Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА № 17. ЗАНЯТТЯ №1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
163.33 Кб
Скачать

3. Особливості ведення бойових дій батальйонною тактичною групою.

В основу ведення бойових дій покладені загальні принципи воєнного мистецтва з урахуванням ряду особливостей, які залежать від специфіки й умов виконання завдань.

Специфіка завдань визначається діями бтг у складі угруповань, що створюються для проведення спеціальної операції в прикордонному збройному конфлікті. Батальйонна тактична група може входити в склад угруповань, що залучаються для прикриття державного кордону, ізоляції району конфлікту, може входити в склад сил і засобів ешелону охорони комунікацій і об’єктів, а також залучатися для блокування великих формувань.

Основні заходи, які повинні проводитися з врахуванням умов виконання завдань батальйонною тактичною групою:

 підтримання бойової готовності підрозділів бтг на рівні, що дозволяє застосовувати їх за будь-яких умов розвитку конфлікту;

 забезпечення раптовості проведення бойових дій;

 вибір часу, прийомів, способів, які дозволяють завдати ударів по противнику зненацька;

 створення системи бойового чергування розвідувальних органів, органів управління, ударних засобів та підрозділів для ведення бойових дій;

 врахування особовим складом бтг ставлення місцевого населення до конфлікту;

 прогнозування й врахування можливих наслідків застосування зброї;

 дотримання певних обмежень щодо застосування засобів ураження, особливо артилерії (реактивної артилерії);

 дотримання обмежень щодо створення, охорони та позначення мінно-вибухових загороджень, а також дій у густонаселених районах;

 завчасна морально-психологічна підготовка особового складу для дій у районі з певними територіальними, національно-етнічними та релігійними проблемами.

Дії бтг в складі сил, що залучаються для ізоляції району конфлікту

Батальйонній тактичній групі, що входить до ешелону ізоляції району конфлікту, призначається ділянка ізоляції, в якій перехоплюються всі комунікації та інші можливі шляхи пересування в район конфлікту. При цьому магістральні комунікації у важливих пунктах перекриваються підрозділами бтг.

Контрольні перепускні пункти (КПП) зі складу підрозділів бтг орієнтуються в різні боки для контролю транспорту, пішоходів, що наближаються.

Другорядні дороги перехоплюються сторожовими заставами і постами, а польові (лісові, горні) дороги – секретами. Підходи до підрозділів бтг обладнуються інженерними загородженнями. Проміжки між підрозділами бтг також можуть перекриватися інженерними загородженнями та прикриватися вогнем. Відстані між підрозділами бтг, доцільно призначати з урахуванням особливостей місцевості та забезпечення вогневого зв’язку між ними. При неможливості забезпечити вогневий зв’язок здійснюється цілодобове патрулювання дозорами в напрямку сусіднього підрозділу.

За рубежем розгорнутих підрозділів бтг розташовується базовий район бтг поблизу найбільш важливих комунікацій та шляхів, що є рокадними по відношенню до рубежу ізоляції. У базовому районі в повній бойовій готовності знаходяться чергові підрозділи артилерії і мобільні ударно-вогневі групи, що призначені для вогневої підтримки та підсилення блокпостів, а також для недопущення прориву противника. В окремих випадках для недопущення та ліквідації проривів противника також можуть залучатися сили і засоби РВ і А зі складу угруповання загальної підтримки, що розташовані поблизу, чергові сили авіації, для управління якими до складу бтг додаються артилерійські та авіаційні навідники.

На ділянці ізоляції створюється система цілодобового спостереження з охопленням усієї території та підходів до неї, система вогню та інженерних загороджень, тощо.

Дії батальйонної тактичної групи в складі сил, що залучаються для блокування великих формувань

Бойові дії бтг спочатку веде без втягування в ближній (контактний) бій. У цьому разі вогневе ураження здійснюється вогнем артилерії, танків, бойових машин піхоти, бронетранспортерів, протитанкової зброї (у тому числі для ураження захищених та важкодоступних вогневих точок, тощо), а також вогнем великокалібрових кулеметів, снайперської, вогнеметної зброї.

Вогневе ураження ведеться не тільки для знищення виявлених об’єктів, але і для виснаження особового складу ДРС та НЗФ противника шляхом систематичного ведення вогню та нанесення вогневих ударів по їх районах оборони та базових районах. В окремих випадках, після вогневого ураження, при виявленні важливих об’єктів (елементів системи управління, підрозділів з озброєнням, застосуванням якого можуть завдаватися великі втрати) їх негайне та повне знищення може здійснюватися проведенням рейду батальйонною тактичною групою.

На окремих напрямках (у малонаселених районах) у разі неможливості здійснити надійне вогневе ураження противника, а також при введенні його в оману щодо існування шляхів виходу з блокованого району здійснюється дистанційне мінування.

Після надійного вогневого ураження противника на визначеному напрямі (зі ступенем ураження – більше 70) завдається стрімка атака з вогневою (в тому числі – авіаційною) підтримкою та супроводженням з метою розчленування блокованих загонів НЗФ, ДРС, оточення та послідовного знищення.

Одночасно з блокуванням та розгромом НЗФ, ДРС противника в районі, що ними контролюється, проводяться бойові дії щодо очищення району від невеликих груп НЗФ і ДРС противника, ліквідації прихованих баз і складів.

Бойові дії тривають до повної очистки визначеного району від ДРС, НЗФ противника з багаторазовим прочісуванням місцевості в районах активізації дій противника, при цьому розвідка противника ведеться постійно використанням усіх засобів.

