Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НП.Истор экон и эк мысли.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
137.73 Кб
Скачать

Тема 8. Особливості розвитку ринкового господарства та основні напрямки економічної думки в Україні (друга половина хіх – початок хх ст.).

Економічний розвиток України на рубежі ХIХ-ХХ століть: промисловий переворот, індустріалізація, аграрні реформи, торгівля, фінанси і кредит. Початок та особливості промислового перевороту в Україні. Фактори відставання промислового перевороту. Хід промислового перевороту. Зміна економічної географії України внаслідок промислового перевороту. Індустріалізація в Україні. Провідні галузі економіки України. Іноземні інвестиції в промисловість України. Монополізація промисловості України. Наслідки індустріалізації для України. Місце української промисловості в Російській імперії.

Аграрні реформи та розвиток сільського господарства в XIX – на поч. XX ст. Аграрні відносини в Україні напередодні реформ. Передумови аграрних реформ в Україні. Хід аграрних реформ в Австро-Угорській та Російській імперіях. Наслідки аграрних реформ. Столипінська аграрна реформа.

Розвиток фінансово-кредитної системи. Реформи фінансової системи та грошового обігу в Російській імперії в ХІХ ст. становлення кредитної системи. Розвиток банків в Україні. Загальна характеристика фінансової політики Російської імперії по відношенню до України.

Утворення української самостійної держави. Економічна політика перших українських урядів. Економіка України в роки Першої світової війни. Економічні наслідки війни для України. Економіка України в роки правління Центральної Ради. Економічна політика гетьмана Скоропадського. Економічні заходи Директорії.

Економічні ідеї революційної та радикальної демократії в українській економічній думці. Розвиток політичної економії в Україні Соціально-екномічні умови в Російській імперії наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. Розвиток ту поширення ідей Маркса. „Легальний марксизм” як ідеологія російської та української ліберальної буржуазії. М.Зібер як популяризатор та перший коментатор І тому „Капіталу” в Україні. Економічні погляди Зібера. Економічні погляди М.Туган-Барановського. Теорія економічних циклів та криз. Вплив поглядів М.Туган-Барановського на розвиток світової економічної науки. Економічні погляди Є.Слуцького. Аналіз функції корисності як системи надання переваг. Започаткування Є.Слуцьким праксеології – науки про принципи раціональної діяльності людей. Вплив Слуцького на розвиток світової економічно науки.

Тема 9. Господарство та економічна думка в період державно-монополістичного розвитку суспільства Європейської цивілізації (перша половина хх ст.).

Подолання економічних наслідків Першої світової війни та господарський розвиток провідних країн світу в 20 – тих роках. Економічні передумови Першої світової війни. Економічне становище провідних країн світу в роки Першої світової війни. Економічні наслідки Першої світової війни для провідних країн світу. Версальський мирний договір. Розвиток економіки провідних країн світу в 20-ті рр. ХХ ст. План Дауеса та його роль у відновленні економіки Німеччини.

Світова економічна криза 1929-1933рр. в США, Німеччині, Англії, Франції. Початок державного регулювання економіки. Початок світової економічної кризи 1929-1933 рр. Наслідки економічної кризи для США. Подолання кризи Сполученими Штатами. „Новий курс Рузвельта”. Економічна криза у Великобританії та заходи по її подоланню. Криза у Франції. Наслідки кризи для Німеччини. Шляхи подолання кризи у Німеччині. План Юнга.

Економічні причини та наслідки Другої світової війни для провідних країн світової економіки. Початок Другої світової війни. Підготовка Німеччини до війни. Економіка Німеччини в роки Другої світової війни. Економічні фактори поразки Німеччини. Економічне становище США в роки війни. Економіка європейських країн у роки війни. Економічні наслідки Другої світової війни.

Зародження теорій державного регулювання економіки. Історичні передумови виникнення кейнсіанства. Вплив економічної кризи 1929-1933 рр. на розвиток економічної теорії. Дж.М.Кейнс і його економічна теорія. Макроекономічний аналіз та оперування агрегованими величинами. Історичні та теоретичні передумови виникнення інституціоналізму. Соціально-психологічний інституцірналізм Т.Веблена. Статистичний інституціоналізм У.Мітчелла. Соціально-правовий інституціоналізм Дж.Р.Коммонса.