій сцтуації?

1.Метопралол

53.В реанімаційному відділенні хворому при зупинці сердця внутрішньосердцево ввели адреналіну гідрохлорид. Який механізм дії препарату в цій ситуації?

1.Збудження β 1 -адренорецепторів

54.Комбайнеру під час збирання врожаю щось потрапило у око і він відчув різкий біль . Постраждалого доставили до лікарні. Для знеболення застосовували дікаїн в краплях для очей. Як називається такий вид анестезії?

1.Термінальна

55 Дитина отруїлася ягідами красавки,яка містить алколоїд атропін. До якої з фармакологічних груп відноситься цей алколоїд?

1.М-холіноблокатори

56.При комбінованому наркозі у хворого, як міорелаксант застосовано тубокурарину хлорид. Препарати якої фармакологічної групи є антогоністами міорелаксантів і можуть бути застосовані для відновлення самостійного дихання?

1.Антихолінестеразні засоби

57.Екологічні катастрофи приводять до забруднення навколишнього середовища токсичними сполуками та накопичення цих речовин у організмі людей. Препарати, яких фармакологчних груп сприяють виведенню токсинів з організму.

1.Адсорбенти

58.В лікарню доставлено дитину 5 років, що отруїлася мухоморами, зі скаргами на болі в животі, нудоту, слинотечу, кашель. При оглядів встановлено наступне: шкіра волога, холодна, зіниці різко звуженіі, брадікардія, бронхоспазм. Вплив якого з алнолоїдів є причиною отруєння?

1.Мускарин

59.У хворого після короткочасного оперативного втручання проведеного з застосуванням міорелаксанту відмічалось пригнічення дихання, самостійно не відновився попередній тонус м’язів. Переливання плазми сприяло відновленню дихання та скоротливості посмугованої мускулатури. Який міорелаксант було застосовано?

1.Дитилін

60.У хворого алергічний риніт Призначте пацієнту альфа-адреноміметик з метою звуження судин слизової оболонки носа, усунення набряку та відновлення носового дихання?

1.Мезатон

61.Хворому для лікування ішемічної хвороби серця було призначено анаприлін. Через деякий час у нього з”явилися кашель, бронхоспазм. Впливом на які рецептори обумовлена така побічна дія?

1.β 2- адренорецептори

62. Для знеболення під час пологів застосували субарохноїдальну анестезію Який з наведених анестетиків слід застосувати для для цього виду місцевого знеболення?