Підрозділи бтг з відстані, що забезпечує недосяжність для протитанкових засобів противника, вогнем бойових машин, танків, артилерії знищують групи противника, планомірно просуваючись по необхідних напрямках. При цьому вживаються ефективні заходи щодо закріплення підрозділів, недопущення повернення противника на перевірені ділянки місцевості та встановлення контролю над районом.

Дії батальйонної тактичної групи в складі сил прикриття державного кордону

Під час ведення бойових дій у складі сил прикриття державного кордону бтг приймає участь у забезпеченні перегрупування військ ЗВУ. Для виконання завдань бтг виходить в район призначення поблизу державного кордону, розгортає базовий район, систему спостереження в готовності до зриву проникнення на нашу територію НЗФ, ТерУгр, ДРС і відбиття вторгнення передових частин противника.

У бтг з заняттям призначеного району в першу чергу організується розвідка, система вогню, обладнуються в інженерному плані ротні опорні пункти, вогневі позиції артилерії, блокпости, готується система загороджень.

Відбиття вторгнення противника здійснюється шляхом його вогневого ураження в смузі забезпечення, утримання займаного району оборони (позицій, рубежів, опорних пунктів) в смугах оборони.

Головна мета дій бтг щодо відбиття вторгнення передових частин противника полягає в тому, щоб веденням маневреної оборони зупинити противника і завдати йому максимальних втрат. При веденні маневреної оборони широко застосовуються послідовне утримання районів оборони (позицій, рубежів, опорних пунктів) на найбільш важливих напрямках.

Дії розвідувальних органів концентруються на напрямах просування (маршрутах руху) противника. Активізуються дії підрозділів бтг у засідках. Оборона ділянок місцевості здійснюється на широкому фронті і будується на окремих доступних напрямках частіше всього в один ешелон.

Основні сили бтг повинні бути зосередженні на напрямках, які виводять до найбільш важливих районів (населених пунктів). На головному напрямку бтг підсилюється артилерією, яка має на озброєнні високоточні боєприпаси. Для реалізації об’єктового методу вогневого ураження противника в тактичних групах організується тісна взаємодія з органами розвідки за принципами “розвідка – ураження” і “виявлення – ураження”.

Варіант здійснення маневру ротної тактичної групи, дій розвідувальних органів з метою вогневого ураження за принципами “розвідка – ураження” і “виявлення – ураження” показаний на рис.2.

Крім того, до складу бтг можуть додаватися танкова рота і протитанкові засоби, а також підрозділи інженерних військ. Оборона ділянок місцевості на головному напрямку для механізованих підрозділів, як правило, будується в два ешелони. Для танкових підрозділів може будуватися в один ешелон.

За сприятливих умов частина підрозділів другого ешелону бтг здійснює короткі раптові контратаки. Для проведення контратак, як правило, може залучатися танкова рота або рота на БМП при підтримці артилерії.

Фланги, проміжки, не зайняті військами, а також усі доступні для дій противника напрямки прикриваються мінно-вибуховими загородженнями. Танконебезпечні напрямки беруться під спостереження з передбаченням нанесення вогневих ударів з використанням високоточної зброї.

Для ліквідації окремих груп противника, що чинять опір, організуються та проводяться розвідувально-пошукові дії. Виявлені групи противника блокуються і знищуються вогнем артилерії.

Дії батальйонної тактичної групи в складі сил і засобів ешелону охорони комунікацій і об’єктів

Залежно від розмірів та ступеня важливості об’єкти, що визначені, охороняються та обороняються підрозділами бтг.

У підрозділах бтг організується позиційна кругова оборона з обладнанням району оборони (опорного пункту) зі створенням інженерних загороджень, максимальним використанням особливостей місцевості, захисних властивостей об’єктів. Для вогневої підтримки та підсилення бтг призначається артилерія і мобільні ударно-вогневі групи зі складу підрозділів, що знаходяться в базовому районі. Також можуть призначатися сили і засоби РВ і А зі складу угруповання загальної підтримки, що розташовані в основних базових районах, а також залучатися чергові сили авіації. У цьому випадку до складу бтг призначаються артилерійські та авіаційні навідники з технічними засобами управління й наведення.

ІІІ. Висновки 5 хвилин

1. Відповісти на запитання.

2. Нагадати тему, мету заняття і ступінь її досягнення.

Навчальна мета ознайомить зі складом, основними завданнями, спеціальними способами підготовки і ведення бойових дій батальйонних тактичних груп. Виховна мета сформувати професійну компетентність щодо організації бойових дій батальйонної тактичної групи.

В лекції були розглянуте наступні питання:

 склад батальйонної тактичної групи;

 основні завдання і спеціальні способи бойових дій батальйонних тактичних груп;

 спеціальні способи бойових дій – пошук, оточення, рейд, вогневе ураження противника;

 підготовка бойових дій батальйонної тактичної групи;

 постановка завдань

 планування бойових дій батальйонної тактичної групи

 організація і здійснення управління підрозділами батальйонної тактичної групи

 організація і здійснення забезпечення бойових дій батальйонної тактичної групи

 особливості ведення бойових дій батальйонною тактичною групою

 дії батальйонної тактичної групи в складі сил прикриття державного кордону

 дії бтг в складі сил, що залучаються для ізоляції району конфлікту

 дії батальйонної тактичної групи в складі сил і засобів ешелону охорони комунікацій і об’єктів

 дії батальйонної тактичної групи в складі сил, що залучаються для блокування великих формувань

Доцент кафедри тактики та оперативного мистецтва

А.В.СІРИЙ

«___»_________2011 р.